Primul consult reumatologic la pacientul cu poliartrita reumatoida

Poliartrita reumatoida este o boala autoimuna cronica, a carei evolutie este impovarata de reacutizari (pusee), dar si de perioade de remisiune. Tocmai de aceea este necesar ca diagnosticul precoce si corect sa se faca cat mai devreme de la debutul simptomelor.

Istoricul medical si examenul clinic sunt foarte importante. Astfel incat, daca pacientul acuza durere articulara predominant matinala, afectarea ambelor maini si/ sau picioare (bilaterala), intepeneala, tumefactii articulare, imposibilitatea de a desfasura activitatile zilnice, iar medicul constata si aparitia nodulilor reumatoizi (umflaturi mobile, de 1-5 centimetri diametru, dispuse pe coate, genunchi, etc.)  acesta va solicita o serie de investigatii suplimentare, cum ar fi:

  • Anticorpi anti-CCP (anticorpi impotriva peptidelor citrulinate ciclic) specifici poliartritei reumatoide;
  • Factorul reumatoid;
  • Proteina C reactiva si VSH-ul - markeri necesari pentru determinarea inflamatiei din corpul pacientului;
  • Radiografii ale mainilor - care permit stadializarea bolii, permit aprecierea gradului de distrugere a articulatiilor mainilor (eroziuni, spatii articulare diminuate sau pierdute); totodata, radiografia ofera informatii, in timp, despre evolutia bolii;
  • Ecografia de maini;
  • RMN-ul articular;
  • Hemograma si probele biochimice uzuale;
  • Teste pentru excluderea unui alt diagnostic posibil.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Medicul examineaza, prin palpare, fiecare articulatie de la nivelul mainilor pentru a detecta prezenta lichidului in articulatie. Prezenta acestui lichid in articulatie se poate observa cu ajutorul unei ecografii articulare.

Este utila depistarea poliartritei reumatoide in faze precoce, incipiente, deoarece tratamentul instituit timpuriu in aceasta boala este esential si reprezinta granita dintre pastrarea mobilitatii si anchilozare.

Diagnosticul nu este intotdeauna usor de stabilit

Poliartrita reumatoida poate fi dificil de diagnosticat in stadii incipiente, deoarece semnele si simptomele timpurii seamana cu cele ale multor alte boli.

In timpul consultului (examenului fizic), medicul tau iti va verifica articulatiile pentru a vedea daca exista umflaturi, roseata si zone mai calde. De asemenea, medicul va verifica reflexele pacientului si rezistenta muschilor.

Testele de sange sunt foarte importante

Persoanele cu poliartrita reumatoida au adeseori valori mari in ceea ce priveste viteza de sedimentare a hematiilor (VSH), numite si eritrocite, si valori mari ale proteinei C-reactive (CRP), care pot indica prezenta unui proces inflamator in corpul pacientului. Alte teste de sange destul de folosite sunt cele care depisteaza factorul reumatoid si anticorpii anti-CCP (cei indreptati impotriva peptidelor citrulinate ciclic).

Testele de imagistica ajuta in depistarea bolii

Medicul tau poate recomanda o serie de radiografii, pentru ca aceasta metoda il ajuta sa urmareasca progresia poliartritei reumatoide la nivelul articulatiilor tale, in timp. Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) si testele cu ultrasunete pot sa il ajute pe medicul tau sa judece severitatea bolii la nivelul corpului tau.

Nu uita!

Diagnosticarea poliartritei reumatoide necesita timp si este posibil sa fie nevoie de mai multe teste de laborator pentru a confirma ceea ce a descoperit medicul in timpul consultului/examenului fizic. In timpul consultului, medicul iti va pune intrebari despre simptomele tale si despre antecedentele tale medicale. Totodata, el iti va examina articulatiile. In aceasta etapa, va cauta urme de umflatura si de roseata si iti va testa reflexele si starea muschilor.

Medicul va atinge articulatiile afectate pentru a verifica daca zonele sunt calde si sensibile la atingere. Daca medicul suspecteaza ca este vorba de poliartrita reumatoida, cel mai probabil iti va recomanda sa mergi la un specialist, numit reumatolog.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Un medic reumatolog este specializat in diagnosticul si managementul artritei reumatoide si totodata el va sti sa gaseasca un plan de tratament pentru a intruni nevoile pacientului.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0