Afectarile extraarticulare in poliartrita reumatoida

Poliartrita reumatoida este o boala inflamatorie cronica caracterizata prin afectarea mai multor articulatii, cu evolutie pe termen lung, progresiva, deformanta si caracterizata prin manifestari sistemice multiple.

Manifestarile extraarticulare apar la un procent semnificativ de pacienti diagnosticati cu poliartrita reumatoida, aproximativ o treime dintre acestia au astfel de manifestari extraarticulare, diferite ca severitate.

Numarul si severitatea manifestarilor extraarticulare depind de durata si severitatea bolii. Ele apar, de obicei, la persoane cu factor reumatoid pozitiv in titru crescut si care au si si alte analize imunologice pozitive (complexe imune circulante, crioglobuline).

Desi poliartrita reumatoida este predominat articulara, in evolutia ei se pot intalni:

•    manifestari cutanate, 
•    manifestari pulmonare, 
•    manifestari cardiace,
•    manifestari oculare, 
•    manifestari neurologice, 
•    manifestari osoase, 
•    manifestari musculare.

Unele dintre aceste manifestari extraarticulare cresc mortalitatea in randul pacientilor cu poliartrita reumatoida si scad speranta de viata.

Nodulii reumatoizi

Nodulii reumatoizi reprezinta cea mai frecventa manifestare extraarticulara. Apar la aproximativ 25% din pacientii cu poliartrita reumatoida si sunt localizati pe suprafetele de extensie, in vecinatatea articulatiilor afectate si, in acest caz, se numesc noduli periarticulari (de exemplu, la nivelul cotului, unde, pe langa faptul ca pacientul are o articulatie intepenita, are durere de cot, prezinta si acesti nodului).

Nodulii reumatoizi pot aparea si la nivelul tendoanelor. Sunt situati subcutanat, au o consistenta ce variaza de la moale la elastic, pot fi mobili sau aderenti. Dimensiunea lor variaza de la cativa milimetri, pana la cativa centimetri. Pacientii care au noduli reumatoizi au intotdeuna factor reumatoid pozitiv si au forme de poliartrita reumatoida mai agresive, erozive si, in plus, ei fac si alte tipuri de afectari extraarticulare.

Functia pulmonara

Afectarea pulmonara, desi este frecventa, nu determina intotdeauna manifestari clinice. Cele mai frecvente afectari pulmonare sunt reprezentate de:

•    pleurezie (revarsat lichidian la nivelul pleurei, de cele mai multe ori in cantitate mica), 
•    fibroza pulmonara (aparuta ca o consecinta a bolii sau a tratamentului bolii), 
•    nodulii pulmonari (unici sau multipli, apar la persoane care au factor reumatoid pozitiv si care au si noduli subcutanati).

Functia cardiaca

Afectarea cardiaca este evidentiabila cu ajutorul ecografiei cardiace. Desi, din punct de vedere ecografic, pericardita (prezenta lichidului in spatiul pericardic) este frecvent intalnita, ea se manifesta rar din punct de vedere clinic, intrucat cantitatea de lichid acumulata este in general mica.

Functia digestiva

Afectarea digestiva este, de cele mai multe ori, consecinta reactiilor adverse ale tratamentului antiinflamator nonsteroidian si cortizonic. Alte medicamente, cum ar fi metotrexat si leflunomid pot determina afectare hepatica.

Vederea

Manifestarea oculara cea mai frecventa este keratoconjunctivita sicca (in cadrul sindromului Sjogren). Din punct de vedere clinic, pacientul are senzatie de ochi uscat si nu are lacrimi, prezinta usturime, senzatie de corp strain in ochi.

Aceasta manifestare apare la aproximativ un sfert din pacientii cu poliartrita reumatoida. Alte manifestari oculare sunt reprezentate de episclerita, sclerita, iridociclita.

Si unele medicamente folosite in tratamentul poliartritei reumatoide pot avea reactii adverse oculare.

Sistemul osos

Afectarea osoasa este reprezentata, in special, de osteopenia din jurul articulatiilor afectate (scaderea densitatii minerale osoase ca o consecinta a inflamatiei cronice si a reducerii mobilitatii articulare din cauza durerilor), eroziuni osoase subcondrale, osteoporoza generalizata (ca urmare a inflamatiei cronice, a tratamentului bolii de baza, a imobilizarii prelungite).

Sistemul muscular

Afectarea musculara este frecvent intalnita in poliartrita reumatoida si se manifesta cu slabiciune musculara.

Prin urmare, tabloul clinic al poliartritei reumatoide, dominat de afectarile articulare, este completat de o serie de alte manifestari extraarticulare, care reprezinta o provocare pentru pacient si pentru medic deopotriva.

De retinut!

Artrita reumatoida este o boala inflamatoare foarte intalnita, afectand 1-2% din populatie la nivel mondial, iar femeile sunt afectate de aceasta boala de doua sau de trei ori mai des decat barbatii. Poliartrita reumatoida este o boala sistemica inflamatoare, care poate sa implice si alte tesuturi si organe, precum si articulatiile sinoviale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Boala este o inflamatie a tesutului sinovial, cu o implicare simetrica a articulatiilor periferice, iar cele mai afectate fiind cele de la maini, labele picioarelor si de la incheieturi. De asemenea, poliartrita reumatoida poate afecta si structurile musculare extraarticulare, cum ar fi tendoanele, ligamentele si tesutul conjunctiv. Manifestarile extraarticulare sunt toate acele afectiuni si simptome care nu sunt legate in mod direct de sistemul locomotor.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0