Află ce regim de slăbire ți se potrivește

Totul ar trebui să fie mult mai simplu în prezent, când avem atât de multe surse de informare la îndemână, însă lucrurile nu stau mereu așa, în special atunci când există zeci de variante și opțiuni pentru subiectul care te interesează. E necesar să merg la medic dacă vreau să țin dietă? Ca să slăbesc, ar trebui să mănânc de trei ori pe zi sau mai des? Ce regim de slăbire este mai bun? La aceste întrebări și altele îți răspundem în acest articol.

Dieta este unul dintre cele mai populare subiecte în rândul femeilor. Sunt puține cele care se pot considera suficient de norocoase încât să nu își fi pus niciodată problema kilogramelor în plus, iar cele care și-au dorit să slăbească măcar o dată în viață, după sarcină sau înainte de un eveniment important, știu cât de dificil este să slăbești sănătos și într-un interval de timp stabilit.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cum alegi ce regim de slăbire să urmezi?

Ar fi greu să îți oferim garanții pentru un anumit regim de slăbre, fiindcă rezultatele depind de foarte mulți factori, iar dacă vei vorbi cu mai multe persoane care au ținut aceeași dietă vei observa că rezultatele lor nu sunt deloc aceleași. Te vom informa însă cât putem de bine spre alegerea unei diete potrivite. Iată 4 pași care te vor conduce pe calea spre un regim de slăbire cât mai potrivit pentru tine.

Pasul 1: mergi la medicul de familie

Primul și cel mai important pas este programarea la medic. În primă fază poți merge la medicul de familie, căruia îi vei spune că îți dorești să urmezi o dietă. Medicul îți va recomanda un set de analize de sânge și de urină, pentru a verifica stadiul anumitor boli cronice, dacă suferi de ele, dar și starea generală de sănătate. Ulterior, te poate îndruma către un nutriționist care să îți ofere consultanță pe parcursul dietei.

De ce este importantă vizita la medic? Fiindcă deși la o primă vedere pot părea lipsite de efecte negative, dietele pot cauza grave dezechilibre în organism, în special pe fondul altor afecțiuni sau tulburări, cum sunt cele endocrine, digestive, boli ale ficatului sau rinichilor. De exemplu, dietele hiperproteice sunt periculoase pentru persoanele cu probleme renale.

Un set de analize medicale te va asigura că începi un regim de slăbire pe o bază solidă, iar șansele de reușită vor fi cu atât mai mari. În plus, acest pas te va ajuta să elimini alte diete din planurile tale, fiindcă vei afla că nu sunt sănătoase pentru tine.

Pasul 2: informează-te

Acordă cât de mult timp poți informării, iar pe lângă detaliile pe care le citești pe internet sau le afli de la prieteni, îți recomadăm să discuți și cu un medic expert în nutriție. Este foarte important să știi ce se întâmplă în organismul tău atunci când ții o dietă, ce beneficii are un anumit regim de slăbire, dar și ce riscuri.

Fă-ți o listă cu dietele de care ai auzit și care au rămas în urma filtrării de la pasul 1, apoi caută cât mai multe informații despre ele. Află în ce constă fiecare regim, cât durează, cum se produce scăderea în greutate, ce vei mânca, dacă și cât sport trebuie să faci, cât de costisitor este meniul și dacă sunt necesare eforturi suplimentare sau deosebite. Pasul 2 te va ajuta să filtrezi dietele și să le ștergi de pe listă pe cele care îți displac, sunt prea dificile, prea costisitoare etc.

Pasul 3: analizează-ți stilul de viață

Informându-te în privința diferitelor programe de slăbire, vei observa că multe dintre ele presupun anumite eforturi. Mese la anumite ore, activitate fizică de un anumit fel, prepararea și cântărirea unor alimente etc.

Desenează un tabel al unei săptămâni și încearcă să notezi în el activitățile tale zilnice, cât mai în detaliu. La cât te trezești, cât timp ai și când gătești, în ce interval ești la serviciu, cât timp petreci cu copiii, când mergi la cumpărături, la cosmetică sau în oraș cu prietenii și așa mai departe. Vezi cât timp poți să dedici sportului, dacă nu o faci deja și dacă ai disponibile ferestre pe care le poț folosi pentru a găti zilnic meniuri speciale sau pentru a cântări și calcula caloriile.

Deși un regim de slăbire este o schimbare pe care trebuie să ți-o asumi în totalitate, este mai bine să fii realistă de la început. Decât să alegi un regim pe care nu ești sigură că îl vei putea urma, și să fii nevoită să trișezi sau să renunți la jumătate, mai bine alegi altul. Este important ca dieta să ți se potrivească mănușă, iar eforturile pe care le faci să fie cel mult în sala de sport, și nu alergând între bucătărie și camera copiilor.

