Calculatorul de ovulație te ajută să afli care este perioada fertilă în care poți concepe un copil. Ovulația are loc de regulă la mijlocul ciclului menstrual și reprezintă o perioada de 3-5 zile în care un ovul este eliberat pentru a putea fi fecundat. În aceste zile poți resimți simptome precum crampele abdominale, durere într-o parte a abdomenului inferior și chiar modificări ale dispoziției.

Folosește acest calculator online pentru perioada fertilă introducând dată ultimei menstruații (ziua în care a început sângerarea) și durata unui ciclu menstrual (perioada dintre o sângerare și următoarea). Vei afla astfel care este perioada de fertilitate și ziua probabilă a ovulației.

Dacă ai un ciclu neregulat, discută cu medicul tău ginecolog pentru o estimare mai exactă a ovulației.

Calculează

Click pe săgeată pentru a vedea mai multe opțiuni.

Click pe text pentru detalii.

  • Despre ovulație
    • Ce este ovulația
    • Fazele ovulatței
    • Semnele ovulației
    • Ovulația si sarcina
    • Factori ce pot influența ovulația
  • Despre calculatorul de ovulație
    • Ce este calculatorul de ovulație
    • Cum funționeaza calculatorul de ovulație
    • Date utilizate de calculatorul de ovulație
    • Date furnizate de calculatorul de ovulație
  • Recomandări în folosirea calculatorului pentru ovulație
    • Acuratețea calculatorului de ovulație
    • Utilitatea calculatorului de ovulație
    • Metode de verificare a rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație
  • Ovulația este fenomenul ce se petrece lunar, datorită căruia femeile au șansa de a rămâne însărcinate. În fiecare lună, între 3 și 30 de ovule se dezvoltă la nivelul ovarelor. Dintre acestea, unul singur, cel mai matur, este eliberat de-a lungul tubului falopian pentru a fi fecundat.

  • Ce este ovulația

    Ovulația este procesul prin care ovului matur este eliberat de ovare, în scopul fecundării. Dacă după ovulație, timp de 12-24 de ore, ovulul nu întâlnește un spermatozoid pentru a începe fecundarea, acesta împreună cu învelișul îngroșat al uterului, dar și cu o cantitate semnificativă de sânge, sunt eliminate și astfel are loc menstruația.

  • Fazele ovulației

    Ovulația se petrece în fiecare lună în faza ovulatorie a ciclului menstrual. Într-un ciclu menstrual de 28 de zile, ovulația ar trebui, în mod ideal, să se petreacă în cea de-a 14-a zi. Aceste date însă sunt variabile din cauza că multe femei au un ciclu menstrual mai lung sau mai scurt, a cărui perioada variază în funcție de dereglări hormonale, stres, dietă sau anumite probleme de sănătate.

    Ciclul menstrual se petrece în 3 faze:

    • Faza foliculară (pre-ovulatorie) – în timpul acestei faze, care se petrece la începutul ciclului menstrual, ovulul se maturizează. Hormonii eliberați în această perioadă stimulează dezvoltarea ovulului.
    • Faza ovulatorie – în această fază, datorită nivelului de estrogen, secrețiile cervicale își măresc volumul și își schimbă consistența, în vederea favorizării fecundării ovulului. Hormonul luteinizant LH își sporește concentrația și ajută ovulul să se desprindă, intrând astfel pe tubul falopian, care îl va conduce către uter.
    • Faza luteală (post-ovulatorie) – dacă în mai puțin de 24 de ore ovulul nu întâlnește un spermatozoid, acesta va muri, nivelul de progesteron va inregista o scădere bruscă și menstruația se va instala. Dacă, pe de altă parte, ovulul va întâlni un spermatozoid, are loc fecundarea acestuia.
  • Semnele ovulației

    Femeile care își cunosc foarte bine corpul și sunt atente la semnalele transmise de acesta, pot sesiza ovulația după anumite simptome precum:

    • Sensibilitate in zona sânilor
    • Mucus cervical cu o altă textură, mai subțire, asemănătoare albușului de ou
    • Balonare
    • Durere difuză in dreptul unuia dintre ovare
    • Creșterea temperaturii bazale cu 0,5 grade Celsius
  • Ovulația și sarcina

    Ovulația este esențială pentru ca femeia să rămână însărcinată. Pentru a rămâne însărcinată pe cale naturală, e necesar ca un ovul să întâlnească spermatozoidul partenerului de-a lungul tubului falopian. Întrucât spermatozoidul poate supraviețui în vagin, uter sau în tuburile falopiene până la 7 zile, perioada fertilă a femeii poate să dureze câteva zile, nu numai pe parcursul celor 24 de ore de viață ale ovulului.

  • Factori ce pot influența ovulația

    Ovulația, deci fertilitatea femeii, poate fi influențată de o serie de factori, dintre care doar unii pot fi controlați.

    Vârsta – pe măsură ce înaintează în vârstă femeia, ovulația devine neregulată. După împlinirea vârstei de 30 de ani, pot apărea asemenea probleme, care îngreunează procesul de concepere. Din nefericire, tot mai multe femei cu vârste de 30-40 de ani au de-a face cu menopauza prematură, care cauzează infertilitate.

    Fumatul – fumatul îmbătrânește ovarele, afectând ovulația. De asemenea, fumatul încetinește și parcursul ovulului de-a lungul tubului falopian.

    Consumul de alcool – alcoolul are efecte devastatoare asupra sănătății ovarelor, iar studiile au scos la iveală faptul că femeile care abuzează de consumul de alcool au mai mari șanse să dezvolte probleme de fertilitate, comparativ cu femeile care nu au acest viciu.

