Focus Hipertensiune
Hipotensiunea ortostatică (sau posturală): factori de risc, simptome, tratament
Hipotensiunea ortostatică (sau posturală): factori de risc, simptome, tratament
Despre hipertensiune Hipotensiunea ortostatică (sau posturală): factori de risc, simptome, tratament Ce e bine sa stii despre hipotensiunea ortostatică si cum o tratezi?
Citește mai mult
Suc de portocale si aloe vera pentru hipertensivi, plus alte remedii care scad tensiunea
Suc de portocale si aloe vera pentru hipertensivi, plus alte remedii care scad tensiunea
Îngrijire și lifestyle în hipertensiune Suc de portocale si aloe vera pentru hipertensivi, plus alte remedii care scad tensiunea  Sucul de portocale și aloe vera este benefic pentru hipertensivi. Uite...
Citește mai mult
Suferi de tensiune oscilantă? Iată cum o stabilizezi
Suferi de tensiune oscilantă? Iată cum o stabilizezi
Tratament și opțiuni în hipertensiune Suferi de tensiune oscilantă? Iată cum o stabilizezi Ce inseamna tensiune oscilanta si cum se trateaza?
Citește mai mult
15 soluții pentru scăderea tensiunii arteriale
15 soluții pentru scăderea tensiunii arteriale
Îngrijire și lifestyle în hipertensiune 15 soluții pentru scăderea tensiunii arteriale Ce metode te ajuta sa combati hipertensiunea arteriala?
Citește mai mult
Sportul este benefic pentru hipertensivi
Sportul este benefic pentru hipertensivi
Îngrijire și lifestyle în hipertensiune Sportul este benefic pentru hipertensivi De ce este sportul benefic in caz de hipertensiune?
Citește mai mult
Studiu: Hipertensiunea la o varsta inaintata ar putea avea beneficii?
Studiu: Hipertensiunea la o varsta inaintata ar putea avea beneficii?
Noutăți în hipertensiune Studiu: Hipertensiunea la o varsta inaintata ar putea avea beneficii? Ce legatura este intre hipertensiunea la varste inaintate si dementa?
Citește mai mult
Ai putea avea hipertensiune? 4 semne de avertizare
Ai putea avea hipertensiune? 4 semne de avertizare
Simptome și diagnostic în hipertensiune Ai putea avea hipertensiune? 4 semne de avertizare <p>Cum stii ca ai simptome de tensiune mare?</p>
Citește mai mult
Valeriana si tensiunea arteriala: cum te ajuta remediile din aceasta planta
Valeriana si tensiunea arteriala: cum te ajuta remediile din aceasta planta
Tratament și opțiuni în hipertensiune Valeriana si tensiunea arteriala: cum te ajuta remediile din aceasta planta Ce este valeriana si ce beneficii are in caz de tensiune arteriala mare?
Citește mai mult
Uleiuri esentiale pentru cei care au hipertensiune
Uleiuri esentiale pentru cei care au hipertensiune
Îngrijire și lifestyle în hipertensiune Uleiuri esentiale pentru cei care au hipertensiune Ce uleiuri esentiale pot fi utile pentru pacientii cu hipertensiune?
Citește mai mult
Hipertensiunea la adolescenti si adultii tineri
Hipertensiunea la adolescenti si adultii tineri
Noutăți în hipertensiune Hipertensiunea la adolescenti si adultii tineri De ce apare hipertensiunea arteriala la tineri si ce efecte poate avea?
Citește mai mult
Care sunt simptomele hipertensiunii arteriale la femei
Care sunt simptomele hipertensiunii arteriale la femei
Simptome și diagnostic în hipertensiune Care sunt simptomele hipertensiunii arteriale la femei Ce simptome provoaca hipertensiunea arteriala la femei?
Citește mai mult
Activitatea fizica poate sa scada tensiunea arteriala [studiu]
Activitatea fizica poate sa scada tensiunea arteriala [studiu]
Noutăți în hipertensiune Activitatea fizica poate sa scada tensiunea arteriala [studiu] Cum ajuta sa ai activitate fizica daca te confrunti cu tensiune arteriala mare?
Citește mai mult
Încarcă mai multe

Autor: Dr. Claudia Marin, Medic Primar Medicina de Familie, Medic Specialist Gastroenterologie, Expert DOC

Cum poti preveni instalarea hipertensiunii

Hipertensiune

Tensiunea arteriala

Tensiunea arteriala (sau presiunea arteriala) este presiunea exercitata de sangele care circula asupra peretilor vaselor de sange. Atunci cand termenul este folosit fara alte specificatii, tensiunea arteriala se refera, de obicei, la presiunea in arterele mari ale sistemului circulator. Tensiunea arteriala se masoara cu un aparat care se numeste tensiometru.

