Totul despre trombocite: ce sunt, rolul lor și afecțiuni asociate

1. Trombocitele - ce sunt, informații generale
   1.a. Care sunt caracteristicile trombocitelor sau plachetelor sanguine
2. Rolul trombocitelor în organism
3. Trombocitele mărite - Trombocitoza
   3.a.Cauzele trombocitozei
   3.b. Simptomele trombocitozei
   3.c. Diagnostic trombocitoză
   3.d. Tratament trombocitoză
4. Trombocitele scăzute - Trombocitopenia
   4.a. Cauze trombocitopenie
   4.b. Simptome trombocitopenie
   4.c. Investigații utile în diagnosticul trombocitopeniei
   4.d. Tratament trombocitopenie
5. Alte afecțiuni asociate trombocitelor

Recomandările experților DOC.ro
 

1. Trombocitele - ce sunt, informații generale

Trombocitele, cunoscute și cu denumirea de plachete sanguine, sunt cruciale în procesul normal de coagulare a sângelui. Deși plachetele sanguine sunt, uneori, clasificate drept celule sanguine, ele sunt de fapt fragmente ale unei celule mai mari, numită megacariocit (care, literalmente, înseamnă o celulă gigant). Atunci când medicul tău îți recomandă să faci o hemogramă, un examen de laborator care evaluează atât calitativ, cât și cantitativ elementele, adică celulele din sânge, printre informațiile care se vor regăsi în urma acestui test de sânge se află și trombocitele.

Plachetele sanguine sau trombocitele îți ajută sângele să se coaguleze și controlează sângerarea. Când o tăietură, de exemplu, încetează să mai sângereze, acest lucru are loc deoarece trombocitele își îndeplinesc funcția. Orice modificări în ceea ce privește valorile trombocitelor te supun unui risc de hemoragie masivă și pot fi un semn al unei afecțiuni medicale grave. Valorile normale ale trombocitelor ar trebui să fie cuprinse între 150,000 și 450,000/mcL (microlitru de sânge).

1.a. Care sunt caracteristicile trombocitelor sau plachetelor sanguine:

  • Formă: sunt celule de forma unui disc.
  • Dimensiuni: trombocitele masoară aproximativ 2-3 micrometri în diametru.
  • Structura: trombocitele sunt celule care sunt plate și fără nucleu. Fiecare celulă este legată sau fixată de o membrană și conține câteva structuri celulare.
  • Formare: formarea trombocitelor se numește trombopoieză. Trombocitul este format în urma fragmentărilor celulelor mari, numite megacariocite, din măduva osoasă.
  • Durata de viață: de regulă, trombocitele au o durată de viață de aproximativ 7-9 zile.
  • 1 microlitru de sânge (1µl) conține, printre altele, aproximativ 150.000 - 500.000 de trombocite.

2. Rolul trombocitelor în organism

Funcția (sau rolul) trombocitelor este deosebit de importantă. Trombocitele sau plachetele sanguine sunt o sursă de tromboplastină, o substanță care este necesară pentru coagularea sângelui. Coagularea sângelui protejează organismul, prin faptul că oprește sângerarea sau hemoragia. Timpul de coagulare este acel interval necesar pentru ca sângele să se coaguleze. De regulă, acest timp variază de la 2 la 8 minute.

Studiul VITALISsCE

Coagularea sângelui implică o secvență de patru stadii, care au drept rezultat formarea de tromboplastină, trombină, fibrină și cheagul sanguin (trombus). Vitamina K (filochinona) este necesară pentru sinteza factorului II (sau protrombina) necesar pentru coagularea sângelui.

Funcția plachetelor sanguine poate fi afectată de anumite medicamente, printre care se află și aspirina (și alte medicamente ce conțin aspirină), medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul și naproxenul, ori ticlopidina.

Alte medicamente care pot afecta funcția trombocitelor: unele antiobiotice, medicamentele pentru inimă, medicamentele care subțiază sângele (anticoagulantele), antidepresivele, anestezicele, antihistaminicele.

3. Trombocitele mărite

Creșterea numărului de trombocite în sânge se numește trombocitoză.

Trombocitoza

Trombocitoza este o tulburare în care corpul tău produce mult prea multe plachete sangvine (trombocite), celule care joacă un rol important în coagularea sângelui. Această afecțiune este numită trombocitoză reactivă sau trombocitemie secundară atunci când este cauzată de o afecțiune care este, de fapt, substratul, cum ar fi o infecție.

