Balneoterapia in accidentul vascular cerebral (AVC)

Romania este a treia tara din Europa, dupa Franta si Germania, ca potential balnear, numar de statiuni si varietate a zacamintelor minerale terapeutice.

Una dintre cele mai importante clasificari ale statiunilor balneoclimaterice este cea facuta pe criteriul compozitiei chimice. De la aceasta clasificare pornesc si indicatiile de tratament pentru diferitele patologii prezentate de pacienti.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Este vorba de ape oligometalice, alcaline, alcaline-feroase, clorurate sodice (sarate), iodurate, sulfuroase, carbogazoase, namoluri terapeutice, gaze terapeutice naturale si saline terapeutice.

In sechelele dupa un accident vascular cerebral (AVC) este indicata cura (balneaţia) externa in statiuni prevazute cu bazine pentru mers:

  • statiuni cu ape sarate: Slanic Moldova, Sovata;
  • statiuni cu ape sulfuroase: Baile Herculane, Calimanesti Caciulata, Pucioasa;
  • si statiuni cu ape carbogazoase: Covasna, Tusnad, Vatra Dornei.


Balneoterapia se asociaza cu efectele benefice ale climatului sedativ.

Pentru pacientii cu rezerve cardiovasculare minime, se recomanda in perioada de recuperare statiunea balneoclimaterica Covasna, cu profil cardio-vascular.

Ce arata studiile despre balneoterapie

Dupa un accident vascular cerebral (AVC), spasticitatea este adeseori principala problema care impiedica recuperarea functionala a pacientului. Durerea, spun expertii, apare in pana la 70% dintre pacienti, in primul an post-AVC.

Spasticitatea este o caracteristica a performantei modificate a sistemului musculo-scheletal, cu o combinatie de paralizie, o activitate crescuta a reflexelor tendoanelor si cu hipertonie (cresterea tonusului muschilor scheletici). In limba vorbita, spasticitatea mai este denumita rigiditate musculara sau o "strangere" a muschilor.

Din fericire, exista numeroase studii care au aratat de-a lungul timpului ca balneoterapia poate fi folosita in tratamentul membrelor superioare afectate de spasticitate dupa un accident vascular cerebral.

Potrivit unui studiu publicat online in 2015 in Medical Archives, balneoterapia a avut efecte benefice in cazul pacientilor care au suferit un AVC.

70 de pacienti (femei si barbati), cu varsta medie de 65 de ani, au participat la un studiu controlat, prospectiv. Grupul experimental de pacienti a fost tratat cu ape sulfuroase (cu temperaturi cuprinse intre 31 si 33 de grade Celsius), iar grupul de control a fost tratat cu bai simple cu apa, pe o perioada de 21 de zile. Toti pacientii au fost tratati, aditional, cu ajutorul kinetoterapiei si crioterapiei. Rezultatele au fost apoi evaluate folosindu-se o scala de evaluare pentru spasticitate si o alta scala de evaluare a durerii.

Obiectivul acestui studiu a fost de a se afla efectele balneoterapiei (cu ape sulfuroase) asupra spasticitatii (rigiditatii musculare) si durerii in membrele superioare afectate de AVC.

Rezultatele

Oamenii de stiinta au observat ca reducerea in tonusul muschilor membrelor superioare afectate a fost semnificativa in cazul grupului experimental. Durerea s-a redus si ea semnificativ in cazul pacientilor din grupul experimental.

Tonusul muschilor flexori din zona incheieturilor si coatelor, precum si de la antebrate a scazut semnificativ in cazul grupul experimental tratat cu bai cu ape sulfuroase, potrivit www.ncbi.nlm.nih.gov.

Cercetatorii care au condus acest studiu spun ca dupa un AVC acut, mecanismele prin care are loc inhibarea neuronilor motori alfa sunt date peste cap, aspect care cauzeaza o crestere in tonusul muscular. In acest sens, apele minerale folosite in balneoterapie actioneaza prin cresterea inhibarii pre-sinaptice a neuronilor motori alfa, care sunt responsabili pentru tonusul muscular.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

O concluzie trasa de oamenii de stiinta din Bosnia si Hertegovina este ca tratamentul cu ape minerale sulfuroase (bai regulate) este justificat si contribuie la recuperarea mai rapida a pacientilor, dupa un accident vascular cerebral. In plus, este un tratament eficient din punct de vedere al costurilor, mai ales in tari precum Romania, care sunt bogate in statiuni cu ape sulfuroase naturale, unde pacientii pot face terapii de acest gen.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0