Antioxidantii: Ce sunt si Care este rolul lor

1. Despre antioxidanți
   a. Ce sunt antioxidanții?
   b. Tipuri de antioxidanți
2. Rolul antioxidanților în organism
3. Surse și administrarea antioxidanților
   a. Alimente care conțin antioxidanți
   b. Suplimente alimentare cu antioxidanți
   c. Administrarea eficientă a antioxidanților
   d. Doza zilnică recomandată de antioxidanți
   e. Riscurile unui supradozaj de suplimente alimentare cu antioxidanți

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Despre antioxidanți

Antioxidanții sunt substanțe nutritive care pot preveni sau amâna unele tipuri de degradare celulară, cauzate în special de efectele radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile produse de organism ca o reacție la factorii de mediu dăunători sau la alte tipuri de elemente dăunătoare.

Ce sunt antioxidanții?

Antioxidanții reprezintă un complex de elemente nutritive – vitamine și minerale – și enzime, care reduc efectele toxice ale radicalilor liberi. Antioxidanții împiedică oxidarea celulelor, care are loc sub influența factorilor externi, dar și din cauza îmbătrânirii. Antioxidanții fortifică sistemul imunitar, reduc riscul de cancer și previn apariția infecțiilor.

Tipuri de antioxidanți

Există o mulțime de substanțe care acționează precum un antioxidant. Unele sunt însă mai cunoscute decât altele. Vitaminele și mineralele au acțiune antioxidantă odată ce ajung în organism, de aceea dietele bogate în fructe și legume sunt atât de sănătoase.

Vitamina E

Vitamina E este solubilă în grăsimi și are efect antioxidant, împiedicând radicalii liberi să afecteze procesele digestive și pe cele de regenerare celulară. Aceasta poate fi consumată și sub formă naturală, din alimentele care o conțin, dar și sub formă sintetizată, ca supliment alimentar.

Vitamina C

Vitamina C acționează pe post de antioxidant atât direct, prin reacția creată cu unii radicali liberi, cât și indirect, prin restabilirea proprietăților antioxidante ale vitaminei E. Proprietățile antioxidante ale vitaminei C sunt în mod deosebit benefice plasmei, retinei și fluidelor din jurul plămânilor.

Beta-carotenul

Beta-carotenul, adică substanța care pigmentează fructele și legumele, are proprietăți antioxidante. Odată ajuns în organism, acesta este transformat în vitamina A – retinol.

Seleniul

Seleniul este un mineral care acționează precum un antioxidant. Acesta acționează mai bine împreună cu vitamina E, susținând activitatea acesteia în limitarea procesului de oxidare a grăsimilor. Și alături de vitamina C și vitamina B3 seleniul funcționează bine, împiedicând moleculele de oxigen să devină prea reactive.

Flavonoidele

Flavonoidele sunt compuși din plante care pigmentează țesuturile acestora. Acestea au capacitatea de a întârzia, preveni și chiar elimina daunele cauzate de stresul oxidativ în organism.

Omega 3 și Omega 6

Omega 3 are proprietăți antioxidante, însă tototdată stimulează activitatea enzimelor antioxidante produse de organism pe cont propriu. Și Omega 6 este un acid gras care are proprietăți antioxiante.

Alți antioxidanți

Alți antioxidanți cunoscuți sunt:

• Luteina
• Licopenul
• Manganul
• Zeaxantina

Enzime specifice

Enzimele sunt un tip de antioxidanți care provin din proteinele și mineralele care fac parte din dieta noastră. Acestea sunt sintetizate în organism și capătă activități antioxidante. Însă pentru a potența activitatea antioxidantă a enzimelor, e nevoie de asocierea lor cu minerale precum fierul, cuprul, seleniul, magneziu și zincul.

Solubilitatea antioxidanților

Antioxidanții pot fi împărțiți în două categorii și în funcție de solubilitatea lor.

