Seleniu - beneficii si recomandari

1.    Seleniu – informatii generale

a.    Ce este seleniul
b.    Proprietatile seleniului
c.    Manifestari ale deficientei de seleniu
d.    Factori de risc pentru carenta de seleniu

2.    Rolul si beneficiile seleniului pentru organism

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

3.    Cum si cand se administreaza seleniul

a.    Surse de seleniu
b.    Administrarea corecta a seleniului
c.    Absorbtia, metabolizarea si eliminarea seleniului in organism
d.    Contraindicatii si efectele secundare ale supradozarii cu seleniu
seleniul

Seleniu – informatii generale

Poate ca pana acum nu ti-ai dat seama, insa organismul tau are nevoie de seleniu. La fel ca toate mineralele care se gasesc in cantitati mici, el este esential pentru buna functionare a corpului, desi e bine sa retii ca ai nevoie de mai putin seleniu decat ai avea nevoie de vitamine si minerale necesare in cantitati mai mari, cum ar fi calciul si fierul. De aceea seleniul este numit si micronutrient.

Ce este seleniul

Seleniul este un mineral esential (micronutrient) care este foarte important pentru multe procese din corpul uman, inclusiv pentru functia cognitiva, pentru un sistem imunitar sanatos si pentru fertilitatea femeilor si cea a barbatilor. El contribuie la metabolismul hormonilor tiroidieni si la sinteza ADN-ului si mai este folositor si in alte privinte: protejeaza contra stresului oxidativ si contra infectiei, potrivit expertilor americani.

Proprietatile seleniului

Seleniul, asa cum probabil stii deja, este un mineral important pentru buna functionare a organismului. El este necesar pentru multe procese din corp, cum ar fi metabolismul hormonilor produsi de glanda tiroida, sinteza ADN-ului, functia reproductiva si protectia contra infectiilor. Sa nu uitam ca seleniul are mai multe proprietati, care sunt la fel de importante ca acest micronutrient.

Oligoelement greu de obtinut in stare pura

Seleniul, spun specialistii, este o substanta greu de obtinut in stare pura. Cantitatea de seleniu din sursele alimentare este, in mare parte, determinata de calitatea solului folosit pentru a creste respectivele fructe si legume.

Prezenta seleniului in organism

Seleniul este prezent in tesuturile din corpul uman, in special in muschii scheletici.

Diferentele dintre seleniul organic si seleniul sintetic

Seleniul este disponibil atat in forme organice, cat si in forme anorganice si este un nutrient esential atat pentru oameni, cat si pentru animale. Cantitatea de seleniu din plante este direct legata de concentratia acestui element din sol. Plantele absorb seleniul anorganic din pamant si il transforma in forme organice.

Exista unele tipuri de suplimente nutritive care contin o forma anorganica de seleniu, care este, de obicei, derivata printr-un proces sintetic. Asadar, atunci cand cumperi suplimente nutritive cu acest mineral, este bine sa te informezi inainte, pentru a vedea ce forma de seleniu contin: fie au in compozitie seleniu sintetic, fie au o forma organca de seleniu, produs din fermentarea unor microorganisme.

Factorii ce diminueaza concentratia de seleniu

Exista situatii in care concentratia de seleniu din organismul unei persoane este scazuta. Aceasta este o deficienta sau o carenta. Termenul de "deficienta de seleniu" se refera la faptul ca nu ai suficient seleniu in sistemul tau, iar aceasta lipsa poate cauza mai multe probleme de sanatate. Deficienta de seleniu este un lucru rar la nivel mondial.

 

 

De obicei, este nevoie de ani buni pentru ca deficienta sa se dezvolte si, de regula, ea apare doar in regiunile in care concentratia de seleniu din sol se afla la niveluri extrem de scazute. Mai multe regiuni din China au un continut scazut de seleniu in sol, dar expertii spun ca deficitul de seleniu in randul populatiei a fost eradicat prin intermediul suplimentelor nutritive.

Cantitatea de seleniu din produsele alimentare este, in cea mai mare parte, determinata de calitatea solului. Ploaia, evaporarea si nivelul pH-ului afecteaza concentratia de seleniu din sol, iar din acest motiv, deficienta de seleniu este mai comuna in anumite parti ale lumii.

Manifestari ale deficientei de seleniu

Deficienta de seleniu poate produce o paleta larga de simptome, iar cele mai frecvent intalnite sunt:

Slabiciunea musculara

Carenta de seleniu duce la slabiciune musculara.

Oboseala

Senzatia de oboseala (extenuare) este o alta manifestare a deficientei de seleniu.

Dereglari de crestere

Deficienta de seleniu mai are si alte simptome, precum dereglarile de crestere si dezvoltare. In plus, deficienta de seleniu poate fi o cauza a avortului recurent, din cauza ca bebelusul nu se dezvolta cum trebuie.

