Tratamentul în poliartrita reumatoidă

În ciuda progreselor majore din domeniul terapiei, până în prezent nu se cunoaște nici un remediu curativ pentru poliartrita reumatoidă, după cum nu sunt disponibile nici metode profilactice.

Poliartrita reumatoidă este o boală inflamatorie cronică care afectează în principal articulațiile, dar poate implica și alte organe și sisteme din corp. Dacă ai fost diagnosticat recent cu această afecțiune, este important să înțelegi că există o varietate de opțiuni de tratament disponibile care pot ajuta la gestionarea simptomelor și la prevenirea progresiei bolii. În acest articol găsești un ghid detaliat despre tratamentul în poliartrita reumatoidă, care îți va oferi informațiile necesare pentru a lua decizii informate împreună cu medicul tău.

Tratamentul optim al poliartritei reumatoide necesită un diagnostic precoce, precum și utilizarea la timp a agenților care reduc probabilitatea leziunilor articulare ireversibile. Este necesară precizarea corectă a diagnosticului de poliartrită reumatoidă (uneori dificilă în stadiile incipiente), urmată de evaluarea periodică a activității bolii, a eficienței programului terapeutic și a toxicității medicamentoase, cu revizuirea schemei de tratament în funcție de rezultatul acestor evaluări.

Este demonstrat că pacienții cu artrită reumatoidă activă, poliarticulară (care afectează mai multe articulații) și seropozitivă au o probabilitate de peste 70% de a dezvolta eroziuni sau leziuni articulare în primii doi ani de la debutul bolii. De asemenea, este demonstrat că aplicarea timpurie a unui tratament agresiv poate să amelioreze evoluția în timp a poliartritei reumatoide, motiv pentru care majoritatea centrelor reumatologice opinează în prezent pentru o schemă terapeutică precoce și agresivă.

Recomandările experților DOC.ro

Deși scopul final al tratamentului poliartritei reumatoide este inducerea unei remisiuni complete, aceasta nu este decât rareori posibilă. Remisiunea bolii se definește ca fiind absentă în cazul:

  • durerii de tip inflamator și a simptomelor de inflamație sinovială
  • redorii (rigidității) matinale
  • asteniei
  • modificării reactanților de fază acută (VSH și PCR, adică proteina C-reactivă)
  • progresiei leziunilor radiologice pe radiografii seriate.

În cazul în care tratamentul nu poate determina remisiune completă, scopul tratamentului poliartritei reumatoide este acela de a:

  • controla activitatea bolii,
  • reduce durerea și simptomele inflamației sinoviale,
  • menține capacitatea funcțională de gestică uzuală și muncă,
  • menține calitatea vieții pacientului,
  • pentru a încetini evoluția leziunilor articulare.

Examinarea pacientului cu poliartrită reumatoidă presupune o anamneză amănunțită, un examen clinic complet, cu evidențierea atât a modificărilor aparatului locomotor, cât și a posibilelor afectări extraarticulare (cele din afara articulațiilor), precum și un set de explorări de laborator și imagistice.

Pentru fiecare caz de poliartrită reumatoidă, este necesară stabilirea unui plan individual de tratament, care va fi discutat în detaliu cu pacientul.

Clase de medicamente

Există anumite medicamente disponibile, care pot fi folosite pentru a împiedica agravarea poliartritei reumatoide și pentru a reduce riscul ca pacientul să aibă alte probleme pe viitor. Acestea sunt adeseori împărțite în două tipuri de medicamente: DMARDs (adică medicamente antireumatice modificatoare de boală) și tratamente biologice.

Medicamente antireumatice modificatoare ale bolii

Dacă pacientul a fost diagnosticat cu poliartrită reumatoidă, în mod normal i se va oferi o combinație de medicamente din clasa celor antireumatice modificatoare de boală, ca parte din tratamentul inițial. Aceste medicamente sunt extrem de eficiente în ameliorarea simptomelor bolii și în încetinirea progresiei ei. În principal, medicamentele de acest tip au ca scop reducerea durerii și inflamației, însă sunt administrate și pentru a reduce sau a preveni deteriorarea articulațiilor și pentru a păstra structura și funcția articulațiilor.

Există multe medicamente diferite din clasa DMARDs, care pot fi folosite: metotrexat, leflunomida, hidroxiclorochina și sulfasalazina. Metotrexatul este medicamentul cel mai frecvent folosit, ghidul European de Reumatologie, menționându-l ca fiind prima opțiune terapeutică la pacienții diagnosticați cu poliartrită reumatoidă.

Tratamente biologice

Acestea sunt o formă mai nouă de tratamente pentru poliartrita reumatoidă. Ele includ: etanercept, infliximab, adalimumab, certolizumab, golimumab, rituximab, abatacept, tocilizumab și sarilumab.

