Obezitatea Morbida: Ce este, Cauze, Riscuri & Tratament

Obezitatea morbidă – informații generale

   a. Ce este obezitatea morbidă

   b. Diagnosticarea obezității morbide

   c. Cauzele obezității morbide

   d. Riscurile obezității morbide

Tratarea obezității morbide

   a. Intervenții chirurgicale în obezitatea morbidă

   b. Regimul alimentar 

   c. Activități fizice permanente

   d. Reintegrarea socială și profesională a persoanelor cu obezitate morbidă

   e. Efecte secundare ale tratamentelor pentru obezitatea morbidă

Cum se poate preveni obezitatea morbidă

   a. Stilul de viață sănătos

   b. Monitorizarea indicelui de masă corporală

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Obezitatea morbidă – informații generale

Obezitatea morbidă este o afecțiune care pune sănătatea, uneori și viața pacientului în pericol. Asta pentru că depozitele foarte mari de grăsime afectează funcționarea organelor, provocând declanșarea multor boli serioase, începând de la diabet și până la afecțiuni cardiovasculare. Totodată, obezitatea morbidă reduce serios calitatea vieții individului, afectând activități de bază precum respiratul sau mersul.

Ce este obezitatea morbidă

Asociația Medicală Americană a desemnat obezitatea o boală complexă, cronică. Din 1999 până în 2020, prevalența a crescut de la 30,5% la 41,9%. În aceiași ani, obezitatea morbidă (cunoscută și sub denumirea de obezitate extremă și obezitate de clasa 3) a crescut de la 4,7% la 9,2%. 

Astăzi, obezitatea morbidă afectează cel puțin 6,9% dintre bărbați și mai mult de 11,5% dintre femei. 

Obezitatea morbidă, cunoscută și sub denumirea de obezitate de grad 3, apare atunci când indicele de masă corporală depășește 40. Indicele de masă corporală se calculează în funcție de înălțime și greutate – îl poți calcula pe al tău gratis pe DOC.RO, chiar aici.

Diagnosticarea obezității morbide

Pentru diagnoticarea obezității morbide, medicul va calcula indicele de masă corporală și totodată va măsură talia pacientului. Un control medical de rutină poate stabili dacă pacientul suferă sau nu de obezitate morbidă.

Indicele de masă corporală mai mare de 40

Indicele de masă corporală mai mare de 40 indică obezitate morbidă. Acesta se calculează prin următoarea formulă: greutatea (exprimată în kilograme) se împarte la înălțimea (exprimată în metri), la pătrat.

Mai mult de 100 kg peste greutatea ideală

Orice persoană care depășește cu 100 de kilograme greutatea ideală suferă de obezitate morbidă și trebuie să ia măsuri în acest sens.

Cauzele obezității morbide

Obezitatea apare atunci când oferi organismului mai multe calorii decât are nevoie pentru activitățile desfășurate zilnic – adică atunci când mănânci în exces. Caloriile neconsumate sunt acumulate sub formă de rezerve, adică depozite de grăsime. Obezitatea morbidă se instalează când în organism există prea multe depozite de grăsime. Unele afecțiuni, factori de mediu sau psihologici, dar și unele tratamente medicamentoase pot contribui la instalarea obezității, favorizând acumularea de kilograme în plus.

Consumul excesiv de calorii raportat la arderile organismului

Consumul caloric prea mare în raport cu arderile organismului duce la apariția depozitelor de grăsime. În acest fel apar kilogramele în plus, care în timp pot duce la obezitate morbidă.

Moștenirea genetică

Și predispoziția genetică pentru îngrășare poate să contribuie la instalarea obezității, însă nu poate fi singura cauză a acestei condiții.

Factorii sociali și de mediu

Persoanele care au un statut socio-economic scăzut sunt mai predispuse obezității, în comparație cu persoanele cu un statut socioeconomic mai bun.

