Obezitatea la copiii sub 10 ani

Obezitatea nu afecteaza numai adultii, toti mai multi copii fiind diagnosticati cu supraponderabilitate sau cu o forma de obezitate. Pentru copii insa, obezitatea implica mai multe riscuri decat pentru adulti.

Studiile facute in domeniu in ultimii ani au aratat ca obezitatea afecteaza atat sanatatea fizica, cat si pe cea psihica a copilului. Mai mult decat atat, copiii supraponderali au sanse mai mari de a dezvolta obezitate si la maturitate, dar si de a avea probleme de sanatate precum diabetul sau afectiuni cardiace de la varste foarte fragede.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Rata obezitatii la copii este in crestere din cauza mai multor factori: factorii de mediu, stilul de viata nesanatos si sedentar, precum si activitatile sociale ale copiilor ori lipsa educatiei alimentare.

Cum iti dai seama daca cel mic are probleme cu greutatea

La fiecare control medical, copilul este cantarit de medic, dar si masurat. Apoi, i se poate calcula indicele de masa corporala. Indicele de masa corporala este calculat in functie de raportul dintre greutatea si inaltimea copilului. La copii, valorile indicelui de masa corporala difera, insa medicul va stii cum sa il calculeze si cum sa interpreteze rezultatele. Dupa calcularea acestuia, medicul va stabili daca cel mic este subponderal, daca are o greutate normala, daca este supraponderal sau obez.

In cazul in care copilul are probleme cu greutatea, este recomandat ca parintele sa ia imediat atitudine, pentru a reduce riscurile la care cel mic este expus.

La ce riscuri expune obezitatea copiii pana in 10 ani

Copiii care sunt supraponderali sau obezi pot avea de-a face cu o serie de complicatii si urmari nedorite precum: instalarea diabetului, hipertensiunea, colesterolul amrit, boala de ficat gras sau probleme ale vezicii biliare. In general, aceste afectiuni sunt specifice maturitatii, insa obezitatea ii expune si pe copiii pana in 10 ani la asemenea riscuri.

Copilul care este supraponderal sau sufera de obezitate este predispus si la urmatoarele afectiuni/ conditii:

  • Probleme articulare precum osteoartrita
  • Fracturi osoase frecvente
  • Instalarea precoce a pubertatii
  • Probleme ale aparatului respirator printre care astmul, apneea in somn sau ingreunarea respiratiei la efort fizic
  • Deficit de fier sau de vitamina D
  • Risc crescut de obezitate la maturitate (mai bine de jumatate dintre copiii obezi vor deveni adulti diagnosticati cu obezitate)
  • Dezvoltarea unor probleme cardiace la maturitate

Supraponderabilitatea in copilarie are efecte negative si asupra psihicului. Aceasta conditie poate duce la stima de sine scazuta, izolare sociala, depresie sau anxietate.

Daca obezitatea este tratata in copilarie, unele complicatii ale acesteia pot fi evitate, iar altele pot fi tratate.

 

 

Cauzele obezitatii la copiii pana in 10 ani

Consumul excesiv de calorii este responsabil pentru acumularea kilogramelor in plus la copii, mai ales daca este asociat cu lipsa activitatii fizice.

Stilul de viata tot mai sedentar al copiilor, care prefera sa stea ore in sir in fata computerului sau cu tableta in brate, si care totodata consuma preparate de fast-food zilnic, creste radical predispozitia pentru obezitate in randul celor mici.

Puterea exemplului este extrem de importanta pentru copii, de aceea parintii copiilor cu probleme de greutate ar trebui sa se straduiasca sa manance mai sanatos si sa faca mai multa miscare.

In cazuri foarte rare, obezitatea la copii are cauze medicale. Exista unele mutatii genetice foarte rare care pot cauza supraponderabilitate sau obezitate in randul celor mici, insa de cele mai multe ori stilul de viata nesanatos este singurul responsabil pentru kilogramele in plus.

Daca te ingrijoreaza greutatea copilului tau, e recomandat sa discuti cu medicul pediatru, dar poti apela si la un nutritionist, care va concepe un plan alimentar ce il va ajuta pe copil sa revina la greutatea normala pentru varsta si inaltimea sa. Incurajeaza-l pe cel mic sa practice un sport si sa faca cat mai multa miscare in aer liber.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0