Primul consult reumatologic la pacientul cu poliartrita reumatoida

Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună cronică, a cărei evoluție este împovărată de reacutizări (pusee), dar și de perioade de remisiune. Tocmai de aceea este necesar ca diagnosticul precoce și corect să se facă cât mai devreme de la debutul simptomelor.

De ce nu trebuie amânat un consult reumatologic

Poliartrita reumatoidă urmează o evoluție cronică și implică în mod invariabil dizabilitate și morbiditate. Ca tratament se recomandă medicamente antireumatice modificatoare de boală (DMARD) și anticorpi antiinflamatori potenți care blochează factorul de necroză tumorală, pentru încetinirea progresiei poliartritei reumatoide și atenuarea simptomelor dureroase. Deși eficiente din punct de vedere clinic, aceste medicamente devin mai puțin eficiente în oprirea progresiei pe termen lung a poliartritei dacă inițierea terapiei este întârziată.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

După debutul simptomele, boala progresează rapid, ducând la deteriorarea ireversibilă a cartilajului în mai puțin de două ​​luni. Această afectare poate fi prevenită numai prin inițierea terapiei în termen de două luni de la debutul simptomelor.

Câteva studii mai vechi au stabilit că pacienții aflați în stadiile incipiente răspund mai bine la tratament în comparație cu pacienții cu boală cronică.
 
Având dovezi empirice care susțin inițierea timpurie a terapiei la pacienții cu poliartrită reumatoidă, devine necesar să se minimizeze timpul de întârziere dintre inițierea simptomelor și tratament. Din păcate, stadiile incipiente ale poliartritei reumatoide sunt caracterizate de semne clinice nespecifice care au reprezentat un obstacol frecvent în inițierea terapiei. Un studiu foarte vechi, dar amplu, efectuat pe 488 de pacienți în perioada 1950–1974 a arătat că a existat un decalaj mediu de 6 luni între apariția simptomelor și diagnosticul pus în urma unui consult reumatologic.  

Un studiu efectuat în 2017 în Arabia Saudită a constatat că pacienții au consultat în medie 4 medici între primul simptom al poliartritei reumatoide și diagnosticul final, cu un timp mediu de la prima vizită la medic până la diagnosticul final de aproximativ 30 de luni 1.

Deși pacienții s-au consultat cu medicii în cel mult 7 luni de la debutul simptomelor, foarte puțini subiecți au solicitat inițial un consult reumatologic, deși medicii reumatologi au fost în cele din urmă responsabili pentru diagnosticarea majorității pacienților cu poliartrită reumatoidă.

Ca orice altă boală, traseul pacientului cu poliartrită reumatoidă implică trei etape distincte: debutul simptomelor până la consultație, consultul medicului reumatolog sau diagnosticul definitiv de poliartrită reumatoidă și tratamentul adecvat. Acești timpi de întârziere au fost de interes pentru reumatologi și au fost raportați de numeroase studii, unele studii concentrându-se în mod special pe factorii care contribuie la aceste întârzieri și măsurile întreprinse pentru a le depăși.

Întârzierea diagnosticului și gestionării poliartritei reumatoide poate proveni din diagnosticarea lentă de către medici, mai degrabă decât din consultația medicală amânată de către pacienți. Acest lucru se poate datora faptului că pacienții cu poliartrită reumatoidă adesea nu solicită sfatul reumatologilor la debutul simptomelor lor.

Potrivit studiului de mai sus, efectuat în Arabia Saudită, deși pacienții s-au consultat cu medicii în medie la 7 luni de la debutul simptomelor poliartritei reumatoid, foarte puțini subiecți au solicitat inițial un consult reumatologic. Se crede astfel că trimiterile la medicul specialist constituie un motiv principal pentru diagnosticarea tardivă și tratamentul ulterior.