Trombocitoza sau creșterea trombocitelor mai poate fi cauzată de o boală a sângelui sau de o boală a măduvei osoase (însă acest lucru se întâmplă mai rar). Atunci când este cauzată de o afecțiune a măduvei osoase, ea se numește trombocitoză primară, autonomă sau esențială (uneori și trombocitemie esențială).

3.a. Cauzele trombocitozei

Măduva osoasă, acel țesut spongios din interiorul oaselor tale, conține celule stem care pot deveni eritrocite (globule roșii ale sângelui), globule albe (leucocite) sau plachete sanguine (trombocite). Trombocitele sunt "lipite" unele de altele, ajutând sângele să formeze un cheag care oprește sângerarea atunci când ai deteriorat un vas de sânge, cum se întâmplă atunci când te tai.

Dacă ai o formă de trombocitoză cauzată de o afecțiune a măduvei osoase (trombocitemia esențială), măduva ta osoasă produce în exces celulele care formează trombocitele (numite megacariocite), eliberând astfel în sângele tău un număr prea mare de plachete sanguine, cum mai sunt numite trombocitele. În trombocitemia esențială sau primară, există un risc mult mai mare de coagulare sau de complicații ce apar în urma sângerărilor.

Cauzele trombocitozei reactive includ:

  • sângerarea acută;
  • arsurile;
  • cancerul;
  • bypassul unei artere coronare;
  • exercițiile fizice;
  • infarctul miocardic;
  • anemia hemolitică, un tip de anemie în care sângele tău distruge globulele roșii din sânge (eritrocitele) mai repede decât poate să le producă;
  • infecțiile, inclusiv tuberculoza;
  • inflamația, cum ar fi cea din artrită reumatoidă, boala celiacă, bolile țesutului conjunctiv sau bolile inflamatorii intestinale;
  • deficitul de fier;
  • o intervenție chirurgicală majoră;
  • pancreatită;
  • îndepărtarea chirurgicală a splinei;
  • traumatismul;
  • deficiența de vitamine.

Unele medicamente pot cauza trombocitoza reactivă, iar printre acestea se află:

3.b. Simptomele trombocitozei

Trombocitoza reactivă (trombocitemie secundară) rareori cauzează apariția simptomelor. Mai des, însă, semnele și simptomele au legătură cu afecțiunea ce se află în substratul trombocitozei.

Dacă, totuși, simptomele trombocitozei apar, ele ar putea include:

  • durere de cap,
  • amețeală sau vertij,
  • durere în piept,
  • stare de slăbiciune generală,
  • leșin,
  • modificări temporare de vedere,
  • amorțeală sau furnicături în mâini și picioare.

3.c. Diagnostic trombocitoză

Este posibil să afli că ai trombocitoză prin intermediul unuia dintre următoarele teste:

  • Un test de sânge de rutină (cum ar fi hemograma): acest test poate să arate că ai valori mai mari decât de cele normale de trombocite. 
  • În timpul unui examen clinic - dacă medicul tău descoperă că splina ta este marită sau că prezinți semnele și simptomele unei infecții sau ale altei boli, el îți poate recomanda o hemogramă pentru a determina valorile trombocitelor din sângele tău.
  • Analizarea sângelui la microscop - medicul tău poate alege să examineze o cantitate mică din sângele tău la microscop, pentru a vedea dimensiunea și activitatea trombocitelor tale.

Dacă testele tale de sânge arată că ai valori de peste 450.000 de trombocite în microlitrul de sânge, medicul tău va încerca să afle afecțiunea sau condiția care se află la baza trombocitozei.

Totodată, pentru a reuși să pună un diagnostic corect, medicul tău mai poate:

  • să verifice nivelul de fier din sângele tău;
  • să te testeze pentru a vedea dacă sunt prezenți markerii inflamației;
  • să comande teste genetice pentru a-l ajuta să determine dacă ai o afecțiune a sângelui sau o boală a măduvei osoase, cum ar fi trombocitemia esențială;
  • să efectueze o biopsie (puncție) în măduva osoasă, pentru a colecta și pentru a examina apoi țesutul din această zonă.

3.d. Tratament trombocitoză

Tratamentul pentru trombocitoză reactivă este dictat de cauza care se află la baza acesteia. Dacă o operație recentă sau o rană ori leziune care a cauzat o pierdere semnificativă de sânge este cauza, atunci valorile ridicate ale trombocitelor tale s-ar putea să nu dureze prea mult.

Dacă, însă, cauza este o infecție cronică sau o boală inflamatorie, valorile trombocitelor tale s-ar putea să rămână mari până când boala va fi ținută sub control. În cele mai multe cazuri, valorile plachetelor sanguine (trombocitelor) vor reveni la normal după ce cauza principală a fost rezolvată.