Insuficienta pancreatica

S-au efectuat de-a lungul timpului numeroase studii care au verificat asocierea dintre nivelurile serice de seleniu si pancreatita cronica. Unul dintre aceste studii a aratat ca nivelurile serice de seleniu in cazul grupului de pacienti cu pancreatita cronica au fost semnificativ mai scazute decat cele ale pacientilor din grupul de control.

Un alt studiu, axat tot pe pancreatita cronica, a aratat ca exista dovezi cum ca pacientii cu pancreatita acuta au o productie sporita in ceea ce priveste radicalii liberi din corp si deficiente la capitolul substante antioxidante, in special deficit de seleniu.

Probleme ale ficatului

Valorile prea mici ale seleniului in organism pot cauza probleme ale ficatului. Mai mult, potrivit unui studiu, deficienta de seleniu are loc la unii pacienti care au o forma moderata spre severa de ciroza si aceasta carenta poate fi corectata prin administrarea anumitor forme de seleniu. Rezultatele studiului mentionat indica faptul ca ciroza severa cauzeaza o deficienta functionala usoara a seleniului la unii pacienti.

Sterilitatea

In unele cazuri, o manifestare a deficientei de seleniu este infertilitatea - atat la barbati, cat si la femei, spun expertii

Cresterea colesterolului

Nivelurile crescute ale colesterolului pot fi o manifestare a deficientei de seleniu. In cadrul unui trial clinic, scrie livescience.com, cercetatorii au rugat peste 450 de adulti varstnici sa ia fie o pilula placebo, fie suplimente cu seleniu de diferite concentratii, vreme de 6 luni.

Cercetatorii au descoperit ca participantii care au luat suplimente cu seleniu au avut niveluri mai scazute ale colesterolului "rau" (asa cum este numit colesterolul LDL), iar grupul de participanti care a luat cea mai mare concentratie de seleniu (300 micrograme) a prezentat valori mai mari ale colesterolului HDL (numit si colesterol "bun"), dupa cum se arata intr-o lucrare publicata in mai 2011 in Annals of Internal Medicine.

Infectii

Tot o manifestare a deficientei de seleniu sunt infectiile recurente (care apar la intervale scurte de timp), tocmai din cauza ca sistemul imunitar este slabit (la randul sau, imunitatea slabita e tot o manifestare a carentei de seleniu).

Aparitia unor boli de inima sau a cancerului

Datorita proprietatilor sale antioxidante, s-au emis multe ipoteze cum ca seleniul ar putea preveni bolile cardiovasculare si alte boli cronice. O analiza ampla a inclus 25 de studii observationale care au masurat concentratiile de seleniu ale participantilor (in sange sau in unghiile de la picioare).

In studiile observationale, o crestere cu 50% a concentratiilor de seleniu a fost asociata cu o reducere de 24% a riscului de boala cardiaca coronariana (numita si cardiopatie ischemica).

Iar cand vine vorba de cancer, unele cercetari sugereaza ca un nivel scazut de seleniu in organism poate creste riscul de a dezvola anumite forme de cancer. Aceste studii sugereaza ca persoanele care consuma cantitati mici de seleniu ar putea avea un risc crescut de a dezvolta cancer la colon si la rect, la prostata, la plamani, la vezica urinara, cancer de piele, la esofag si la stomac.

Factori de risc pentru carenta de seleniu

Pe langa faptul ca o persoana poate locui intr-o zona cu un sol foarte saraca in concentratia de seleniu, urmatorii factori pot, de asemenea, sa creasca riscul unui om de a dezvolta o carenta de seleniu, indiferent de zona geografica in care locuieste. Acest factori de risc pentru carenta de seleniu sunt:

Alimentatia incompleta sau incorecta

Daca alimentatia este incompleta (nu oferi organismului tau suficiente surse de vitamine si minerale) sau ai o alimentatie incorecta (prea saraca in fructe si legume), atunci este posibil ca organismul tau sa aiba o carenta de seleniu.

Consumul exagerat de alcool

Potrivit unui studiu amplu de peste Ocean, consumul excesiv de alcool influenteaza concentratiile serice ale seleniului in randul populatiei (studiul respectiv era axat pe persoane din Statele Unite ale Americii).

Fumatul

Potrivit aceluiasi studiu de peste Ocean, fumatul influenteaza valorile serice ale seleniului in randul populatiei care a participat la aceasta cercetare.

Afectiunile medicale digestive

Daca un pacient are o afectiune sau tulburare digestiva, precum boala Crohn, el are un risc mai mare sa aiba carenta de seleniu. Sa nu uitam ca exista si alte boli care pot afecta absorbtia nutrientilor, iar din aceasta cauza, o persoana poate avea concentratii mai mici de seleniu in corp, ceea ce poate duce la o deficienta.

Rolul si beneficiile seleniului pentru organism

Seleniul este un mineral indeosebi de important, deoarece el vine in sprijinul functionarii mai multor sisteme din corp. Printre acestea se numara sistemele endocrin, imunitar si cardiovascular. Glanda tiroida, parte a sistemului endocrin, este organul cu cea mai mare concentratie de seleniu raportata la greutatea tesutului organului. Asa ca trebuie sa retinem ca seleniul are un rol complex in organismul nostru si ca el are foarte multe beneficii pentru corpul uman.

