6 alimente pe care sa le eviti daca suferi de osteoartrita

Osteoartrita este o afecțiune în care stratul de cartilaj dintre articulații se descompune și se uzează, fie că este vorba de osteoartrită la nivelul genunchiului (gonartroză), fie că este vorba de osteoartrita șoldului (coxartroza). Ea poate provoca dureri severe ale articulațiilor și umflarea articulațiilor.

Relația dintre sănătatea articulațiilor și dietă nu este la fel de clară precum este cu alte afecțiuni, cum ar fi diabetul sau bolile de inimă. Dar, potrivit specialiștilor, în timp, calitatea alimentelor pe care le consumi afectează sănătatea cartilajului, lichidului sinovial, țesuturilor și cantitatea de inflamație din corpul tău. 

Osteoartrita este o boala inflamatorie, așa că simptomele ei pot fi agravare de consumul anumitor alimente, mai ales dacă acest alimente contribuie la inflamația din corp.  Pe lângă inflamație, aceste alimente intensifică durerea.

Așadar, dacă eviți anumite alimente, te-ar putea ajuta să eviți declanșarea episoadelor dureroase ce însoțesc ostroartrita, mai ales dacă suferi de gonartroză sau coxartroză. Cercetătorii au studiat relația dintre progresia osteoartritei și dietă. Ei au descoperit că, pe de o parte, pacienții care urmau o dietă occidentală – bogată în carne roșie, zahăr, grăsimi, sare și cereale rafinate – a fost asociată cu o progresie crescută a osteoartritei și cu rate ridicate de obezitate 1.
 
Pe de altă parte, o dietă bogată în fructe, legume, pește, cereale integrale și leguminoase a fost legată de încetinirea progresiei bolii.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Iată care sunt alimentele inflamatorii și pe care ar trebui să le eviți dacă ai osteoartrită!

1. Zahărul

Alimentele care conțin zahăr rafinat - inclusiv produsele de patiserie, ciocolata, bomboanele și chiar sucurile de fructe - declanșează eliberarea în organism a anumitor proteine numite citokine, care provoacă inflamație. Această reacție poate agrava inflamația și poate să te facă să îți simți articulațiile slăbite. 

Zahărul este etichetat sub mai multe denumiri în produsele alimentare; pe lângă zahăr, ai grijă la și la siropul de porumb, fructoză, zaharoză sau maltoză din etichetele de pe produsele pe care le cumperi. 

De altfel, un studiu mai nou a asociat consumul excesiv de zahăr cu o inflamație crescută și o probabilitate mai mare de a deveni obezi, ceea ce poate afecta sănătatea articulațiilor 2.

Reducerea consumului de zahăr îi poate determina pe mulți pacienți să consume alimente preparate cu alternative de zahăr, cum ar fi aspartamul și sucraloza. Cu toate acestea, unii pacienți sunt sensibili la aceste substanțe, care pot provoca un răspuns inflamator din partea organismului. Alternativele de zahăr se găsesc adesea în sucurile dietetice, guma de mestecat, bomboanele fără zahăr și iaurtul și budinca care are un conținut scăzut de grăsimi. Înlocuiește zahărul cu sirop pur de arțar și miere, deoarece acestea nu contribuie la înrăutățirea simptomelor osteoartritei.

2. Sarea

Consumând prea multă sare (clorură de sodiu), celulele tale vor reține apa. Asta înseamnă că aceste celule se umflă. Corpul tău are nevoie de sodiu pentru a funcționa, dar consumând alimente sărate în exces, acest lucru va duce la o reacție inflamatorie și la deteriorarea articulațiilor. 

Majoritatea sodiului alimentar (aproximativ 70%) provine din alimentele procesate. O modalitate la îndemână prin care-ți poți ține sub control aportul de sodiu este să verifici etichetele nutriționale de pe alimentele pe care le cumperi.

Pentru a reduce cantitatea de sodiu pe care o consumi zilnic, înlocuiește sarea cu alte condimente, precum coajă rasă de lămâie sau piperul combinat cu usturoi, pentru a da un plus de savoare mâncărurilor tale.