Dacă suferi de trombocitoză reactivă, este puțin probabil să ai nevoie de medicamente sau de vreo procedură medicală pentru a reduce valorile trombocitelor. De asemenea, este puțin probabil să te confrunți cu sângerări sau cu coagularea excesivă a sângelui. Îndepărtarea splinei (splenectomie) poate cauza trombocitoză pe toată durata vieții.

4. Trombocitele scăzute - Trombocitopenia

Scăderea numărului de trombocite în sânge provoacă apariția trombocitopeniei.

Trombocitopenia

Trombocitopenia este o afecțiune în care pacientul are valori foarte scăzute ale trombocitelor în sânge. Trombocitopenia, adeseori, apare drept rezultat al unei afecțiuni separate, cum ar fi leucemia sau o problemă a sistemului imunitar. Sau, pe de altă parte, trombocitopenia poate fi un efect advers al faptului că persoana ia anumite medicamente. Trombocitopenia afectează atât copiii, cât și adulții.

4.a. Cauze trombocitopenie

Dacă, din orice motiv, numărul de trombocite din sângele tău scade dincolo de valoarea considerată normală, afecțiunea se numește trombocitopenie. În mod normal, ai între 150.000 și 450.000 de trombocite per microlitru de sânge care circulă. Trombocitopenia poate fi moștenită sau poate fi cauzată de anumite medicamente sau afecțiuni ori condiții.

Indiferent de cauza, trombocitele care circulă în sânge sunt reduse de unul sau mai multe dintre următoarele procese:

Blocarea plachetelor sanguine în splină - În mod normal, splina noastră funcționează pentru a lupta contra infecției și pentru a filtra materiile nedorite din sângele nostru. O splină mărită, care poate fi cauzată de un număr mare de afecțiuni, poate să adăpostească prea multe trombocite, cauzând o scădere a numărului de trombocite care se află în circulația sanguină.

Producția scăzută de trombocite în măduva osoasă - Plachetele sanguine sunt produse în măduva osoasă a fiecăruia dintre noi. Dacă producția este scăzută, este posibil să dezvolți trombocitopenie. Factorii care pot să scadă producția de trombocite, sunt: leucemia; anumite tipuri de anemie; infecțiile virale, cum ar fi hepatita C sau virusul HIV; medicamentele folosite în chimioterapie; consumul foarte mare de alcool.

Distrugerea sau descompunerea sporită a plachetelor sanguine - Anumite condiții sau afecțiuni determină corpul să folosească sau să distrugă trombocitele mai repede decât le produce. Acest lucru duce la o scădere a cantității de trombocite din circulația ta sanguină.

Printre condițiile care pot cauza trombocitopenia se numără: sarcina; bacteriile din sânge; sindromul hemolitic uremic (o boală rară care cauzează o scădere bruscă a trombocitelor, distrugerea eritrocitelor și afectarea funcției renale), trombocitopenia imună (este cauzată de o boală autoimună, cum ar fi lupusul sau poliartrita reumatoidă), purpura trombotică trombocitopenică, (o afecțiune rară), medicamentele (cum ar fi heparina, chinina, anumite antibiotice și anticonvulsivele).

4.b. Simptome trombocitopenie

Semnele și simptomele trombocitopeniei pot include:

  • învinețirea cu ușurință a pielii sau echimoze excesive (vânătăi pe anumite zone sau purpura, o boală caracterizată prin apariția unor erupții hemoragice sub piele);
  • sângerare superficială în piele, care apare ca o erupție cutanată sau iritație de mărimea vârfului unui ac, pete roșii-purpurii pe piele, de obicei în zona inferioară a picioarelor;
  • sângerare prelungită de pe urma tăieturilor;
  • sângerarea gingiilor sau sângerări nazale;
  • sânge în urină sau sânge în scaun;
  • menstruații care sunt neobișnuit de abundente;
  • oboseală;
  • splina marită;
  • icter.

4.c. Investigații utile în diagnosticul trombocitopeniei

Medicul tău poate folosi următoarele teste și proceduri pentru a determina dacă ai sau nu trombocitopenie:

  • Teste de sânge - o hemogramă completă determină numărul de celule sanguine, inclusiv trombocitele, într-o mostră din sângele tău. La adulții, valorile normale ale trombocitelor sunt cuprinse între 150.000 și 450.000 de plachete sanguine sau trombocite într-un microlitru de sânge. Dacă analizele de sânge arată că ai mai puțin de 150.000 de trombocite, atunci suferi de trombocitopenie.
  • Examen clinic, plus aflarea istoricului medical complet al pacientului. Medicul tău va căuta semne ale unei posibile sângerări sub pielea ta și îți va palpa abdomenul pentru a vedea dacă splina ta este mărită. Medicul îți va pune întrebări despre bolile pe care le-ai avut în trecut și despre tipurile de medicamente și de suplimente pe care le-ai luat recent.