Reglarea efectelor hormonilor tiroidieni

Seleniul regleaza functia glandei tiroide. Cercetarile arata in prezent, prin intermediul a numeroase studii, ca exista o asociere intre metabolismul glandei tiroide si deficienta de seleniu. De retinut: seleniul actioneaza ca un catalizator pentru productia unor hormoni tiroidieni activi.

O deficienta de seleniu este corelata cu multe probleme in interiorul glandei tiroide si in ceea ce priveste modul in care tiroida sintetizeaza hormonii corespunzatori. De aceea, in unele cazuri, se folosesc suplimente cu seleniu pentru a trata afectiunile autoimune si bolile tiroidei.

Inhibarea oxidarii grasimilor din organism

Beneficiile seleniului includ abilitatea acestui mineral de a lupta contra procesului de imbatranire si de a ajuta sistemul imunitar, prin reducerea actiunii radicalilor liberi. Seleniul are un efect sinergic impreuna cu alti antioxidanti, precum vitamina E, permitandu-i corpului sa lupte contra stresului oxidativ si sa se apare contra unor forme de cancer, precum cel de prostata si cel de colon.

Seleniul, totodata, este o componenta esentiala a glutation peroxidazei (GPx), care este o enzima importanta pentru procesele care protejeaza lipidele (grasimile) din membranele celulelor. Seleniul este necesar pentru a lupta contra degradarii oxidative a celulelor si protejeaza impotriva mutatiilor si deteriorarilor ADN-ului care pot cauza imbolnavirea. Asadar, seleniul inhiba, respectiv impiedica oxidarea grasimilor (lipidelor) din celulele organismului.

Rolul seleniului in relatia cu anticorpii

O deficienta de seleniu este corelata cu probleme la nivelul glandei tiroide si ale modului in care aceasta glanda sintetizeaza hormonii corespunzatori. Astfel, din ce in ce mai des, se folosesc suplimentele cu seleniu pentru a trata afectiunile tiroidei.

Seleniul actioneaza ca un protector puternic al tiroidei si tot el regleaza productia oxigenului reactiv din interiorul glanderi tiroide si o protejeaza de anticorpii care pot da nastere unor boli ale tiroidei.

Din aceste motive, beneficiile seleniului au fost studiate de cercetatori, pentru a vedea daca mineralul poate sa ajute pacientii cu boala Hashimoto (numita si tiroidita Hashimoto), boala Graves si femeile insarcinate cu anticorpi anti-TPO. Seleniul ar putea sa reduca reactiile autoimune in cazul acestor pacienti si in cazul gravidelor.

Rolul seleniului in functionarea pancreasului

Un studiu din august 2017 a aratat ca atrofia pancreatica (ce poate fi o consecinta a pancreatitei cronice) este cauzata de deficientele de seleniu din alimentatie, iar aceste deficiente au indus hiperglicemia in randul gainilor din cadrul cercetarii.

In comparatie cu pasarile sanatoase din grupul cu dieta controlata, dieta cu deficit de seleniu a indus simptomele carentei in cazul a 90% dintre gaini si a indus atrofia pancreatica clasica, pe fond nutritional.

Totodata, dieta cu deficit de seleniu a redus dezvoltarea pasarilor si a rezultat intr-o rata de mortalitate cu 58% mai mare, comparativ cu pasarile din grupul de control. Acest studiu arata ca seleniul are un rol important in functionarea pancreasului.

Mentinerea elasticitatii tesuturilor

Un alt beneficiu al seleniului in organism este faptul ca mentine elasticitatea tesuturilor. Acest micronutrient este necesar pentru elasticitatea tesuturilor, ceea ce este o caracteristica importanta pentru pacientii cu afectiuni hepatice cronice. Din cauza ca rigiditatea in tesuturile ficatului si rigiditatea vaselor de sange locale (cele din ficat) sunt consecintele mai multor tipuri de boli hepatice, se fac eforturi la acesti pacienti pentru mentinerea elasticitatii tesuturilor. Aici intervine seleniul, care este de ajutor in mentinerea unei circulatii sangvine optime la nivel hepatic.

Rolul seleniului in mentinerea sanatatii inimii

Seleniul are beneficii si pentru sanatatea inimii. Important de retinut este faptul ca unii cercetatori sunt de parere ca administrarea suplimentelor cu seleniu nu pare sa influenteze bolile de inima in vreun fel si nu pare sa protejeze impotriva infarctului miocardic.

Chiar si asa, oamenii de stiinta de la University of Maryland Medical Center spun ca nivelurile scazute de seleniu pot contribui la insuficienta cardiaca, iar faptul ca unii pacienti au deficienta de seleniu pare sa le agraveze ateroscleroza.

Intarirea arterelor sau ateroscleroza are loc atunci cand placa ateromatoasa se depune pe peretii arterelor, lucru care poate duce la infarct miocardic si la accident vascular cerebral. Un alt studiu a constatat ca pacientii care au luat in mod regulat suplimente cu seleniu au avut mult mai putine sanse de a suferi un alt infarct miocardic.