Cele 4 stadii ale poliartritei reumatoide

Stadiul 1

În poliartrita reumatoidă incipientă, pacientul poate să nu aibă multe simptome, cu excepția unor rigidități la primele ore ale dimineții, în primul rând la articulațiile mici – mâini, picior, uneori genunchi. Redoarea articulară se îmbunătățește pe măsură ce pacientul face mișcare, ceea ce o diferențiază de osteoartrită.

În mod ideal, în acest moment, pacientul ar trebui să consulte un reumatolog. Singura problemă este că simptomele pot fi vagi sau pot apărea și dispărea, ceea ce face diagnosticarea poliartritei reumatoide dificilă. De multe ori, pacienții cu poliartrită reumatoidă precoce vor avea dureri articulare fără umflarea caracteristică a bolii. Totuși, anticorpii din sânge pot fi prezenți ani de zile înainte de apariția simptomelor. 

Stadiul 2

În multe cazuri, poliartrita reumatoidă progresează la a doua etapă fără a fi diagnosticată. În acest stadiu, organismul produce anticorpii și articulațiile încep să se umfle. Boala poate afecta alte organe și poate provoca inflamații în plămânii, ochii, o erupție cutanată și poate afecta chiar și inima. În acest stadiu, apar și nodulii reumatoizi. 

Stadiul 3

Această etapă este mai severă, analizele de sânge și imagistica sunt mai puțin relevante pentru diagnostic, deoarece se pot observa efectiv efectele bolii. Degetele se deformează, de exemplu. Aceste articulații deformate pot apăsa nervii și pot provoca și dureri nervoase.

Stadiul 4

Dacă nu este tratată, boala va progresa până la ultima etapă, în care articulația este fuzionată. Din fericire, cu tratament, persoanele cu poliartrită reumatoidă nu ajung în acest stadiu.

Cum se pune diagnosticul de poliartrită reumatoidă

Istoricul medical și examenul clinic sunt foarte importante. Astfel încât, dacă pacientul acuză durere articulară predominant matinală, afectarea ambelor mâini și/ sau picioare (bilaterala), înțepeneala, tumefacțiile articulare, imposibilitatea de a desfășura activitățile zilnice, iar medicul constată și apariția nodulilor reumatoizi (umflături mobile, de 1-5 centimetri diametru, dispuse pe coate, genunchi, etc.) acesta va solicita o serie de investigații suplimentare, cum ar fi:

  • Anticorpi anti-CCP (anticorpi împotriva peptidelor citrulinate ciclic) specifici poliartritei reumatoide;
  • Factorul reumatoid;
  • Proteina C reactivă și VSH-ul - markeri necesari pentru determinarea inflamației din corpul pacientului;
  • Radiografii ale mâinilor - care permit stadializarea bolii, permit aprecierea gradului de distrugere a articulațiilor mâinilor (eroziuni, spații articulare diminuate sau pierdute); totodată, radiografia oferă informații, în timp, despre evoluția bolii;
  • Ecografia de mâini;
  • RMN-ul articular;
  • Hemograma și probele biochimice uzuale;

Teste pentru excluderea unui alt diagnostic posibil

Medicul examinează, prin palpare, fiecare articulație de la nivelul mâinilor pentru a detecta prezența lichidului în articulație. Prezența acestui lichid în articulație se poate observa cu ajutorul unei ecografii articulare. Este utilă depistarea poliartritei reumatoide în faze precoce, incipiente, deoarece tratamentul instituit timpuriu în această boală este esențial și reprezintă granița dintre păstrarea mobilității și anchilozare.

Studiul VITALISsCE

Diagnosticul nu este întotdeauna ușor de stabilit

Poliartrita reumatoidă poate fi dificil de diagnosticat în stadii incipiente, deoarece semnele și simptomele timpurii seamănă cu cele ale multor alte boli. În timpul consultului (examenului fizic), medicul tău îți va verifica articulațiile pentru a vedea dacă există umflături, roșeață și zone mai calde. De asemenea, medicul va verifica reflexele pacientului și rezistența mușchilor.

