Cauzele genetice ale obezitatii: este obezitatea la copii mostenita?

Părinții supraponderali au adesea copii care, la rândul lor, dezvoltă probleme cu greutatea. De aceea, avem tendința să credem că obezitatea se poate moșteni genetic. Specialiștii ne contrazic, fiind de părere că obezitatea este rareori declanșată numai de predispoziția genetică. Află mai multe despre cauzele obezității și cum poate fi combătută.

Potrivit unor date ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), prevalența excesului de greutate și a obezității în rândul copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani a crescut dramatic de-a lungul timpului, de la doar 4% în anul 1975 la peste 18% în anul 2016. Creșterea a avut loc în mod similar atât în cazul băieților, cât și al fetelor. Un raport al OMS din 2022 arăta că, la nivel mondial, 340 de milioane de adolescenți și 39 de milioane de copii sufereau de obezitate.

În acest context, este necesar ca eforturile autorităților, ale școlilor și ale părinților să fie coordonate pentru a preveni și gestiona obezitatea la copii și a le asigura o dezvoltare cât mai sănătoasă.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Genetica se poate număra printre cauzele obezității, dar în cazuri rare

Potrivit specialiștilor de la Universitatea Harvard, factorul genetic este asociat cu riscul de obezitate într-o măsură foarte mică. Se întâmplă ca persoane cu predispoziție genetică pentru îngrășare să nu aibă de-a face cu obezitatea de-a lungul vieții, la fel cum se poate întâmpla ca o persoană fără această predispoziție genetică să devină supraponderală sau chiar obeză. Mai degrabă, stilul de viață al familiei în care ne naștem și creștem ne sporește riscul de obezitate, precum și stilul de viață ulterior, de la maturitate.

Există, într-adevăr, un tip de obezitate care apare exclusiv din cauze genetice – obezitatea monogenică. Aceasta este foarte rară și apare în urma unei mutații la nivelul unor gene asociate cu controlul apetitului și cu mâncatul. Și unele sindroame genetice sunt asociate cu obezitatea – printre acestea se numără sindromul Prader-Willi și sindromul Bardet-Biedl.

Obezitatea monogenică

Obezitatea monogenică este descrisă ca obezitate cu debut precoce rară și severă, asociată cu tulburări endocrine. În acest caz, impactul geneticii este mare și depinde doar foarte puțin de factorii de mediu. Această formă de obezitate este cauzată în principal de mutațiile în genele axei leptină/melanocortină implicate în reglarea aportului alimentar. Cercetătorii spun că, în cazul obezității monogenice, injectarea subcutanată de leptină la copii și adulți cu mutații al genelor leptinei a dus la pierderea în greutate, în principal a masei de grăsime, cu un efect major asupra reducerii aportului alimentar.

Sindromul Prader-Willi

Sindromul Prader-Willi este considerată cea mai frecventă cauză genetică știută până în prezent a obezității morbide la copii. Acest sindrom este o tulburare genetică rară, care afectează dezvoltarea și creșterea. Până la vârsta de cinci ani, o caracteristică a sindromului Prader-Willi este apetitul excesiv, care poate duce la obezitate dacă nu este gestionat cu atenție. 

Terapia cu hormon de creștere, începută mai devreme de vârsta de 1 an, arată unele studii, poate îmbunătăți creșterea, compoziția corporală, grosimea mușchilor, forța fizică și agilitatea, performanța motrică, utilizarea grăsimilor și metabolismul lipidelor la copii și adulți cu sindromul Prader-Willi.

Sindromul Bardet-Biedl

Sindromul Bardet-Biedl este o afecțiune genetică extrem de rară, caracterizată prin absența țesutului din porțiunea colorată a ochiului (colobomul irisului), dizabilitate intelectuală, obezitate, anomalii genito-urinale și un deget suplimentar în apropierea degetului mic. Pacienții cu acest sindrom pot avea, deci, și probleme cu greutatea, în special cu depunerea de grăsime în jurul abdomenului.

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat recent o indicație suplimentară pentru injecția cu setmelanotidă pentru gestionarea cronică a greutății la pacienții adulți și copii cu vârste de 6 ani și peste, cu obezitate cauzată de sindromul Bardet-Biedl.

Cum se previne obezitatea la copii, mai ales dacă părinții suferă de obezitate?

Tendința moștenită genetic de a acumula kilograme în plus poate fi combătută cu ușurință, prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Așadar, dacă părinții care suferă de obezitate și își conștientizează problema, împreună cu medicul pediatru vor reuși să facă tot posibilul pentru a preveni supragreutatea și obezitatea în cazul propriilor copii.

Este foarte important ca părinții supraponderali să își modifice stilul de viață, astfel încât copilul să nu deprindă aceleași obiceiuri nesănătoase care au favorizat acumularea de kilograme în plus în cazul adulților. Iată ce recomandări există pentru a se preveni obezitatea la copii:

Alimentația copilului este extrem de importantă

Se recomandă, în primul rând, alăptatul exclusiv în primele 6 luni de viață. Cu cât mama își alăptează mai mult copilul, cu atât mai benefic este pentru cel mic. În continuare, se recomandă ca acesta să fie hrănit sănătos, iar alimentația adoptată să fie una bazată pe legume, fructe, produse din cereale integrale, carne slabă. 

Una dintre cauzele obezității este mâncatul în exces, deci copilul nu va fi forțat să mănânce mai mult decât are nevoie – farfuria acestuia va fi mai mică, la fel și porția. Sigur că dacă părinților li se pare că micuțul mănâncă prea puțin sau acesta nu ia în greutate, atunci va fi dus la un consilt la medicul pediatru.

