Stațiuni balneare recomandate pacienților cu poliartrită reumatoidă

Stațiunile balneare sunt o destinație utilă și pentru persoanele sănătoase, care caută liniște și odihnă, și pentru cele care suferă de anumite boli, cum ar fi poliartrita reumatoidă, în vederea tratamentului.

România este o țară bogată în zone cu ape termale, izvoare minerale și aer cu calități curative, unde persoane de toate vârstele pot merge pentru relaxare, odihnă sau diverse tratamente. Pentru pacienții care suferă de poliartrită reumatoidă, se recomandă, însă, anumite stațiuni balneare, care se pare că le pot oferi anumite beneficii.

Apa este solventul cel mai eficient al naturii, deoarece transportă o varietate de minerale și substanțe chimice necesare organismului. Balneoterapia înseamnă folosirea băilor în scop terapeutic, precum și alte activități auxiliare ale tratamentului corporal în apă. Băile calde stimulează circulația sângelui, eliminarea toxinelor și oxigenarea celulelor. Băile în apă termală stimulează metabolismul organismului și ajută la normalizarea funcțiilor glandelor endocrine.

Newsletter DOC dedicat
În cazul pacienților cu poliartrită reumatoidă, cele mai indicate stațiuni din România unde pot urma un tratament balnear, sunt:

Băile Herculane

Stațiunea are ape termale și minerale, iar procedurile efectuate sunt create pentru persoanele cu poliartitră reumatoidă, dar stațiunea poate fi și pe placul celor care au nevoie de alte tratamente ori de relaxare și de reducere a stresului.

Geoagiu-Băi

Stațiunea beneficiază de ape minerale bicarbonatate, calcice etc., utilizate atât intern cât și extern, precum și de nămol de turbă ioduros-feruginos. Stațiunea este indicată persoanelor cu afecțiuni reumatismale, incluzând poliartrita reumatoidă și spondiloza cervicală, dar și celor cu dureri posttraumatice, care au suferit fracturi, entorse etc.

Moneasa

Se pare că și la Moneasa se pot calma inflamațiile produse de artrită cu ajutorul apelor minerale. Balneoterapia poate fi combinată cu kinetoterapia și electroterapia.

Sovata

Apele sărate și nămolul terapeutic din Lacul Ursu fac din stațiunea Sovata o destinație de luat în seamă pentru persoanele cu probleme reumatice și musculo-scheletice.

Slănic Prahova

Persoanele cu poliartrită reumatoidă care au fost la Slănic Prahova recomandă această detinație de tratament, datorită băilor saline cu efecte terapeutice nu doar asupra bolilor reumatice, ci și asupra celor respiratorii.

Olănești

Pe lângă aerul curat care susține sănătatea generală, în Olănești există zeci de izvoare fie simple, fie sulfuroase, a căror apă se folosește nu doar pentru tratarea diverselor tipuri de artrită, ci și pentru afecțiuni dermatologice, nevralgii, boli ginecologice etc.

Călimănești

Apele minerale de la Călimănești sunt folosite în cure interne și externe pentru tratarea diverselor afecțiuni, printre care și poliartrita reumatoidă, spondilita ankilopoetică, artrita gutoasă și artrita psoriazică.

De asemenea, suferinzii de poliartrită reumatoidă pot merge și în alte stațiuni cu ape sărate slab concentrate și nămol. Nămolurile terapeutice sunt substanțe care se formează în condiții naturale sub influența factorilor geologici și care, în stare fin dispersată și în amestec cu apă, se folosesc în practica terapeutică sub formă de băi sau aplicații locale.

Băile Felix, de exemplu, sunt recomandate pacienților cu poliartrită reumatoidă care au avut intervenții chirurgicale ortopedice. În cazul pacienților cu poliartrită și psoriazis se recomandă stațiunile de pe litoral în lunile de vară. Atenție, tratamentul balnear este contraindicat în timpul unui episod acut (puseu) al poliartritei reumatoide.

Ce spun studiile despre balneoterapie?

