Ce vitamine si minerale contribuie la sanatatea sistemului reproducator

Inainte de conceptia unui bebelus, trebuie sa ai in vedere cativa factori extrem de importanti, iar unul dintre acestia este un sistem reproducator sanatos, care functioneaza in mod corespunzator.

Chiar daca mananci fructe si legume ecologice (bio) si adopti o dieta sanatoasa, este posibil sa nu obtii toti nutrientii de care organismul tau are nevoie pentru o fertilitate optima doar din alimentatie. Tocmai de aceea este important sa ai in vedere suplimentele nutritive, bineinteles, cerandu-i inainte de toate sfatul medicului tau curant.

Prin faptul ca ramai insarcinata si ca o fiinta creste in pantecele tau si se hraneste astfel din rezervele tale, acest lucru necesita un surplus de nutrienti si de energie. Sarcina iti solicita corpul, si tu ai nevoie atat de energie, cat si de nutrienti. Potrivit expertilor, unii dintre cei mai importanti nutrienti pentru fertilitate sunt: zincul, seleniul, magneziul, calciul, vitamina B12, vitamina B6, acidul folic, vitamina C si acizii grasi esentiali Omega-3.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Mai jos vei gasi o lista cu suplimentele (cu argumente solide din partea oamenilor de stiinta) care contribuie la un sistem reproducator sanatos.

Acizii grasi Omega-3

Omega-3 (grasimi bune care se gasesc in uleiul de peste de mare adancime si in unele uleiuri vegetale, precum uleiul din seminte de in) sunt adesea laudate pentru capacitatea lor de a sustine sanatatea creierului si a inimii. Nu uita ca Omega-3 sunt acizi grasi benefici si pentru starea generala de sanatate a sistemului reproducator feminin. Un studiu publicat in "Journal of Psychosomatic Obstetrics & Gynecology" a analizat femeile cu varste cuprinse intre 20 si 35 de ani, care sufereau de sindromul premenstrual.

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca administrarea unui supliment cu Omega-3 a sustinut starea buna de sanatate in timpul menstruatiei. Specialistii ne recomanda sa alegem produsele cu ulei de peste de mare adancime, pentru ca astfel, pestele de la care provin aceste grasimi bune are mai putine riscuri de a fi contaminat cu metale grele.

Vitamina D

Retine ca, pentru un sistem reproducator sanatos, ai nevoie si de vitamina D. O analiza a rolului vitaminei D in ce priveste sistemul reproducator al femeilor, din 2011, a constatat ca deficienta (lipsa) de vitamina D este asociata cu fertilitatea diminuata, cu endometrioza si cu sindromul ovarelor polichistice.

Dovezile din cadrul studiilor observationale arata riscuri mai mari de preeclampsie, nastere inainte de termen, vaginoza bacteriana si diabet gestational in cazul femeilor care aveau valori scazute ale vitaminei D in sange. Asa ca ai un motiv in plus care te va convinge de rolul important al vitaminei D in ce priveste sanatatea sistemului reproducator.

L-arginina

Un aminoacid si un aliat al proteinelor, l-arginina incurajeaza diverse functii in corpul uman, in special cand vine vorba despre sanatatea femeilor. L-arginina este un aminoacid care ajuta la diviziunea celulara, la functia imunitara si la productia de hormoni.

Acidul folic

Acidul folic, asa cum stii probabil, ajuta sistemul reproducator si sarcina, mai ales ca are multe beneficii mai ales pentru organele reproducatoare. Un studiu spune ca metabolismul acidului folic afecteaza functia ovariana, implantarea ovulului, embriogeneza si intregul proces al sarcinii. Suplimentele cu acid folic sunt extrem de importante pentru sanatatea ovarelor. Femeilor cu sindromul ovarelor polichistice li se prescrie adeseori acid folic, pentru a le ajuta ovarele sa functioneze mai bine.

Semintele de in (uleiul din seminte de in)

Semintele de in sunt o sursa bogata in acizi grasi esentiali (precum acidul alfa-linoleic, prescurtat ALA), iar acest acid esential este benefic pentru starea generala de sanatate si pentru simptomele menstruatiei. Lignanin din semintele de in au unele proprietati antioxidante, care pot sa sustina activitatea estrogenului, potrivit unui studiu.

Uleiul de primula

Uleiul de primula (planta numita uneori si luminita noptii sau luminita de seara) are multe beneficii pentru femei. El ajuta la reducerea efectelor negative ale menopauzei si ale sindromului premenstrual. Tot el poate sa ajute si la reducerea efectelor adverse ale sindromului ovarelor polichistice, care adeseori este o cauza a infertilitatii la femei.

Vitamina B12

Expertii spun ca o deficienta de vitamina B12 poate avea un impact multiplu asupra sistemului reproducator al femeii, incepand de la anomalii ale celulelor din cervix (colul uterin) si uter si pana la anovulatie (cand nu este eliberat un ovul in cadrul ciclului menstrual) si chiar si niveluri anormale de estrogen, lucruri care sunt vitale si necesare pentru a succesul unei sarcini.

Cere sfatul medicului ginecolog inainte de a lua orice fel de suplimente pentru sistemul reproducator.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "Vitamin D - roles in women's reproductive health?", publicat in 2011 in Reproductive biology and endocrinology : RB&E, autori Magdalena Grundmann, Frauke von Versen-Höynck.
  • Studiul "Folate Metabolism and Human Reproduction", publicat in 2014 in Geburtshilfe und Frauenheilkunde, autor C. J. Thaler.
  • Studiul "Flaxseed oil reduces the growth of human breast tumors (MCF-7) at high levels of circulating estrogen.", publicat in Molecular Nutrition and Food Research, autori Truan JS, Chen JM, Thompson LU.
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0