Testele de sânge sunt foarte importante

Persoanele cu poliartrita reumatoidă au adeseori valori mari în ceea ce privește viteza de sedimentare a hematiilor (VSH), numite și eritrocite, și valori mari ale proteinei C-reactive (CRP), care pot indica prezența unui proces inflamator în corpul pacientului. Alte teste de sânge destul de folosite sunt cele care depistează factorul reumatoid și anticorpii anti-CCP (cei îndreptați împotriva peptidelor citrulinate ciclic).

Testele de imagistică ajută în depistarea bolii

Medicul tău poate recomanda o serie de radiografii, pentru că această metoda îl ajută să urmărească progresia poliartritei reumatoide la nivelul articulațiilor tale, în timp. Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) și testele cu ultrasunete pot să îl ajute pe medicul tău să identifice severitatea bolii.

Ce se întâmplă după diagnostic

Medicul reumatolog este cel care va stabili planul de tratament, în funcție de serveritatea bolii. Tratamentul te ajută să ții boala sub control, dar și cum să-ți continui activitățile zilnice.

Medicamente

Reumatologul îți va prescrie medicamente antireumatice care modifică boala (DMARD). Aceste medicamente împiedică sistemului imunitar să mai atace articulațiile. Rezultatul este mai puțină inflamație și mai puțină durere. De asemenea, medicul îți va recomanda și medicamente fără prescripție medicală pentru durere sau îți va prescrie corticosteroizi în doze mici pentru a ușura umflarea.

Kinetoterapie sau terapie ocupațională

Medicul îți poate sugera să faci kinetoterapie sau terapie ocupațională. Kinetoterapeuții te pot învăța exerciții care să te ajute să-ți miști articulațiile și să le facă mai puternice. Terapeuții ocupaționali îți pot arăta cum să-ți eliberezi tensiunea din articulații în timpul activităților zilnice.

Schimbări ale stilului de viață

Exercițiile fizice și controlul greutății ar trebui să facă parte din tratament. Trebuie să-ți miști articulațiile pentru a le împiedica să înțepenească și pentru a întări mușchii din jurul lor. Dacă ești supraponderal, pierderea kilogramelor în plus poate elimina stresul pus pe articulații și poate reduce durerea.

Nu uita!

Diagnosticarea poliartritei reumatoide necesită timp și este posibil să fie nevoie de mai multe teste de laborator pentru a confirma ceea ce a descoperit medicul în timpul consultului/examenului fizic. În timpul consultului, medicul îți va pune întrebări despre simptomele tale și despre antecedentele tale medicale. Totodată, el îți va examina articulațiile. În aceasta etapa, va caută urme de umflatură și de roșeață și îți va testa reflexele și starea mușchilor.

Medicul va atinge articulațiile afectate pentru a verifica dacă zonele sunt calde și sensibile la atingere. Dacă medicul suspectează că este vorba de poliartrita reumatoidă, cel mai probabil îți va recomanda să mergi la un specialist, numit reumatolog.

Un medic reumatolog este specializat în diagnosticul și managementul artritei reumatoide și totodată el va ști să găsească un plan de tratament pentru a întruni nevoile pacientului.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Creaky Joints - The 4 Stages of Rheumatoid Arthritis Progression
https://creakyjoints.org/about-arthritis/rheumatoid-arthritis/ra-overview/rheumatoid-arthritis-stages-progression/The 4 Stages of Rheumatoid Arthritis Progression
National Library of Medicine - Rheumatoid arthritis: Overview
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK384455/
Centers for Disease Control and Prevention - Rheumatoid Arthritis (RA)
https://www.cdc.gov/arthritis/basics/rheumatoid-arthritis.html
1 Studiul „The journey of rheumatoid arthritis patients: a review of reported lag times from the onset of symptoms”, Open Access Rheumatology: Research and Review, Volume 9, 2017, Barhamain AS, Magliah RF, Shaheen MH, Munassar SF, Falemban AM , Alshareef MM, Almoallim HM

https://www.dovepress.com/the-journey-of-rheumatoid-arthritis-patients-a-review-of-reported-lag--peer-reviewed-fulltext-article-OARRR
 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0