Factorii psihologici

Și factorii psihologici joacă un rol important în instalarea obezității. Mâncatul compulsiv și tulburările precum depresia sau anxietatea pot favoriza acumularea de kilograme în plus și apariția obezității morbide. Întrucât se creează un cerc vicios între confortul oferit de mâncare și frustrarea cauzată de kilogramele în plus, persoanele cu tulburări psihice întâmpină mari dificultăți în procesul de revenire la o greutate normală.

Tulburările de metabolism

Tulburările de metabolism precum sindromul metabolic sau diabetul favorizează, de asemenea, apariția obezității.

Obezitatea infantilă

Obezitatea instalată devreme, în copilărie, crește riscul de obezitate morbidă la maturitate, de aceea e important ca părinții să nu neglijeze problemele de greutate ale copiilor.

Afecțiunile medicale

Sindromul Cushing, sindromul Prader-Willi și afecțiunile glandei tiroide cresc riscul de obezitate morbidă al pacientului.

Administrarea de steroizi sau antidepresive

Mai multe medicamente pot provoca creșterea în greutate. Acestea includ antidepresive, antipsihotice (medicamente utilizate pentru tratarea tulburărilor psihotice), beta-blocante (utilizate pentru a trata hipertensiunea arterială), contraceptive, glucocorticoizi (folosiți pentru a trata bolile autoimune) și insulina (administrată de diabetici pentru a controla zahărul din sânge). 

Somnul insuficient

Faptul că nu dormi suficient este un alt factor care contribuie la instalarea obezității. 

Riscurile obezității morbide

Obezitatea morbidă poate avea o serie de complicații, expunând pacientul la mai multe riscuri.

Diabetul

Obezitatea morbidă crește rezistența la insulină și, în scurt timp, poate duce la instalarea diabetului de tip 2.

Bolile cardiovasculare

Și riscul de afecțiuni cardiovasculare crește odată cu obezitatea morbidă. Fie că vorbim despre ateroscleroză, hiperlipidemie, accident vascular cerebral sau infarct, un lucru e cert – la toate acestea e expus pacientul care suferă de obezitate morbidă.

Osteoartrită

Osteoartrita este afecțiunea ce apare odată cu deteriorarea cartilajului articular. Kilogramele în plus și presiunea pusă de acestea pe articulații crește considerabil riscul de osteoartrită în rândul celor care suferă de obezitate morbidă.

Boli respiratorii

Apneea în somn este cea mai frecventă complicație respiratorie de care suferă pacienții diagnosticați cu obezitate morbidă.

Probleme digestive

Boala de reflux gastroesofagian și hernia hiatală apar adesea pe fondul obezității morbide. Asta pentru că greutatea excesivă pune presiune pe valva esofagiană, permițând astfel sucurilor gastrice să urce către esofag. Din această cauză, pacienții obezi sunt predispuși cancerului esofagian.

Infertilitate

Obezitatea morbidă dereglează din punct de vedere hormonal atât organismul femeii, cât și pe cel al bărbatului. De aceea, multe cupluri care au de-a face cu obezitatea întâmpină greutăți atunci când vine vorba despre conceperea unui copil.

Incontinența urinară

Depozitele de grăsime de la nivelul abdomenului pun presiune pe mușchii pelvieni, slăbind astfel valva vezicii urinare. Acest lucru poate provoca incontinență urinară.

Depresiile

Pacienții care suferă de obezitate morbidă au adesea de-a face cu depresiile, care apar din cauza stimei de sine scăzute, dar și din cauza marginalizării în societate.

Excluderea socială și profesională

Persoanele care suferă de obezitate morbidă se pot simți excluse din societate, dar și din câmpul muncii. Obezitatea morbidă face pacientul să nu mai fie apt de muncă, de aceea acesta este de multe ori exclus profesional.

Reducerea speranței de viață

Speranța de viață este redusă de obezitatea morbidă. Viața pacienților care suferă de această afecțiune este scurtată cu câțiva ani din cauza complicațiilor ce pot apărea pe fondul obezității.

