Focus Hepatita C
Semnele si simptomele Hepatitei C - cum identifici aceasta afectiune hepatica
Semnele si simptomele Hepatitei C - cum identifici aceasta afectiune hepatica
Simptome și diagnostic în hepatita C Semnele si simptomele Hepatitei C - cum identifici aceasta afectiune hepatica Care sunt simptomele hepatitei C si cum se trateaza?
Citește mai mult
Sportul la pacientii cu hepatita C - beneficii si exercitii fizice recomandate
Sportul la pacientii cu hepatita C - beneficii si exercitii fizice recomandate
Îngrijire și lifestyle în hepatita C Sportul la pacientii cu hepatita C - beneficii si exercitii fizice recomandate Ce exercitii fizice sunt recomandate pentru pacientii cu hepatita C?
Citește mai mult
Toxine pe care sa le elimini din alimentatie
Toxine pe care sa le elimini din alimentatie
Îngrijire și lifestyle în hepatita C Toxine pe care sa le elimini din alimentatie Intrucat ficatul bolnav nu functioneaza asa cum ar trebui, acestuia ii va fi...
Citește mai mult
Bauturile energizante si hepatita acuta
Bauturile energizante si hepatita acuta
Totul despre Hepatita C Bauturile energizante si hepatita acuta Ce legatura este intre bauturile energizante si hepatita acuta?
Citește mai mult
Ceata mintala specifica hepatitei C - cum o combati
Ceata mintala specifica hepatitei C - cum o combati
Îngrijire și lifestyle în hepatita C Ceata mintala specifica hepatitei C - cum o combati  Cum tratezi ceata mintala daci ai hepatita C si cum scapi de lipsa de...
Citește mai mult
Testele de laborator care depisteaza hepatita C
Testele de laborator care depisteaza hepatita C
Simptome și diagnostic în hepatita C Testele de laborator care depisteaza hepatita C Testele de laborator sunt cele care pot depista hepatita C.  
Citește mai mult
Splenomegalia, complicatie a hepatitei C
Splenomegalia, complicatie a hepatitei C
Simptome și diagnostic în hepatita C Splenomegalia, complicatie a hepatitei C Ce legatura este intre hepatita C si splenomegalie?
Citește mai mult
Transmiterea pe cale sexuala a hepatitei B si C
Transmiterea pe cale sexuala a hepatitei B si C
Totul despre Hepatita C Transmiterea pe cale sexuala a hepatitei B si C In ce conditii se transmit hepatita B si hepatita C prin contact sexual?
Citește mai mult
Alimente de sezon benefice pentru ficat
Alimente de sezon benefice pentru ficat
Totul despre Hepatita C Alimente de sezon benefice pentru ficat  Iata ce alimente de sezon poti consuma pentru a sustine activitatea ficatului!
Citește mai mult
Efectele secundare ale terapiei cu interferon
Efectele secundare ale terapiei cu interferon
Tratament și opțiuni în hepatita C Efectele secundare ale terapiei cu interferon Ce efecte secundare are terapia cu interferon simplu sau cu ribavirina?
Citește mai mult
Incarcatura virala (viremia) in hepatita C
Incarcatura virala (viremia) in hepatita C
Totul despre Hepatita C Incarcatura virala (viremia) in hepatita C Ce inseamna incarcatura virala sau viremia in hepatita C?
Citește mai mult
Pruritul sau mâncărimea, simptom frecvent la pacienții cu Hepatita C
Pruritul sau mâncărimea, simptom frecvent la pacienții cu Hepatita C
Îngrijire și lifestyle în hepatita C Pruritul sau mâncărimea, simptom frecvent la pacienții cu Hepatita C <p>Cum este corelat pruritul cu hepatita C?</p>
Citește mai mult
Încarcă mai multe

Hepatita C – o boala cu multe fete

Autor: Dr. Dana Obretin, Medic Specialist Boli Infecțioase, Expert DOC

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Hepatita C, o boală cu multe fețe

Află în cele ce urmează ce este hepatita C și cum se diferențiază de alte tipuri de hepatită, din ce cauze apare și ce simptome are persoana bolnavă, dar și ce tratamente există pentru hepatita C și care sunt metodele de a preveni îmbolnăvirea.

