Trombocite - Ce sunt si Care este rolul lor - Afectiuni asociate

1. Trombocitele - ce sunt, informatii generale

2. Rolul trombocitelor in organism

3. Trombocitele marite - Trombocitoza

4. Trombocitele scazute - Trombocitopenia

5. Alte afectiuni asociate trombocitelor

 

Trombocitele - ce sunt, informatii generale

Trombocitele, cunoscute si cu denumirea de plachete sanguine, sunt cruciale in procesul normal de coagulare a sangelui. Desi plachetele sanguine sunt, uneori, clasificate drept celule sanguine, ele sunt de fapt fragmente ale unei celule mai mari, numita megacariocit (care, literalmente, inseamna o celula gigant). Atunci cand medicul tau iti recomanda sa faci o hemograma, un examen de laborator care evalueaza atat calitativ, cat si cantitativ elementele, adica celulele din sange, printre informatiile care se vor regasi in urma acestui test de sange se afla si trombocitele.

Plachetele sanguine sau trombocitele iti ajuta sangele sa se coaguleze si controleaza sangerarea. Cand o taietura, de exemplu, inceteaza sa mai sangereze, acest lucru are loc deoarece trombocitele isi indeplinesc functia. Orice modificari in ceea ce priveste valorile trombocitelor te supun unui risc de hemoragie masiva si pot fi un semn al unei afectiuni medicale grave. Valorile normale ale trombocitelor ar trebui sa fie cuprinse intre 150,000 si 450,000/mcL (microlitru de sange).

Care sunt caracteristicile trombocitelor sau plachetelor sanguine:

• Forma: sunt celule de forma unui disc.

• Dimensiuni: trombocitele masoara aproximativ 2-3 micrometri in diametru.

• Structura: trombocitele sunt celule care sunt plate si fara nucleu. Fiecare celula este legata sau fixata de o membrana si contine cateva structuri celulare.

• Formare: formarea trombocitelor se numeste trombopoieza. Trombocitul este format in urma fragmentarilor celulelor mari, numite megacariocite, din maduva osoasa.

• Durata de viata: de regula, trombocitele au o durata de viata de aproximativ 7-9 zile.

• 1 microlitru de sange (1µl) contine, printre altele, aproximativ 150.000 - 500.000 de trombocite.

Rolul trombocitelor in organism

Functia (sau rolul) trombocitelor este deosebit de importanta. Trombocitele sau plachetele sanguine sunt o sursa de tromboplastina, o substanta care este necesara pentru coagularea sangelui. Coagularea sangelui protejeaza organismul, prin faptul ca opreste sangerarea sau hemoragia. Timpul de coagulare este acel interval necesar pentru ca sangele sa se coaguleze. De regula, acest timp variaza de la 2 la 8 minute.

Coagularea sangelui implica o secventa de patru stadii, care au drept rezultat formarea de tromboplastina, trombina, fibrina si cheagul sanguin (trombus). Vitamina K (filochinona) este necesara pentru sinteza factorului II (sau protrombina) necesar pentru coagularea sangelui.

Functia plachetelor sanguine poate fi afectata de anumite medicamente, printre care se afla si aspirina (si alte medicamente ce contin aspirina), medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul si naproxenul, ori ticlopidina.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Alte medicamente care pot afecta functia trombocitelor: unele antiobiotice, medicamentele pentru inima, medicamentele care subtiaza sangele (anticoagulantele), antidepresivele, anestezicele, antihistaminicele.

Trombocitele marite

Cresterea numarului de trombocite in sange se numeste trombocitoza.

Trombocitoza

Trombocitoza este o tulburare in care corpul tau produce mult prea multe plachete sangvine (trombocite), celule care joaca un rol important in coagularea sangelui. Aceasta afectiune este numita trombocitoza reactiva sau trombocitemie secundara atunci cand este cauzata de o afectiune care este, de fapt, substratul, cum ar fi o infectie.

Trombocitoza sau cresterea trombocitelor mai poate fi cauzata de o boala a sangelui sau de o boala a maduvei osoase (insa acest lucru se intampla mai rar). Atunci cand este cauzata de o afectiune a maduvei osoase, ea se numeste trombocitoza primara, autonoma sau esentiala (uneori si trombocitemie esentiala).