Tratarea obezitatii morbide

 Obezitatea morbidă se tratează prin dietă corespunzătoare, mișcare fizică sau, în cazuri grave, prin intervenții chirurgicale.

Intervenții chirurgicale în obezitatea morbidă

Intervențiile chirurgicale reprezintă o opțiune în cazul pacienților care suferă de obezitate morbidă, mai ales în cazul celor care au încercat să scape de kilogramele în plus prin dietă și sport, însă nu au reușit. Intervenția chirurgicală este recomandată de medici în special în cazurile în care pacientul e expus unor riscuri mari pentru sănătate precum complicațiile cardiovasculare sau apneea în somn.

Chirurgia bariatrică

Chirurgia bariatrică face referire la toate procedurile chirurgicale cu ajutorul cărora se pot elimina kilogramele în plus, inclusiv la bypass-ul gastric.

Bypass-ul gastric

Bypass-ul gastric schimbă circuitul alimentelor consumate prin tractul gastrointestinal, lipind o porțiune mică a stomacului direct de intestinul subțire. Astfel, pacientul mănâncă mai puțin pentru a se sătura, scăzând aportul caloric și astfel numărul de kilograme.

Efecte secundare ale intervențiilor chirurgicale contra obezității morbide

Pe termen scurt, efectele secundare ale intervențiilor chirurgicale folosite pentru combaterea obezității sunt: refluxul gastroesofagian, greața, vărsăturile, dilatarea esofagului, infecția, obstrucționarea stomacului. Pe termen lung, pot apărea probleme precum: greață și vărsături după mese copioase, malnutriție, hipoglicemie, ulcere, hernie.

Regimul alimentar

Modificarea comportamentului include adoptarea unei diete cu conținut scăzut de calorii și a unui program de activitate fizică. Însă voința pacientului este cea care are aportul cel mai mare atunci când vine vorba despre reușită. Adoptarea unei diete echilibrate, sănătoase, însă totodată restrictivă din punct de vedere caloric, ajută pacientul să elimine treptat kilogramele în plus, astfel încât să ajungă la o greutate sănătoasă.

Începe prin a stabili obiective realiste, pe termen scurt și lung și, poate, prin a ține un jurnal alimentar și de exerciții fizice. Acest jurnal te poate ajuta să identifici factorii declanșatori care te pot determina să mănânci în exces și să îi eviți și poate să adopti noi atitudini cu privire la imaginea pe care o ai despre corpul tău. 

Personalizarea dietei de un medic nutriționist

Un medic nutriționist va personaliza dieta pacientului care suferă de obezitate morbidă, astfel încât acesta să reușească să slăbească, fără însă să se înfometeze sau să își pună sănătatea în pericol și mai mult. Planul alimentar întocmit de un nutriționist garantează rezultate vizibile în scurt timp, dacă este urmat pas cu pas și asociat cu un stil de viață activ.

Reducerea numărului de calorii zilnice

Nu este suficient să se consume alimente sănătoase și să se evite prăjelile, dulciurile și alte alimente nesănătoase – pentru ca procesul de slăbire să fie declanșat, e necesară restricționarea caloriilor consumate zilnic. Medicul generalist ori cel nutriționist este în măsură să îți facă recomandări cu privire aportul caloric zilnic.

Alimente naturale preparate sănătos

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Pentru a putea combate obezitatea, e important să consumi cât mai multe alimente naturale, preparate sănătos, dacă se poate chiar de tine. Asta pentru că produsele din comerț conțin zaharuri, sodiu și alte substanțe adăugate, care nu fac altceva decât să îți saboteze dieta și încercarea de a combate obezitatea morbidă. Cu cât mănânci mai puțin alimente ambalate și procesate, cu atât mai repede vei reuși să slăbești.

