Tensiunea arteriala mare contribuie la disfunctia erectila

Hipertensiunea arterială poate contribui la disfuncția erectilă, spun experții. Explicația este simplă: unele dintre medicamentele folosite pentru a trata hipertensiunea arterială pot cauza disfuncție erectilă.

La bărbat, efectele hipertensiunii arteriale asupra funcției sexuale sunt mai evidente din punct de vedere fizic decât la femei. Disfuncția erectilă are loc când nu există un flux sangvin suficient către sânge, pentru a permite menținerea erecției. Totodată, disfuncția erectilă poate fi un semn important, care îl va face pe medic să verifice dacă pacientul suferă de tensiune arterială mare sau de alte probleme de sănătate.

Potrivit autorilor unui studiu din 2012, aproape 30% dintre bărbații cu tensiune arterială mare aveau și disfuncție erectilă, iar identificarea unui medicament care tratează hipertensiunea, fără să provoace probleme în ceea ce privește viața sexuală, este un lucru pe care mulți pacienți bărbați și-l doresc.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce asocieri există între disfuncția erectilă, hipertensiune și medicație

În primul rând, hipertensiunea arterială deteriorează sau degradează arterele, iar în timp, din această cauză, arterele pacientului devin mai puțin flexibile și se îngustează. Acest lucru reduce fluxul de sânge. Tensiunea arterială mare nu înseamnă doar un risc mai mare de infarct miocardic și de accident vascular cerebral (AVC), ci în același timp, ea limitează cantitatea de sânge care circulă la nivelul penisului. Pentru menținerea erecției, este necesar un flux sangvin cât mai bun prin arterele și vasele de sânge importante.

Disfuncția erectilă poate fi un semn de avertizare timpurie al vaselor de sânge deteriorate. Această schimbare a funcției sexuale este uneori un indicator al unei probleme mai mari, determinând pacienții să meargă la un consult de specialitate. 

Lăsată netratată, hipertensiunea arterială poate cauza disfuncție erectilă. Din păcate, și unele tratamente medicamentoase folosite pentru hipertensiunea arterială pot să dăuneze funcției sexuale și pot cauza disfuncție erectilă.

Chiar dacă pentru mulți pacienți bărbați acest lucru pare un cerc vicios, din care nu există cale de scăpare, reține că nu toate medicamentele folosite pentru tratarea hipertensiunii arteriale provoacă disfuncție erectilă.

Medicii spun că unele medicamente pentru reglarea tensiunii arteriale au un risc mai mare de a duce la disfuncție erectilă în comparație cu altele. De aceea, dacă pacientul descoperă ce medicamente i-au cauzat probleme în ceea ce privește viața sexuală și menținerea erecției, ca efecte adverse, atunci el poate să discute cu medicul despre schimbarea tratamentului.

Ce medicamente pentru reglarea tensiunii arteriale au un risc mare de a cauza disfuncție erectilă

Potrivit medicilor, două tipuri de medicamente pentru tensiunea arterială au mari riscuri să cauzeze pacienților disfuncții erectile: betablocantele și diureticele.

Ce acțiune au betablocantele

Aceste medicamente afectează aceeași parte a sistemului nervos care este responsabilă de cauzarea erecțiilor, dar acestea reduc fluxul de sânge către penis și din acest motiv, pacientul nu poate avea erecție. Exemple de betablocante: metoprolol, carvedilol, propranolol, atenolol.

Ce acțiune au diureticele

Diureticele sunt medicamentele care stimulează procesul prin care se formează urina. Ele pot face ca fluxul de sânge către penis să fie mai puțin intens și din acest motiv, menținerea erecției este dificilă. Este un lucru cunoscut faptul că diureticele scad și nivelul de zinc din organism, ceea ce poate să reducă și cantitatea de testosteron pe care organismul o produce. La rândul său, acest nivel scăzut de testosteron scade apetitul sexual (libidoul) și poate afecta contracția mușchilor.

Blocantele canalelor de calciu (numite și calciu-blocante)

Blocantele canalelor de calciu (numite și calciu-blocante) tratează hipertensiunea arterială blocând intrarea calciului în celulele inimii și arterelor. Acest lucru relaxează vasele de sânge și îmbunătățește fluxul sangvin.

Multă vreme s-a crezut că blocantele canalelor de calciu au un efect neutru asupra funcției erectile. Totuși, unele studii au găsit o relație între anumite blocante ale canalelor de calciu și disfuncția erectilă. Totuși, este important să se mai facă studii în domeniu pentru a se confirma rolul blocantelor canalelor de calciu în disfuncția erectilă.

Ce medicamente pentru reglarea tensiunii arteriale au riscuri mici să ducă la disfuncție erectilă

Potrivit statisticilor, unele medicamente hipotensive au mai puține efecte adverse raportate când vine vorba de disfuncția erectilă, iar bărbații care au luat aceste tipuri de medicamente nu au întâmpinat probleme în ceea ce privește viața sexuală: inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei, blocanții receptorilor pentru angiotensină II, alfa-blocantele. 