Cauzele trombocitozei

Maduva osoasa, acel tesut spongios din interiorul oaselor tale, contine celule stem care pot deveni eritrocite (globule rosii ale sangelui), globule albe (leucocite) sau plachete sanguine (trombocite). Trombocitele sunt "lipite" unele de altele, ajutand sangele sa formeze un cheag care opreste sangerarea atunci cand ai deteriorat un vas de sange, cum se intampla atunci cand te tai.

Daca ai o forma de trombocitoza cauzata de o afectiune a maduvei osoase (trombocitemia esentiala), maduva ta osoasa produce in exces celulele care formeaza trombocitele (numite megacariocite), eliberand astfel in sangele tau un numar prea mare de plachete sanguine, cum mai sunt numite trombocitele. In trombocitemia esentiala sau primara, exista un risc mult mai mare de coagulare sau de complicatii ce apar in urma sangerarilor.

Cauzele trombocitozei reactive includ:

• sangerarea acuta si pierderea sangelui;

• arsurile;

• cancerul;

• bypassul unei artere coronare;

• exercitiile fizice;

• infarctul miocardic;

anemia hemolitica, un tip de anemie in care sangele tau distruge globulele rosii din sange (eritrocitele) mai repede decat poate sa le produca;

• infectiile, inclusiv tuberculoza;

• inflamatia, cum ar fi cea din artrita reumatoida, boala celiaca, bolile tesutului conjunctiv sau bolile inflamatorii intestinale;

• deficitul de fier;

• o interventie chirurgicala majora;

• pancreatita;

• indepartarea chirurgicala a splinei;

• traumatismul;

• deficienta de vitamine.

Unele medicamente pot cauza trombocitoza reactiva, iar printre acestea se afla:

• epinefrina;

• tretinoin;

• sulfatul de vincristina;

• heparina.

Simptomele trombocitozei

Trombocitoza reactiva (trombocitemie secundara) rareori cauzeaza aparitia simptomelor. Mai des, insa, semnele si simptomele au legatura cu afectiunea ce se afla in substratul trombocitozei.

Daca, totusi, simptomele trombocitozei apar, ele ar putea include:

• durere de cap,

• ameteala sau vertij,

• durere in piept,

• slabiciune generala,

• lesin,

• modificari temporare de vedere,

• amorteala sau furnicaturi in maini si picioare.

Diagnostic trombocitoza

Este posibil sa afli ca ai trombocitoza prin intermediul unuia dintre urmatoarele teste:

 
 

• Un test de sange de rutina (cum ar fi hemograma): acest test poate sa arate ca ai valori mai mari decat de cele normale de trombocite. • In timpul unui examen clinic - daca medicul tau descopera ca splina ta este marita sau ca prezinti semnele si simptomele unei infectii sau ale altei boli, el iti poate recomanda o hemograma pentru a determina valorile trombocitelor din sangele tau.

• Analizarea sangelui la microscop - medicul tau poate alege sa examineze o cantitate mica din sangele tau la microscop, pentru a vedea dimensiunea si activitatea trombocitelor tale.

Daca testele tale de sange arata ca ai valori de peste 450.000 de trombocite in microlitrul de sange, medicul tau va incerca sa afle afectiunea sau conditia care se afla la baza trombocitozei.

Totodata, pentru a reusi sa puna un diagnostic corect, medicul tau mai poate:

• sa verifice nivelul de fier din sangele tau;

• sa te testeze pentru a vedea daca sunt prezenti markerii inflamatiei;

• sa comande teste genetice pentru a-l ajuta sa determine daca ai o afectiune a sangelui sau o boala a maduvei osoase, cum ar fi trombocitemia esentiala;

• sa efectueze o biopsie (punctie) in maduva osoasa, pentru a colecta si pentru a examina apoi tesutul din maduva osoasa.

Tratament trombocitoza

Tratamentul pentru trombocitoza reactiva este dictat de cauza care se afla la baza acesteia. Daca o operatie recenta sau o rana sau eziune care a cauzat o pierdere semnificativa de sange este cauza, atunci valorile ridicate ale trombocitelor tale s-ar putea sa nu dureze prea mult.

Daca, insa, cauza este o infectie cronica sau o boala inflamatorie, valorile trombocitelor tale s-ar putea sa ramana mari pana cand boala va fi tinuta sub control. In cele mai multe cazuri, valorile plachetelor sanguine (trombocitelor) vor reveni la normal dupa ce cauza principala a fost rezolvata.