Ce este hepatita C?

Hepatita este o boală inflamatorie a ficatului, cauzată de o infecție virală, dar există și alte cauze posibile ale hepatitei. Acestea sunt hepatita autoimună și hepatita care apare ca rezultat al folosirii medicamentelor, drogurilor, acumulării toxinelor în corp și consumului excesiv de alcool.

Infecțiile virale ale ficatului care sunt clasificate ca hepatită sunt hepatitele A, B, C, D și E. Un virus diferit este responsabil pentru fiecare tip de hepatită cu transmitere virală. Hepatita A este întotdeauna acută, fiind o boală pe termen scurt, în timp ce hepatitele B, C și D sunt forme cronice. Hepatita E este de obicei acută și poate fi extrem de periculoasă în cazul femeilor însărcinate.

Virusul hepatitei C afectează multe organe și țesuturi, nu doar ficatul. În numeroase studii efectuate pe pacienții cu hepatită C, medicii au descoperit că aceștia aveau simptome în afara ariei hepatice.

Cauzele hepatitei C

Hepatita poate fi cauzată de virusuri (infecția cu virusurile hepatitice) sau de consumul de alcool, deși cea mai comună cauză o reprezintă virusurile, în cazul hepatitelor virale. Există câteva tipuri de hepatite virale, dintre care cele mai frecvente sunt hepatitele A, B și C. În cazul Hepatitei C, factorii de risc care pot duce la îmbolnăvire sunt:

Consumul de droguri - una dintre principalele cauze de infectare cu hepatită C la nivel mondial, în special în cazul pacienților care își injectează drogurile intravenos, folosind ace și seringi în comun cu alții

Contactul sexual neprotejat - Hepatita C nu se transmite pur și simplu prin contactul sexual, însă dacă la nivelul organelor genitale există răni superficiale care sângerează, acest contact cu sângele duce la infectare.

Tatuaje și piercinguri - realizate cu instrumente care nu au fost sterilizate corespunzător

Manichiură și pedichiură realizată în saloane, unde instrumentarul nu a fost sterilizat corespunzător

Cabinetele stomatologice, în timpul intervențiilor care duc la sângerarea gingiilor

Pacienții care au suferit transfuzii de sânge, care fac dializă sau au fost operați pentru transplant de organe

În cazul hepatitei C, persoanele cu risc de îmbolnăvire sunt:

  • cele care își injectează în prezent sau și-au injectat droguri în trecut;
  • cele care au beneficiat de transfuzii de sânge sau de organe donate înainte de 1992;
  • pacienții care au făcut hemodializă pe termen lung;
  • cele care sunt expuse la pacienții cu hepatita virală C;
  • pacienții infectați cu virusul HIV;
  • bebelușii care s-au născut din mame infectate cu virusul hepatitic C.

Hepatita C este cauzată de virusul hepatitic C (HCV) și are o perioadă de incubație cuprinsă între 45 și 160 de zile. În medie, perioada de incubație a virusului de hepatită C este de 45 de zile.

Hepatita C este o boală care afectează în marea majoritate persoanele de peste 40 de ani. Fiind o boală asimptomatică, virusul hepatitic C (HCV) poate sta ascuns în ficat mai mult de un deceniu, fără să aibă efecte vizibile. Acest lucru le oferă medicilor un indiciu despre momentul când pacienții cu hepatită C au fost infectați - nu la o vârstă înaintată, ci în multe cazuri înainte de 30 de ani.

Simptomele infectării cu hepatită C

Aproximativ 75% dintre oameni nu au simptome atunci când sunt infectați prima oară cu virusul hepatitic C. Restul de 25% dintre pacienți pot avea simptome precum: oboseală; pierderea poftei de mâncare; dureri musculare; febră. Foarte puține persoane se confruntă cu semne sau simptome ale hepatitei C precum: urină care capătă o culoare mai închisă, ochi galbeni sau scaun de culoarea lutului când este vorba de hepatită acută sau de o infecție timpurie.