    Obezitatea – kilogramele în plus afectează secreția de estrogen, cauzând astfel dereglări ale ciclului menstrual.

    Dereglările hormonale – dereglările homronale caracterizate de ciclurile menstruale neregulate, prea lungi sau prea scurte, pot afecta ovulația.

    Afecțiunile de natură autoimună – afecțiunile de natură autoimună ale glandei tiroide, lupusul, diabetul ori artrita reumatoidă pot afecta ferilitatea, având un impact negativ asupra ovulației.

    Tratamentele medicamentoase urmate – tratamentele pe baza de antidepresive, calmante pentru dureri ori antibioticele pot cauza infertilitate temporară, împiedicând ovulația.

    Stresul – stresul, în doze controlate, ne poate motiva, scoțând ce e mai bun din noi. Există însă și situații în care ne expunem pe perioade îndelungată stresului, iar acest lucru poate avea efecte negative asupra fertilității. Mai exact, nivelul crescut de cortizol și adrenalină (n.r. hormonii stresului) pot suprima ovulația.

    Anticoncepționalele – contracepția hormonala poate întârzia, pe perioade scurte, ovulația.

  • Calculatorul de ovulație este un instrument ce poate fi folosit atât pentru aflarea perioadei fertile în scopul conceperii, cât și pentru contracepție.

  • Ce este calculatorul de ovulație

    Calculatorul de ovuație este instrumentul care calculează perioada în care ești fertilă, pentru că tu să știi când poți rămâne cu ușurință însărcinată. Pentru ca acesta să furnizeze informații cât mai relevante, trebuie să introduci date cât mai corecte. Mai mult decât atât, e important să știi că dacă ai un ciclu neregulat, calculatorul pentru ovulație nu poate estima cu mare precizie data ovulatiei în cazul tău. Este bine, într-o asemenea situație, să apelezi la ajutorul medicului sau la alte metode de identificare a ovulației precum măsurarea temperaturii bazale.

  • Cum functionează calculatorul de ovulație

    Calculatorul pentru ovulație estimează, pe baza unui calcul simplu, perioada fertilă a femeii. În mod ideal, femeia ovuleaza la 14 zile după prima zi a menstruației precedente. Ceea ce înseamnă că perioada de 3-5 zile de dinainte, din timpul și de după ovulație este perioada fertilă a femeii.

  • Date utilizate de calculatorul ovulației

    Datele folosite de calculatorul de ovulație sunt prima zi a ultimei menstruații, precum și durata menstrei. Cu cât ciclul menstrual este mai regulat, având aceeași durată în general, ori măcar în ultimele 3 luni, cu atât șansele ca rezultatele să fie precise sunt mai mari.

  • Date furnizate de calculatorul ovulației

    Calculatorul de ovulație îți va oferi, după ce introduci datele cerute, data aproximativă a următoarei menstruații, ziua ovulației precum și perioada ovulației, adică perioada fertilă, în care ai cele mai mari șanse de a rămâne însărcinată.

  • Calculatorul pentru ovulație poate fi folosit atât pentru estimarea perioadei fertile, cât și pentru estimarea următoarei menstruații.

  • Acuratețea calculatorului de ovulație

    Calculatorul de ovulație nu poate fi 100% precis întrucât ovulația poate fi influențată de diverși factori precum stresul, anumite afecțiuni, tratamente medicamentoase sau călătoriile îndelungate. De asemenea, și ciclul neregulat afectează acuratețea calculatorului de ovulație. Dacă este folosit pentru evitarea conceperii, ar trebui să fie dublat de o altă metodă de contracepție precum folosirea prezervativului. Pe de altă parte, dacă este folosit pentru depistarea perioadei fertile în vederea conceperii, ar trebui să fie folosit în paralel cu alte metode precum măsurarea temperaturii bazale.

  • Utilitatea calculatorului de ovulație

    Calculatorul de ovulație poate fi folosit pentru identificarea perioadei fertile, a zilei ovulației precum și a datei următoarei menstruații. Aceste informații sunt de folos fie că intenționezi să rămâi însărcinată, fie că vrei să eviți o sarcină. Calculatorul pentru ovulație se regăsește atât în varianta online, cât și sub formă de aplicație, pe care o poți descarca pe telefonul tău mobil pentru a avea mereu la îndemână informații cu privire la ovulație.

    Avantajele folosirii unui calculator pentru ovulație sunt: cunoașterea, fie ea și aproximativă, a perioadei fertile, precum și aflarea datei următoarei menstruații. Principalul dezavantaj al acestui calculator constă în faptul că nu oferă rezultate relevante în cazul femeilor cu ciclu menstrual neregulat. Un ciclu menstrual este considerat regulat dacă, timp de 3 luni, are aceeași durata (de exemplu 28 de zile).

    Metoda Shettles, cunoscută că fiind metodă de programare sau identificare a sexului copilului, a fost inventată în anul 1960 de către medicul Shettles, care susține că momentul conceperii este important în determinarea sexului fătului. Potrivit acestuia, contactul sexual din timpul ovulației va avea ca rezultat conceperea unui băiețel, în timp ce contactul sexual avut cu câteva zile înainte sau după ovulatie va avea că rezultat conceperea unei fetițe. Asta pentru că spermatozoizii care poartă cromozomii masculini sunt mai rapizi decât cei care poartă cromozomii feminini, ceea ce înseamnă că primii vor ajunge la ovul și îl vor fecunda mai repede. Oamenii de știință nu au confirmat teoria lui Shettles, care a rămas însă populară în rândul femeilor care vor să rămână însărcinate.

  • Metode de verificare a rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație

    Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.

Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.