Despre tensiunea arteriala

Toata lumea isi doreste sa aiba un nivel sanatos, normal al tensiunii arteriale. Dar multi se intreaba ce inseamna, mai exact, tensiunea arteriala? Atunci cand medicul iti ia tensiunea in cabinetul sau, aceasta este exprimata ca o masuratoare, cu ajutorul a doua numere; aparatul arata un numar deasupra (sistola) si un numar dedesubt (diastola), ca la o fractie.

De exemplu, valoarea tensiunii poate fi 120/80 care inseamna 12 cu 8. Valoarea de deasupra se refera la presiunea din arterele tale in timpul contractiei muschiului inimii. Aceasta se numeste presiune sistolica.

Valoarea de dedesubt se refera la presiunea sangelui atunci cand muschiul inimii se afla intre doua batai. Aceasta se numeste presiune diastolica. Ambele numere sunt importante in determinarea starii de sanatate a inimii tale. Valorile mai mari decat media ideala indica faptul ca inima ta munceste prea mult pentru a pompa sangele in restul corpului tau.

Presiunea arteriala este constanta in timp?

Tensiunea arteriala are fluctuatii pe parcursul zilei, prin urmare nu este constanta. Indiferent de cat de sanatoasa est o persoana, ea va avea tensiune arteriala mare, cat si o tensiune arteriala scazuta, in functie de ceea ce mananca, de cat de multe ore a dormit, de cat de multa miscare face si de cat de stresata se simte.
 
Presiunea sanguina si tensiunea arteriala sunt acelasi lucru?

Presiunea arteriala este presiunea sangelui din interiorul sistemului circulator. Tensiunea arteriala este forta cu care peretele vasului de sange raspunde la o presiune aplicata.

Valorile normale ale tensiunii arteriale

Pentru o masurare normala a tensiunii arteriale, tensiometrul trebuie sa arate deasupra un numar (presiune sistolica) care este cuprins intre 90 si 120, iar dedesubt trebuie sa arate un numar (presiune diastolica) care este cuprins intre 60 si 80. Specialistii americani considera tensiunea normala a fi intr-un interval normal (are o valoare normala) atunci cand numerele ce indica presiunea sistolica si presiunea diastolica se afla intre acesti parametri. Valorile tensiunii arteriale sunt exprimate in milimetri de coloana de mercur. Aceasta unitate de masura este abreviata "mmHg".

O valoare normala a tensiunii arteriale ar fi undeva sub 120/80 mmHg si peste 90/60 mmHg. Nu uita ce inseamna cele doua valori indicate de tensiometru:

  • presiunea sistolica sau tensiunea arteriala sistolica (numarul de sus de pe tensiometrul electronic) indica cat de multa presiune exercita sangele tau impotriva peretilor arterelor, atunci cand inima ta bate.
  • presiunea diastolica sau tensiunea arteriala diastolica (numarul de jos de pe tensiometrul electronic) indica cat de multa presiune exercita sangele tau impotriva peretilor arterelor tale atunci cand inima se odihneste intre doua batai.

Valorile normale ale tensiunii depind de varsta?

Varsta si rasa joaca un rol important in cazul hipertensiunii. De exemplu, in SUA, persoanele afro-americane au de doua ori mai multe sanse, comparativ cu albii, sa sufere de hipertensiune, iar dupa varsta de 65 de ani, femeile afro-americane au cea mai mare incidenta de hipertensiune arteriala. Valorile normale ale tensiunii depind de varsta si de sex. Se observa valori mai mici la copii si valori mai mari la varstnici, pentru ca peretii vaselor de sange au o elasticitate scazuta.

Valorile normale ale tensiunii depind de sex?

Desi hipertensiunea esentiala ramane oarecum un tip de hipertensiune misterioasa, instalarea ei a fost legata de anumiti factori de risc. Hipertensiunea arteriala tinde sa fie in familie (ereditara) si are mai mari sanse sa afecteze barbatii decat femeile. Se observa valori mai mici ale tensiunii arteriale mai mici la femei, comparativ cu barbatii.