Medicamente pentru tensiunea arterială care tratează și disfuncția erectilă

Măsurile adecvate ce presupun schimbarea stilului de viață reprezintă un prim pas în gestionarea hipertensiunii arteriale și, implicit, disfuncției erectile. Acest lucru se datorează faptului că factorii tradiționali de risc cardiovascular, cum ar fi hipertensiunea arterială, sedentarismul, obezitatea, fumatul și dislipidemia au fost legați în mod constant cu disfuncția endotelială și, în consecință, sexuală.

În acest context, nu puține sunt studiile care arată că activitatea fizică moderată poate reduce cu până la 30% riscul de disfuncție erectilă contrar celor care au un stil de viață sedentar. Interesant este că efectul benefic al exercițiului fizic asupra disfuncției sexuale pare să fie independent de impactul său favorabil asupra profilului cardiovascular general.

În ceea ce privește reducerea caloriilor, dieta mediteraneană exercită un efect pozitiv asupra parametrilor funcției sexuale a pacienților cu sindrom metabolic. Mai mult decât atât, exercițiile fizice combinate și restricția calorică pot duce la scăderea greutății care, succesiv, poate reduce cu până la 30% riscul de disfuncție erectilă asociată obezității, atrag atenția specialiștii. În timp ce modificarea stilului de viață este un pas inițial rezonabil atunci când se abordează un pacient hipertensiv cu disfuncție sexuală, este importantă și identificarea unui tratament antihipertensiv adecvat.

Anumite medicamente eliberate pe bază de rețetă au efecte benefice asupra funcției erectile. Printre aceste medicamente se numără:

Inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ACE)  

Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ACE) sunt o clasă de medicamente care scad tensiunea arterială prin relaxarea venelor și arterelor. Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ACE) acționează prin blocarea enzimei de conversie a angiotensinei, care transformă angiotensina I în angiotensină II. Angiotensina II este un hormon foarte puternic care determină ca mușchii netezi din jurul vaselor de sânge să se contracte. Iar asta favorizează îngustarea vaselor de sânge și creșterea tensiunii arteriale.

Blocarea acestui efect are ca rezultat o relaxare a vaselor de sânge și o scădere a tensiunii arteriale. Mai mult decât atât, acest lucru favorizează susținerea fluxului de sânge către anumite zone ale corpului, cum ar fi penisul. Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ACE) reduc, de asemenea, sarcina de muncă a inimii, ceea ce poate crește rezistența și performanța sexuală.

Vasodilatatoare 

Vasodilatatoarele arteriale relaxează vasele de sânge și îmbunătățesc fluxul sangvin, ceea ce ajută la scăderea tensiunii arteriale. Întrucât aceste medicamente funcționează prin stimularea fluxului sangvin, ele pot avea ca beneficiu secundar ameliorarea disfuncției erectile.

Există, de asemenea, vasodilatatoare, care sunt prescrise în mod special pentru disfuncția erectilă. Aceste medicamente sunt injectate direct în penis sau uretră pentru a susține fluxul sangvin în zonă. În acest caz, pacientul poate să aibă erecție la 10 minute după aceea. De asemenea, este important de știut că există chiar și supozitor uretral pentru cei care preferă o formă de terapie neinjectabilă1

Blocanții receptorilor angiotensinei II (BRA) 

Studii recente au arătat că blocanții receptorilor de angiotensina sau BRA fie nu au efecte negative semnificative, fie, în unele cazuri, au efecte benefice asupra funcției erectile2. Blocanții receptorilor de angiotensina sau BRA sunt un grup de medicamente utilizate pentru a trata hipertensiunea arterială și insuficiența cardiacă. Aceste medicamente acționează prin blocarea acțiunii unei substanțe chimice (angiotensina) care îngustează vasele de sânge. Prin urmare, vasele de sânge se lărgesc, crescând fluxul sangvin și scăzând tensiunea arterială. Iar în cazul multor pacienți, acest efect îmbunătățește și funcția erectilă.

Nu uita să discuți cu medicul tău despre această problemă!

Medicul tău îți poate schimba tratamentul pentru a ține sub control hipertensiunea arterială, pentru a reduce probabilitatea de a suferi disfuncții erectile. În cazul unor pacienți, s-ar putea să fie suficientă modificarea sau ajustarea dozelor medicamentelor. Alți pacienți bărbați, în schimb, ar putea avea nevoie de un tratament complet diferit, care să nu le mai afecteze viața sexuală și erecția.

Este important să discuți deschis cu medicul tău despre efectele adverse pe care le ai din cauza medicației pentru hipertensiune, precum și despre alte medicamente sau suplimente pe care le iei în prezent. Aceste informații îl pot ajuta pe medicul tău să determine care este cauza disfuncției erectile.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „The medical and surgical treatment of erectile dysfunction: a review and update”. Can J Urol. 2020; Karakus S, Burnett AL.
https://www.canjurol.com/html/free-articles/Cdn_JU27-S3_09_DrBurnett_S.pdf
2 Studiul „Angiotensin receptor blockers for erectile dysfunction in hypertensive men: a brief meta-analysis of randomized control trials”. Am J Mens Health. 2019;Ismail SB, Noor NM, Hussain NHN, Sulaiman Z, Shamsudin MA, Irfan M.
https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1557988319892735


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0