Efectul antioxidant si anti-imbatranire

Seleniul este un mineral extrem de important pentru corpul uman, deoarece el creste/stimuleaza imunitatea, ia parte la activitatea antioxidanta care apara corpul impotriva actiunii daunatoare a radicalilor liberi si il apara contra inflamatiei. Asadar, retine ca seleniul ajuta corpul, in mare parte, datorita rolului sau de a actiona precum un antioxidant.

 

 

In plus, seleniul incetineste imbatranirea si previne bolile care pot sa apara din cauza varstei inaintate, rezultand astfel in cresterea longevitatii. El este un mineral esential in producerea selenoproteinelor, care sunt clasificate drept enzime antioxidante. Glutation peroxidaza (GPx) este o selenoproteina care inactiveaza peroxizii, despre care se crede ca ar cauza unele cancere si ateroscleroza.

Prevenirea aparitiei cancerului

Datorita efectelor sale asupra repararii ADN-ului si asupra sistemelor endocrin si imunitar, precum si asupra altor mecanisme din corp (printre care si proprietatile sale antioxidante), seleniul ar putea juca un rol in prevenirea cancerului. Studiile epidemiologice au sugerat o asociere inversa intre valorile seleniului si riscul de cancer colorectal, de prostata, de plamani, de vezica, de piele, de esofag si cancer gastric.

Potrivit unor studii, deficienta de seleniu poate duce la un risc mai mare de cancer de prostata. Un studiu, de pilda, a constatat ca persoanele care au luat mari cantitati de seleniu (159 micrograme pe zi) au avut un risc mai mic de cancer in comparatie cu persoanele care au luat 86 micrograme pe zi.

Si alte studii au asociat valorile scazute de seleniu cu cancerul - de aceasta data, cu cel la plamani. In cadrul unui studiu ce a implicat peste 9000 de barbati si femei din Finlanda, concentratiile scazute de seleniu din organism au fost asociate cu un risc crescut de cancer de plamani. Aceasta asociere a fost mai puternica in randul persoanelor fumatoare.

Cresterea imunitatii

Oamenii de stiinta cred ca seleniul poate sa isi manifeste efectele anti-cancer nu doar prin prisma proprietatilor sale antioxidante, dar si pentru ca are capacitatea de a stimula functia sistemului imunitar. Seleniul poate stimula sistemul imunitar, astfel incat acesta sa fie capabil, de exemplu, sa elimine formele incipente de cancer.

Un mod prin care seleniul influenteaza raspunsul imun, spun oamenii de stiinta, este prin intermediul selenoproteinelor (acele proteine care contin seleniu). Se stie ca selenoproteinele individuale regleaza inflamatia din corp si imunitatea. Si se mai stie si faptul ca nivelurile adecvate de seleniu sunt necesare pentru a initia/stimula imunitatea si, in acelasi timp, pentru a regla raspunsurile imune in exces si inflamatia cronica din corp.

Adjuvant in tratamentul pentru HIV/SIDA

Seleniul ar putea, de asemenea, sa ajute in tratamentul pacientilor cu HIV/SIDA, spun oamenii de stiinta. Potrivit Linus Pauling Institute, persoanele care sufera de aceasta boala au, in mod normal, niveluri foarte scazute de seleniu.

Acest aspect este uneori asociat cu un risc crescut de deces de pe urma infectiei cu HIV. Nu exista foarte multe cercetari pe tema efectelor suplimentelor cu seleniu asupra pacientilor cu HIV. De exemplu, un studiu a constatat ca suplimentele cu seleniu au ajutat foarte mult la caderea ratei de spitalizare in randul pacientilor cu HIV.

Un alt studiu, dat publicitatii in 2007, a aratat ca administrarea zilnica a unui supliment cu seleniu poate incetini evolutia infectiei cu HIV. Acest studiu sugera, astfel, ca pacientii cu HIV care iau zilnic un supliment cu seleniu se confrunta cu o rata mai lenta a progresiei bolii.

Cercetatorii au descoperit ca pacientii care nu au respectat doza zilnica de seleniu au avut o concentratie mai scazuta a acestui mineral in sange, iar cand valorile seleniului au scazut sub 26,1 micrograme pe litru, aceasta modificare a fost asociata cu o crestere a incarcaturii virale a HIV si cu o scadere a functionarii celulelor sistemului imunitar.

Ameliorarea efectelor bolilor cardiovasculare

Unele descoperiri stiintifice sugereaza ca seleniul poate ajuta la reducerea riscului de boala cardiovasculara, dar motivele pentru care exista aceasta asociere sunt inca neclare. Un studiu efectuat pe barbatii varstnici danezi a aratat ca acestia prezentau un risc de boli cardiovasculare cand valorile seleniului in organism scadeau sub 79 micrograme (mcg).