Activități fizice permanente

Stilul de viață activ este și el important în lupta cu kilogramele în plus. Este recomandat să faci în permanență mișcare – asta poate însemna să mergi pe scări în loc să iei liftul, să mergi pe jos la piață în loc să iei autobuzul ori să mergi în magazine la cumpărături în loc să îți comanzi online tot ce îți trebuie.

Numărul minim de pași zilnici

Mersul pe jos poate fi un aliat al pacientului care suferă de obezitate morbidă și care întâmpină greutăți atunci când vine vorba despre exercițiile fizice foarte solicitante, care pun presiune pe articulații și sistemul osos și provoacă dureri și disconfort accentuat. Potrivit specialiștilor, o persoană sedentară nu face mai mult de 3.000 – 6.000 de pași pe zi, o persoană care este activă cu moderație din punct de vedere fizic nu face mai mult de 7.000 - 10.000 de pași zilnic, în timp ce o persoană care depășește 11.000 de pași pe zi este foarte activă.

Pacientul care suferă de obezitate morbidă ar trebui să tindă către un număr cât mai mare de pași zilnic – acesta poate folosi un pedometru sau o aplicație similară pentru telefonul mobil, care va monitoriza toți pașii făcuți în decursul unei zile.

Exerciții fizice recomandate contra obezității morbide

Obezitatea morbidă reduce mobilitatea pacientului, de aceea acestuia îi sunt recomandate anumite exerciții fizice. Un kinetoterapeut, dar și un antrenor personal de fitness, poate ajuta persoana obeză să își întocmească un program de exerciții potrivit.

Reintegrarea socială și profesională a persoanelor cu obezitate morbidă

Persoanele care suferă de obezitate morbidă sunt adesea discriminate, fiind izolate din punct de vedere social și profesional. Pentru a le reintegra, e nevoie în primul rând de educație în ceea ce privește obezitatea. Programele în școli, precum și tratarea obezității în mass-media ar putea fi de mare ajutor în acest sens.

Respectul și toleranța pentru persoanele cu obezitate morbidă

Discriminarea și marginalizarea la care societatea îi expune pe pacienții care suferă de obezitate morbidă le poate crea acestora o serie de probleme, mai ales la nivel psihic. Trebuie să fim educați încă din grădiniță și scoală, astfel încât să nu mai judecăm oamenii în funcție de aspectul și numărul de kilograme. Numai așa vom reuși să cultivăm respectul și toleranța în societate pentru persoanele cu obezitate.

Efecte secundare ale tratamentelor pentru obezitatea morbidă

Tratamentele pentru obezitatea morbidă sunt extrem de benefice, ajutând pacientul să ajungă la o greutate sănătoasă și să prevină/ trateze o serie de complicații. Acestea pot avea efecte adverse precum senzația de slăbiciune și înfometare – cauzate de restricțiile calorice. Un alt efect nedorit ar putea fi accidentarea din timpul exercițiilor fizice. Însă cu perseverență și atenție, se pot depăși toate obstacolele.

Contraindicații pentru dietele alimentare

Regimul alimentar pentru pacientul care suferă de obezitate morbidă trebuie să fie strict, însă totodată echilibrat. Altfel, pot apărea hipoglicemia, deficitul nutrițional precum și anemia.
Modificarea stilului de viață după intervențiile chirurgicale împotriva obezității morbide

După intervenția chirurgicală de micșorare a stomacului, este obligatoriu să se modifice și stilul de viață al pacientului, astfel încât să se prevină revenirea la supraponderalitate, precum și alte complicații. Dieta pacientului trebuie să fie una sănătoasă, acesta trebuie să mănânce puțin și des și să evite alimentele cu o densitate calorică mare – sucurile, dulciurile, preparatele de fast-food. De asemenea, sunt complet interzise băuturile dulci, care au un aport caloric foarte mare.

Prognosticul în obezitatea morbidă

Persoanele care au fost diagnosticate cu obezitate morbidă au un risc de două până la trei ori mai mare de a dezvolta o boală care poate pune viața în pericol, comparativ cu cei care nu au un indice de masă corporal în intervalul de obezitate morbidă. 