Antioxidanți hidrosolubili

Unii antioxidanți sunt hidrosolubili, adică se dizolvă în apă. Asta înseamnă că aceștia se absorb cel mai bine în organism întrucât legumele și fructele care conțin asemenea antioxidanți, conțin totodată și apă. Pe de altă parte însă, aceștia sunt eliminați rapid din organism prin urină. Printre antioxidanții hidrosolubili se numără polifenolii, dar și vitamina C.

Antioxidanți liposolubili

Pe de altă parte, antioxidanții liposolubili sunt cei care se absorb în prezența grăsimilor. Așadar, în lipsa grăsimilor, organismul nu poate să absoarbă și să folosească acești antioxidanți. Este important însă de menționat că aceștia nu se elimină ușor din organism și se pot acumula, în timp, depășind nivelul sănătos. Vitamina E este un exemplu de antioxidant liposolubil.

Rolul antioxidanților în organism

Antioxidanții sunt extrem de importanți în organism, aceștia având rolul de a preveni sau măcar de a amâna oxidarea altor molecule.

Distrugerea radicalilor liberi

Organismul produce în mod natural radicali liberi, care au efecte nedorite precum degradarea celulară, îmbătrânirea prematură sau apariția unor afecțiuni. Antioxidanții însă combat efectele devastatoare pe care radicalii liberi le au. De aceea este foarte important ca dieta să conțină multe alimente bogate în antioxidanți.

Ce sunt radicalii liberi?

Radicalii liberi sunt formațiuni moleculare independente, care conțin un electron fără pereche. Așadar, sunt formațiuni instabile, care în permanență caută un electron la substanțele din apropiere, astfel încât să se stabilizeze. În acest fel apare procesul denumit stres oxidativ, care afectează toate celulele organismului. În cantități normale, radicalii liberi sunt esențiali pentru buna funcționare a organismului, însă problema apare atunci când aceștia se înmulțesc.

Cum se formează radicalii liberi în organism?

Oxigenul din organism se împarte în atomi singuri, fără pereche de electroni. Electronii tind să se împerecheze, de aceea acești atomi singuri, denumiți radicali liberi, caută în tot organismul alți electroni pentru a se împerechea. Acest proces dăunează atât celulelor, cât și proteinelor și ADN-ului.

Ameliorarea efectelor radicalilor liberi din organism

Radicalii liberi din organism au o serie de efecte nedorite, începând de la slăbirea sistemului imunitar și până la instalarea unor boli. Efectele radicalilor liberi pot fi însă reduse sau chiar eliminate complet prin furnizarea de antioxidanți organismului.

Prevenirea și tratarea unor boli

Mărirea aportului de antioxidanți consumați poate proteja organismul de îmbolnăvire, reducând riscul de afecțiuni cardiace, probleme oculare, tulburări de memorie, dar și de afecțiuni ale sistemului imunitar. Mai mult decât atât, antioxidanții pot contribui chiar și la vindecarea unor boli.

Întărirea sistemului imunitar

Radicalii liberi pot compromite activitatea sistemului imunitar, de aceea antioxidanții sunt atât de importanți pentru imunitate. Un aport sănătos de antioxidanți poate să fortifice sistemul imunitar, protejându-l de efectele radicalilor liberi.

Reducerea riscului de infecții și cancer

Stresul oxidativ a fost asociat, în urma mai multor studii, cu declanșarea infecțiilor, dar și cu apariția cancerului. Antioxidanții reușesc însă să neutralizeze radicalii liberi, de aceea pot reduce aceste riscuri pentru sănătate.

Surse și administrarea antioxidanților

Antioxidanții sunt benefici pentru sănătate, așa că trebuie să ne asigurăm că oferim organismului aportul necesar de antioxidanți. Aceștia se regăsesc în unele alimente, însă pot fi administrați și sub formă de suplimente alimentare, dacă este nevoie.

Alimente care conțin antioxidanți

Cele mai bune surse de antioxidanți sunt alimentele de origine vegetală, în special fructele și legumele. Prepararea termică reduce potențialul antioxidant al alimentelor, așa că e indicat să mâncăm zilnic fructe și legume crude.

