Statiuni balneare recomandate pacientilor cu poliartrita reumatoida

Romania este o tara bogata in zone cu ape termale, izvoare minerale si aer cu calitati curative unde turistii de toate varstele pot veni pentru tratament, relaxare sau odihna. Pentru pacientii care sufera de poliartrita reumatoida, se recomanda, insa anumite statiuni balneare, care le ofera numeroase beneficii.

Apa este solventul cel mai eficient al naturii, deoarece transporta o varietate de minerale si substante chimice, necesare organismului. Balneoterapia inseamna folosirea bailor in scop terapeutic, precum si alte activitati auxiliare ale tratamentului corpului in apa.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Baile calde stimuleaza circulatia sangelui, eliminarea toxinelor si oxigenarea celulelor. Baile in apa termala cresc metabolismul organismului si ajuta la normalizarea functiilor glandelor endocrine.

In cazul pacientilor cu poliartrita reumatoida, in afara puseului de activitate al bolii, cele mai indicate statiuni unde pacientii pot urma tratament balnear, sunt:

 • Baile Herculane,
 • Geoagiu,
 • Moneasa,
 • Sovata,
 • Slanic Prahova,
 • Olanesti,
 • Calimanesti,
 • si in statiunile cu ape sarate slab concentrate si namol.


Namolurile terapeutice sunt substante care se formeaza in conditii naturale sub influenta factorilor geologici si care, in stare fin dispersata si in amestec cu apa, se folosesc in practica terapeutica sub forma de bai sau aplicatii locale.

Baile Felix sunt recomandate pacientilor cu poliartrita reumatoida care au avut interventii chirurgicale ortopedice. In cazul pacientilor cu poliartrita si psoroazis se recomanda statiunile de pe litoral (in lunile de vara).

Tratamentul balnear este contraindicat in puseul de activitate al poliartritei reumatoide.

Ce spun studiile despre balneoterapie

Exista dovezi - chiar daca sunt foarte putine - in ceea ce priveste beneficiile balneoterapiei (apelor minerale naturale, apelor cu un anumit continut chimic si impachetarilor cu namol) in cazul pacientilor cu poliartrita reumatoida.

Oamenii de stiinta nu sunt inca siguri daca impachetarile cu namol calmeaza durerea si articulatiile umflate/inflamate in comparatie cu tratamentele false (placebol) in cazul pacientilor cu poliartrita reumatoida. Insa chiar si asa, spun expertii, impachetarile cu namol pot imbunatati starea articulatiilor sensibile, in comparatie cu tratamentele placebo.

Cercetatorii de peste hotare recunosc ca nu au inca informatii precise in legatura cu efectele adverse si cu complicatiile balneoterapiei. Acest lucru este valabil mai ales pentru efectele adverse rare. Studiile arata ca efectele adverse ale balneoterapiei pot inclide eruptii cutanate (iritatii), infectii si accidentari - de exemplu, pacientul poate sa alunece pe suprafetele umede din zona unde isi face tratamentul, unde face baile cu ape cu efecte benefice.

Impachetarile cu namol au ajutat pacientii cu artrita la nivelul mainilor

Un alt studiu de peste hotare si-a propus sa evalueze eficacitatea tratamentelor cu comprese cu namol in cazul mainilor pacientilor care sufera de artrita reumatoida. Rezultatele au aratat ca in grupul de tratament s-a observat o reducere semnificativa in ce priveste numarul de articulatii umflate si sensibile la durere si o reducere in ce priveste evaluarea pacientului a severitatii durerii, dupa tratament.

In cazul acestor pacienti, tratamentul cu comprese cu namol a calmat durerea de la nivelul mainilor si, astfel, a redus numarul de articulatii umflate si dureroase de la maini.

Anumite aspecte ale balneoterapiei pot fi intr-o oarecare masura utile pentru pacientii cu poliartrita reumatoida, spun oamenii de stiinta, in ciuda faptului ca dovezile sunt insuficiente. O analiza ampla din 2003, din Cochrane Database of Systematic Reviews, a avut in vedere 6 studii (cu un total de 355 de participanti) si a descoperit ca exista unele dovezi stiintifice care arata ca balneoterapia poate ajuta la tratarea poliartritei reumatoide. Cu toate acestea, din cauza unor erori majore din aceste studii, autorii analizei ne avertizeaza ca aceste dovezi sunt neconcludente.

Daca esti interesat si vrei sa folosesti balneoterapia pentru a preveni sau pentru a calma simptome specifice ale poliartritei reumatoide, asigura-te mai intai ca ceri sfatul medicului tau specialist inainte de a incepe tratamentul, pentru ca el este cel mai in masura sa iti recomande anumite terapii.

Cui ii este contraindicata balneoterapia?

Nu uita ca mineralele din ape si anumite componente ale balneoterapiei ar putea avea efecte adverse, ar putea declansa probleme de sanatate sau ar putea sa iti afecteze starea de sanatate. Daca ai urmatoarele conditii ti se aplica, va trebui sa discuti cu medicul tau pentru a afla daca balneoterapia este un tratament sigur pentru tine:

 • ai rani deschise/leziuni/taieturi sau ai un traumatism recent
 • suferi de hipertensiune arteriala
 • ai o boala cardiaca
 • suferi de arterioscleroza (blocarea arterelor care iti alimenteaza inima si creierul cu sange bogat in oxigen si alte substante nutritive)
 • alergii la anumite plante medicinale sau ierburi, uleiuri sau saruri
 • ai diabet
 • esti insarcinata.

 

Chiar si asa, retine ca in cazul unor pacienti cu artrita reumatoida, balneoterapia s-a dovedit ca ajuta:

 • la imbunatatirea capacitatii functionale pana la 6 luni de la curele facute,
 • la imbunatatirea redorii (rigiditatii) matinale a articulatiilor
 • la imbunatatirea numarului de articulatii active
 • la imbunatatirea prizei/fortei de prindere a obiectelor cu mana.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

 • Studiul "Balneotherapy (or spa therapy) for rheumatoid arthritis", publicat in Cochrane Database of Systematic Reviews in 2015, autori: Arianne P. Verhagen, Sita MA Bierma‐Zeinstra, Maarten Boers, Jefferson R Cardoso, Johan Lambeck, Rob de Bie, Henrica CW de Vet.
 • Studiul "Mud compress therapy for the hands of patients with rheumatoid arthritis", publicat in Rheumatology International, autori: Shlomi Codish, Mahmoud Abu-Shakra, Daniel Flusser, Michael Friger, Shaul Sukenik
 • Studiul "Balneotherapy in rheumatoid arthritis-a systematic review.", publicat in International journal of biometeorology, autori: Santos Isabel, Pedro Cantista, Carlos Vasconcelos.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0