Medicul tău îți poate sugera să faci și alte teste și proceduri, pentru a determina care este cauza bolii, în funcție de semnele și simptomele tale.

4.d. Tratament trombocitopenie

Persoanele care au o formă ușoară de trombocitopenie este posibil să nu necesite tratament. De exemplu, aceste persoane s-ar putea să nu aibă simptome sau este posibil ca afecțiunea să dispară de la sine. Unii oameni, însă, dezvoltă trombocitopenie severă sau pe termen lung.
În funcție de factorii care cauzează valorile scăzute ale trombocitelor în sânge, tratamentul poate include:

  • Tratarea cauzei care este substratul trombocitopeniei - dacă medicul poate să identifice o afecțiune sau un medicament care a cauzat trombocitopenia, atunci tratarea acelei boli va duce la eliminarea acestei complicații.
  • Transfuzii de sânge sau de plachete sanguine. Dacă valorile trombocitelor tale sunt prea mici, medicul tău poate înlocui sângele pierdut printr-o serie de transfuzii de sânge, care este bogat fie în eritrocite (globule roșii sanguine), fie în trombocite.
  • Medicamente - dacă afecțiunea ta este legată de o problemă a sistemului imunitar, medicul tău îți poate prescrie medicamente pentru a stimula numărul de trombocite. Prima opțiune în privința medicamentelor poate fi un corticosteroid.
  • Intervenția chirurgicală - dacă alte opțiuni de tratament nu te ajută, medicul tău îți poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta splina (operație denumită splenectomie).
  • Schimbul terapeutic de plasmă - Purpura trombotică trombocitopenică poate să rezulte într-o complicație ce necesită îngrijiri medicale de urgență, când pacientul are nevoie să i se facă un schimb de plasmă.

5. Alte afecțiuni asociate trombocitelor

Valorile trombocitelor sau plachetelor sanguine (fie că sunt prea mari, fie că sunt prea mici), pot duce la complicații. E bine de știut, pentru a preveni orice neplăcere, care sunt afecțiunile asociate cu trombocitele.
Există mai multe tipuri de afecțiuni care au legătură cu funcția trombocitelor, iar printre acestea se numără:

  • sindromul Bernard-Soulier - o boală rară, care este cauzată de o deficiență apărută pe suprafața trombocitelor, într-o zonă numită glicoproteina Ib/IX; această boală este adesea observată inițial în copilărie;
  • trombastenia Glanzmann - poate fi o boală care pune viața în pericol; este cauzată de deficiențele unei proteine de pe suprafața trombocitelor.
  • sindromul Scott - în acest caz, trombocitele dau greș și nu reușesc să încurajeze activarea proteinelor ce ajută în coagularea sângelui, care sunt necesare în formarea cheagului de fibrină. Se observă anomalii pe suprafața membranei trombocitelor.
  • Boala von Willebrand - este cea mai comună boală hematologică pe care oamenii o au. Există mai multe tipuri ale acestei boli, iar toate acestea sunt cauzate de o problemă apărută la factorul von Willebrand. Acesta este o proteină din sânge care este necesară pentru coagularea corespunzătoare a sângelui.
  • Purpura trombocitopenică idiopatică - este o boală autoimună în care sângele nu se coagulează în mod normal. Ea este în prezent mai cunoscută sub denumirea de trombocitopenie imună. Există două tipuri principale de purpură trombocitopenică idiopatică: acută (pe termen scurt) și cronică (pe termen lung).

Coagularea anormală a sângelui în trombocitemia esențială poate duce la o varietate de posibile complicații grave, printre care:

  • Accidentul vascular cerebral (AVC): un cheag de sânge care blochează circulația sangvină la creierul tău poate cauza un AVC.
  • Infarctul miocardic: cheagurile de sânge care blochează circulația sângelui către inima ta pot cauza un infarct miocardic.
  • Sângerările în exces - această complicație poate să apară sub forma unor hemoragii nazale, pot să îți sângereze gingiile sau poți să te învinețești rapid.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time. 

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Determinants of platelet count in humans - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3012758/
Thrombocytopenia - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK542208/
Recent advances in understanding and management of acquired thrombocytopenia - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5773924/ 
Thrombocytosis: Diagnostic Evaluation, Thrombotic Risk Stratification, and Risk-Based Management Strategies - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3200282/
Secondary Thrombocytosis - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560810/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0