Este lipoaspiratia o solutie eficienta pentru a scapa de kilogramele in plus?

Lipoaspiratia, cunoscuta si sub denumirea de liposuctie sau liposculptura, este o interventie chirurgicala prin intermediul careia se indeparteaza depozitele de grasime din anumite zone ale corpului precum abdomenul, soldurile, fesele, bratele si nu numai.

lipoaspiratie-liposuctie

Lipoaspiratia nu este considerata o metoda de scadere in greutate, ci mai degraba o varianta ce permite indepartarea tesuturilor adipoase din anumite zone, adica de modelare corporala. Pentru scaderea in greutate se foloseste chirurgia bariatrica, adica cea care presupune micsorarea stomacului prin diverse tehnici.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Si persoanele care nu sunt supraponderale pot folosi lipoaspiratia, daca au anumite zone in care se acumuleaza in mod inestetic grasimile, in ciuda greutatii care se incadreaza in limitele normale.

In timpul lipoaspiratiei, se foloseste o canula, care este fixata sub piele. O presiune foarte mare este aplicata asupra acestei canule, astfel incat grasimea este pur si simplu aspirata.

Cu toate ca este o procedura de ordin estetic, care are rolul de a indeparta grasimile in exces, liposuctia nu te scapa de celulita sau de vergeturi.

Cu toate ca prin aceasta procedura se indeparteaza tesuturile grase, daca pacientul revine la alimentatia nesanatoasa, exista riscul ca depozitele de grasime sa se formeze la loc.

Cand se poate face lipoaspiratia?

Aceasta procedura estetica poate fi facuta daca exista grasime in exces pe urmatoarele zone: abdomen, spate, fese, piept, solduri, picioare, glezne, brate, barbie, zona gatului.

Lipoaspiratia este o varianta ce poate fi luata in calcul de catre femeile care vor sa isi remodeleze corpul si nu reusesc sa o faca prin dieta si sport.

Persoanele care au pielea foarte elastica au rezultate mai bune, intrucat altfel pielea din zona in care se face lipoaspiratia se poate lasa, capatand un aspect neplacut.

Pentru a putea face o asemenea procedura, pacientul trebuie sa aiba peste 18 ani si sa nu sufere de afectiuni medicale cronice cum ar fi diabetul, afectiunile cardiovasculare sau boli autoimune.

Cand e necesara lipioaspiratia in scopuri medicale?

Cu toate ca e o interventie de natura estetica, liposuctia este folosita uneori si in scopuri medicale.

Limfedemul, ginecomastia, dar si lipomul sunt exemple de situatii medicale in care e necesara o asemenea interventie chirurgicala.

Tehnici folosite pentru lipoaspiratie

Lipoaspiratia clasica – aceasta este cea mai populara metoda. Implica injectarea unei solutii saline, combinata cu anestezic local, dar si cu adrenalina. Apoi, cu ajutorul canulei conectate la vacuum se va aspira, prin mici incizii, grasimea solubilizata.

Lipoaspiratia cu ultrasunete – aceasta procedura implica “topirea” grasimii cu ajutorul ultrasunetelor care, prin intermediul vibratiilor, o lichefiaza. Apoi, aceasta este aspirata tot prin canula.

Lipoaspiratia cu laser – si aceasta procedura foloseste un lichid special, insa este mult mai putin invaziva decat cea clasica, intrucat se insereaza un tub subtire prin piele, iar apoi este folosita energia laserului pentru directionarea grasimii.

Lipoaspiratia asistata electric – este similara cu cea clasica, insa presupune folosirea unei canule actionata de un mecanism care se misca rapid in fata si in spate, astfel incat grasimea sa fie eliminata intr-un timp mai scurt.

Riscuri lipoaspiratie

La fel ca orice alta interventie chirurgicala, si liposuctia implica o serie de riscuri, cu toate ca in general e o procedura sigura. Iata ce posibile complicatii pot aparea:

  • Acumularea temporara de lichide sub piele
  • Senzatia temporara/ permanenta de amortire in zonele in care s-a realizat procedura
  • Infectia
  • Intoxicatie cu lidocaina
  • Embolia grasa (mici bucati de grasime se pot bloca in vasele de sange ori se pot acumula la nivel pulmonar sau chiar cerebral)
  • Complicatii renale sau cardiace.

Pregatirea si recuperarea in cazul lipoaspiratiei

Medicul va discuta cu pacientul si ii va explica in detaliu cum trebuie sa se pregateasca pentru o asemenea interventie, precum si cat timp va dura recuperarea completa.

Medicul va recomanda oprirea temporara a administrarii unor medicamente precum antiinflamatoarele cu cel putin 3 saptamani inainte de interventie.

Unele interventii vor necesita anestezie locala, in timp ce pentru altele e nevoie de anestezia generala. In functie de zonele din care se indeparteaza grasimea, operatia poate dura cateva ore.

Dupa lipoaspiratie, pacientul va simti unele dureri, dar va observa si aparitia unor vanatai. Antibioticele vor fi recomandate pentru reducerea riscului de infectie, iar calmantele pentru ameliorarea durerii.

In cateva saptamani, pacientul se va recupera complet.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0