Strategii care te asigura ca nu te ingrasi la loc dupa cura de slabire

Oricine a tinut o dieta stie ca adevarata provocare vine abia la finalul dietei, atunci cand trebuie sa lupti sa nu reacumulezi kilogramele pierdute.

Un nou studiu releva ca participarea la sesiuni regulate de instruire asupra dietei te poate ajuta sa nu te reintorci la kilogramele de care te-ai chinuit atat de tare sa scapi.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Persoanele care iau parte la aceste sesiuni post-dieta au mai multe sanse de reusita, spune  autorul studiului Corrine Volis. Ea este director stiintific la Universitatea din Wisconsin si face parte din programul de studiul “ Rezultate chirurgicale”. Participand la aceste sesiuni, cei care au slabit nu s-au mai ingrasat decat cel mult 600 grame in medie, dupa un an de la pierderea initaiala in greutate a spus Volis. Ceilalti au recastigat in medie 2 kilograme. In general, cei mai multi oameni au tendinta sa acumuleze intre 1 si 2 kilograme pe an dupa terminarea dietei, afirma autorul studiului in notele de subsol.

“Acest program a incetinit procesul de acumulare a kilogramelor dupa terminarea dietei” a spus Volis. Studiile anterioare au aratat ca persoanele care invata anumite deprinderi comportamentale pot gestiona mai bine pierderea in greutate, spune Voils.

In acest studiu, Voils si echipa de cercetatori au combinat aceste deprinderi si le-au impartasit cu regularitate timp de 42 de saptamani cu cei care au tinut dieta. Participantii la studiu au fost 222 de pacienti ai clinicii VA din Carolina de Nord care au pierdut in medie 7 kilograme ca parte dintr-un program de dieta structurat. Ca parte din acest program, participantilor li s-a alocat in mod aleatoriu sa primeasca informatii de la dieteticieni fie pe device-urile electronice folosite fie in grupuri de intalniri.

Sesiunile au inceput in prima etapa ca intalniri de grup dupa care au tranzitat rapid catre convorbiri telefonice regulate, a spus Voils.

“Am inceput de la convorbiri de doua ori pe saptamana dupa care am continuat cu convorbiri lunare si apoi o data la doua luni” a spus ea. Sesiunile s-au axat pe patru teme majore in ceea ce priveste gestionarea pierderii in greutate, a spus Voils. Primul sfat dat participantilor studiului a fost sa se cantareasca cu regularitate si sa identifice acumularea rapida in greutate. Au fost sfatuiti sa reactioneze daca observa un castig in greutate de peste un kilogram. “Odata ce ai acumulat un kilogram inseamna ca esti pe o traiectorie de a te ingrasa la loc si atunci te vei intorce la eforturile de a pierde in greutate” a spus Voils. “Este mai bine sa te repliezi in timp util si sa scapi de 1-2 kilograme decat sa reiei procesul de a pierde 9-10 kilograme”

 

 

Participantii au fost de asemenea incurajati:

  • Sa isi noteze situatiile in care ar putea sa se intoarca la vechile obiceiuri alimentare cum ar fi: vacantele, deplasarile sau petrecerile.
  • Sa apeleze la ajutorul unui prieten sau al unui membru al familiei pentru a-i ajuta sa isi mentina obiceiurile alimentare sanatoase.
  • Sa faca o lista cu toate beneficiile pe care pierderea in greutate le-a avut asupra lor pentru a se mentine motivate.

Majoritatea programelor de pierdere in greutate folosesc una sau mai multe dintre aceste caracterisitici insa rareori sunt combinate si de regula se folosesc in prima parte a programului dar nu ca si parte din mentinerea pe termen lung, a explicat Voils.

Dupa terminarea perioadei de 42 de saptamani pacientii au fost lasati timp de 14 saptamani pe cont propriu si cantariti apoi pentru a le vedea greutatea.

Voils a declarat ca acest program a fost unul cu buget redus, costurile ridicandu-se la o valoare de aproximativ 1000 lei de participant pe o perioada de 56 de saptamani ceea ce s-ar traduce intr-un mod destul de ieftin prin care oamenii isi pot pastra sanatatea urmand un asemenea program.

Un alt beneficiu ar fi ca dupa terminarea programului initial exista o persoana responsabila care te va suna in mod regulat si se va interesa daca dieta functioneaza sau nu.

Dr. Donald Hensrud editor la revista “The Mayo Clinic Diet” a spus ca studiul demonstreaza beneficiul apelurilor telefonice post-dieta. Hensrud conduce de asemenea un program pentru un stil de viata sanatos elaborat de clinica Mayo, program care ofera instruire intre sase luni si un an de la terminarea lui. “Acesta nu este un studiu insa programul este croit pentru a acoperi aceleasi nevoi” a spus Hensrud. Credem ca este foarte importanta mentinerea legaturii cu pacientii si in perioada de dupa terminarea programului. Oamenii apreciaza mult acest lucru.

Voils nu a putut spune daca aceste persoane vor avea nevoie de asistenta pe toata perioada vietii pentru a preveni redobandirea kilogramelor. “Mi-ar placea ca urmatorul studiu sa fie special pentru a afla acest lucru” a declarat ea.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0