Chiar dacă nu există foarte multe dovezi în ceea ce privește beneficiile balneoterapiei, cele existente indică efecte pozitive ale apelor minerale și ale împachetărilor cu nămol asupra pacienților cu poliartrită reumatoidă.

Oamenii de știință nu sunt încă siguri dacă împachetările cu nămol calmează durerea și articulațiile umflate în comparație cu tratamentele false (placebo) în cazul pacienților cu poliartrita reumatoidă, dar chiar și așa, spun aceștia, împachetările cu nămol par să îmbunătățească starea articulațiilor sensibile.

Cercetătorii de peste hotare recunosc că nu au încă informații precise în legătură cu efectele adverse și cu complicațiile balneoterapiei. Acest lucru este valabil mai ales pentru efectele adverse rare. Studiile arată că efectele adverse ale balneoterapiei pot include erupții cutanate (iritații), infecții și accidentări - de exemplu, pacientul poate să alunece pe suprafețele umede din zona unde se fac aceste tratamente.

Un studiu¹ care și-a propus să evalueze eficacitatea tratamentelor cu comprese cu nămol în cazul mâinilor pacienților care suferă de artrită reumatoidă a arătat că în grupul de tratament s-a observat o reducere semnificativă în ce privește numărul de articulații umflate și sensibile la durere și o reducere în ce privește severitatea durerii, după tratament (potrivit evaluării participanților la studiu). În cazul acestor pacienți, tratamentul cu nămol a calmat durerea de la nivelul mâinilor și, astfel, a redus umflăturile la nivelul articulațiilor.

O analiză² amplă din 2003, din Cochrane Database of Systematic Reviews, a avut în vedere 6 studii (cu un total de 355 de participanți) și a descoperit că există unele dovezi care arată că balneoterapia poate ajuta la tratarea poliartritei reumatoide. Cu toate acestea, din cauza unor erori majore din aceste studii, autorii analizei avertizează că aceste dovezi sunt neconcludente.

Potrivit dovezilor anecdotice, furnizate de persoane care au mers în stațiunile balneare în pentru a-și trata poliartrita reumatoidă, balneoterapia poate să ajute la:

  • îmbunătățirea capacității funcționale timp de până la 6 luni din momentul la care s-a făcut cura;
  • reducerea rigidității matinale a articulațiilor;
  • creșterea numărului de articulații funcționale;
  • îmbunătățirea prizei (a forței de prindere a obiectelor cu mâna).

Dacă ești interesat de subiect și vrei să folosești balneoterapia pentru a preveni sau pentru a calma simptome specifice ale poliartritei reumatoide, asigură-te mai întâi că ceri sfatul medicului specialist înainte de a începe tratamentul, pentru că el este cel mai în măsură să îți recomande anumite terapii.

Cui îi este contraindicată balneoterapia?

Nu uita că mineralele din ape și anumite componente ale balneoterapiei ar putea avea efecte adverse și ar putea declanșa probleme de sănătate. Dacă te confrunți cu una dintre următoarele situații, este important să discuți cu medicul pentru a afla dacă balneoterapia este un tratament sigur pentru tine:

  • ai răni deschise/leziuni/tăieturi sau ai un traumatism recent
  • suferi de hipertensiune arterială
  • ai o boală cardiacă
  • suferi de ateroscleroză (blocarea arterelor care îți alimentează inima și creierul cu sânge bogat în oxigen și alte substanțe nutritive)
  • ai alergii la anumite plante medicinale sau ierburi, uleiuri sau săruri
  • ai diabet
  • este prezentă o sarcină.
 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - Mud compress therapy for the hands of patients with rheumatoid arthritis
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14618372/
1. Studiul „Mud compress therapy for the hands of patients with rheumatoid arthritis”, apărut în Rheumatology International, 2005 Jan;25(1):49-54. doi: 10.1007/s00296-003-0402-4,  autori: Shlomi Codish et al.
Pub Med - Balneotherapy for rheumatoid arthritis
 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14583923/
2. Studiul „Balneotherapy for rheumatoid arthritis”, apărut în Cochrane Database Syst Rev. 2003;(4):CD000518. doi: 10.1002/14651858.CD000518, autori: A. P. Verhagen et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0