Este lipoaspiratia o solutie eficienta pentru a scapa de kilogramele in plus?

Lipoaspirația, cunoscută și sub denumirea de liposucție sau liposculptura, este o intervenție chirurgicală prin intermediul căreia se îndepărtează depozitele de grăsime din anumite zone ale corpului precum abdomenul, șoldurile, fesele, brațele și nu numai.

Ce este lipoaspirația (liposucție sau liposculptura)?

Lipoaspirația nu este considerată o metodă de scădere în greutate, ci mai degrabă o variantă ce permite îndepărtarea țesuturilor adipoase din anumite zone, adică de modelare corporală. Pentru scăderea în greutate se folosește chirurgia bariatrică, care presupune micșorarea stomacului prin diverse tehnici.

Liposucția nu este nici substitut pentru o dietă sănătoasă și un program de exerciții constante. Este totuși o modalitate excelentă de a scăpa de depozitele de grăsime nedorite. Liposucția este o operație care, în mâini cu experiență și pregătite corespunzător, produce rezultate excelente, cu puține riscuri sau complicații potențiale. Astfel, liposucția are o rată de reușită foarte mare. Și persoanele care nu sunt supraponderale pot apela la lipoaspirație, dacă au anumite zone în care se acumulează în mod inestetic grăsimile, în ciuda greutății care se încadrează în limitele normale.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

În timpul lipoaspirației, se folosește o canulă, care este fixată sub piele. O presiune foarte mare este aplicată asupra acestei canule, astfel încât grăsimea este pur și simplu aspirată.

Cu toate că este o procedură de ordin estetic, care are rolul de a îndepărta grăsimile în exces, liposucția nu te scapă de celulită sau de vergeturi. Chiar dacă prin această procedură se îndepărtează țesuturile grase, dacă pacientul revine la alimentația nesănătoasă, există riscul ca depozitele de grăsime să se formeze la loc.

Când se poate face lipoaspirația/liposucția?

Această procedură estetică poate fi făcută dacă există grăsime în exces pe următoarele zone: abdomen, spate, fese, piept, șolduri, picioare, glezne, brațe, bărbie, zona gâtului. Liposucția este o variantă ce poate fi luată în calcul de către femeile care vor să își remodeleze corpul și nu reușesc să o facă prin dietă și sport.

Persoanele care au pielea foarte elastică au rezultate mai bune, întrucât altfel pielea din zona în care se face lipoaspirația se poate lăsa, căpătând un aspect neplăcut.

Pentru a putea face o asemenea procedură, pacientul trebuie să aibă peste 18 ani și să nu sufere de afecțiuni medicale cronice cum ar fi diabetul, afecțiunile cardiovasculare sau boli autoimune.

Liposucția se face în mod normal în scopuri cosmetice, dar uneori este folosită pentru a trata anumite afecțiuni, precum:

  • Limfedemul: este o afecțiune cronică  în care excesul de lichid cunoscut sub numele de limfă se adună în țesuturi, provocând edem sau umflături. Edemul apare de obicei la nivelul brațelor sau picioarelor. Liposucția este uneori folosită pentru a reduce umflarea, disconfortul și durerea.
  • Ginecomastie: Uneori, grăsimea se acumulează sub sânii unui bărbat.
  • Sindromul de lipodistrofie: grăsimea se acumulează într-o parte a corpului și se pierde în altă parte a organismului. Liposucția poate îmbunătăți aspectul pacientului, oferind o distribuție mai naturală a grăsimii corporale.
  • Pierdere în greutate extremă după obezitate: o persoană cu obezitate morbidă care își pierde cel puțin 40% din indicele de masă corporală poate avea nevoie de tratament pentru a elimina excesul de piele și alte anomalii.
  • Lipoame: Acestea sunt tumori benigne, grase.

Cine este un candidat bun pentru liposucție?

În general, sunt candidați ideali pentru o liposucție:

  • Adulții care au o piele fermă, elastică și un tonus muscular bun  
  • Persoanele sănătoase care nu au o boală care amenință viața sau afecțiuni medicale care pot afecta vindecarea
  • Nefumătorii
  • Persoanele cu o perspectivă pozitivă și obiective specifice în minte pentru conturarea corpului

Un candidat ideal este non-obez, cu laxitate minimă a pielii și exces de țesut adipos minim până la moderat.

Greutatea pacientului ar trebui să fie stabilă timp de șase până la douăsprezece luni înainte de operație.

S-a demonstrat că până la 15% dintre pacienții care solicită o intervenție chirurgicală estetică suferă de tulburare dismorfică corporală (BDD), care apare atunci când pacienții au o viziune distorsionată asupra aspectului lor, în ciuda faptului că nu există o anomalie evidentă. Pacienții cu suspiciune de BDD (pe baza chestionarelor de screening sau în timpul interviului inițial) sau cei cu așteptări nerealiste și o înțelegere slabă a procedurii nu ar trebui să continue cu intervenția chirurgicală până când nu se obține o evaluare adecvată cu un profesionist în sănătate mintală (de exemplu, psihiatru).

Tehnici folosite pentru lipoaspirație

Lipoaspirația clasică 

Aceasta este cea mai populară metodă. Implică injectarea unei soluții saline, combinată cu anestezic local, dar și cu adrenalină. Apoi, cu ajutorul canulei conectate la vacuum se va aspira, prin mici incizii, grăsimea solubilizată.