Selenoproteinele (proteinele in care seleniul este incorporat) ajuta la prevenirea modificarii oxidative a lipidelor, reducand inflamatia si impiedicand agregarea plachetara (etapa prealabila coagularii sangelui). Din aceste motive, expertii straini au sugerat ca suplimentele cu seleniu ar putea reduce riscul de boala cardiovasculara sau riscurile de deces asociate cu bolile cardiovasculare.

Stimularea fertilitatii masculine si feminine

Seleniul este util si in cresterea fertilitatii. De exemplu, s-a descoperit ca seleniul are un efect favorabil asupra fertilitatii barbatilor, deoarece el este un mineral necesar pentru motilitatea spermatozoizilor. In cazul femeilor, unele studii sugereaza ca seleniul poate chiar sa reduca riscul de avort spontan, dar in acest moment, mai multe cercetari sunt dedicate infertilitatii barbatilor.

Seleniul este necesar pentru o buna motilitate a spermatozoizilor si, totodata, el creste fluxul sanguin, doua componente-cheie implicate in conceptie si in lupta contra infertilitatii.

Efectul hepatoprotector

Numeroase studii de peste hotare arata un alt beneficiu important al seleniului: are un efect ce protejeaza ficatul. Cercetatorii israelieni, de pilda, au observat niste mecanisme celulare izolate care explica efectele antiinflamatoare si hepatoprotectoare ale seleniului. In plus, cercetatorii algerieni au descoperit ca administrarea seleniului (in acelasi timp cu administrarea unei toxine - arsenic - la soareci) a protejat ficatul de leziunile produse de acea toxina.

Seleniul este un aliat bun pentru sanatatea ficatului nostru din mai multe motive. Unul dintre acestea este legat de proprietatile sale antioxidante. Cantitatile mici de seleniu sunt necesare pentru a forma doua enzime: glutation peroxidaza si tioredoxin reductaza.

Ambele enzime, indirect, reduc anumite molecule oxidate. Deoarece oxidarea este un proces cunoscut prin care au loc leziunile la nivelul ficatului, antioxidantii precum seleniul ajuta la pastrarea tesutului hapatic intr-o stare buna, asa ca se poate spune ca seleniul protejeaza ficatul.

Scaderea nivelului de colesterol

Administrarea unor doze mari de seleniu ar putea sa ajute la scaderea usoara a nivelurilor de colesterol, arata un studiu din 2011. Oamenii de stiinta au vrut sa analizeze, mai exact, legatura dintre seleniu si colesterol. Ei au recrutat aproape 500 de adulti varstnici din Marea Britanie, iar participantii au luat una din cele trei doze diferite de seleniu, zilnic (100 micrograme, 200 micrograme sau 300 micrograme) ori o pilula placebo fara seleniu. In grupurile de participanti care au luat 100 si 200 micrograme de seleniu pe zi, colesterolul total a scazut, in medie, cu 8,5 mg/dL si, respectiv, cu 9,7 mg/dL, in comparatie cu grupul care a luat pilule placebo.

Doza cea mai mare de seleniu (300 micrograme) nu a fost asociata cu o scadere in ce priveste valorile colesterolului total, dar a fost singura doza asociata cu o crestere a colesterolului HDL ("bun").

In plus, alte studii arata ca seleniul protejeaza inima de diverse boli cardiovasculare, prin cresterea nivelului colesterolului bun, adica HDL (lipoproteinele cu densitate mare) si prin scaderea nivelurilor colesterolului rau, adica LDL (lipoproteinele cu densitate mica).

Efectul antiinflamator

Se crede ca seleniul poate avea beneficii multiple pentru sanatatea inimii, tocmai prin prisma capacitatii sale de a lupta contra inflamatiei; el poate sa creasca fluxul sanguin, reduce stresul oxidativ al radicalilor liberi si ajuta corpul in ce priveste activitatea antioxidanta. Astfel, se poate spune ca seleniul are un efect antiinflamator, pentru ca poate sa lupte contra inflamatiei din corp. Tot seleniul reduce inflamatia in cazul pacientilor cu tiroidita Hashimoto, pacientilor cu boala Graves si in cazul femeilor insarcinate cu anticorpi anti-TPO.

Reducerea toxicitatii datorate unor metale in organism

Seleniul, dupa cum arata cercetarile, este util in tratamentul intoxicatiei cu metale grele si cu anumite substante chimice cancerigene. Seleniul s-a dovedit a fi eficient in contracararea toxicitatii datorate metalelor grele (precum cadmiul, mercurul anorganic, metil mercurul, taliul si, intr-o masura mai mica, argintul).

Implicatiile pentru sanatate ale folosirii seleniului in cazul oamenilor si in ceea ce priveste intoxicarea cu metale grele si cu substante cancerigene sunt discutate in cadrul a numeroase studii de specialitate.

Retine, asadar, ca seleniul poate fi un alitat util (impreuna cu vitamina E) pentru a contracara toxicitatea cauzata de metalele grele enumerate mai sus. Vitamina E este foarte eficienta impotriva intoxicatiei cu plumb, insa seleniul are efecte mult prea mici.