Pe măsură ce copilul crește, vor apărea tentațiile culinare, însă dacă cel mic are în familie exemple de obiceiuri alimentare sănătoase, acestea vor fi mai ușor de controlat. Copilul nu va fi hrănit cu alimente de tip fast-food, cu produse semipreparate din supermarketuri sau de la patiserie și nici cu dulciuri. Sucurile și alte băuturi cu zahăr sunt, de asemenea, de evitat. 

De reținut că un copil nu se naște având pofte, ci el va mânca ce îi dau părinții și așa își va educa gusturile. Cu alte cuvinte, dacă i se oferă feluri de mâncare sănătoase, le va mânca pe acelea. Dacă i se dau dulciuri, cartofi prăjiți și burgeri de mic, este normal că apoi va cere numai astfel de alimente, care tind să dea dependență, și părinții nu se vor mai înțelege cu el să mănânce alimente mai sănătoase.

Potrivit recomandărilor OMS, o alimentație hrănitoare în timpul sarcinii, urmată de alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni și continuarea alăptării până la 2 ani dacă este posibil, este benefică pentru toți sugarii și copiii mici. În același timp, autoritățile alimentare din fiecare țară ar trebui să ia măsuri pentru a crea un mediu alimentar mai bun, astfel încât toată lumea să își permită o alimentație sănătoasă. 

Mișcarea contează pentru o bună formă fizică și pentru sănătate, în general

Sportul este foarte important, deoarece, printre cauzele obezității, sedentarismul este pe locul al doilea după mâncatul în exces. Așadar, plăcerea pentru activitățile sportive trebuie cultivată încă din copilărie. Copilul trebuie îndemnat să facă mișcare în fiecare zi, iar părinții pot lua în calcul și să-l dea la antrenamente pentru un sport anume. Unii copii sunt atrași de sporturi de chipă, gen fotbal sau baschet, în timp ce alții pot fi mai interesați de arte marțiale, atletism sau înot.

Plimbările zilnice cu copilul îl vor ajuta să se obișnuiască să facă mișcare și în acest fel kilogramele în plus nu vor deveni o problemă. Dacă cel mic este învățat din copilărie să se urce în mașină sau în autobuz chiar și pentru o singură stație, în loc să meargă pe jos, pe măsură ce crește îi va fi mai greu să se dezobișnuiască de această rutină.

Stresul copilului trebuie gestionat

Stresul trebuie de asemenea gestionat, pentru reducerea riscului de mâncat compulsiv, care poate duce în timp la obezitate. Deși mulți adulți nu iau în serios acest aspect, și copiii pot fi stresați din cauza școlii sau a unor colegi cu care nu se înțeleg, de exemplu. Copiii care sunt foarte stresați au predispoziție pentru îngrășare, deci părinții trebuie să fie atenți la cum se simte copilul pentru a-l ajuta să îi fie mai bine. Dacă părinții își dau seama că micuțul mănâncă pe fond nervos sau emoțional, e indicat să îl ducă la consiliere psihologică, pentru a-l ajuta să își depășească problemele.

Stilul de viață, cheia pentru prevenirea și combaterea obezității

În concluzie, printre cauzele obezității nu se numără decât arareori moștenirea genetică. De asemenea, chiar dacă există o predispoziție genetică, există și soluții care pot sprijini copiii și adulții să prevină, dar și să combată îngrășarea. Stilul de viață reprezintă cheia pentru a preveni și a combate obezitatea la copii, dar și în rândul adulților, deci dacă stilul de viață deprins în copilărie este unul care favorizează kilogramele în plus, persoana afectată va trebui să se străduiască să elimine tiparul învățat.

Restricționarea vânzării către copii a alimentelor și băuturilor bogate în grăsimi trans, zahăr și sare, impozitarea băuturilor zaharoase și asigurarea unui acces mai bun la alimente sănătoase la prețuri mai accesibile sunt câțiva pași recomandați de OMS pentru prevenirea obezității. De asemenea, autoritățile responsabile ar trebui să ia măsuri pentru a face în orașe spații destinate plimbărilor pe jos sau cu bicicleta și recreerii în siguranță, iar școlile ar trebuie să ajute familiile să îi învețe pe copii obiceiuri sănătoase de mici.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
WHO - World Obesity Day 2022 – Accelerating action to stop obesity
https://www.who.int/news/item/04-03-2022-world-obesity-day-2022-accelerating-action-to-stop-obesity
Nature - The genetics of obesity: from discovery to biology
https://www.nature.com/articles/s41576-021-00414-z
Studiul „The genetics of obesity: from discovery to biology”, apărut în Nat Rev Genet 23, 120–133 (2022). https://doi.org/10.1038/s41576-021-00414-z, autori: Loos, R.J.F., Yeo, G.S.H. 
NCBI - Rare Genetic Forms of Obesity: Clinical Approach and Current Treatments in 2016
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5644891/
Studiul „Rare Genetic Forms of Obesity: Clinical Approach and Current Treatments in 2016”, apărut în Obes Facts. 2016 Jun; 9(3): 158–173, Published online 2016 Jun 1. doi: 10.1159/000445061, autori: Hélène Huvenne et al.
FDA - FDA approves treatment for weight management in patients with Bardet-Biedl Syndrome aged 6 or older 
https://www.fda.gov/drugs/news-events-human-drugs/fda-approves-treatment-weight-management-patients-bardet-biedl-syndrome-aged-6-or-older


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0