Masurarea corecta a tensiunii arteriale

Modul in care te pregatesti pentru testarea tensiunii arteriale, pozitia in care iti tii bratul, precum si alti factori pot modifica valoarea tensiunii arteriale cu 10% sau chiar cu mai mult. Medicii ne ofera cateva instructiuni clare pentru masurarea corecta a tensiunii arteriale.

Asadar, fie ca suferi sau nu de hipertensiune arteriala (HTA), iata care sunt conditiile ideale pentru a lua tensiunea arteriala:

  • Nu consuma bauturi cofeinizate si nu fuma in intervalul de 30 de minute de dinaintea masurarii tensiunii arteriale;
  • Stai deoparte si odihneste-te fara sa vorbesti, 5 -10minute, inainte de a-ti masura tensiunea arteriala;
  • In timpul masuratorii, stai pe un scaun, cu picioarele pe podea si cu bratele sprijinite, astfel incat cotul sa fie aproximativ la nivelul inimii;
  • Manseta gonflabila a tensiometrului ar trebui sa iti acopere complet cel putin 80% din partea superioara a bratului, iar aceasta manseta trebuie sa fie asezata direct pe piele, nu peste bluza sau peste camasa;
  • Nu vorbi in timpul masuratorii;
  • Testeaza-ti tensiunea arteriala de doua ori, cu o mica pauza intre cele doua masuratori. Daca valorile obtinute sunt diferite cu 5 puncte sau mai mult, masoara-ti tensiunea a treia oara.

Hipertensiunea

Ca definitie, hipertensiunea arteriala este o afectiune comuna in care forta cu care sangele loveste peretii arterelor, pe termen lung, este suficient de mare incat, in cele din urma, poate provoca probleme de sanatate, cum ar fi bolile cardiovasculare. Cu cat inima pompeaza mai mult si cu cat arterele sunt mai inguste, cu atat este mai mare tensiunea arteriala.

Singurul mod prin care poti sti (si prin care se pune diagnosticul) daca ai hipertensiune arteriala (HTA sau tensiune arteriala mare) este sa o masori cu ajutorul unui tensiometru. Iar o data ce vei intelege numerele si valorile pe care ti le indica tensiometrul, vei vedea ca aceasta este "cheia" care te ajuta sa tii sub control hipertensiunea arteriala.

Valorile tensiunii arteriale ce indica hipertensiune

Dincolo de tensiunea arteriala normala considerata si optima (in jurul valorii de 120/80 mmHg sau mai putin), exista alte 4 stadii care pot indica hipertensiune arteriala:

  • prehipertensiunea arteriala - atunci cand presiunea sangelui variaza de la 120-139/80-89 mmHg;
  • hipertensiunea arteriala stadiul 1 - atunci cand presiunea sangelui variaza de la 140-159/90-99 mmHg;
  • hipertensiunea arteriala stadiul 2 - atunci cand presiunea sangelui are valori de peste 160/100 mmHg
  • hipertensiunea arteriala stadiul 3 sau criza hipertensiva - atunci cand pacientul cu hipertensiune necesita ingrijire medicala de urgenta; cand tensiunea lui arteriala este mai mare de 180/110mm Hg.

Hipertensiunea este reversibila?

Tensiunea arteriala mare la nivelul inimii poate fi reversibila daca este detectata in stadii incipiente si daca hipertensiunea este tratata si controlata cu ajutorul medicamentelor si schimbarilor in stilul de viata.

Ce inseamna daca tensiunea sistolica e peste limitele normale si cea diastolica este sub limitele normale?

Acest lucru este posibil. Ambele valori (atat presiunea sistolica, dar si presiunea diastolica) sunt importante cand iti masori tensiunea arteriala. Dar dupa varsta de 60 de ani, valoarea indicata pentru presiunea sistolica este chiar mai importanta.

Exista o afectiune numita hipertensiune sistolica izolata, in care presiunea diastolica este normala (sub 90 mmHg), insa presiunea sistolica este mare, peste valorile normale (peste 140 mmHg). Acest tip de hipertensiune este comun la persoanele de peste 60 de ani.

Cand cresterile de tensiune arteriala sunt considerate hipertensiune?

Cand tensiunea arteriala depaseste valorile normale, adica tensiometrul indica valori peste 120/80 mmHg. Exista si o forma de pre-hipertensiune, care tinde sa se inrautateasca de-a lungul timpului.

Ce este hipertensiunea sistolica izolata?