În timp, persoanele cu hepatită cronică pot dezvolta simptome ale inflamării ficatului. Aceasta este, adeseori, prima sugestie care arată că o infecție poate fi prezentă în organism. Indivizii infectați cu virusul hepatitic C devin cu ușurință mai obosiți sau se plâng de simptome nespecifice. Alte simptome pot fi: dureri la nivelul încheieturilor, dureri abdominale, diaree, greață și vărsături.

Modalități de transmitere a hepatitei C

Hepatita C se transmite, de obicei, atunci când sângele unei persoane infectate cu virusul hepatitic C întră în organismul unei persoane care nu este infectată. În prezent, cei mai mulți indivizi sunt infectați cu virusul hepatitic C prin faptul că folosesc aceleași ace, seringi sau alte echipamente pentru a-și injecta droguri. 

În trecut, hepatita C se transmitea în mod frecvent și prin transfuzii de sânge și prin transplantul de organe. De asemenea, virusul hepatitic C se transmite de la mamă la copil, dacă ea este infectată. Riscul de transmitere prin contact sexual este considerat destul de scăzut. Riscul crește atunci când indivizii au multipli parteneri sexuali, au o boală cu transmitere sexuală sau sunt infectați cu HIV. Hepatita C poate fi transmisă atunci când instrumentele nu sunt bine sterilizate în cazul saloanelor de tatuaj și piercing.

Diferențe dintre hepatită C și alte hepatite virale

Hepatita B și hepatita C tind să fie mult mai periculoase decât hepatita A. De asemenea, atât hepatita B, cât și hepatita C pot deveni boli cronice. Hepatită C este mai frecvent transmisă prin contactul cu sângele infectat al unei persoane. Acest lucru se întâmplă când oamenii folosesc ace și seringi contaminate, folosite pentru injectarea drogurilor. Metode mai puțin frecvente prin care se transmite hepatita C: prin contact sexual, la naștere (dacă mama este infectată cu virusul hepatitic C) sau dacă o persoană se înțeapă din greșeală cu un ac contaminat.

Și hepatita B se transmite prin contactul cu sângele infectat sau când sângele cu virusul hepatitic B pătrunde în organism prin diferite mijloace. Cel mai frecvent, hepatita B se transmite prin contact sexual și de la o mamă infectată la copil, în timpul nașterii. Cauze mai puțin frecvente ale infectării cu hepatită B sunt folosirea acelor și seringilor contaminate. Virusul hepatitic B se poate transmite prin spermă și prin secreție vaginală, precum și prin sânge.

Pe de altă parte, virusul hepatitic A se găsește în fecalele persoanelor cu hepatită A și este, de obicei, transmis prin contact apropiat (inclusiv prin actul sexual sau prin faptul că persoanele sănătoase locuiesc în aceeași casă cu pacientul cu hepatită A). De asemenea, hepatita A se transmite prin consumul de alimente sau băuturi contaminate cu virusul hepatitic A și dacă o persoană călătorește în țări unde este extrem de frecventă hepatită A. O altă diferență este că pentru hepatitele A și B există un vaccin, pe când pentru hepatita C nu există un vaccin.

Tratamente pentru hepatită

Hepatita C poate fi adeseori tratată cu succes, dacă pacientul urmează tratamentul medicamentos preț de câteva săptămâni, spun specialiștii. Introducerea agenților antivirali direcți a revoluționat tratamentele pentru hepatita C, ducând la eradicarea virală la peste 98% dintre toți pacienții infectați.

Dacă infecția cu virusul hepatitic C este identificată în stadii incipiente, boala fiind cunoscută ca hepatită acută, tratamentul nu trebuie să înceapă imediat. În schimb, pacientul face un alt test de sânge, după câteva luni, pentru a vedea dacă organismul a luptat cu virusul și l-a eliminat. Dacă infecția continuă să persiste câteva luni, tratamentul medicamentos va fi recomandat.

