Asemanari si deosebiri intre afectarea mainilor in artroza si in poliartrita reumatoida

Modificari importante la nivelul mainilor apar atat in artroza, o afectiune degenerativa caracterizata prin degradarea progresiva a cartilajului articular, cat si in poliartrita reumatoida, o boala inflamatorie sistemica cronica, caracterizata printr-o afectare articulara cu evolutie deformanta si distructiva si cu manifestari sistemice multiple.

Afectarea articulatiilor mici ale mainii in artroza este de 10 ori mai frecvent intalnita la femei decat la barbati si incepe sa se dezvolte odata cu instalarea menopauzei. In poliartrita reumatoida femeile sunt de 2-3 ori mai des afectati decat barbatii si debutul bolii este la femei tinere.

Localizarea

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Exista 3 localizari importante in cazul artrozei: la articulatiile interfalangiene distale (nodulii Heberden), la articulatiile interfalangiene proximale (nodulii Bouchard) si artroza carpometacarpiana a policelui (rizartroza). Rizartroza este frecventa la persoanele ce desfasoara activitati manuale.

In poliartrita reumatoida mainile reprezinta sediul celor mai importante si mai frecvente afectari articulare. Sunt implicate articulatiile carpiene, metacarpo-falangiene si articulatiile interfalangiene proximale. Spre deosebire de artroza, niciodata nu sunt afectate articulatiile articulatiile interfalangiene distale. O alta caracteristica a poliartritei reumatoide este afectarea simetrica a articulatiilor celor doua maini.

Durerea

Simptomele clinice sunt in general blande in artroza (dureri de intensitate mica-moderata), desi pot aparea uneori reactii inflamatorii, cu edem si hiperemie, probabil ca urmare a unor stimulari microcristaline.

In poliartrita reumatoida durerea are o intensitate variabila, influentata de pragul individual, de intensitatea fenomenelor inflamatorii si gradul distructiilor articulare.

Redoarea articulara

Redoarea articulara, dificultatea resimtita la inceputul miscarilor sau procesul de "incalzire" al articulatiilor dupa un repaus prelungit, este apanajul suferintelor articulare de tip inflamator, in cazul de fata al poliartritei reumatoide. Durata redorii este considerata un indicator clinic orientativ asupra activitatii bolii.

Redoarea este resimtita de catre bolnavi ca o senzatie neplacuta de tensiune si rigiditate la inceputul miscarii si care dispare pe masura ce articulatia respectiva este mobilizata. Spre deosebire de poliartrita, unde redoarea este frecvent intalnita si este de cel putin 45 minute, poate aparea insa si in artroza, dar nu depaseste 5-30 minute.

Deformarile articulare

Deformarile articulare sunt frecvente in artroza, falangele putand fi deviate in directii diferite, generand asa-numitele "degete serpuitoare". In cazurile de artroza severa a mainilor, afectarea functionala poate fi importanta, cu pierderea capacitatii de prehensiune. In majoritatea cazurilor debutul bolii este insidios, iar evolutia este lent progresiva, cu limitarea miscarilor active si pasive, deformari articulare, anchiloze.

In poliartrita reumatoida, tumefactia articulatiilor interfalagiene proximale si lipsa afectarii articulatiilor interfalangiene distale duc la aparitia „degetelor fusiforme”. La nivelul degetelor pot aparea si alte modificari denumite sugestiv: „deget in gat de lebada”, deviatia ulnara a degetelor „ca spicele in bataia vantului”. Suplimentar, pacientii cu poliartrita reumatoida pot prezenta si noduli reumatoizi cu localizare la nivelul mainii. Nodulii reumatoizi reprezinta cea mai frecventa manifestare extraarticulara a poliartritei.

 

 

Modificari radiologice

In artroza modificarile radiologice sunt mai frecvente decat manifestarile clinice, jumatate dintre cei care prezinta astfel de modificari neavand simptome clinice. In stadiile initiale, examenul radiologic este normal. In momentul in care acestea apar, boala este deja constituita. Din punct de vedere radiologic, artroza interfalangiana proximala si distala se caracterizeaza prin ingustare neuniforma pana la disparitie a spatiului articular, scleroza osoasa subcondrala, prezenta de osteofite si subluxatii.

In poliartrita reumatoida in primele luni de boala, examenul radiologic al articulatiilor afectate poate fi normal. Ulterior, se pot evidentia tumefactia de parti moi periarticulare, osteoporoza juxta-articulara, ingustarea spatiilor articulare, eroziunile marginale, geodele si microgeodele apar in stadiile mai avansate, odata cu progresia leziunilor distructive ale bolii.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Contacteaza Expertul DOC! Trimite aici o intrebare pentru Dr. Sorina Mustatea.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0