Daca suferi de trombocitoza reactiva, este putin probabil sa ai nevoie de medicamente sau de vreo procedura medicala pentru a reduce valorile trombocitelor. De asemenea, este putin probabil sa te confrunti cu sangerari sau cu coagularea excesiva a sangelui. Indepartarea splinei (splenectomie) poate cauza trombocitoza pe toata durata vietii.

Trombocitele scazute - Trombocitopenia

Scaderea numarului de trombocite in sange provoaca aparitia trombocitopeniei.

Trombocitopenia

Trombocitopenia este o afectiune in care pacientul are valori foarte scazute ale trombocitelor in sange. Trombocitopenia, adeseori, apare drept rezultat al unei afectiuni separate, cum ar fi leucemia sau o problema a sistemului imunitar. Sau, pe de alta parte, trombocitopenia poate fi un efect advers al faptului ca persoana ia anumite medicamente. Trombocitopenia afecteaza atat copiii, cat si adultii.

Cauze trombocitopenie

Daca, din orice motiv, numarul de trombocite din sangele tau scade dincolo de valoarea considerata normala, afectiunea se numeste trombocitopenie. In mod normal, ai intre 150.000 si 450.000 de trombocite per microlitru de sange care circula. Trombocitopenia poate fi mostenita sau poate fi cauzata de anumite medicamente sau afectiuni ori conditii.

Indiferent de cauza, trombocitele care circula in sange sunt reduse de unul sau mai multe dintre urmatoarele procese:

1. Blocarea plachetelor sanguine in splina - In mod normal, splina noastra functioneaza pentru a lupta contra infectiei si pentru a filtra materiile nedorite din sangele nostru. O splina marita, care poate fi cauzata de un numar mare de afectiuni, poate sa adaposteasca prea multe trombocite, cauzand o scadere a numarului de trombocite care se afla in circulatia sanguina.

2. Productia scazuta de trombocite in maduva osoasa - Plachetele sanguine sunt produse in maduva osoasa a fiecaruia dintre noi. Daca productia este scazuta, este posibil sa dezvolti trombocitopenia. Factorii care pot sa scada productia de trombocite sunt: leucemia; anumite tipuri de anemie; infectiile virale, cum ar fi hepatita C sau virusul HIV; medicamentele folosite in chimioterapie; consumul foarte mare de alcool.

3. Distrugerea sau descompunerea sporita a plachetelor sanguine - Anumite conditii sau afectiuni determina corpul sa foloseasca sau sa distruga trombocitele mai repede decat le produce. Acest lucru duce la o scadere a cantitatii de trombocite din circulatia ta sanguina.

Printre conditiile care pot cauza trombocitopenia se numara: sarcina; bacteriile din sange; sindromul hemolitic uremic (o boala rara care cauzeaza o scadere brusca a trombocitelor, distrugerea eritrocitelor si afectarea functiei renale), trombocitopenia imuna (este cauzata de o boala autoimuna, cum ar fi lupusul sau poliartrita reumatoida), purpura trombotica trombocitopenica, (o afectiune rara), medicamentele (cum ar fi heparina, chinina, anumite antibiotice si anticonvulsivele).

Simptome trombocitopenie

Semnele si simptomele trombocitopeniei pot include:

• invinetirea cu usurinta a pielii sau echimoze excesive (vanatai pe anumite zone sau purpura, o boala caracterizata prin aparitia unor eruptii hemoragice sub piele);

• sangerare superficiala in piele, care apare ca o eruptie cutanata sau iritatie de marimea varfului unui ac, pete rosii-purpurii pe piele, de obicei in zona inferioara a picioarelor;

• sangerare prelungita de pe urma taieturilor;

• sangerarea gingiilor sau sangerari nazale;

• sange in urina sau sange in scaun;

• menstruatii care sunt neobisnuit de abundente;

• oboseala;

• splina marita;

• icter.

Investigatii utile in diagnosticul trombocitopeniei

Medicul tau poate folosi urmatoarele teste si proceduri pentru a determina daca ai sau nu trombocitopenie:

• Teste de sange - o hemograma completa determina numarul de celule sanguine, inclusiv trombocitele, intr-o mostra din sangele tau. La adultii, valorile normale ale trombocitelor sunt cuprinse intre 150.000 si 450.000 de plachete sanguine sau trombocite intr-un microlitru de sange. Daca analizele de sange arata ca ai mai putin de 150.000 de trombocite, atunci suferi de trombocitopenie.