Daca persoana are 60 de ani sau peste aceasta varsta si folosirea tratamentului medicamentos produce o presiune sistolica mai mica (de exemplu, sub 140 mmHg), medicamentele acestui pacient nu trebuie sa fie schimbate, decat daca provoaca efecte negative asupra sanatatii sau calitatii vietii. De asemenea, persoanele cu varsta peste 60 de ani au, cel mai frecvent, hipertensiune sistolica izolata, atunci cand presiunea diastolica este normala, dar presiunea sistolica este foarte mare.

Tipurile de hipertensiune arteriala

Hipertensiunea arteriala a fost impartita de specialisti in mai multe stadii, dupa valoarea normala, adica 120/80 mmHg. Hipertensiunea, definita ca o tensiune arteriala ce masoara 140/90 mmHg sau peste aceasta valoare, reprezinta factorul de risc primar pentru infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral. In plus, hipertensiunea arteriala este cea care "pregateste terenul" pentru alte afectiuni grave, cum ar fi insuficienta renala, afectarea vaselor de sange, pierderea vederii si dementa.

Pre-Hipertensiune sau hipertensiunea borderline

Statisticile arata ca mai mult de 1 din 3 americani intra intr-o zona considerata "gri", cunoscuta ca pre-hipertensiune sau hipertensiunea borderline, atunci cand presiunea exercitata de sange este deasupra limitei considerate "normale" (120/80 mmHg), dar inca nu a trecut pe teritoriul ce inseamna un diagnostic de hipertensiune.

Medicii nu trateaza persoanele cu pre-hipertensiune cu medicamente, doar daca acestea nu au alte afectiuni care le supun unui risc si mai mare, cum ar fi diabetul, boala arteriala coronariana sau boala cronica de rinichi. Dar foarte putini oameni reusesc sa evite sa ajunga intr-un stadiu mai avansat de hipertensiune, asa ca medicii, atunci cand trateaza hipertensiunea borderline, nu fac decat sa intarzie nevoia de a urma un tratament cu aceste medicamente pentru hipertensiune.

Hipertensiune arteriala primara sau esentiala

Hipertensiunea esentiala este acea presiune mare a sangelui care nu are o cauza secundara cunoscuta de medici ori de pacient. Ea este, de asemenea, cunoscuta si sub numele de hipertensiune primara.

Presiunea sangelui este forta cu care sangele actioneaza asupra peretilor arterelor tale, atunci cand inima pompeaza sange prin corp. Hipertensiunea apare atunci cand forta sangelui este mai puternica decat ar trebui sa fie in mod normal. Majoritatea cazurilor de tensiune arteriala mare sunt clasificate drept hipertensiune esentiala.

Hipertensiune arteriala secundara

Pe langa hipertensiunea arteriala primara sau esentiala, mai exista un alt tip de hipertensiune, numita hipertensiune arteriala secundara. Aceasta hipertensiune secundara este, de fapt, o tensiune arteriala mare care are o cauza identificabila, cum ar fi bolile de rinichi. Nu exista un leac pentru hipertensiunea esentiala, insa exista tratamente.

La fel ca in cazul hipertensiunii primare, nici hipertensiunea secundara nu are semne sau simptome specifice, chiar daca tensiunea arteriala a pacientului a atins niveluri ridicate, periculoase. Un numar destul de mare de afectiuni pot cauza hipertensiunea secundara, iar printre acestea se numara: complicatiile diabetului (nefropatia diabetica); boala rinichiului polichistic numita si polichistoza renala; nefropatia glomerulara; hipertensiunea renovasculara; sindromul Cushing; aldosteronismul; feocromocitomul - o tumora rara; problemele glandei tiroide; hiperparatiroidismul; coarctatia de aorta; apneea in somn; obezitatea; sarcina; medicamentele si suplimentele.

Hipertensiunea accelerata

Starea hipertensiva de urgenta este o boala in care nivelul extrem de ridicat al tensiunii arteriale are drept rezultat afectarea organelor tinta. Sistemele principale implicate includ sistemul nervos central, sistemul cardiovascular si sistemul renal. Hipertensiunea maligna si hipertensiunea accelerata sunt amandoua o "stare hipertensiva de urgenta", ci consecinte si terapii similare. O hipertensiune accelerata este definita ca o crestere semnificativa recenta peste valoarea considerata normala a tensiunii arteriale, care este asociata cu afectarea organelor tinta. Aceasta hipertensiune este, de obicei, vazuta ca o leziune vasculara la examenul fundoscopic la nivel ocular, cum ar fi hemoragiile in forma de flacara in interiorul ochiului sau un exsudat moale in interiorul ochiului.

