Greutatea corporala este unul dintre principalii factori care influenteaza riscul pentru anumite afectiuni. Bolile cardiovasculare, metabolice, digestive, osteoarticulare sunt doar cateva dintre exemplele care ne confirma ca o greutate corporala prea mare afecteaza intregul organism. Nu trebuie sa uitam nici de efectele psihologice: persoanele cu probleme de greutate au un risc crescut de depresie, anxietate, si au o stima de sine scazuta.
Asa cum iti explicam in articolul Obezitatea: Ce este, Cauze, Complicatii & Tratament, obezitatea este afectiunea caracterizata de indicele de masa corporala mai mare de 30. Insa problemele cu greutatea nu apar doar atunci cand suntem diagnosticati cu obezitate. De fapt, o persoana este considerata supraponderala daca indicele de masa corporala depaseste valoarea 25. Calculeaza-ti si tu indicele de masa corporala aici si iata cum interpretezi rezultatele:
Kilogramele in plus nu reprezinta un stigmat, insa trebuie sa te motiveze sa iei masuri din timp, mai ales daca descoperi aceasta problema pana nu devine foarte grava si mai dificil de tratat, cum este obezitatea morbida. Motivul nu este unul estetic, ci legat de starea ta de sanatate si complicatiile pe care le poti suferi ulterior!
In categoriile speciale din cadrul Comunitatii DOC Controlul greutatii poti afla mai multe despre:
Mancatul excesiv, principala cauza a obezitatii
Cauzele genetice ale obezitatii – parintii obezi vor avea copii cu aceeasi problema?
Exista afectiuni care favorizeaza supraponderalitatea?
Mai mult decat atat, te invitam sa citesti o serie de articole privind Complicatiile obezitatii si supraponderalitatii, care iti vor raspunde la intrebari precum: cum iti afecteaza obezitatea sistemul respirator sau cardiovascular, de ce persoanele cu kilograme in plus au deseori dureri articulare si musculare, cum este abordata obezitatea in timpul sarcinii, cum afecteaza kilogramele in plus fertilitatea cuplului si viata sexuala.
Este important sa stii ca printre afectiunile favorizate de supraponderalitate se numara:
Nu in ultimul rand, iti oferim sfaturi si solutii in sectiunea Cum slabesti sanatos: exemple de meniu, alimente interzise, alimente recomandate, greseli pe care trebuie sa le eviti.
Dezechilibrele psihologice la pacientii supraponderali sau obezi apar din doua sensuri diferite:
Psihoterapia cognitiv comportamentala lucreaza cu tiparele de gandire ale pacientului, aducandu-le imbunatatiri, astfel incat acesta sa isi rezolve mai usor problemele. In aceasta situatie, psihoterapia poate ajuta pacientul obez sa identifice si sa isi accepte problema cu greutatea, sa isi seteze anumite obiective cu privire la greutatea sa, dar si sa foloseasca anumite tehnici care pot face lupta cu kilogramele in plus mai usoara.