Cum controlezi hipertensiunea cauzată de stres

Mulți factori pot favoriza hipertensiunea, dar știai că și stresul cronic poate duce la creșterea tensiunii arteriale?

Hipertensiunea arterială are multe cauze, printre care obezitatea, sedentarismul, istoricul familial de hipertensiune, diabetul, anomaliile genetice moștenite sau dobândite, tulburările tiroidiene, malformațiile congenitale ale inimii și, nu în ultimul rând, stresul cronic.

Poate stresul să ducă la hipertensiune?

Atunci când te confrunți cu valori ridicate ale tensiunii arteriale este posibil să apară simptome precum dureri de cap, amețeală, dureri în piept, palpitații, greață și vărsături, oboseală, transpirație excesivă și tulburări de somn. 

Situațiile stresante pot provoca creșterea temporară a tensiunii arteriale, dar poate stresul provoca, în aceeași măsură, hipertensiune pe termen lung? Este posibil ca toate acele vârfuri de presiune sangvină legate de stres pe termen scurt să crească și să producă tensiune arterială ridicată pe termen lung? 

Deși cercetătorii nu au un răspuns clar, cu toate acestea, recomandă ca persoanele foarte stresate să lucreze la acest aspect. De exemplu, să își facă un program de exerciții fizice de trei până la cinci ori pe săptămână care să le ajute să reducă nivelul de stres.

Reacția la stres poate influența tensiunea arterială

Corpul produce un nivel ridicat de hormoni atunci când te afli într-o situație stresantă. Acești hormoni cresc temporar tensiunea arterială și fac ca inima să bată mai repede, iar vasele de sânge să se îngusteze. Pericolul pentru sănătate crește odată cu reacția la stres în moduri nesănătoase, deoarece acestea pot crește riscul de hipertensiune arterială, atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Anumite comportamente generate de stres sunt legate de tensiunea arterială mai mare. De exemplu, mulți oameni stresați fumează mult, consumă alcool în cantități mari și mănâncă nesănătos, acțiuni care contribuie la apariția hipertensiunii arteriale. Și bolile de inimă pot fi legate de stres și alte probleme de sănătate conectate, cum sunt anxietatea, depresia și izolarea de prieteni și familie.

Nu există dovezi că aceste afecțiuni sunt direct legate de tensiunea arterială ridicată, însă hormonii pe care corpul îi produce atunci când ești stresat emoțional îți pot deteriora arterele, ducând la boli de inimă. De asemenea, unele simptome, precum cele cauzate de depresie, te pot face să uiți să iei medicamente care îți controlează hipertensiunea arterială sau alte afecțiuni ale inimii.

Creșterea tensiunii arteriale atunci când ești stresat poate fi foarte mare. Însă, atunci când stresul dispare, tensiunea arterială revine la normal. Cu toate acestea, există situații frecvente în care vârfuri temporare ridicate ale tensiunii arteriale pot deteriora vasele de sânge, inima și rinichii într-un mod similar cu tensiunea arterială pe termen lung.

Activitățile de reducere a stresului pot scădea tensiunea arterială

Dacă utilizezi diverse strategii pentru a-ți gestiona stresul, acest lucru te poate ajuta să îți îmbunătățești sănătatea în mai multe moduri. Stăpânirea tehnicilor de gestionare a stresului poate duce la schimbări de comportament sănătoase, inclusiv unele care îți țin tensiunea arterială sub control.

Există multe opțiuni pentru gestionarea stresului, cum ar fi:

Simplifică-ți programul

Dacă te simțiți întotdeauna grăbit, pe fugă, ia-ți într-o zi câteva minute pentru a-ți examina calendarul și listele de activități. Caută acele activități care îți ocupă timpul, dar care nu sunt foarte importante pentru tine sau pentru familia ta și planifică-ți mai puțin timp pentru a le desfășura sau, dacă poți, elimină-le complet. Uneori rămânem cu niște automatisme și nu ne dăm seama că, în realitate, nu avem nevoie de acele acțiuni. Dacă, totuși, constați că ai prea multe lucruri importante de făcut, deleagă unele dintre ele altor persoane.

Practică exerciții de respirație

Respirațiile profunde și lente te pot ajuta să te relaxezi (găsești pe internet multe exemple de exerciții de respirație). Un astfel de exercițiu simplu este următorul:

  • Așază-te într-o poziție confortabilă.
  • Pune-ți o mână pe piept și una pe stomac.
  • Inspiră puternic pe nas și umflă-ți stomacul cu aer
  • Expiră puternic pe gură.
  • Repetă exercițiul de până la 10 ori.

Introdu în programul tău mișcarea

Activitatea fizică este unul dintre cei mai eficienți factori care înlătură stresul. În funcție de programul tău și de alte aspecte, alege un fel de mișcare pe care să-l poți practica fără mari sacrificii. Poate ți-e mai comod să faci gimanstică imediat ce te trezești sau poate e mai ușor pentru tine să mergi pe jos în pas alert câte 30 de minute zilnic. Atenție, dacă ai anumite boli pentru care te afli în tratament, cere sfatul medicului legat de exercițiile fizice, pentru a afla ce este cel mai sigur pentru tine.

Încercă yoga și meditația

Yoga și meditația îți întăresc corpul și te ajută să te relaxezi. Aceste tehnici pot reduce, de asemenea, tensiunea arterială sistolică cu 5 mm Hg sau mai mult. Caută instructori autorizați (poți găsi inclusiv pe YouTube clipuri înregistrate cu tehnici de yoga sau de meditație) de la care să înveți elementele de bază. Yoga are avantajul că, pe lângă faptul că te ajută să combați stresul, este și un bun exercițiu fizic.

Dormi suficient

La nivel mondial, mulți adulți au probleme cu somnul, însă e bine de știut că prea puțin somn poate face ca problemele tale să pară mai grave decât sunt cu adevărat și, în plus, lipsa cronică a somnului este asociată cu hipertensiunea arterială, diabetul, atacul de cord, insuficiența cardiacă sau accidentul vascular cerebral.

Deși poate te gândești că nu este nimic de făcut ca să dormi mai bine, unele schimbări simple în rutina ta dinante de culcare pot avea efecte pozitive semnificative. De exemplu, să nu mai mănânci nimic cu trei ore înainte de culcare și să nu bei nimic cu alcool sau cofeină, iar imediat după cină să bei o cană cu ceai de plante care favorizează relaxarea și somnul (mușețel, valeriană, lavandă, floarea pasiunii etc.).

Schimbă-ți perspectiva

Când ai de-a face cu orice fel de probleme, rezistă tendinței de a te plânge. Cu cât te plângi mai mult, cu atât problemele par mai dificile și mai de nedepășit. Recunoaște-ți sentimentele cu privire la situație, iar apoi concentrează-te pe găsirea de soluții.
Nu uita, dacă ești diagnosticat cu hipertensiune, activitățile care te ajută să îți gestionezi stresul și să îți îmbunătățești sănătatea pot face o diferență pe termen lung și în scăderea tensiunii arteriale. Cel mai important este să descoperi care dintre tehnici funcționează pentru tine.

 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - How Stress Leads to High Blood Pressure
https://health.clevelandclinic.org/can-stress-cause-high-blood-pressure/
Mayo Clinic - Stress and high blood pressure: What's the connection?
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/in-depth/stress-and-high-blood-pressure/art-20044190


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0