Impactul pe care obezitatea il are asupra sanatatii psihice a adolescentului

Statisticile spun ca 16% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 10 si 19 ani au probleme de natura psihica. O parte dintre acestea sunt cauzate de kilogramele in plus.

Adolescenta este perioada in care tanarul se formeaza atat din punct de vedere fizic, cat si din punct de vedere psihic. De aceea, in aceasta perioada pot aparea o serie de dezechilibre mintale. Stima de sine poate reprezenta o problema la adolescenti, mai ales daca acestia sufera de supraponderalitate sau chiar obezitate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Depresia, anxietatea, bulimia sau stima de sine scazuta sunt cele mai frecvente tulburari psihice cu care adolescentul se poate confrunta din cauza problemelor cu greutatea. Tanarul poate deveni si agresiv, irascibil si foarte furios din cauza greutatii corporale care il nemultumeste.

Tulburarile alimentare si mancatul compulsiv apar, de cele mai multe ori, in timpul adolescentei. In general, fetele sunt mai afectate decat baietii de aceste tulburari. Bulimia apare din dorinta de a restrictiona caloriile consumate – pacientul care sufera de aceasta afectiune mananca iar apoi vomita in mod intentionat. Pe de alta parte, mancatul compulsiv e caracterizat de mancatul excesiv, pe fondul unor emotii puternice precum stresul, supararea sau furia, urmat apoi de sentimente de vinovatie, dezgust si stima de sine scazuta.

Adolescentul care sufera de obezitate poate avea probleme cu integrarea intr-un anumit colectiv, tinerii la varsta pubertatii avand tendinta de a marginaliza persoanele care nu se incadreaza in standardele lor.

Cum recunosti tulburarile psihice la adolescenti

Perioada adolescentei este una dificila, de aceea parintelui ii poate fi greu sa identifice tulburarile psihice ale copiilor in aceasta perioada.

Exista insa cateva indicii care pot trada nevoia tanarului de sprijin in ceea ce priveste mentinerea sanatatii mintale:

  • Adolesentul este mereu agitat, iritat si nemultumit
  • Adolescentul sufera de insomnii
  • Tanarul este deprimat, nu vorbeste zile intregi ori are tendinta de a se izola
  • Tanarul refuza sa faca lucruri care inainte ii faceau placere
  • Adolescentul are probleme la scoala
  • Adolescentul mananca in exces atunci cand e deprimat sau stresat

Daca observi aceste simptome la copilul tau adolescent, apeleaza la ajutor medical de specialitate intrucat poate fi vorba despre o tulburare psihica. Odata depistata, orice tulburare psihica poate fi tratata si combatuta cu ajutorul unui psiholog, precum si cu sprijinul familiei.

In paralel cu psihoterapia cognitiv comportamentala, tanarul ar trebui sa fie ajutat si de un nutritionist, care il poate sustine in lupta cu kilogramele in plus, factor declansator al problemelor de natura pshica in adolescenta. Odata rezolvate problemele cu greutatea, tanarul isi va recapata stima de sine si lucrurile se vor imbunatati vizibil.

Cum se trateaza obezitatea la adolescenti

Medicul de familie va alege abordarea potrivita in lupta tanarului cu kilogramele in plus, in functie de starea generala de sanatate a acestuia. Numarul de calorii consumate zilnic va fi limitat astfel incat sa nu afecteze cresterea si dezvoltarea adolescentului.

Totodata, sportul este extrem de important in combaterea obezitatii la adolescenti. Tanarul ar trebui sa practice sport in fiecare zi, pret de cel putin 30-40 de minute. Un alt avantaj al practicarii sportului de catre adolescentii supraponderali consta in faptul ca sportul elibereaza hormoni ai fericirii in creier, combatand astfel starile depresive si anxiatatea. Tanarul activ din punct de vedere fizic este mai fericit si mai putin afectat de tulburarile psihice de orice natura, in comparatie cu adolescentul sedentar, care sta multe ore pe canapea sau in fata computerului.

Tulburarile psihice nu numai ca afecteaza calitatea vietii tinerilor, insa totodata pot declansa si o serie de riscuri. De aceea, conteaza foarte mult sa fie depistate timpuriu, dar si tratate corespunzator. Parintii, prietenii si cadrele medicale pot ajuta adolescentul sa combata obezitatea, precum si tulburarile mintale cauzate de aceasta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0