Iată ce alimente conțin concentrații mari de antioxidanți și nu ar trebui să lipsească din alimentație:

• Fructele
• Legumele
• Ciocolata
• Ceaiul
• Nucile, semințele
• Uleiurile vegetale
• Cerealele integrale
• Orezul, porumbul, grâul

Suplimente alimentare cu antioxidanți

Aportul de antioxidanți poate fi mărit cu ajutorul unor suplimente alimentare – cele mai comune sunt vitaminele. Vitamina C, de pildă, este un supliment alimentar extrem de eficient întrucât este solubil în apă și organismul îl asimilează rapid. Acesta poate neutraliza stresul oxidativ cauzat de poluare și substanțe toxice, în general.

Și vitamina E se regăsește sub formă de supliment alimentar, singurul aspect de care trebuie să ții cont este că aceasta este solubilă în grăsimi și trebuie asociată deci cu alimente bogate în grăsimi pentru a fi absorbită în totalitate.

Beta-carotenul și seleniul sunt alți antioxidanți benefici care se regăsesc sub formă de tablete. Cere sfatul medicului dacă vrei să iei suplimente alimentare bogate în antioxidanți însă urmezi un tratament pentru o anumită afecțiune, astfel încât să te asiguri că suplimentul nu interacționează cu tratamentul medicamentos.

Administrarea eficientă a antioxidanților

Medicii recomandă adoptarea unei alimentații care să includă legume și fructe crude, pentru a nu există o problemă cu deficitul de antioxidanți și, doar dacă este nevoie, să se administreze și suplimente alimentare.

Se recomandă administrarea suplimentelor cu antioxidanți în timpul mesei, pentru a favoriza absorbția acestora, dar și pentru a reduce riscul de apariție a unor tulburări digestive. Seleniul și vitamina E își favorizează reciproc absorbția, de aceea e indicat să fie administrate sub forma unui supliment care conține atât seleniu, cât și vitamina E.

Doza zilnică recomandată de antioxidanți

Atunci când este vorba despre antioxidanți, e foarte important să nu se depășească dozele zilnice recomandate - în cazul în care nu a recomandat un medic doze foarte mari. De exemplu, dacă iei suplimente alimentare pe baza de vitamina E, ar trebui să limitezi aportul la 100-200 de unități internaționale (UI) pe zi.

În ceea ce privește seleniul, doza zilnică recomandată este de 100-200 micrograme, iar licopenul este acceptat în doze de cel mult 15000 UI zilnic. Vitamina C este solubilă în apă, deci sunt permise doze mai mari. Însă 250-500 mg pe zi sunt suficiente. Discută cu medicul și citește indicațiile oferitre de producător pe eticheta produsului pentru a nu depăși doza zilnică recomandată.

Antioxidanții sunt mai puternici atunci când sunt folosiți împreună. De aceea, suplimentele cu antioxidanți conțin mai multe substanțe antioxidante precum vitaminele C, E, A, dar și seleniu ori betacaroten.

Pentru a asigura organismului necesarul de antioxidanți, e important să consumi măcar o legumă și un fruct în stare proaspătă la fiecare masă din zi. Roșiile, pepenele, fructele de pădure, morcovul, legumele cu frunze verzi sunt bogate în conținutul de antioxidanți așa că asigură-te că acestea fac parte din alimentația ta.

Riscurile unui supradozaj de suplimente alimentare cu antioxidanți

Consumul excesiv de suplimente cu antioxidanți (adică depășirea dozelor recomandate de producător sau de medic) poate fi dăunător, favorizând uneori procesul oxidativ. Mai mult decât atât, fumătorii care iau doze mari de suplimente cu antioxidanți își cresc riscul de cancer pulmonar.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard T.H. Chan - Antioxidants 
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/antioxidants/
NCCIH - Antioxidants: In Depth
https://www.nccih.nih.gov/health/antioxidants-in-depth


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0