Testele de evidențiere a virusului hepatic C

Teste folosite pentru a diagnostica o infecție acută cu hepatita C: Anti-HCV, HCV RNA
Teste folosite pentru a diagnostica infecția cronică cu hepatita C: Anti-HCV (o dată), HCV RNA sau încărcătură virală, genotipul HCV (o dată)
Teste folosite pentru a detecta o infecție anterioară cu hepatita C: Anti-HCV

Hepatita C este tratată fie de un medic gastroenterolog, de un hepatolog (care este un gastroenterolog cu o pregătire suplimentară în bolile hepatice), fie de un specialist în boli infecțioase. Chirurgii specializați în chirurgia ficatului, inclusiv în transplantul de ficat, fac parte din echipa de medici și ar trebui să vadă pacienții cu un stadiu avansat al bolii (insuficiență hepatică, ciroză) cât mai din timp, înainte ca pacientul să aibă nevoie de un transplant de ficat. Alți medici care pot fi de ajutor pacienților cu hepatită C sunt medicii nutriționiști, care le oferă informații cu privire la problemele nutriționale.

Specialiștii recomandă ca toate testele de anticorpi care au ieșit pozitive să fie urmate de un test HCV RNA, care detectează ARN-ul (acid ribonucleic) viral din sânge, pentru a determina dacă pacientul are sau nu o infecție activă. 

Se mai fac următoarele teste, pentru a diagnostica o infecție curentă: testul HCV RNA cantitativ (încărcătură virală) - poate fi folosit pentru a confirma prezența virusului hepatitic C și pentru a diagnostica o infecție activă; HCV RNA calitativ este folosit pentru a face distincția între o infecție actuală și una din trecut. Se recomandă și genotipul viral, un test folosit pentru a determina ce tip (sau genotip) al virusului hepatitic C (HCV) este prezent în organism, pentru a ajuta la alcătuirea schemei de tratament.

Testul OraQuick HCV Rapid Antibody funcționează prin verificarea unui mici picături de sânge, luat prin înțepătură din deget, pentru a analiza anticorpii eliberați de organism împotriva hepatitei C. Testul oferă rezultatele într-un interval de 20 și 40 de minute. Ce înseamnă rezultatele acestui test rapid? Testul în sine detectează doar anticorpii care au legătură cu hepatita C.

Dacă o persoană are acești anticorpi în sânge, înseamnă că a fost expusă la hepatită C la un moment dat în viață, în trecut. Acest test nu scoate la iveală dacă persoana are în prezent hepatită C.

Monitorizarea unui pacient cu virusul hepatic C

Odată ce pacienții și-au terminat cu succes tratamentul împotriva hepatitei C, încărcătura virală (un test esențial făcut după tratament) va determina dacă există un răspuns virusologic susținut. Dacă vindecarea a fost atinsă (încărcătura virală este nedetectabilă după tratament), nu se recomandă teste adiționale, cu excepția cazului în care pacientul are ciroză. Persoanele care nu sunt vindecate vor fi nevoite să continue monitorizarea pentru a vedea progresia bolii de ficat și complicațiile sale.

Deși vindecarea elimină înrăutățirea fibrozei din cauza hepatitei C, complicațiile bolii încă îi pot afecta pe pacienții cu ciroză.

Acești indivizi au nevoie de teste regulate pentru a depista la timp cancerul de ficat, cât și de monitorizarea unor vase de sânge de la nivelul esofagului, care pot sângera.

Tratamente medicale pentru hepatita C

Tratamentul pentru hepatita C este discutat cu un medic specialist familiarizat cu opțiunile actuale și cu cele în curs de dezvoltare, mai ales că acest domeniu este într-o continuă schimbare. Ca obiective în ceea ce privește terapia antivirală, pacienții și medicii își doresc: să prevină transmiterea hepatitei C; să obțină teste normale în ceea ce privește starea ficatului; să reducă inflamația și leziunile de la nivelul ficatului; să prevină progresia cirozei și a cancerului de ficat; și să îmbunătățească șansele de supraviețuire și calitatea vieții pacientului.