Acesta este motivul pentru care femeile cu obezitate morbidă se confruntă cu o reducere a speranței de viață cu 12 ani; speranța de viață a bărbaților cu obezitate morbidă este redusă cu 16 ani.
În comparație cu aceste riscuri, specialiști spun că riscurile asociate cu obezitatea severă din punct de vedere medical sunt mai mari decât riscurile asociate cu tratamentele sale chirurgicale.

De fapt, intervenția chirurgicală pare a fi cea mai bună cale către o viață mai sănătoasă pentru persoanele cu obezitate morbidă. Este adevărat că pot slăbi și pot scăpa de kilogramele nedorite cu o combinație de alte tratamente, cum ar fi modificarea comportamentului, dieta și exercițiile fizice. Dar numărul persoanelor cu obezitate morbidă care reușesc este destul de mic, la aproximativ 5%.

În schimb, rata de succes pentru chirurgia bariatrică tinde să fie ridicată – după unele estimări, până la 80%. Dar nici măcar intervenția chirurgicală nu ar trebui privită ca o scurtătură către angajarea de a pierde în greutate și de a trăi o viață mai sănătoasă. Mulți chirurgi, de exemplu, cer ca pacienții să se angajeze într-un program holistic de scădere în greutate înainte de a fi luați în considerare pentru o intervenție chirurgicală bariatrică.

Cum se poate preveni obezitatea morbidă

Obezitatea morbidă este o afecțiune ce pune viața pacientului în pericol. De aceea, este important să o prevenim, mai ales dacă știm că avem tendința de îngrășare.

Stilul de viață sănătos

Adoptarea unui stil de viață sănătos reprezintă cea mai simplă, dar și cea mai eficientă metodă prin care se poate preveni obezitatea morbidă.

Hrană sănătoasă și echilibrată

Alimentele sănătoase și dieta echilibrată asigura organismului aportul caloric necesar, dar totodată și nutrienții de care acesta are nevoie. Excesele de orice fel trebuie evitate.

În acest sens, se recomandă:
• Consumul de alimente neprocesate
• Consumul limitat de zahăr
• Consumul limitat de calorii
• Mesele mici și dese

Program zilnic de mișcare fizică

Sportul este un aliat de preț în prevenirea obezității. Se recomandă cel puțin 30 de minute de sport pe zi, de 5 ori pe săptămână. Se pot desfășura activități precum: mersul, alergatul, mersul pe bicicletă, yoga, aerobic, fitness.

Utilizarea cu moderație a gadgeturilor

Pe de o parte, folosirea abuzivă a gadgeturilor este specifică stilului de viață sedentar, se aceea se recomandă ca acestea să fie folosite cu moderație. Pe de altă parte, se recomandă activitățile desfășurate în aer liber.

Monitorizarea indicelui de masă corporală

Monitorizarea indicelui de masă corporală ne permite să identificăm problemele de greutate imediat ce acestea apar. Astfel, vom începe lupta cu kilogramele în plus mai devreme și vom evita să ajungem în stadiul 3 – adică cel de obezitate morbidă. Dacă indicele de masă corporală se află între 30 și 34,9, pacientul are de-a face cu obezitate de grad 1, dacă indicele se situează între 35 și 39,9, este vorba de obezitate de grad 2, în timp ce indicele care depășește 40 trădează obezitatea morbidă. Pe DOC.RO îți poți calcula gratuit indicele de masă corporală aici.

 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Heart, Lung, and Blood Institute - Causes and Risk Factors
https://www.nhlbi.nih.gov/health/overweight-and-obesity/causes
Centers for Disease Control and Prevention - Adult obesity facts
https://www.cdc.gov/obesity/data/adult.html
Centers for Disease Control and Prevention - About adult BMI
https://www.cdc.gov/healthyweight/assessing/bmi/adult_bmi/index.html
National Library of Medicine  - The Medical Risks of Obesity
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2879283/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0