Ce masuri ajuta la stimularea fertilitatii la barbati

Numărul total de spermatozoizi se referă la o medie a numărului total a celulelor sexuale bărbătești prezente într-o mostră de spermă. Numărul spermatozoizilor este considerat un factor important pentru fertilitate, așa că dacă vă doriți să aveți un copil, este important să cunoașteți acei "aliați" care vă pot ajuta să creșteți calitatea spermei.

Care sunt valorile normale ale numărului de spermatozoizi

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, o valoare normală a numărului de spermatozoizi este de 15 milioane pe mililitru (ml) sau de cel puțin 39 de milioane pe mostra de spermă. Un număr mai mic de 10 milioane de spermatozoizi pe mililitru este considerat anormal și este asociat cel mai adesea cu infertilitatea la bărbați. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Spermograma, analiza spermei

Puteți determina numărul de spermatozoizi printr-o analiză a spermei (spermogramă). 

O analiză a spermei testează următoarele:

  • numărul de spermatozoizi (volum)
  • forma spermatozoizilor
  • mișcarea spermatozoizilor sau „motilitatea spermatozoizilor”

Numărul, forma și mobilitatea spermatozoizilor sunt importante pentru testarea infertilității la bărbați. Din fericire, există câteva metode "naturale" care vă pot ajuta să creșteți numărul de spermatozoizi.

Cum vă puteți îmbunătăți șansele de a deveni părinți

Poate ți se pare evident acest răspuns, dar trebuie să aveți relații intime în mod regulat (de două sau de trei ori pe săptămână) dacă doriți să deveniți părinți. În plus, dacă aveți relații intime în perioada ovulației (când ovulul este eliberat din ovar), acest aspect va crește șansele de a concepe un copil. Desigur, există un număr mare de modificări pe care un bărbat le poate face în stilul de viață, pentru a-și îmbunătăți șansele de a deveni tată.

Ține cont de temperatura spermei

Testiculele sunt situate în exteriorul corpului deoarece, pentru a produce spermatozoizi de cea mai bună calitate, aceștia trebuie să fie la o temperatură puțin mai mică decât restul corpului. Temperatura ideală pentru producția spermatozoizilor este de aproximativ 34,5 grade Celsius. Dacă bărbatul încearcă să devină părinte, este important să ia câteva masuri pentru a nu supraîncălzi testiculele.

De exemplu, dacă stă jos perioade lungi de timp, la job, trebuie să se ridice și să facă mișcare în mod regulat, să ia pauze în afara biroului (dacă lucrează într-un mediu cu temperatură mare). Este bine ca bărbatul să poarte lenjerie intimă mai lejera (să nu fie strâmtă), cum ar fi boxerii, pentru a menține o temperatură mai scăzută în zona intimă.

Fumatul, un obicei la care trebuie să renunți

Nu uita că fumatul poate reduce fertilitatea, așa că ar trebui să renunți la acest obicei dacă îți dorești să ai un copil. Totodată, nu uita că fumatul în preajma unui copil nou-născut îi crește semnificativ riscurile de a suferi de boli respiratorii și de sindromul de moarte subită.

Alcoolul, doar cu măsură

Dacă bei alcool în cantități mari, și acesta poate afecta calitatea spermatozoizilor. Recomandările specialiștilor sunt să nu consumi mai mult de 14 unități de alcool într-o săptămână, care ar trebui împărțite în mod egal pe durata a peste 3 zile. O unitate de alcool este echivalentul a jumătate de halbă de bere sau o măsură mică (25 ml) de băuturi spirtoase. Un pahar mic de vin (125 ml) conține 1,5 unități de alcool.

Medicamentele și substanțele interzise, de evitat

Unele droguri recreaționale, așa cum se știe deja, deteriorează calitatea spermei și reduc fertilitatea bărbaților. Printre acestea se află cannabisul, cocaina. Medicamentele care pot reduce temporar producția și dezvoltarea spermatozoizilor includ:

  • unele antibiotice
  • anti-androgeni
  • antiinflamatoare
  • antipsihotice
  • opiacee
  • antidepresive
  • steroizi anabolizanți, care pot continua să afecteze numărul de spermatozoizi timp de până la 1 an după întreruperea medicamentului
  • testosteron exogen sau suplimentar
  • metadonă

Dacă încerci să ai un copil, ar trebui să eviți să iei aceste tipuri de substanțe.