Hipertensiunea idiopatica

Mai exista un tip de hipertensiune, care se numeste hipertensiune intracraniana idiopatica. Aceasta este o tulburare de cauza necunoscuta, care afecteaza in mod predominant femeile obeze aflate la o varsta fertila. Problema principala este presiunea crescuta din cutia craniana, iar cea mai frecventa manifestare neurologica este papiledemul, adica inflamarea nervului optic (care se poate observa in fundul ochiului) si care poate duce la o atrofie optica progresiva secundara, la pierderea acuitatii vizuale si la o posibila orbire. Ca simptome, pacientii cu hipertensiune intracraniana idiopatica se confrunta cu: dureri de cap, pierderea acuitatii vizuale, diplopie oculara, tinitus pulsatil si durere radiculara.

Simptomele hipertensiunii

Tensiunea arteriala este o boala cronica si adeseori este asociata cu putine simptome sau chiar cu o absenta a simptomelor. Cand simptomele apar, acest lucru se intampla de obicei atunci cand tensiunea arteriala atinge cote maxime, cand se intampla sa creasca brusc si suficient de extrem pentru a fi considerata o urgenta medicala. 

Rarele simptome incluse pe lista hipertensiunii sunt:

  • scurte perioade de ameteala
  • dureri de cap
  • hemoragii nazale frecvente

Este un mit foarte raspandit faptul ca persoanele cu hipertensiune arteriala vor experimenta anumite simptome, cum ar fi:

  • nervozitate
  • transpiratii
  • tulburari de somn
  • inrosirea fetei

Adevarul este ca hipertensiunea arteriala este, in mare parte, asimptomatica, este un "ucigas tacut" care nu este insotit de simptome.

Cauzele si factorii de risc ai hipertensiunii arteriale

Cauzele sunt diferite in functie de cele doua tipuri de hipertensiune arteriala. Pentru majoritatea adultilor, nu exista o cauza identificabila a hipertensiunii arteriale. De exemplu, primul tip de hipertensiune arteriala (numita hipertensiune primara sau esentiala) tinde sa se dezvolte gradual, de-a lungul multor ani. Pe de alta parte, multi oameni au hipertensiune arteriala cauzata de o boala sau afectiune. Acest tip de hipertensiune (numita hipertensiune secundara) tinde sa apara brusc si provoaca o tensiune arteriala mai mare decat ar provoca hipertensiunea primara.
 
Exista mai multe lucruri/afectiuni care pot fi cauze ale hipertensiunii arteriale secundare:

  • apneea (obstructiva) in somn
  • problemele la nivelul rinichilor
  • tumorile aparute in glandele suprarenale
  • problemele glandei tiroide
  • anumite defecte din nastere la nivelul vaselor de sange (congenitale)
  • anumite medicamente, cum ar fi anticonceptionalele orale, remediile pentru raceala, descongestionantele, medicamente antialgice (calmante) si unele medicamente eliberate cu prescriptie medicala
  • drogurile ilegale, cum ar fi cocaina si metamfetamina
  • abuzul de alcool

Hipertensiunea arteriala are multi factori de risc, iar printre acestia se numara: 

  • Varsta
  • Rasa
  • istoricul familial
  • faptul ca persoana este obeza sau supraponderala
  • sedentarismul (persoanele care nu sunt active din punct de vedere fizic au un risc mai mare)
  • Fumatul
  • un exces de sare (sodiu) in dieta persoanei
  • prea putin potasiu in dieta persoanei
  • prea putina vitamina D in dieta
  • consumul excesiv de alcool
  • Stresul
  • anumite boli cronice, cum ar fi bolile renale, diabetul si apneea in somn
  • sarcina

Anumite medicamente pot determina hipertensiune?

Ca sa te asiguri ca medicamentele prescrise pentru hipertensiunea arteriala functioneaza in mod eficient, evita anumite medicamente, spun specialistii. De ce? Pentru ca anumite medicamente pot determina o crestere a tensiunii arteriale. Iar daca suferi deja de hipertensiune arteriala, aceasta poate creste pana la niveluri periculoase. Cele mai comune tipuri de medicamente care pot inrautati hipertensiunea sunt: antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), medicamentele pentru tuse si raceala, medicamentele pentru migrene si dureri de cap, medicamentele care ajuta procesul de slabire, adica cele care suprima apetitul.