Cum si cand se administreaza seleniul

Chiar daca oamenii au nevoie de o doza foarte mica de seleniu in organism, acest mineral joaca un rol important in metabolism, precum si in alte procese din corpul nostru. In cazul persoanelor sanatoase, deficienta de seleniu este rara, dar anumite afectiuni, cum ar fi infectia cu HIV, boala Crohn si altele sunt asociate cu niveluri extrem de scazute de seleniu in corp.

De asemenea, persoanele care sunt hranite intravenos au un risc mare de deficienta de seleniu. Medicii sugereaza, astfel, ca persoanele din categoriile enumerate mai sus (cu aceste afectiuni) sa foloseasca suplimente cu seleniu.

 

 

Daca te intrebi cum si cand se administreaza seleniul, cere sfatul medicului tau pentru ca el este cel mai in masura sa iti dea recomandari in aceste privinte, pentru problema ta specifica. De retinut: seleniul faciliteaza absorbtia vitaminei E, iar aceasta faciliteaza absorbtia seleniului, asa ca e bine sa iei impreuna aceste suplimente. Nu depasi doza zilnica recomandata de seleniu.

Surse de seleniu

Este important sa retii ca, daca deja consumi cantitati optime de seleniu, de pe urma faptului ca ai o dieta sanatoasa si echilibrata, s-ar putea sa nu fie benefic sa consumi mai mult seleniu, deoarece dozele care ajung la 400 micrograme pe zi pot fi daunatoare.

Medicii subliniaza ca este important ca oamenii sa inteleaga ca beneficiile seleniului functioneaza cel mai bine atunci cand necesarul este obtinut prin alimentatie, adica daca mancam alimente bogate in seleniu.

Alimente vegetale ce contin seleniu

Mai jos sunt acele alimente de origine vegetala care au concentratii mari de seleniu:

• Nucile braziliene: 1 cana contine 607 micrograme seleniu

• Semintele de floarea soarelui: 1 cana contine 105 micrograme seleniu

• Orezul brun fiert: 1 cana contine 19 micrograme seleniu

• Semintele de chia: 28 grame contin 15,6 micrograme seleniu

• Ciupercile: 1 cana ciuperci amestecate contine 15 micrograme seleniu

• Ciupercile Shiitake: 51% din doza zilnica recomandata de seleniu in 145 grame de ciuperci.

Alimente de origine animala ce contin seleniu

Iata alimentele de origine animala care contin concentratii mari de seleniu:

• Ouale - 1 ou mediu contine 146 micrograme seleniu

• Ficatul (de la miel sau de vita): 85 grame contin 99 micrograme seleniu

• Tonul: 85 grame contin 64 micrograme seleniu

• Heringul: 85 grame contin 39 micrograme seleniu

• Pieptul de pui: 85 grame contin 33,2 micrograme seleniu

• Somonul: 85 grame contin 31 micrograme seleniu

• Carnea de curcan: 85 grame contin 25 micrograme seleniu

• Halibutul (tot un tip de peste) contine la o portie de 160 grame, 106% din doza zilnica recomandata de seleniu

• Stridiile contin 77% din aportul zilnic recomandat de seleniu, la o portie de 85 grame

• Sardinele contin 36% din aportul zilnic recomandat de seleniu, la o portie de 48 grame

• cerealele si nucile romanesti sunt si ele surse bune de seleniu.

Suplimente alimentare cu seleniu

Poti apela si la suplimentele alimentare cu seleniu, care sunt disponibile in farmacii insa cel mai bine este sa obtii necesarul de seleniu prin intermediul surselor alimentare. Asadar, in ceea ce priveste folosirea suplimentelor cu seleniu, expertii americani incurajeaza oamenii sa isi ia acest nutrient din surse alimentare si mai rar din suplimente.

Chiar si asa, persoanele care au deficienta de seleniu pot cere sfatul medicului, pentru a afla ce fel de suplimente de seleniu sunt utile in cazul lor. Cand iei un supliment de acest gen, este important sa il cumperi dintr-o sursa de incredere si sa citesti cu atentie eticheta produsului. Pentru orice nelamuriri, intreaba medicul sau farmacistul.

Administrarea corecta a seleniului

Daca iei suplimente cu seleniu, nu uita ca acest mineral faciliteaza si aportul de vitamina E, asa ca ar trebui sa le iei pe amandoua in acelasi timp sau in aceeasi doza. Pentru o administrare corecta a seleniului, tine cont si de aportul de vitamina E.

Doza zilnica recomandata de seleniu

Doza zilnica recomandata de seleniu depinde de varsta persoanei si are urmatoarele valori recomandate:

• Copiii cu varste intre 1-3 ani: 20 micrograme pe zi

• Copiii cu varste intre 4-8 ani: 30 micrograme pe zi

• Copiii cu varste intre 9-13 ani: 40 micrograme pe zi

• Adultii si copiii de 14 ani si peste aceasta varsta: 55 micrograme pe zi

• Femeile insarcinate: 60 micrograme pe zi

• Femeile care alapteaza: 70 micrograme pe zi.

