Suplimentele cu seleniu ar putea reduce riscul de obezitate

Într-un studiu realizat pe animale s-a constatat că suplimentarea cu seleniu protejează împotriva obezității și oferă beneficii metabolice.

Adăugarea de seleniu în diete protejează împotriva obezității și oferă beneficii metabolice șoarecilor, potrivit unui studiu¹ publicat în jurnalul științific eLife. Rezultatele ar putea duce în viitor la intervenții care reproduc multe dintre efectele anti-îmbătrânire asociate cu diverse diete, permițând în același timp oamenilor să mănânce în mod normal.

S-a demonstrat științific că mai multe tipuri de diete contribuie la creșterea duratei de viață sănătoasă. Una dintre metodele dovedite de menținere a sănătății în multe organisme, inclusiv mamifere neumane, este restricționarea aportului alimentar al unui aminoacid numit metionină.

Anumite studii au sugerat că efectele restricției de metionină asupra sănătății pot exista și la om. Deși ar putea fi fezabil pentru unii oameni să practice restricția metioninei, de exemplu, prin respectarea unei diete vegane, o astfel de dietă ar putea să nu fie practică sau de dorit pentru toată lumea.

În studiul de față, o echipă de cercetare de la Fundația Orentreich pentru avansarea științei (OFAS) din New York a urmărit să dezvolte o intervenție care să producă aceleași efecte ca restricția metioninei, permițând totodată unei persoane să aibă o alimentație fără restricții.

Un indiciu important pentru dezvoltarea unui astfel de tratament este acela că restricția de metionină determină o scădere a cantităților unui hormon de reglare a energiei numit IGF-1. Dacă s-ar putea găsi un tratament care determină o scădere similară a IGF-1, acest lucru ar putea avea și efecte benefice asupra sănătății. Cercetările anterioare au arătat că suplimentarea cu seleniu reduce nivelurile de IGF-1 circulant la șobolani, sugerând că acesta ar putea fi un candidat ideal.

Seleniul a protejat șoarecii de obezitate, efect care ar putea avea loc și la oameni

Echipa a studiat mai întâi dacă suplimentarea cu seleniu oferea aceeași protecție împotriva obezității ca restricția cu metionină. Cercetătorii au hrănit șoareci tineri de sex masculin și femele mai în vârstă cu una dintre cele trei diete bogate în grăsimi: o dietă de control care conține cantități tipice de metionină, o dietă cu metionină restricționată și o dietă care conține cantități tipice de metionină, precum și o sursă de seleniu. 

Atât pentru șoarecii de sex masculin, cât și pentru cei de sex feminin de orice vârstă, autorii au descoperit că suplimentarea cu seleniu a protejat complet împotriva creșterii dramatice în greutate și a acumulării de grăsime observate la șoarecii care au urmat dieta de control, protecție asemănătoare cu ce dată de metionina restricționată.

Apoi, savanții au explorat efectele celor trei diete asupra modificărilor fiziologice asociate în mod normal cu restricția metioninei. Pentru a face acest lucru, au măsurat cantitățile a patru markeri metabolici din probele de sânge de la șoarecii tratați anterior. După cum s-a presupus, au descoperit niveluri reduse dramatic de IGF-1 atât la șoarecii masculi, cât și la femele. 

De asemenea, s-au observat reduceri ale nivelului hormonului leptină, care controlează consumul de alimente și consumul de energie. Rezultatele indică faptul că suplimentarea cu seleniu produce cele mai multe, dacă nu toate, caracteristicile restricției de metionină, ceea ce sugerează că această intervenție poate avea un efect pozitiv similar asupra sănătății.

Pentru a obține informații despre efectele benefice ale suplimentării cu seleniu, cercetătorii au folosit apoi un organism diferit, fungii. Cele două cele mai utilizate măsurători ale duratei de sănătate a fungilor sunt durata de viață cronologică, care ne spune cât timp fungii rămân viabili și durata de viață replicativă, care măsoară de câte ori o celulă fungică poate produce descendenți noi.

Echipa arătase anterior că restricția de metionină crește durata de viață cronologică a fungilor, așa că au testat dacă suplimentarea cu seleniu ar putea face același lucru. După cum s-a dovedit, fulgii cultivați în condiții de suplimentare cu seleniu au avut o durată de viață cronologică cu 62% mai lungă (de la 13 zile la 21 de zile) și o durată de viață replicativă extinsă cu nouă generații în comparație cu grupul de control.

Unul dintre obiectivele majore ale cercetării privind îmbătrânirea este identificarea intervențiilor simple care promovează sănătatea umană, spun autorii studiului. Acest studiu aduce dovezi că administrarea pe termen scurt a unor surse organice sau anorganice de seleniu oferă multiple beneficii pentru sănătate șoarecilor, dintre care cele mai notabile sunt prevenirea obezității induse de dietă. 

Pe termen lung, concluzionează savanții, este de așteptat ca suplimentarea cu acești compuși să prevină, de asemenea, bolile asociate cu vârsta înaintată și să extindă durata de viață sănătoasă a șoarecilor, în speranța că multe dintre beneficiile observate la șoareci vor fi valabile și pentru oameni.

Ce beneficii are seleniul pentru sănătate?

Seleniul este o componentă esențială a diferitelor enzime și proteine, numite selenoproteine, care ajută la producerea ADN-ului și protejează împotriva deteriorării celulelor și a infecțiilor; aceste proteine sunt, de asemenea, implicate în reproducere și în metabolismul hormonilor tiroidieni. Majoritatea seleniului din organism este stocat în țesutul muscular, deși în glanda tiroidă există cea mai mare concentrație de seleniu datorită diferitelor selenoproteine care ajută la funcționarea tiroidei.

Doza recomandată pentru adulți este de 55 micrograme pe zi. Femeile însărcinate și cele care alăptează au nevoie de aproximativ 60 și, respectiv, 70 micrograme pe zi. Seleniul se găsește în pește, carne de vită, curcan și pui, în fasole, linte, nuci braziliene și pâine integrală de grâu. Înainte de a lua suplimente alimentare cu seleniu e indicat să se ceară sfatul medicului, mai ales dacă persoana are anumite boli sau se află pe tratamente medicamentoase.

O dietă bogată în seleniu ajută la menținerea sănătății inimii, deoarece nivelurile scăzute de seleniu au fost legate de un risc crescut de boli de inimă. Într-o analiză a 25 de studii observaționale, o creștere cu 50% a nivelului de seleniu din sânge a fost asociată cu o reducere cu 24% a riscului de boli de inimă.

Se crede că stresul oxidativ este implicat atât în debutul, cât și în progresia bolilor neurologice, cum ar fi Parkinson, scleroza multiplă și Alzheimer. Unele studii au arătat că pacienții cu boala Alzheimer au niveluri mai scăzute de seleniu în sânge, iar altele au constatat că antioxidanții din alimente și suplimente pot îmbunătăți memoria acestor persoane.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
eLife - Selenium supplementation inhibits IGF-1 signaling and confers methionine restriction-like healthspan benefits to mice
https://elifesciences.org/articles/62483
1. Studiul „Selenium supplementation inhibits IGF-1 signaling and confers methionine restriction-like healthspan benefits to mice”, apărut în eLife (2021). DOI: 10.7554/eLife.62483, autori: Jason D Plummer et al.
Harvard T.H. Chan - The Nutrition Source
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/selenium/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0