Tratamentul pentru hepatita C implică schimbările făcute de pacient în ceea ce privește stilul de viață, pentru a-l ajuta să nu își lezeze și mai tare ficatul și pentru a reduce riscul de a transmite mai departe boală și administrarea unuia sau a mai multor medicamente, pentru a lupta cu virusul hepatitic C. 

În mod normal, persoana va lua medicamente între 8 și 48 de săptămâni. Durata tratamentului va depinde de medicamente și de tulpina virusului hepatitic C pe care îl are în organism.

Până de curând, tratamentul pentru hepatita cronică C implica, de obicei, două medicamente principale: interferon pegilat - un medicament care încurajează sistemul imunitar să atace virusul, și ribavirină, un medicament antiviral care face ca virusul să nu se mai reproducă. Aceste două medicamente erau administrate în mod frecvent împreună, dar acum există noi medicamente împotriva hepatitei C, care au dovedit că pot face tratamentul mult mai eficient.

În multe cazuri, o combinație de medicamente noi poate fi administrată fără să fie nevoie de interferon și de ribavirin. Printre aceste medicamente noi se numără: simeprevir, sofosbuvir, daclatasvir, o combinație de ledipasvir și sofosbuvir, o combinație de ombitasvir, paritaprevir și ritonavir, o combinație de sofosbuvir și velpatasvir și altele.

Se vindecă hepatita C?

Hepatita C are șanse foarte mari să se vindece. Medicamentele antivirale din noua generație, tot mai folosite, atacă hepatita C direct, cu o rată de succes de peste 98%. Cele mai multe medicamente din noua generație sunt inhibitori proteazici, care împiedică virusul să obțină proteinele de care are nevoie pentru a se reproduce. De-a lungul unei perioade cuprinse între 12 și 24 de săptămâni, acești inhibitori proteazici determina virusul să moară și să iasă din sistemul pacientului.

Lăsată netratată, hepatita C cronică poate duce la ciroză și la cancer de ficat. Aproximativ 1-5% dintre cazurile de hepatită cronică C, care sunt însoțite de ciroză sau cancer de ficat, duc la deces. 

Dacă nu este tratată (sau este tratată în mod eronat), boala prezintă mari riscuri pentru sănătate, iar consecințele sunt numeroase: starea ficatului se va înrăutăți pe termen lung, chiar dacă aparent pacientul se simte bine; persoana poate transmite boala și altor oameni, colegi, prieteni, persoane din familie chiar dacă se simte în regulă; pacientul va dezvolta simptome severe dacă nu tratează boala, va fi mai obosit, va avea senzația de greață, însoțită de vărsături, dureri de stomac și, ocazional, se va confrunta cu icter, urină închisă la culoare și va avea un scaun deschis la culoare.

Hepatita C este o cauză importantă a cirozei și a cancerului la ficat, iar netratând boala, persoana se expune la riscuri foarte mari; dacă pacientul nu monitorizează consumul de alcool și de paracetamolul, acești factori vor cauza și mai multe leziuni la nivelul ficatului care este deja bolnav.

Oamenii de știință lucrează în prezent pentru a dezvolta noi tratamente, cum ar fi terapia genică (o metodă terapeutică ce utilizează genele și informația pe care acestea o poartă pentru a trata o boală) și medicamente care ajută la controlarea sistemului imunitar.

În cazul hepatitei C cronice (pe termen lung), tratamentul se face cu o combinație de medicamente antivirale care luptă împotriva infecției virale și previn problemele grave ale ficatului, cum ar fi ciroza și cancerul la ficat. Noile medicamente antivirale (precum grazoprevir sau combinația ledispavir / sofosbuvir) pot vindeca boala, în majoritatea cazurilor, în 8 - 12 săptămâni.

Efectele secundare ale tratamentelor contra hepatitei C

La fel ca orice medicamente, și cele prescrise ca tratamente pentru hepatita C pot avea efecte secundare. Înainte de 2014, medicamentele folosite pentru a trata virusul hepatitic C pentru forma cronică aveau multe efecte secundare, dintre care unele chiar severe. Cele mai noi medicamente pentru virusul hepatitic C au mai puține efecte secundare și unele chiar mai blânde. Printre efectele secundare ale medicamentelor din noua generație se numără: diareea, oboseala, durerile de cap, greața; insomnia; mâncărimi sau iritații pe piele (inclusiv o potențială sensibilitatea solară).