Ai grijă la aportul de vitamina D

Cercetătorii nu sunt complet siguri de ce, dar nivelurile sangvine scăzute de vitamina D și calciu par să afecteze sănătatea spermei. Într-o revizuire a 18 studii efectuată în 2019 arată că există o asociere semnificativă între fertilitatea la participanții de sex masculin și un nivel mai ridicat de vitamina D în sânge 1. Cu toate acestea, autorii studiului sfătuiesc prudență atunci când interpretează aceste rezultate și recomandă studii clinice suplimentare pentru a confirma concluziile lor.

Dieta, exercițiile fizice și greutatea sunt importante

O dieta echilibrată și sănătoasă, precum și menținerea unei greutăți normale sunt esențiale pentru a avea spermatozoizi de cea mai bună calitate. Dieta bărbatului ar trebui să conțină cel puțin cinci porții de fructe și legume pe zi, carbohidrați "buni", cum ar fi pâinea și pastele integrale și carne slabă, precum cea de pește, cât și leguminoase (pentru a avea surse excelente de proteine).

Dacă bărbatul este supraponderal (are un indice de masă corporală mai mare de 25), acest lucru poate afecta calitatea și cantitatea spermatozoizilor. Dacă ești supraponderal și încerci să ai un copil, ar trebui să încerci să slăbești, combinând o dietă sănătoasă cu exercițiile fizice regulate. Cere sfatul unui medic specialist, care te va ajuta să concepi un plan complex, pentru a slăbi într-un mod sănătos.

Crește aportul de antioxidanți

Antioxidanții sunt molecule care ajută la dezactivarea compușilor numiți radicali liberi, care dăunează celulelor. Mai multe vitamine și minerale acționează ca antioxidanți, iar unele studii au legat consumul de antioxidanți cu creșterea numărului de spermatozoizi.

Conform unei analize din 2019, antioxidanții care pot contribui la un număr sănătos de spermatozoizi includ 2:

  • betacarotenul
  • beta-criptoxantina
  • luteina
  • vitamina C

În timp ce beneficiile alimentele bogate în antioxidanți le au asupra fertilității la bărbați sunt ispititoare, moderația este totuși cheia. De exemplu, consumul zilnic de nuci braziliene poate duce la un aport excesiv de seleniu, care poate provoca respirație urât mirositoare, greață, diaree și erupții cutanate.

Limitează consumul de alimente bogate în soia și estrogeni

Soia se găsește în special în tofu, dar este, de asemenea, un ingredient comun în băuturile sănătoase, alternativele la carne și pulberile și batoanele proteice. În timp ce unele cercetări au sugerat că un consum excesiv de soia ar putea avea efecte dăunătoare asupra fertilității, rezultatele au fost în mare parte mixte. 

Studii mai vechi au sugerat că fitoestrogenii găsiți în soia și produsele derivate din soia ar putea afecta reproducerea masculină și feminină.   Un studiu din 2019, efectuat pe 1.319 de bărbați din China, a constatat că o concentrație mai mare de estrogen vegetal în materialul seminal înseamnă spermatozoizi de calitate inferioară 3.

Multe produse din conserve și din plastic sunt, de asemenea, bogate în forme sintetice de estrogen. Bisfenolul A este un compus care se leagă de receptorii de estrogeni din organism și poate afecta, de asemenea, fertilitatea masculină după expunere, potrivit unei cercetări din 2019 4.

Gestionează stresul

Stresul vă poate afecta relația, el poate să îți scadă libidoul atât ție, cât și partenerei, ceea ce înseamnă că este posibil să se reducă numărul zilelor în care aveți relații intime. Stresul sever poate limita, totodată, producția spermatozoizilor. Așa că în perioada în care încercați să concepeți un copil, încercați să vă relaxați și să luați unele măsuri pentru a reduce stresul din viața voastră. Dacă este cazul, apelați la un psiholog sau psihoterapeut, pentru a afla cauzele libidoului scăzut și cum vă puteți relaxa pe viitor.