Interactiunea seleniului cu alte medicamente si vitamine

Seleniul poate sa interactioneze cu anumite medicamente, asa ca acorda o atentie sporita combinatiilor pe care le faci daca iei suplimente cu seleniu:

• Medicamentele care incetinesc coagularea sangelui (anticoagulante, antiplachetare) interactioneaza cu seleniul. Nu uita ca seleniul poate incetini coagularea sangelui, iar daca iei suplimente cu seleniu impreuna cu medicamentele care au rolul de a incetini coagularea sangelui, iti creste riscul de aparitie a echimozelor (te invinetesti mai repede) si riscul de hemoragie.

• Medicamentele folosite pentru scaderea nivelului colesterolului (statinele) interactioneaza cu seleniul. Expertii spun ca daca iei in acelasi timp suplimente cu seleniu, betacaroten, vitamina C si vitamina E acestea ar putea sa scada eficacitatea unor medicamente folosite pentru reducerea valorilor colesterolului.

• Niacina (vitamina B3) interactioneaza cu seleniul. Administrarea seleniului impreuna cu vitamina E, vitamina C si betacaroten ar putea sa scada unele dintre efectele benefice ale niacinei (vitamina B3).

• Medicamentele sedative (barbituricele) interactioneaza cu seleniul. Organismul descompune medicamentele pentru a le elimina, iar seleniul ar putea incetini viteza la care organismul nostru descompune medicamentele sedative (cum sunt barbituricele).

• Warfarina interactioneaza cu seleniul. Asa cum stii, seleniul ar putea subtia sangele si tot el poate sa creasca efectele warfarinei in corp. Retine ca administrarea seleniului impreuna cu warfarina ar putea creste riscurile de echimoza (invinetire) si de hemoragie.

• Interactiuni minore cu pilulele contraceptive si cu anumite saruri.

Absorbtia, metabolizarea si eliminarea seleniului in organism

Seleniul este disponibil sub forma de suplimente alimentare (fie produse de tipul multivitaminelor, fie de tipul multimineralelor), dar si ca supliment de sine statator, adeseori sub forma de selenometionina sau ca drojdie imbogatita cu seleniu (din care un procent estimat de 75% de seleniu era sub forma de selenometionina) sau este disponibil sub forma de selenit de sodiu ori ca selenat de sodiu.

Corpul uman absoarbe mai mult de 90% din selenometionina, dar doar aproximativ 50% din seleniul care provine din selenitul de sodiu, spun expertii.

In timp ce o parte din seleniu este absorbit in corp, la final, o parte din seleniu este eliminata in urina. Un studiu a mai aratat ca, dupa administrarea unor nanoparticule de seleniu de diferite forme, pe cale orala, timp de 28 de zile femelelor sobolani, s-a observat ca exista concentratii de seleniu si in ficatul, rinichii, urina, fecalele, stomacul, plamanii si plasma, precum si in creierul si in tesutul muscular al animalelor. Asta inseamna ca el nu este eliminat complet prin urina. Asadar, metabolizarea seleniului in corp se face la nivelul mai multor organe, iar dupa ce organismul absoarbe mare parte din seleniu, restul se elimina din organism prin urina.

Contraindicatii si efectele secundare ale supradozarii cu seleniu

Desi seleniul este necesar pentru sanatatea noastra, o concentratie prea mare poate fi periculoasa. De fapt, consumul unor doze mari de seleniu poate fi toxic si chiar fatal.

Desi toxicitatea seleniului este rara, este important sa stai cat mai aproape de doza zilnica recomandata de 55 micrograme pe zi si sa nu depasesti niciodata limita superioara tolerabila, de 400 micrograme de seleniu pe zi. Nucile braziliene contin o cantitate foarte mare de seleniu, spun nutritionistii, iar daca consumi prea multe, acest lucru ar putea duce la toxicitate (supradozare).

Chiar si asa, este mai probabil ca supradozarea sa aiba loc de pe urma administrarii suplimentelor si mai putin de pe urma consumului de alimente ce contin acest mineral.

Semnele unei supradozari cu seleniu (manifestarile toxicitatii) sunt:

 • caderea parului,
 • ameteala,
 • greata,
 • varsaturile,
 • inrosirea fetei,
 • tremurul
 • si durerile musculare.

In cazurile severe, toxicitatea acuta cu seleniu poate duce la simptome grave intestinale si neurologice, la infarct miocardic, insuficienta renala si deces.

Seleniul in doze foarte mari poate fi toxic, asa ca are un numar mare de contraindicatii de care trebuie sa tinem seama:

• Seleniul subtiaza sangele, trasatura care poate creste riscul de sangerari la oamenii care tind sa sufere de hemoragii nazale. Nu este recomandat daca urmeaza sa fii supus unei interventii chirurgicale sau dupa o operatie.

• Persoanele cu hipotiroidism nu ar trebui sa ia seleniu fara sa ceara sfatul medicului, deoarece seleniul poate agrava simptomele bolii.