3. Alimentele prăjite

Organizația „Arthritis Foundation“ subliniază că alimentele care au un conținut ridicat de grăsimi saturate, cum ar fi cartofii prăjiți și gogoșile pot crește inflamația în organism și pot înrăutăți durerea pe care o simt pacienții cu artrită sau osteoartrită. 

Printre alimentele bogate în grăsimi saturate se numără și untul, carnea roșie, carnea procesată, lactatele bogate în grăsimi, alimentele fast-food. Carnea – în special carnea roșie – este bogată în grăsimi saturate, care pot determina creșterea colesterolului și apariția inflamației. În plus, carnea conține niveluri ridicate de produși finali de glicație avansată (AGE) care stimulează inflamația, în special atunci când este prăjită sau preparată la grătar.

Reacția chimică din corpul tău cauzată de uleiurile folosite pentru a prăji alimentele poate să crească, totodată, și nivelul colesterolului tău. Alege alimente care sunt preparate fără ulei. Iar când trebuie să folosești totuși uleiul pentru a găti, optează pentru o cantitate mică de ulei de măsline sau ulei de avocado.

4. Făina albă

În timpul procesării, sunt îndepărtate fibrele și nutrienții din cereale. Făina albă și orezul sunt carbohidrați simpli, care sunt mai ușor digerați și absorbiți în fluxul sangvin, provocând creșteri ale zahărului din sânge.

Recomandările Experților DOC

Produsele din grâu rafinat, precum pâinea albă stimulează răspunsul inflamator al organismului. De aceea, când mănânci multe paste, cereale și produse din grâu care au fost rafinate, se declanșează durerea resimțită în caz de artrită sau osteoartrită. Pentru a evita neplăcerile, încearcă să alegi produse din cereale integrale ori de câte ori este posibil. Și evită tipurile de pâine care au fost foarte procesate.

5. Acizii grași Omega-6

În dietă există două tipuri de acizi grași polinesaturați principali: acizii grași Omega-3 și acizii grași Omega-6. Fiecare are un efect diferit asupra corpului. Acizii grași Omega-3 produc proprietăți antiinflamatorii, în timp ce acizii grași Omega-6 sunt proinflamatori. 

În general, oamenii tind să consume prea mulți acizi grași Omega-6 și prea puțini acizi Omega-3. Potrivit oamenilor de știință de la Harvard Medical School, ar trebui să limitezi consumul de alimente care conțin acizi grași Omega-6, cum ar fi gălbenușul și carnea roșie. Grăsimile saturate din aceste alimente pot crește nivelul inflamației din corp, făcând ca boala ta (artrita sau osteoartrita) să se înrăutățească. 

Alege, în schimb, alimentele bogate în acizi grași Omega-3, precum somonul și migdalele, care îți vor furniza proteinele de care ai nevoie, fără să înrăutățească simptomele bolii, fie că suferi de gonartroză, coxartroza sau alt tip de artroză.

De altfel, dacă ai osteoartrită, ar trebui să te obișnuiești să consumi mai multe boabe de soia, porumb, ulei de șofran, ulei de floarea-soarelui, ulei de canola, carne de pasăre și semințe. În loc de carne roșie, satisface-ți nevoia de proteine cu mai multe porții pe bază de lactate, leguminoase și nuci.  

6. Produsele lactate

Se crede că produsele lactate pot cauza inflamația în cazul anumitor persoane, iar inflamația declanșează durerea în cazul osteoartritei. Produsele lactate bogate în grăsimi sunt bogate în grăsimi saturate și sunt asociate cu niveluri crescute de inflamație. Brânza, laptele integral, smântâna și untul sunt toate bogate în grăsimi saturate.

Pe lângă faptul că sunt bogate în grăsimi, unele produse lactate, cum ar fi înghețata, iaurtul îndulcit și laptele cu ciocolată, sunt, de asemenea, bogate în zahăr. Un studiu mai vechi a arătat că persoanele cu artrită care au evitat laptele de origine animală au simțit o îmbunătățire semnificativă în ceea ce privește simptomele bolii lor. Așadar, înlocuiește produsele lactate cu grăsimi sănătoase de origine vegetală, cum ar fi laptele de migdale sau laptele din semințe de in.

