Principiile tratamentului de recuperare dupa producerea unui AVC

Dupa tratamentul de urgenta, ingrijirea pacientului care a suferit un accident vascular cerebral (AVC) se focuseaza pe recuperarea cat mai multor functii cu putinta si pe revenirea la independenta a pacientului afectat, deci tratamentul recuperator. Impactul accidentului vascular cerebral depinde de aria de creier afectata si de cantitatea de tesut cerebral afectat.

Daca partea dreapta a creierului a fost afectata de AVC, miscarea si senzatia de partea stanga a corpului ar putea fi afectate. Daca partea stanga a fost implicata in accidentul vascular cerebral, miscarea si senzatia de partea dreapta a corpului ar putea fi afectate. Afectarea cerebrala de partea stanga poate cauza dificultati in vorbire. Accidentul vascular determina, ulterior, si dificultati in respiratie, inghitire, echilibru si vedere.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Majoritatea supravietuitorilor unui accident vascular cerebral intra in programe de reabilitare si recuperare. Medicul poate recomanda un program corespunzator varstei, starii generale de sanatate si gradului de afectare dupa un astfel de eveniment medical.

Stilul de viata, interesele personale si prioritatile vor fi luate in considerare de medic in momentul stabilirii acestui program.

Acest program incepe in timpul internarii in spital si este continuat in ambulator. Recuperarea fiecarui pacient dupa AVC este diferita. In functie de afectarile fiecarui pacient, echipa de recuperare medicala poate include:

 • Medicul neurolog,
 • Medicul psihiatru,
 • Medicul nutritionist,
 • Logopedul,
 • Medicul fizioterapeut si cel de recuperare medicala,
 • Asistentul social.

Ce se intampla dupa un AVC face diferenta

Programul de reabilitare al pacientului care a suferit un accident vascular cerebral (AVC) include:

 • antrenarea pacientului, pentru a-i imbunatati mobilitatea si capacitatea de a efectua sarcini de zi cu zi;
 • un program de exercitii post-AVC, croit pe nevoile individuale ale pacientului;
 • accesul la activitati cognitive/de implicare (carti, jocuri, computer);
 • terapie pentru a corecta vorbirea, daca accidentul vascular cerebral a cauzat defecte de vorbire;
 • exercitii pentru sanatatea ochilor, daca accidentul vascular cerebral a cauzat pierderea vederii;
 • un antrenament pentru echilibru, pentru acei pacienti care nu isi pot mentine echilibrul sau pentru cei care au risc mare de caderi.

Accidentul vascular cerebral si programele de reabilitare sau recuperare

Cand criza imediata a unui AVC a trecut si ai fost stabilizat din punct de vedere medical, este timpul sa iei in considerare terapia sau etapa de reabilitare.

Ce inseamna reabilitarea si recuperarea?

Dupa un accident vascular cerebral, s-ar putea sa fii nevoit sa schimbi sau sa inveti din nou modul in care traiesti zi de zi. Reabilitarea poate "inversa" unele dintre efectele nefaste ale accidentului vascular cerebral.

Obiectivele programelor de reabilitare sunt cresterea independentei si imbunatatirea functionarii corpului, iar aceste obiective te ajuta sa dobandesti o calitate satisfacatoare a vietii dupa AVC.

Cine va face parte din programul tau de recuperare sau reabilitare?

Echipa ta de specialisti ar putea include:

 1. Un psihiatru - un medic care este specializat pe reabilitare.
 2. Un fizioterapeut - un specialist care este specializat in maximizarea mobilitatii si independentei supravietuitorului unui AVC, pentru a imbunatati orice tulburari motorii si tulburari senzoriale majore, cum ar fi mersul, echilibrul si coordonarea.
 3. Un specialist in terapie ocupationala - este un terapeut care se axeaza pe ajutarea pacientilor care au supravietuit unui AVC sa isi reconstruiasca abilitatile in ceea ce priveste activitatile de zi cu zi, cum ar fi: spalatul/dusul, folosirea toaletei si imbracatul.
 4. O asistenta medicala dedicata reabilitarii / recuperarii - o asistenta medicala care coordoneaza nevoile medicale si care ofera suportul necesar supravietuitorilor unui AVC, pe perioada recuperarii.
 5. Un logoped - un specialist care ajuta pacientul sa isi redobandeasca abilitatile de vorbire si pe cele legate de limbaj si care, totodata, trateaza dificultatile la inghitire.
 6. Un terapeut recreational - un terapeut care ajuta la modificarea activitatilor de care supravietuitorul accidentului vascular se bucura inainte de AVC sau care introduce noi activitati recreationale in viata pacientului.
 7. Un psihiatru sau un psiholog - specialisti care ajuta supravietuitorii accidentului vascular cerebral sa se adapteze la provocarile emotionale si la noile circumstante din viata lor.

Ce vei face in perioada de recuperare/reabilitare?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Programele de reabilitare se concentreaza adesea pe:

•    Activitati ale vietii de zi cu zi, cum ar fi mancatul, spalatul si imbracatul.
•    Abilitati pentru redobandirea mobilitatii, cum ar fi sa te muti de pe pat in scaunul cu rotile, sa mergi sau sa iti misti singur scaunul cu rotile.
•    Abilitatile de comunicare, atat in vorbire, cat si in ce priveste limbajul.
•    Abilitatile cognitive, cum ar fi memoria sau rezolvarea problemelor.
•    Abilitatile sociale, in interactiunea cu alti oameni.
•    Functionarea psihologica, pentru a imbunatati abilitatile prin care pacientul face fata AVC-ului si tratamentul pentru a depasi depresia (daca este necesar).

Retine! Invatarea unor tehnici de folosire a scaunului cu rotile se numara printre numeroasele abilitati pe care le vei invata post-AVC de la terapeutii specializati in recuperare.


Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0