• Persoanele care au cancer de piele nu ar trebui sa ia seleniu fara sa ceara sfatul medicului.

• Barbatii care au probleme cu prostata nu ar trebui sa ia seleniu fara sa discute cu medicul. Seleniul nu este contraindicat in timpul sarcinii si nici in timpul alaptarii, atat timp cat este luat in dozele recomandate (60 micrograme in sarcina si 70 micrograme in timpul lactatiei).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: shutterstock.com

Bibliografie:

 • Studiul "Selenium Deficiency and Chronic Pancreatitis: Disease Mechanism and Potential for Therapy", publicat in HPB Surgery, autori David J. Bowrey, Gareth J. Morris-Stiff, Malcolm C. A. Puntis.
 • Studiul "Serum selenium concentrations in chronic pancreatitis and controls", publicat in Digestive and Liver Disease, autori Vaona B, Stanzial AM, Talamini G, Bovo P, Corrocher R, Cavallini G.
 • Studiul "Selenium deficiency occurs in some patients with moderate-to-severe cirrhosis and can be corrected by administration of selenate but not selenomethionine: a randomized controlled trial", publicat in American Journal of Clinical Nutrition, autori Raymond F Burk, Kristina E Hill, Amy K Motley, Daniel W Byrne, Brooke K Norsworthy.
 • Studiul "Selenium and coronary heart disease: a meta-analysis", publicat in American Journal of Clinical Nutrition, autori Gemma Flores-Mateo, Ana Navas-Acien, Roberto Pastor-Barriuso, Eliseo Guallar.
 • Studiul " Sex, age, geographical location, smoking, and alcohol consumption influence serum selenium concentrations in the USA: third National Health and Nutrition Examination Survey, 1988-1994", publicat in Journal of Trace Elements in Medicine and Biology, autori Kafai MR, Ganji V.
 • Studiul "Study of prediagnostic selenium level in toenails and the risk of advanced prostate cancer", publicat in Journal of the National Cancer Institute, autori Yoshizawa K, Willett WC, Morris SJ, Stampfer MJ, Spiegelman D, Rimm EB, Giovannucci E.
 • Studiul "Is low selenium status a risk factor for lung cancer?", publicat in American Journal of Epidemiology, autori Knekt P, Marniemi J, Teppo L, Heliövaara M, Aromaa A.
 • Studiul "Serum selenium concentration and risk of ischaemic heart disease in a prospective cohort study of 3000 males", publicat in Atherosclerosis, autori Suadicani P1, Hein HO, Gyntelberg F.
 • Studiul "Impact of a selenium chemoprevention clinical trial on hospital admissions of HIV-infected participants", publicat in HIV Clinical Trials, autori Burbano X, Miguez-Burbano MJ, McCollister K, Zhang G, Rodriguez A, Ruiz P, Lecusay R, Shor-Posner G.
 • Studiul "Suppression of Human Immunodeficiency Virus Type 1 Viral Load With Selenium Supplementation", publicat in Archives of Internal Medicine, autori Barry E. Hurwitz; Johanna R. Klaus; Maria M. Llabre; Alex Gonzalez; Peter J. Lawrence; Kevin J. Maher; Jeffrey M. Greeson; Marianna K. Baum; Gail Shor- Posner; Jay S. Skyler; Neil Schneiderman.
 • Studiul "Male infertility: lifestyle factors and holistic, complementary, and alternative therapies", publicat in Asian Journal of Andrology, autori Yao DF, Mills JN.
 • Studiul "The importance of selenium to human health", publicat in Lancet (Londra), autori Rayman MP.
 • Studiul "The role of selenium in inflammation and immunity: from molecular mechanisms to therapeutic opportunities", publicat in Antioxidants & Redox Signaling, autori Huang Z, Rose AH, Hoffmann PR.
 • Studiul "Selenium and the thyroid gland: more good news for clinicians", publicat in Clinical Endocrinology, autori Drutel A, Archambeaud F, Caron P.
 • Studiul "Pancreatic atrophy caused by dietary selenium deficiency induces hypoinsulinemic hyperglycemia via global down-regulation of selenoprotein encoding genes in broilers", publicat in PLoS One, autori Jingyang Xu, Longqiong Wang, Jiayong Tang, Gang Jia, Guangmang Liu, Xiaoling Chen, Jingyi Cai, Haiying Shang, Hua Zhao.
 • Studiul "Selenium in the treatment of heavy metal poisoning and chemical carcinogenesis", publicat in  Journal of Trace Elements and Electrolytes in Health and Disease, autor Whanger PD.
 • www.webmd.com, Selenium
 • Studiul "Absorption, distribution, metabolism and excretion of selenium following oral administration of elemental selenium nanoparticles or selenite in rats", publicat in Metallomics, autori Löschner Katrin; Hadrup Niels; Hansen Marianne; Alves Pereira Sónia Cristina; Gammelgaard Bente; Møller Laura Hyrup; Mortensen Alicja; Lam Henrik Rye; Larsen Erik Huusfeldt
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0