Remedii naturiste pentru hepatita C

Unele alimente au dovedit în timp că pot susține sistemul imunitar în lupta cu virusul. Pe lângă adoptarea unei diete sănătoase, care conține multe legume, nuci, fructe de pădure, dar și alte fructe, există și unele remedii naturiste care ar putea fi utile: arbore de Neem; ulei de ricin; armurariu; iaurt combinat cu ulei de in; turmeric; lemn dulce; păpădie; rădăcină de sophora; ceai verde.

stop dislipidemie

Ce mai trebuie să știm despre hepatita C?

Multă lume nu știe cum se transmite hepatita C și o confundă cu alte hepatite virale. Cel mai comun mod prin care o persoană poate lua hepatită este să folosească același ac infectat sau alte echipamente medicale care sunt infectate cu virusul hepatitic C. Mai rar, infecția cu virusul hepatitic C se poate lua de la saloanele de tatuaj, dacă echipamentul nu este sterilizat cum trebuie. Boala NU se poate transmite prin sărut, printr-o îmbrățișare sau prin folosirea ustensilelor de bucătărie întrebuințate de o persoană bolnavă.

Cum ne comportăm cu o persoană bolnavă de hepatita C?

Persoanele care au hepatită C au nevoie de sprijinul celor din jur, iar de multe ori, le ajută foarte mult să discute cu alți oameni care au același diagnostic, învățând astfel să ducă o viață normală, chiar dacă au boala. Din cauza bolii, unii oameni pot fi deprimați, cu nervii la pământ, iar relațiile cu cei din jur, afectate. În plus, specialiștii au observat că oamenii cu hepatita C sunt de multe ori stigmatizați.

De aceea, pacienții sunt tentați să evite să stea de vorbă cu prietenii și familia despre boală, deoarece sunt îngrijorați de modul în care aceștia vor reacționa. Cum ne comportăm în acest caz cu o persoană bolnavă de hepatită C? Fiindu-i alături, arătându-i că ne pasă, menținând relații oneste, pentru ca persoana să se simtă confortabil.

Alimentația recomandată unui bolnav de hepatită C

Există o serie de alimente pe care medicii nutriționiști le recomandă îndeosebi pacienților cu hepatită C. Aceștia sunt sfătuiți să mănânce legume proaspete, crude, ecologice sau bio, în cât mai multe culori posibile. Unul dintre cele mai bune sfaturi este ca bolnavii să cumpere legume în culorile curcubeului. 

De asemenea, recomandările nutriționiștilor includ și consumul proteinelor de origine vegetală sau al proteinelor slabe, cu moderație: ouă, fasole și nuci, tipuri de carne slabă, de la animale care au fost hrănite cu iarbă, pește și carne de pasăre de curte. Fructele ar trebui consumate în cantități moderate, deoarece conțin fructoza, care este dăunătoare atunci când este consumată în exces, pentru că poate leza ficatul în același mod în care o poate face și alcoolul.

Este important ca bolnavii de hepatită C să aleagă grăsimi sănătoase, precum uleiul de cocos și cel de măsline. Ei au nevoie de fibre alimentare suficiente, deoarece fibrele îi ajută să elimine, în mod natural, toxinele din organism. Ca lichide, este important că aportul acestora să crească în cazul persoanelor cu hepatită C, care trebuie să consume 8 pahare cu apă pe zi, însă pot bea și ceaiuri din plante.

Bolnavii de hepatită C trebuie să știe ce alimente și băuturi trebuie să evite, deoarece este extrem de important, întrucât făcând alegeri sănătoase, se pot recupera mai repede de pe urma acestei boli.