• Examen clinic, plus aflarea istoricului medical complet al pacientului. Medicul tau va cauta semne ale unei posibile sangerari sub pielea ta si iti va palpa abdomenul pentru a vedea daca splina ta este marita. Medicul iti va pune intrebari despre bolile pe care le-ai avut in trecut si despre tipurile de medicamente si de suplimente pe care le-ai luat recent.

Medicul tau iti poate sugera sa faci si alte teste si proceduri, pentru a determina care este cauza bolii, in functie de semnele si simptomele tale.

Tratament trombocitopenie

Persoanele care au o forma usoara de trombocitopenie este posibil sa nu necesite tratament. De exemplu, aceste persoane s-ar putea sa nu aiba simptome sau este posibil ca afectiunea sa dispara de la sine. Unii oameni, insa, dezvolta trombocitopenie severa sau pe termen lung.

In functie de factorii care cauzeaza valorile scazute ale trombocitelor in sange, tratamentul poate include:

• Tratarea cauzei care este substratul trombocitopeniei - daca medicul poate sa identifice o afectiune sau un medicament care a cauzat trombocitopenia, atunci tratarea acelei boli va duce la eliminarea acestei complicatii.

• Transfuzii de sange sau de plachete sanguine. Daca valorile trombocitelor tale sunt prea mici, medicul tau poate inlocui sangele pierdut printr-o serie de transfuzii de sange, care este bogat fie in eritrocite (globule rosii sanguine), fie in trombocite.

• Medicamente - daca afectiunea ta este legata de o problema a sistemului imunitar, medicul tau iti poate prescrie medicamente pentru a stimula numarul de trombocite. Prima optiune in privinta medicamentelor poate fi un corticosteroid.

• Interventia chirurgicala - daca alte optiuni de tratament nu te ajuta, medicul tau iti poate recomanda o interventie chirurgicala pentru a indeparta splina (operatie denumita splenectomie).

• Schimbul terapeutic de plasma - Purpura trombotica trombocitopenica poate sa rezulte intr-o complicatie ce necesita ingrijiri medicale de urgenta, cand pacientul are nevoie sa i se faca un schimb de plasma.

Alte afectiuni asociate trombocitelor

Valorile trombocitelor sau plachetelor sanguine (fie ca sunt prea mari, fie ca sunt prea mici), pot duce la complicatii. E bine de stiut, pentru a preveni orice neplacere, care sunt afectiunile asociate cu trombocitele.

Exista mai multe tipuri de afectiuni care au legatura cu functia trombocitelor, iar printre acestea se numara:

• sindromul Bernard-Soulier - o boala rara, care este cauzata de o deficienta aparuta pe suprafata trombocitelor, intr-o zona numita glicoproteina Ib/IX; aceasta boala este adesea observata initial in copilarie;

• trombastenia Glanzmann - poate fi o boala care pune viata in pericol; este cauzata de deficientele unei proteine de pe suprafata trombocitelor.

• sindromul Scott - in acest caz, trombocitele dau gres si nu reusesc sa incurajeze activarea proteinelor ce ajuta in coagularea sangelui, care sunt necesare in formarea cheagului de fibrina. Se observa anomalii pe suprafata membranei trombocitelor.

Alte afectiuni asociate cu trombocitele:

• Boala von Willebrand - este cea mai comuna boala hematologica pe care oamenii o au. Exista mai multe tipuri ale acestei boli, iar toate acestea sunt cauzate de o problema aparuta la factorul von Willebrand. Acesta este o proteina din sange care este necesara pentru coagularea corespunzatoare a sangelui.

• Purpura trombocitopenica idiopatica - este o boala autoimuna in care sangele nu se coaguleaza in mod normal. Ea este in prezent mai cunoscuta sub denumirea de trombocitopenie imuna. Exista doua tipuri principale de purpura trombocitopenica idiopatica: acuta (pe termen scurt) si cronica (pe termen lung).

Coagularea anormala a sangelui in trombocitemia esentiala poate duce la o varietate de posibile complicatii grave, printre care:

Accidentul vascular cerebral (AVC): un cheag de sange care blocheaza circulatia sangvina la creierul tau poate cauza un AVC.

• Infarctul miocardic: cheagurile de sange care blocheaza circulatia sangelui catre inima ta pot cauza un infarct miocardic.

• Sangerarile in exces - aceasta complicatie poate sa apara sub forma unor hemoragii nazale, pot sa iti sangereze gingiile sau poti sa te invinetesti rapid.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0