Tratamente medicamentoase pentru infertilitate

Dacă ai probleme în ceea ce privește fertilitatea și nu reușești să rămâi însărcinată, tratamentul pe care medicul ți-l va oferi va depinde de cauza problemei și de ceea ce este disponibil pentru tine la clinica la care mergi împreună cu partenerul tău.

Tratamentul infertilității depinde de cauza, de vârsta ta, de cât timp ești infertilă și de preferințele personale. Deoarece infertilitatea este o tulburare complexă, tratamentul implică angajamente financiare, fizice, dar și psihologice semnificative.

Tratamentele pot încerca fie să restabilească fertilitatea prin medicamente sau intervenții chirurgicale, fie să te ajute să rămâi gravidă prin tehnici sofisticate.

Medicamente pentru restabilirea fertilității

Medicamentele care reglează sau stimulează ovulația sunt cunoscute ca medicamente pentru fertilitate. Medicamentele pentru fertilitate sunt principalul tratament pentru femeile care sunt infertile din cauza tulburărilor de ovulație.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Medicamentele pentru fertilitate funcționează în general ca hormonii naturali - hormonul foliculostimulant (FSH) și hormonul luteinizant (LH) - pentru a declanșa ovulația. De asemenea, sunt folosite la femeile care ovulează pentru a încerca să stimuleze un ovul mai bun sau ovule în plus.

Cum este tratată infertilitatea la femei și ce tipuri de medicamente sunt folosite

Infertilitatea femeilor este de cele mai multe ori tratată cu ajutorul unei metode (sau prin mai multe metode) dintre cele ce urmează:
- administrarea hormonilor, pentru ca medicul să rezolve un eventual dezechilibru hormonal, endometrioza sau un ciclu menstrual cu durata scurtă
- administrarea medicamentelor pentru a stimula ovulația
- folosirea suplimentelor alimentare, pentru a spori fertilitatea pacientei
- administrarea antibioticelor, pentru cazul în care femeia are o infecție în organism.

Pe lângă aceste metode, medicul mai poate recomanda o intervenție chirurgicală minoră, pentru a elimina blocajele sau pentru a îndepărta țesutul cicatricial din trompele uterine, din uter sau din zona pelvină.

Tratamente medicamentoase pentru infertilitate

Există trei tipuri principale de tratamente pentru fertilitate. Pe lângă procedurile chirurgicale și reproducerea asistată, există și tratamente medicamentoase pe care medicul tău ți le poate recomanda, pentru a stimula, de exemplu, producția de ovule.

Medicamentele pentru fertilitate sunt, de regulă, prescrise femeilor, pentru că sunt folosite în principal pentru a le ajuta pe pacientele cu probleme asociate ovulației. Însă, în unele cazuri, anumite medicamente pot fi prescrise și bărbaților.

Cele mai comune medicamente pentru fertilitate sunt (în cazul femeilor):

- medicamente care au ca substanță activă clomifen citrat, precum acestea - ele încurajează eliberarea lunară a unui ovul (ovulația) în cazul femeilor care nu ovulează în mod regulat sau care nu au deloc ovulație. Tabletele care conțin clomifen citrat funcționează prin creșterea cantității de FSH pe care glanda pituitară o secretă.  
Doza este de obicei începută de la 50 mg pe zi, pentru o anumită perioadă de zile. Doza poate fi crescută dacă ovulația încă nu are loc, deși riscurile de reacții adverse cresc pe măsură ce doza crește. Societatea Americană de Medicină Reproductivă (ASRM) recomandă ca tabletele care conțin clomifen citrat să fie prescrise doar pentru 3-6 cicluri.
- medicamente care au ca substanță activă metformina - este o substanță îndeosebi de benefică pentru femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice,
- medicamente care au ca substanță activă tamoxifen, cum sunt acestea - o alternativă la clomifen citrat, care pot fi oferite de medic femeilor cu probleme ce țin de ovulație,
- gonadotropine - acestea pot ajuta la stimularea ovulației în rândul femeilor și, de asemenea, pot îmbunătăți fertilitatea în cazul bărbaților; există gonadotropină umană menopauzală (hMG) și gonadotropină corionică umană (hCG); sunt unele soluții injectabile, precum acestea -  care conțin părți egale de FSH și LH (hormon luteinizant), administrate pentru a stimula ovarele să producă mai multe ovule în timpul unui ciclu menstrual; 
- hormonul de stimulare foliculara (FSH) - acesta stimulează creșterea foliculilor ovarieni din ovar; este vorba de o injecție administrată sub piele (injecție subcutanată) care determină hipotalamusul și glanda pituitară să stimuleze în mod direct dezvoltarea foliculilor în ovare;
- analog al hormonului de eliberare a gonadotropinei (GnRH) - alt tip de medicație prescris pentru a încuraja ovulația; Aceste medicamente - sunt folosite pentru a stimula glanda pituitara să secrete LH și FSH;
- medicamentele care au ca substanță activă bromocriptina, precum acestea -  și cabergolina - sunt medicamente cu administrare orală, folosite pentru a reduce cantitatea de prolactină secretată de glanda pituitară.