Astfel, următoarele alimente și băuturi nu trebuie să se regăsească în coșul de cumpărături al unui bolnav de hepatită C: alcoolul, alimentele sărate, făina albă, uleiurile vegetale hidrogenate, zahărul și îndulcitorii artificiali. Zahărul, îndeosebi fructoza, nu doar că pune o presiune mare pe procesele sistemului digestiv și îngreunează funcționarea ficatului și pancreasului, ci hrănește și virusul hepatitic C.

Cum NU se transmite virusul hepatitei C?

Hepatita C nu se transmite prin alimente și apă (cum se întâmplă în cazul hepatitei A) și nu se poate transmite prin sărut, îmbrățișare, strănut, tuse sau folosirea unor obiecte precum cuțitele, furculițele sau lingurile și nici prin alăptarea la sân (doar dacă mameloanele nu au leziuni și nu sângerează).

Hepatita C nu se transmite prin faptul că dăm mâna cu un pacient bolnav, nici prin folosirea aceleiași toalete sau băi. Boala nu se ia dacă folosim aceeași piscină sau saună, dacă mâncăm din aceeași farfurie, cu aceleași tacâmuri sau dacă bem din același pahar; hepatita C nu se poate transmite prin mâncarea care a fost preparată de cineva care are această boală, nici dacă ținem în brațe sau în poală un copil infectat cu virusul hepatitic C, și nici prin haine.

Cercetătorii de peste hotare sunt optimiști și unii chiar prezic că, până în anul 2026, hepatita C va fi eradicată în Australia - rata de vindecare pentru hepatita C a urcat de la 10% la aproape 100% în două decenii. Având în vedere prețurile mari pe care le au noile tratamente pentru hepatita C, unele țări restricționează tratamentele și permit accesul la acestea doar pacienților care au o boală de ficat foarte avansată. 

Măsuri de prevenire a hepatitei C

Nu există alimente sau mâncăruri speciale care ajută în lupta contra hepatitei C, dar este bine să alegi o dietă sănătoasă și echilibrată. Consumul de alcool trebuie evitat, deoarece băuturile alcoolice pot face rău ficatului. Vaccinarea este o etapă extrem de importantă, așa că, chiar dacă nu există un vaccin împotriva hepatitei C, persoanele care vor să ajute la prevenirea acestei boli ar trebui să își facă vaccinul împotriva hepatitei A și hepatitei B, împotriva pneumoniei și vaccinul antigripal.

Hepatita C poate fi prevenită dacă nu folosim aceleași obiecte de uz personal împreună cu alte persoane din casă (lama de ras, aparatul de ras, periuța de dinți sau unghierele ori forfecuțele, deoarece acestea pot avea sânge pe ele). Folosirea prezervativului în timpul sexului este o altă metodă prin care se poate preveni infecția cu hepatita C. Dacă persoana are sau a avut o infecție cu virusul hepatitic B sau C, nu trebuie să doneze sânge, organe sau țesuturi.

Cei care lucrează în sistemul de sănătate trebuie să urmeze protocolul întotdeauna și să își ia toate măsurile de precauție pentru a nu se infecta cu hepatita C, atunci când manevrează seringi, ace și alte obiecte ascuțite. Persoanele care se gândesc să își facă un piercing sau un tatuaj ar trebui să ia în considerare riscurile, deoarece se pot infecta dacă instrumentele sau cernelurile folosite au în compoziție sângele unei persoane infectate sau dacă tattoo-artistul nu urmează bunele practici în ceea ce privește sterilizarea instrumentarului.

stop diabet


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIDDK - Hepatitis C
https://www.niddk.nih.gov/health-information/liver-disease/viral-hepatitis/hepatitis-c
MSD Manual - Hepatitis C, Chronic
https://www.msdmanuals.com/professional/hepatic-and-biliary-disorders/hepatitis/hepatitis-c,-chronic
Nature - Breakthroughs in hepatitis C research: from discovery to cure
https://www.nature.com/articles/s41575-022-00608-8
Studiul „Breakthroughs in hepatitis C research: from discovery to cure”, apărut în Nat Rev Gastroenterol Hepatol 19, 533–550 (2022). https://doi.org/10.1038/s41575-022-00608-8, autori: Manns, M.P., Maasoumy, B.