Acestea sunt luate în combinație cu metotrexat sau cu un alt medicament antireumatic din clasa DMARDs și sunt, în mod normal, folosite doar dacă aceste medicamente (luate singure), nu au fost eficiente.

Medicamentele biologice sunt administrate sub forma unei injecții. Ele funcționează prin împiedicarea anumitor substanțe chimice din sânge să activeze sistemul imunitar, oprindu-l să atace articulațiile pacientului.

STUDIUL IM011-054

Inhibitorii JAK

Un nou tip de tratament (inhibitorii JAK) este disponibil în unele țări, pentru persoanele care au artrită reumatoidă moderată spre severă. Acest medicament este luat sub formă de tabletă, o dată sau de două ori pe zi, și este administrat, de obicei, în combinație cu metotrexatul. Aceste medicamente din clasa inhibitorilor JAK sunt: tofacitinib și baricitinib.

Medicamente pentru calmarea durerii

Pe lângă medicamentele folosite pentru a controla progresia poliartritei reumatoide, pacientului i se pot prescrie medicamente special create pentru a calma durerea:

Analgezicele 

În unele cazuri, pacientul este sfătuit să folosească analgezicele, cum ar fi paracetamolul sau o combinație de paracetamol și codeină, pentru a calma durerea asociată cu poliartrita reumatoidă.

AINS sau medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene 

Pe lângă calmantele menționate mai sus (sau în locul calmantelor), medicul îi poate prescrie pacientului un medicament din clasa AINS. Poate fi vorba de un antiinflamator nesteroidian tradițional (precum ibuprofenul, naproxenul sau diclofenacul) sau de un alt tip, numit inhibitor COX-2 (cum ar fi celecoxibul sau etoricoxibul).

Corticosteroizii 

Aceștia sunt medicamente puternice, care pot ajuta la reducerea durerii, redorii și inflamației. Ei pot fi folosiți sub formă de tabletă sau injecție (sunt injectați direct într-o articulație dureroasă, fie sunt injectați în mușchi).

Medicul tău este cel mai în măsură să îți recomande tratamentul corespunzător pentru a trata și ține sub control poliartrita reumatoidă, așa că ia medicamentele întocmai cum ți-au fost prescrise.

Terapia fizică și ocupațională 

Aceste terapii pot fi utile pentru a menține mobilitatea articulațiilor, a îmbunătăți forța și flexibilitatea musculară și pentru a învăța tehnici de gestionare a durerii. Terapeutul fizic poate recomanda exerciții specifice și tehnici de întindere, în timp ce terapeutul ocupațional te poate ajuta să înveți modalități de a face față provocărilor zilnice și să utilizezi dispozitive de asistență pentru a ușura stresul asupra articulațiilor afectate.

Chirurgia 

În cazurile severe de poliartrită reumatoidă, când tratamentele non-chirurgicale nu au avut succes, chirurgia poate fi o opțiune. Aceasta poate include înlocuirea articulațiilor afectate, cum ar fi genunchii sau șoldurile, pentru a îmbunătăți mobilitatea și reducerea durerii.

Îngrijirea de sine și stilul de viață sănătos

Pe lângă tratamentul medical, este important să ai grijă de tine și să adopți un stil de viață sănătos. Menținerea unei greutăți sănătoase, adoptarea unei alimentații echilibrate și bogate în nutrienți, evitarea fumatului și reducerea stresului pot ajuta la gestionarea simptomelor și la menținerea calității vieții.

Informează medicul cu privire la orice efecte secundare sau schimbări în simptomele tale pentru a putea ajusta tratamentul, dacă este necesar. Fii deschis și adresează întrebări pentru a-ți clarifica orice aspect legat de tratamentul tău.

În concluzie, tratamentul în poliartrita reumatoidă implică o abordare multidisciplinară, care poate include medicamente, terapii fizice și ocupaționale, intervenții chirurgicale și un stil de viață sănătos. Cu o gestionare adecvată și o comunicare constantă cu echipa ta medicală, poți să-ți îmbunătățești calitatea vieții și să controlezi simptomele acestei afecțiuni.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Treatment-Rheumatoid arthritis”, National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/rheumatoid-arthritis/treatment/
“Rheumatoid Arthritis: Causes, Symptoms, Treatments and More”, Arthritis Foundation - https://www.arthritis.org/diseases/rheumatoid-arthritis
“Treatments for Rheumatoid Arthritis”, Arthritis Foundation - https://www.arthritis.org/health-wellness/treatment/treatment-plan/disease-management/treatments-for-rheumatoid-arthritis 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1