Supraponderalitatea vs obezitatea – sa intelegem diferentele

Supraponderalitatea si obezitatea sunt adesea confundate, in primul rand pentru ca ambele conditii implica greutatea excesiva. Exista insa diferente majore intre aceste doua conditii!

Supraponderalitatea implica o greutate mai mare decat este cea considerata normala pentru o anumita varsta/ statura. Pe de alta parte insa, obezitatea este definita de un indice de masa corporala care depaseste 30. Persoanele supraponderale pot avea sau nu acumulari excesive de grasimi, in timp ce persoanele obeze in mod cert au. Exista, de pilda, atleti care se incadreaza in categoria persoanelor supraponderale, insa in cazul acestora greutatea in plus este alcatuita din masa musculara, nu din tesut adipos.

Diferentele dintre supraponderalitate si obezitate

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Supraponderalitatea este caracterizata de o greutate mai mare decat cea considerata normala pentru o anumita inaltime, varsta si sex. Indicele de masa corporala al unei persoane supraponderale este intre 25 si 29,9.

Obezitatea este, pe de alta parte, o boala caracterizata de depozitele de grasime si un indice de masa corporala mai mare de 30.

Riscurile la care se expune o persoana supraponderala sunt depresia si hipertensiunea arteriala, in timp ce riscurile unei persoane obeze sunt mai grave – de la boli cardiovasculare si pana la hipertensiune ori diabet de tip 2.

Cauzele supraponderalitatii pot fi un aport caloric mai mare decat organismul are nevoie, precum si predispozitia genetica. Atunci cand vorbim de obezitate, cauzele pot fi: consumul excesiv de calorii, consumul de alimente de tip fast-food, depresia, dezechilibrele hormonale, stilul de viata sedentar.

In ceea ce priveste remediile, supraponderalitatea poate fi combatuta prin sport si reducerea consumului de calorii, iar obezitatea poate fi combatuta prin restrictionarea calorica, sport si, in cazuri extreme, interventie chirurgicala de micsorare a stomacului.

Tragem, asadar, concluzia ca obezitatea este mai grava si implica riscuri mai mari decat supraponderalitatea.

Obezitatea este o afectiune cronica, cauzata de un cumul de factori. Pentru a afla daca suferi de obezitate e indicat sa mergi la medic, insa iti poti calcula si singur indicele de masa corporala. Acesta se calculeaza astfel: greutatea (exprimata in kilograme) impartita la inaltimea la patrat (exprimata in metri). Pe DOC.RO iti poti calcula indicele de masa corporala gratuit, aici.

 

 

Obezitatea este foarte periculoasa intrucat predispune pacientul la probleme de sanatate serioase precum:

 • Complicatiile cardiovasculare
 • Diabetul
 • Hipertensiunea
 • Depresia, izolarea sociala
 • Gonartroza, coxartroza

Nici supraponderalitatea nu trebuie insa neglijata intrucat aceasta se poate transforma, in timp, in obezitate. Pacientul supraponderal, la fel ca si cel obez, trebuie sa isi schimbe stilul de viata. Acesta trebuie sa devina mai activ, sa practice mai mult sport, sa limiteze numarul de calorii consumate si sa se orienteze catre alimente cat mai sanatoase.

Atat pacientii supraponderali, cat si cei care sufera de obezitate, ar trebui sa evite:

 • Consumul de bauturi dulci
 • Consumul de dulciuri, deserturi
 • Consumul de produse de patiserie sau de tip fast-food
 • Consumul de alimente semi-preparate, bogate in zaharuri si sodiu
 • Mesele putine si copioase (mai degraba, ar trebui sa manance de mai multe ori pe zi, insa in cantitati mai mici)
 • Somnul dupa masa
 • Stilul de viata sedentar

Pentru a atinge greutatea ideala, poti apela la ajutorul unui medic nutritionist, precum si la ajutorul unui antrenor de fitness. Acestia te pot ajuta, impreuna cu medicul care te trateaza, sa iti intri in forma si sa rezolvi definitiv problemele cu greutatea.

Un psihoteraput poate fi de ajutor daca pacientul are tendinta de a manca compulsiv. Anxietatea, depresia, dar si bulimia, sunt tulburari psihice ce pot afecta greutatea pacientului. Acestea nu trebuie neglijate, ci ar trebui tratate inainte de a iti crea probleme cu greutatea si, implicit, de sanatate.

Copiii nu sunt feriti de supraponderalitate si obezitate, insa in cazul acestora parintii sunt cei care trebuie sa ia atitudine cat mai devreme.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0