E bine să previi bolile cu transmitere sexuală (BTS)

Infecțiile cu transmitere sexuală, cum ar fi gonoreea și clamidioza pot cauza infertilitate în cazul bărbaților. Pentru a te proteja, limitează numărul de parteneri sexuali sau rămâi într-o relație monogamă, cu un partener care nu este infectat și mergeți la medic, înainte de a încerca să concepeți un copil, pentru a vă face un set de analize pentru a depista eventualele BTS (daca este cazul).

Tratează afecțiunile medicale subiacente

Anumite afecțiuni și infecțiile pot afecta fertilitatea la bărbați. De exemplu, diabetul netratat poate duce la infertilitate prin cauzarea ejacularei retrograde. Aproximativ o treime dintre persoanele cu diabet nu știu că au acestă problemă.  

O infecție netratată la nivelul sistemului reproducător sau a tractului urinar poate provoca, de asemenea, infertilitate la bărbați. De exemplu, infecțiile cu transmitere sexuală pot duce la reducerea motilității spermatozoizilor. Infecțiile repetate pot provoca cicatrici, care pot bloca trecerea materialului seminal. 

Unele infecții cu transmitere sexuală nu au alte simptome decât infertilitatea. De aceea este important să fii testat în mod regulat. Alte afecțiuni medicale care pot duce la infertilitate includ anemia, boala celiacă, boala Crohn, sindromul Cushing și boala tiroidiană. La fel ca diabetul, aceste afecțiuni pot rămâne uneori nediagnosticate, mai ales dacă o persoană are puține simptome sau deloc.  

Păstrează-ți dinții și gingiile sănătoase

Sănătatea orală bună – care include controlul stomatologic cel puțin o dată pe an, dacă nu la fiecare 6 luni – ar putea ajuta la creșterea fertilității. Prezența bacteriilor în materialul seminal (bacteriospermie) a fost legată de infertilitatea masculină.

Într-un studiu mai vechi, 23% dintre bărbații cu bacterii prezente în materialul seminal nu s-au îmbunătățit după tratamentul numai cu antibiotice. Când cercetătorii au efectuat examene dentare pe unii dintre participanții care au luat antibiotice, au descoperit că toți aveau probleme dentare netratate.

Cercetătorii au împărțit bărbații în două grupuri (test și control). Bărbații din grupul de testare au avut problemele dentare care au fost tratate, în timp ce cei din grupul de control nu au primit tratament.
Șase luni mai târziu, cercetătorii au testat din nou materialul seminal al tuturor bărbaților. Două treimi din grupul de testare aveau sănătatea spermei îmbunătățită, în timp ce persoanele din grupul de control (care nu fuseseră tratați pentru probleme dentare) aveau încă probleme cu calitatea spermei.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „The association between serum vitamin D, fertility and semen quality: A systematic review and meta-analysis”, Int J Surg. 2019 Nov; Arman Arab, Amir Hadi, Seyedeh Parisa Moosavian, Gholamreza Askari, Maryam Nasirian
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31561004/
2 Studiul „Dietary Antioxidant Intake in Relation to Semen Quality Parameters in Infertile Men: a Cross-Sectional Study”, Clin Nutr Res. 2019 Jul; Mehran Rahimlou, Sara Sohaei,Mohammadhossein Nasr-Esfahani
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6675955/
3 Studiul „Associations between semen phytoestrogens concentrations and semen quality in Chinese men”, Environ Int. 2019 Aug; Guanxiang Yuan, Yu Liu, Guihua Liu, Lan Wei, Ying Wen, Suli Huang, Yinsheng Guo, Fei Zou, Jinquan Cheng 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31128434/
4 Studiul „Bisphenol a: an emerging threat to male fertility”, Reprod Biol Endocrinol. 2019; Federica Cariati, Nadja D’Uonno, Francesca Borrillo, Stefania Iervolino, Giacomo Galdiero,Rossella Tomaiuolo 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6339693/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0