De ce anticonceptionalele sunt un factor de risc pentru femeile cu presiunea arteriala crescuta?

Numeroase cercetari medicale au constatat ca anticonceptionalele cresc tensiunea arteriala in cazul unor femei. Acest lucru are sanse mai mari sa se intample daca femeia este supraponderala, daca a avut hipertensiune arteriala in timpul unei sarcini anterioare, daca are un istoric familial cu cazuri de hipertensiune sau o afectiune nu foarte grava a rinichilor. Combinatia de pilule anticonceptionale si fumat poate fi indeosebi periculoasa pentru unele femei.

Inainte de a lua contraceptive orale, este bine sa discuti cu medicul despre riscuri, sa te asiguri ca medicul iti masoara si iti inregistreaza tensiunea arteriala inainte sa iti prescrie contraceptive, sa iti masori tensiunea arteriala la fiecare interval de 6 luni.

Copiii sau adolescentii pot avea hipertensiune?

Desi hipertensiunea arteriala este mai comuna in randul adultilor, si copiii pot avea un risc. In cazul unor copii, hipertensiunea arteriala este cauzata de probleme care apar la nivelul rinichilor sau inimii. Dar pentru un numar din ce in ce mai mare de copii si adolescenti, o serie de factori contribuie la instalarea hipertensiunii arteriale, precum: un stil de viata cu obiceiuri nu tocmai sanatoase, o dieta deloc sanatoasa, obezitatea si lipsa activitatii si exercitiilor fizice de orice fel.

Riscurile si complicatiile hipertensiunii arteriale

Presiunea excesiva pusa pe peretii arterelor, cauzata de hipertensiunea arteriala, poate distruge vasele de sange, precum si organele din corpul pacientului. Netratata, hipertensiunea arteriala poate fi periculoasa, deoarece poate duce la multe complicatii, cum ar fi: atac de cord sau accident vascular cerebral; anevrism; insuficienta cardiaca; vase de sange din rinichi care se slabesc si se ingusteaza; vase de sange din ochi care se ingroasa, se ingusteaza sau se sparg; sindromul metabolic; probleme legate de memorie sau de intelegere.

Hipertensiunea arteriala persistenta poate creste riscurile ca pacientul sa sufere de un numar tot mai mare de afectiuni grave, care ii pot pune viata in pericol, cum ar fi: boala arteriala coronariana; atacurile de cord sau infarctul miocardic; accidentul vascular cerebral; insuficienta cardiaca; boala arteriala periferica; anevrismul de aorta; boala cronica de rinichi; dementa vasculara.

Diagnosticarea hipertensiunii arteriale

Inainte de a-ti pune diagnosticul de hipertensiune arteriala, medicul tau cel mai probabil va masura de doua sau de trei ori tensiunea arteriala, fiecare masuratoare fiind facuta in momente separate, in timpul consultatiei, sau in cadrul a doua sau trei vizite la medic. Motivul este simplu: pentru ca tensiuena arteriala in mod normal variaza pe parcursul zilei, iar uneori poate varia chiar in timpul vizitei la medic. Pentru un diagnostic corect, tensiunea ta arteriala ar trebui masurata la ambele brate, pentru a determina daca exista o diferenta intre valorile obtinute.

Medicul iti poate cere sa iti monitorizezi tensiunea arteriala acasa si la birou, pentru a-i oferi informatii aditionale. Daca ai oricare dintre formele de hipertensiune, medicul va analiza istoricul medical si va efectua un examen fizic. De asemenea, doctorul poate recomanda teste de rutina, cum ar fi un test de urina, teste de sange, un test de colesterol si o electrocardiograma (un test care masoara activitatea electrica a inimii tale). Pe langa testele de rutina, medicul poate recomanda teste aditionale, cum ar fi o ecocardiograma.

Tratarea si ameliorarea hipertensiunii arteriale

Obiectivele tale in ceea ce priveste tratamentul si ameliorarea hipertensiunii arteriale depind de cat de sanatos esti in momentul in care ti se pune acest diagnostic. Pentru a tine hipertensiunea arteriala sub control va fi nevoie sa faci o serie de schimbari in ceea ce priveste stilul de viata.