Pasul 4: fă-ți un plan pe baza unor obiective

Dacă ai urmat cei 3 pași de mai sus, în mod sigur ai restrâns lista dietelor pe care le poți urma la doar câteva. Acum nu îți mai rămâne decât să o alegi pe cea care ți se pare cea mai interesantă, mai ușor de pus în practică, sau cea mai potrivită pentru preferințele tale alimentare.

Ce mai trebuie să ai în vedere în acest pas sunt obiectivele tale. Cât vrei să slăbești și în cât timp? Calculează numărul de kilograme de care ai vrea să scapi cu programul fiecărei diete pe care o mai ai în vedere și vezi cât timp trebuie să acorzi fiecăreia. Nu uita că rezultatele care durează în timp se și obțin într-o perioadă mai îndelungată. Dacă vrei să scapi rapid de 4-5 kilograme cu o lună înainte de nuntă, te poți aventura și într-o dietă cu efecte rapide. Dar dacă vrei să scapi definitiv de 10, 20 de kilograme sau mai multe, înarmează-te cu răbdare pentru câteva luni.

Un exemplu bun regim de slăbire care poate deveni stil de viață este dieta mediteraneeană. Aceasta are multe dovezi științifice că ajută și la slăbit, și la menținerea greutății, precum și la sprijinirea sănătății inimii. De tot mai multe cercetări are parte și dieta vegană, care le poate fi utilă pentru slăbit mai ales femeilor la menopauză.

De câte ori pe zi să mănânci ca să slăbești?

Nu există un răspuns universal valabil la această întrebare, deoarece cantitatea de alimente și frecvența meselor pot varia în funcție de multe factori, inclusiv nivelul de activitate fizică, vârsta, genul, metabolismul și obiectivele de pierdere în greutate ale fiecărei persoane în parte.

În general, principala regulă pentru pierderea în greutate este de a consuma mai puține calorii decât arzi într-o zi. Acest lucru poate fi realizat fie prin reducerea numărului de calorii consumate, fie prin creșterea activității fizice sau o combinație a ambelor. Este important să asiguri o hidratare adecvată, prin consumul de apă și alte băuturi sănătoase (supă de legume, ceai de plante), și să te asiguri că mănânci suficiente proteine, fibre și alte nutrienți esențiali pentru sănătatea ta generală și pierderea în greutate.

Unor persoane le este mai ușor să slăbească dacă mănâncă puțin și des (deci dacă iau cam cinci sau chiar șase mese pe zi), în timp ce altele slăbesc mâncând două mese mai mari pe zi. De aceea spuneam mai sus că e important să te gândești cum îți este ție mai ușor să procedezi și în funcție de ce relație știi că ai cu mâncarea și în funcție și de programul tău. 

Dacă ești genul care simte mereu nevoia să ronțăie ceva, probabil că vei fi avantajat de un regim de slăbire care presupune mese mici și dese. Dacă, dimpotrivă, te simți mai bine mâncând mai mult la o masă, după care să faci o pauză mai mare, atunci va fi mai potrivit un regim cu două-trei mese pe zi.

Între ce ore e mai bine să mănânci?

La fel ca în cazul numărului de mese, și aici este greu de dat un răspuns universal valabil. Sunt oameni care au nevoie să ia prima masă mai de dimineață (până în ora 10) și alții care nu au nicio problemă să ia prima masă la ora 12.00. La fel, unele persoane pot lua ultima masă la 18.00, în timp ce altele simt nevoia să mănânce și la 20.00 sau au programul de așa natură încât li se face foame și seara.

Sunt oameni care iau mai multe mese mici de la 8 dimineața până la 8 seara și slăbesc, la fel cum sunt oameni care mănâncă doar o dată la ora 12.00 și o dată la ora 18.00 și slăbesc și ei. De aceea, e important să alegi un regim alimentar în funcție de cum ești tu și cum îți este mai confortabil. Atâta vreme cât mănânci alimente hrănitoare și te încadrezi în numărul de calorii, nu are o importanță prea mare la ce ore mănânci. 

Totuși, ca regulă generală pentru sănătate, e bine ca înainte de culcare să ai măcar două ore de pauză alimentară, pentru ca organismul să își poată vedea liniștit de treburile lui când dormi, nu să aibă activitate suplimentară de digerat mâncarea pe care i-o dai prea târziu.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - 12 tips to help you lose weight 
https://www.nhs.uk/live-well/healthy-weight/managing-your-weight/12-tips-to-help-you-lose-weight/
WHO - Healthy diet
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet
NCBI - The Mediterranean Diet: An Update of the Clinical Trials
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9317652/
Studiul „The Mediterranean Diet: An Update of the Clinical Trials”, apărut în Nutrients. 2022 Jul; 14(14): 2956. Published online 2022 Jul 19. doi: 10.3390/nu14142956, autori: Mauro Finicelli et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0