Ce ar mai trebui să eviți dacă suferi de osteoartrită

Alcoolul

Consumul cronic de alcool este asociat cu o inflamație sistemică care dăunează organismului în timp. Unele băuturi alcoolice sunt, de asemenea, bogate în zahăr, ceea ce contribuie la efectul lor inflamator.

Glutamatul monosodic (MSG) 

Glutamatul monosodic (MSG) este un aditiv alimentar care acționează ca un potențiator de aromă. Este adesea folosit în mâncarea chinezească, supe, carne procesată și conserve. Unele studii au sugerat o posibilă relație între glutamatul monosodic și efectele negative asupra sănătății, cum ar fi dureri de cap, transpirație, greață, inflamație și slăbiciune. Mai sunt nevoie de multe cercetări care să fie concludente cu privire la efectele acestui aditiv asupra sănătății. Dar dacă te confrunți cu inflamație în corp, ai putea încerca să limitezi acest aditiv în și apoi să urmărești îndeaproape orice schimbări în modul în care te simți.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Glutenul

Glutenul este un grup de proteine din grâu, orz, secară. Unele cercetări arată o asociere între gluten și inflamația crescută și sugerează că o dietă fără gluten poate ameliora simptomele artritei. În plus, persoanele cu boală celiacă prezintă un risc mai mare de a dezvolta poliartrită reumatoidă. De asemenea, cei cu boli autoimune precum poliartrită reumatoidă au o prevalență semnificativ mai mare a bolii celiace decât populația generală, arată statisticile.

Un studiu mai vechi, efectuat pe 66 de persoane cu poliartrită reumatoidă a constatat că o dietă vegană fără gluten a redus semnificativ agravarea bolii și a îmbunătățit inflamația. Deși aceste descoperiri sunt promițătoare, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma dacă o dietă fără gluten este benefică numai pentru persoanele cu artrită.

Alimentele bogate în AGE

Produșii finali de glicație avansată (AGE) sunt molecule create prin reacții între zaharuri și proteine ​​sau grăsimi. Ele există în mod natural în alimentele animale negătite și se formează prin anumite metode de gătit.

Alimentele animale bogate în proteine ​​și grăsimi care sunt prăjite, gătite la grătar sunt printre cele mai bogate surse alimentare de AGE. Acestea includ slănina,, friptură la tigaie sau la grătar, puiul prăjit și hot dog-ul. Cartofii prăjiți, margarina și maioneza sunt, de asemenea, bogate în AGE.

Când AGE se acumulează în cantități mari în organism, pot apărea stresul oxidativ și inflamația. Stresul oxidativ și formarea AGE sunt legate de progresia bolii la persoanele cu artrită 3. De fapt, s-a demonstrat că persoanele cu artrită inflamatorie au niveluri mai mari de AGE în corpul lor decât persoanele fără artrită. Acumularea de AGE în oase și articulații poate juca, de asemenea, un rol în dezvoltarea și progresia osteoartritei.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Dietary patterns and progression of knee osteoarthritis: data from the osteoarthritis initiative”. Am J Clin Nutr. 2020;111(3):667-676. doi:10.1093/ajcn/nqz333, Xu C, Marchand NE, Driban JB, McAlindon T, Eaton CB, Lu B.
https://doi.org/10.1093/ajcn/nqz333
2 Studiul „High intake of sugar and the balance between pro- and anti-inflammatory gut bacteria”. Nutrients. 2020;12(5):1348. doi:10.3390/nu12051348, Satokari R.
https://www.mdpi.com/2072-6643/12/5/1348
3 Studiul „Dietary Advanced Glycation End Products and Their Role in Health and Disease”, Adv Nutr. 2015 Jul; 6(4): 461–473., Jaime Uribarri, María Dolores del Castillo, María Pía de la Maza, Rosana Filip, Alejandro Gugliucci, Claudia Luevano-Contreras et al.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4496742/
U.S. Food & Drug - Sodium in Your Diet
https://www.fda.gov/food/nutrition-education-resources-materials/sodium-your-diet
Arthritis Health - In the Kitchen with Arthritis: Foods to Avoid
https://www.arthritis-health.com/blog/kitchen-arthritis-foods-avoid
 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0