Lipoaspirația cu ultrasunete 

Această procedură implică “topirea” grăsimii cu ajutorul ultrasunetelor care, prin intermediul vibrațiilor, o lichefiază. Apoi, aceasta este aspirată tot prin canulă.

Lipoaspiratia cu laser 

Și această procedură folosește un lichid special, însă este mult mai puțin invazivă decât cea clasică, întrucât se inserează un tub subțire prin piele, iar apoi este folosită energia laserului pentru direcționarea grăsimii.

Lipoaspiratia asistată electric 

Este similară cu cea clasică, însă presupune folosirea unei canule acționată de un mecanism care se mișcă rapid în fața și în spate, astfel încât grăsimea să fie eliminată într-un timp mai scurt.

Riscuri lipoaspirație

La fel ca orice altă intervenție chirurgicală, și liposucția implică o serie de riscuri, cu toate că în general este o procedură sigură. Iată ce posibile complicații pot apărea:

  • Acumularea temporară de lichide sub piele
  • Senzația temporară/ permanentă de amorțire în zonele în care s-a realizat procedura
  • Infecția
  • Embolia grasă (mici bucăți de grăsime se pot bloca în vasele de sânge ori se pot acumula la nivel pulmonar sau chiar cerebral)
  • Cea mai gravă complicație a liposucției este o tromboză venoasă profundă care ar putea duce la o embolie pulmonară. 
  • Cea mai frecventă complicație a liposucției este prezența vânătăilor și a deformărilor de contur. Pacienții trebuie să știe că pot să apară vânătăi postoperatorii. Acestea se vindecă în cel mult 2 săptămâni. Totuși, edemul post-procedural poate dura până la câteva săptămâni pentru a se disipa și, astfel, forma și conturul final pot să nu fie evidente până când o astfel de umflătură nu trece de la sine. 
  • Toxicitatea lidocainei: S-a demonstrat în literatura de specilaitate că, atunci când este utilizată în soluții de umectare, anestezicul local poate fi utilizat în siguranță peste dozele recomandate în mod obișnuit. Cu toate acestea, toxicitatea anestezică poate să apară. Pericolul unei astfel de toxicități apare atunci când un pacient se află sub efectele anesteziei generale, unde efectele inițiale ale amorțelii periorale și tinitus nu pot fi provocate. Ca rezultat, toxicitatea lidocainei poate să nu fie observată până când apar anomalii cardiovasculare. Gestionarea toxicității anestezicelor locale include întreruperea anestezicului local și administrarea de oxigenare, dar și medicamente pentru prevenirea și/sau controlul convulsiilor.
  • Complicații renale sau cardiace.

Pregătirea și recuperarea în cazul lipoaspirației

Medicul va discuta cu pacientul și îi va explica în detaliu cum trebuie să se pregătească pentru o asemenea intervenție, precum și cât timp va dura recuperarea completă.

Medicul va recomanda oprirea temporară a administrării unor medicamente precum antiinflamatoarele cu cel puțin 3 săptămâni înainte de intervenție.

Unele intervenții vor necesita anestezie locală, în timp ce pentru altele e nevoie de anestezia generală. În funcție de zonele din care se îndepărtează grăsimea, operația poate dura câteva ore. După lipoaspirație, pacientul va simți unele dureri, dar va observa și apariția unor vânătăi. Antibioticele vor fi recomandate pentru reducerea riscului de infecție, iar calmantele pentru ameliorarea durerii.

Procedura poate dura 1-3 ore, în funcție de dimensiunea și numărul de zone vizate. Acest lucru va afecta, de asemenea, timpul de recuperare și cât va dura până când vei putea conduce și când te vei putea reîntoarce la muncă. Activitățile intense și sporturile de contact vor trebui evitate timp de 4-6 săptămâni după operație.  În câteva săptămâni, pacientul se va recupera complet.

Care sunt efectele secundare pe termen lung ale liposucției?

Efectele secundare pe termen lung ale liposucției pot varia. Liposucția elimină definitiv celulele adipoase din zonele vizate ale corpului. Deci, dacă te îngrași, grăsimea va fi în continuare stocată în diferite părți ale corpului. Noua grăsime poate apărea mai adânc sub piele și poate fi periculoasă dacă crește în jurul ficatului sau al inimii.

Unii oameni se confruntă cu leziuni permanente ale nervilor și modificări ale senzației pielii. Alții pot dezvolta adâncituri în zonele care au fost aspirate sau pot avea pielea denivelată sau ondulată care nu dispare.

Contraindicații lipoaspirație

Paciențiilor care doresc să treacă printr-o lipoaspirație trebuie să le fie efectuat un istoric medical amănunțit, precum și un screening al istoricului social pentru consumul de alcool și tutun.

Renunțarea la fumat ar trebui instituită pentru toți pacienții cu cel puțin patru săptămâni înainte de procedură pentru a maximiza vindecarea și a reduce riscul de complicații.

Principala alternativă la liposucție este dieta și exercițiile fizice pentru a-ți sub control greutatea. Cu toate acestea, există zone de grăsime pe care dieta nu le poate schimba și aici liposucția poate fi de ajutor. Pentru ca liposucția să funcționeze, pielea trebuie să fie elastică.  

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Library of Medicine - Liposuction
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK563135/
American Academy of Dermatology Association - Liposuction: What can it do for me?
https://www.aad.org/public/cosmetic/fat-removal/liposuction
American Society of Plastic Surgeons - What to expect after liposuction – a look at recovery and results
https://www.plasticsurgery.org/news/blog/what-to-expect-after-liposuction


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0