Efecte adverse medicamente pentru infertilitate

Utilizarea medicamentelor pentru fertilitate presupune anumite riscuri, cum ar fi:

Incidența de nașteri multiple

Medicamentele orale prezintă acest risc. Riscul crește cu până la 30% cu medicamentele injectabile. Medicamentele injectabile pentru fertilitate prezintă, de asemenea, riscul major de a avea tripleți. În general, cu cât porți mai mulți fetuși, cu atât este mai mare riscul de travaliu prematur, greutate mică la naștere și probleme ulterioare de dezvoltare. Uneori, dacă se dezvoltă prea mulți foliculi, ajustarea medicamentelor poate reduce riscul de nașteri multiple.

Sindromul de hiperstimulare ovariană (SHSO)

Injectarea de medicamente pentru fertilitate pentru a induce ovulația poate provoca sindromul de hiperstimulare ovariană, care este rar. Semnele și simptomele dispar de obicei fără tratament și includ dureri abdominale ușoare, balonare, greață, vărsături și diaree.

Este posibil să se dezvolte o formă mai severă de sindrom de hiperstimulare ovariană care poate provoca, de asemenea, creștere rapidă în greutate, ovare dureroase și mărite, lichid în abdomen și dificultăți de respirație.

Riscurile pe termen lung ale tumorilor ovariene

Cele mai multe studii în care au fost implicate femeile care folosesc medicamente pentru fertilitate sugerează că există puține sau chiar deloc riscuri pe termen lung. Cu toate acestea, câteva studii sugerează că femeile care iau medicamente pentru fertilitate timp de 12 sau mai multe luni fără o sarcină ar putea avea un risc crescut de tumori ovariene mai târziu în viață 1.

Vorbește cu medicul tău specialist pentru a afla mai multe informații despre posibilele efecte adverse ale anumitor medicamente pe care acesta ți le recomandă în tratamentul infertilității.

Medicamentele care stimulează ovarele să producă ovule nu sunt recomandate femeilor cu infertilitate inexplicabilă (acolo unde cauza problemei nu este cunoscută), deoarece nu s-a demonstrat cu certitudine că acestea cresc șansele că aceste paciente să rămână însărcinate.

Alte medicamente/suplimente care pot fi folosite în infertilitate

- Medicamente utilizate pentru a împiedica ovulația prematură:

  • agonistii hormonului de eliberare al gonadotropinei (GnRH) - aceste medicamente (injecții subcutanate sau spray nazal) sunt folosite pentru a permite corpului să producă un număr mai mare de ovule de calitate;
  • antagoniștii GnRH sunt medicamente (injecții) administrate 3 sau 4 zile, care împiedică ovulația prematură;

- Medicamente care au ca substanță activă Metilprednisolon, precum acestea - un steroid administrat zilnic, timp de patru zile, în timpul ciclului, pentru a ajuta implantarea preembrionară
- Progesteron - injecții intramusculare făcute zilnic, în funcție de recomandările medicului specialist
- Suplimente pentru fertilitate - multe cupluri optează pentru suplimente naturale, care conțin vitamine, minerale, antioxidanți și/sau plante care ajută la îmbunătățirea sănătății sistemului reproducător.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
 
Sursa foto: Shutterstock 
Bibliografie:
The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/infertility/treatment/
American Pregnancy Association - http://americanpregnancy.org/infertility/female-infertility/
American Pregnancy Association - http://americanpregnancy.org/infertility/infertility-medications/
1 Studiul  „Do the Fertility Drugs Increase the Risk of Cancer? A Review Study”, publicat în Front. Endocrinol., 24 May 2019 - https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fendo.2019.00313/full

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0