Schimbari in stilul de viata pentru reglarea tensiunii arteriale

Schimbarea stilului de viata poate insemna un drum lung spre succes, daca vrei sa tii sub control hipertensiunea arteriala. Doctorul iti poate recomanda sa dopti o dieta sanatoasa, sa manaci mai putine alimente sarate, sa faci exercitii fizice cu regularitate, sa renunti la fumat si sa iti mentii greutatea la un nivel sanatos. Dar uneori schimbarile in ceea ce priveste stilul de viata nu sunt suficiente. Pe langa dieta echilibrata si activitatea fizica, medicul iti poate recomanda si un tratament medicamentos pentru a reduce tensiunea arteriala mare.

Scaderea greutatii si o dieta echilibrata

stop dislipidemie

Schimbarile in stilul de viata te pot ajuta sa tii sub control si sa previi hipertensiunea arteriala. Este important sa mananci alimente sanatoase si sa ai o dieta echilibrata. Incearca dieta DASH (abordari dietetice pentru oprirea hipertensiunii sau "Dietary Approaches to Stop Hypertension"), care pune accentul pe fructe, legume, cereale integrale, carne de pasare (crescuta la curte), carne de peste si produse lactate cu un continut redus de grasimi. Alege alimente care contin potasiu din belsug, deoarece acest element te poate ajuta sa previi si sa controlezi mai usor hipertensiunea arteriala. Mananca mai putine grasimi saturate si grasimi trans. De asemenea, incearca sa reduci cantitatea de sare din dieta ta. Un nivel scazut de sodiu de 1.500 mg pe zi este indicat pentru persoanele de peste 51 de ani sau mai in varsta, care au hipertensiune, diabet sau boala cronica de rinichi.

De asemenea, este esential sa iti mentii greutatea la un nivel normal, sa ai greutatea unei persoane sanatoase. Medicul iti va recomanda sa iti mentii greutatea sau sa slabesti daca esti supraponderal sau obez. Scapand de kilogramele in plus, acest lucru te poate ajuta sa tii sub control hipertensiunea si sa reduci riscul problemelor de sanatate care au legatura cu o tensiune arteriala prea mare. Daca esti supraponderal, dand jos chiar si 2,3 kilograme te poate ajuta sa iti reduci tensiunea arteriala.

Reducerea factorilor ce cauzeaza stresul

Managementul stresului este o alta etapa importanta de care trebuie sa tii cont. E bine sa reduci stresul cat mai mult. Practica tehnici sanatoase care te ajuta sa faci fata stresului de zi cu zi, cum ar fi relaxarea muschilor, meditatia sau exercitiile de respiratie profunda.

Reducerea sau eliminarea alcoolului si fumatului

Medicul iti va spune sa nu (mai) fumezi. Tutunul lezeaza peretii vaselor de sange si accelereaza procesul prin care arterele se intaresc, iar astfel circulatia sangelui este ingreunata. Daca fumezi de mult timp, intreaba-ti medicul ce metode te pot ajuta sa te lasi de fumat. De asemenea, medicul iti va recomanda sa limitezi consumul de alcool sau sa renunti complet la bauturile alcoolice. Chiar daca esti o persoana sanatoasa, alcoolul iti poate creste tensiunea arteriala. Daca alegi sa bei alcool, fa-o cu moderatie! Pentru adultii sanatosi, asta inseamna pana la 1 bautura alcoolica pe zi, pentru femeile de toate varstele, si pentru barbatii de peste 65 de ani si pana la 2 bauturi alcoolice pe zi, pentru barbatii de 65 de ani si sub aceasta varsta. O bautura alcoolica este egala cu 350 ml de bere, 150 ml de vin sau 45 ml de bauturi spirtoase.

Sport sau alte activitati fizice, importante pentru corectarea hipertensiunii

Pentru a corecta hipertensiunea arteriala, medicul iti va recomanda si sa sporesti activitatea fizica, mai ales daca te numeri printre persoanele cu un stil de viata sedentar. Activitatea fizica regulata te poate ajuta sa reduci tensiunea arteriala, sa tii stresul sub control, sa reduci riscul de a suferi de o gama larga de probleme de sanatate si sa iti mentii greutatea in limite normale.

Pentru adultii sanatosi, specialistii recomanda sa aiba cel putin 150 de minute pe saptamana de activitate aerobica moderata sau 75 de minute pe saptamana de activitate aerobica viguroasa; sau ne recomanda sa avem o combinatie intre dintre cele doua sau o activitate fizica moderata. Incearca sa iti stabilesti un obiectiv din a face exercitii de intarire a musculaturii cel putin de doua ori pe saptamana.

Medicatia pentru corectarea hipertensiunii

Exista mai multe tipuri de medicamente pe care ti le poate prescrie medicul, pentru a trata hipertensiunea arteriala.

Printre acestea se afla:

  • diureticele tiazidice (sunt acele medicamente care actioneaza asupra rinichilor, pentru a ajuta organismul sa elimine sodiul si apa, reducand volumul sangelui);
  • medicamentele beta-blocante (reduc volumul de munca al inimii si deschid vasele de sange, determinand inima sa bata mai incet si cu mai putina forta);
  • inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (care ajuta vasele de sange sa se relaxeze, blocand formarea unei substante chimice care ingusteaza vasele de sange);
  • blocanti ai receptorilor pentru angiotensina II (aceste medicamente ajuta la relaxarea vaselor de sange, blocand actiunea - nu formarea - unei substante chimice care ingusteaza vasele de sange);
  • medicamente blocante ale canalelor de calciu (ajuta la relaxarea muschilor vaselor de sange, iar unele incetinesc ritmul cardiac);
  • inhibitorii de renina (medicamente care incetinesc productia de renina, o enzima produsa de rinichi care da nastere unui lant de reactii chimice care cresc tensiunea arteriala);
  • alte medicamente care pot fi folosite pentru tratarea hipertensiunii arteriale: medicamentele alfa-blocante, medicamentele alfa-beta blocante, medicamentele vasodilatatoare etc.

Tratamente naturiste ce ajuta la corectarea hipertensiunii

Desi alimentatia si exercitiile fizice sunt cele mai indicate tactici pentru a reduce hipertensiunea arteriala, unele suplimente alimentare te pot ajuta in acest sens. Cu toate acestea, este bine sa discuti cu medicul specialist inainte de a apela la tratamente naturiste si la medicina alternativa:

  • cauta surse de fibre, cum ar fi: Plantago ovata (Blond psyllium) si taratele de grau;
  • cauta suplimente cu minerale, cum ar fi magneziul, calciul si potasiul;
  • alege suplimente cu acid folic;
  • cauta suplimente sau produse care cresc nivelul oxid nitric sau care largesc vasele de sange (vasodilatatoare), cum ar fi cele care contin cacao, coenzima Q10, L-arginina si usturoi.

Plante medicinale care au actiune favorabila in cazul afectiunilor cardiovasculare si in caz de hipertensiune:

  • castanul comestibil (fructele coapte sau sub forma de piure);
  • coada calului are actiune diuretica;
  • craitele au actiune hipotensiva;
  • fragul de padure este un bun diuretic;
  • frunzele de frasin se recomanda ca diuretic;
  • fumarita are actiune hipotensiva si e un bun diuretic-depurativ;
  • nemtisorul de camp are actiune hipotensiva arteriala si scade frecventa ritmului cardiac;
  • paducelul este recomandat in cazuri usoare de hipertensiune;
  • porumbarul are flori cu actiune diuretic-depurativa;
  • talpa-gastei este recomandata ca un agent hipotensiv, mai ales ca are actiune hipotensiva si actiune diuretica;
  • teiul are o actiune hipotensiva;
  • anumite parti din toporas (rizomii si radacinile) au proprietati hipotensive;
  • traista ciobanului e o planta care se recomanda si ca hipotensiv;
  • produsele pe baza de vasc se recomanda in special in cazurile de hipertensiune arteriala.

Cum poti preveni instalarea hipertensiunii

Poti preveni instalarea hipertensiunii arteriale prin urmatoarele masuri:

  • mentine-ti greutatea la un nivel normal, ca la o persoana sanatoasa;
  • fa exercitii fizice in mod regulat;
  • redu aportul de sare;
  • consuma alcool cu moderatie;
  • redu sursele de stres;
  • alege substante nutritive care te ajuta sa previi hipertensiunea arteriala, precum potasiul, calciul, magneziul, pestele gras (acizi grasi Omega-3), usturoiul.
  • monitorizeaza-ti tensiunea arteriala acasa si mergi la doctor in mod regulat.

Nu uita: discuta intotdeauna cu medicul tau inainte de a lua orice suplimente alimentare sau tratamente alternative care au la baza remedii din plante medicinale. Unele dintre acestea pot interactiona cu medicamentele prescrise pentru hipertensiune pe care le iei sau pot avea efecte secundare periculoase.


Sursa foto: Shutterstock