Infertilitatea la barbati: cauze, diagnostic si tratament

In medie, infertilitatea afecteaza 1 din 6 cupluri. Diagnosticul de infertilitate este stabilit atunci cand un cuplu nu reuseste sa conceapa un copil in decursul unui an.

Daca imposibilitatea conceperii unui copil este cauzata de barbat, atunci diagnosticul este de infertilitate masculina. Statistic vorbind, aproximativ 30% dintre totalul de cazuri de infertilitate sunt, de fapt, cazuri de infertilitate masculina.

Cauze infertilitate la barbati

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Infertilitatea la barbati poate avea mai multe cauze, incepand de la productia redusa de sperma, anomalii functionale ale spermei si pana la blocaje ce nu permit spermei sa ajunga la destinatie sau chiar lipsa ejacularii. Leziunile, bolile cronice, dereglarile hormonale precum si stilul de viata sunt factori care contribuie la infertilitatea barbatilor.

Exista, insa, si situatii in care medicul stabileste diagnosticul de infertilitate masculina de cauza necunoscuta.

Diagnosticare infertilitate masculina

Daca timp de un an de zile cuplul nu a reusit sa conceapa un copil, atunci e cazul sa apeleze la un medic specialist. Diagnosticarea infertilitatii masculine se face in urma realizarii urmatoarelor analize si teste:

  • Anamneza si examenul fizic – in timpul acestei etape, medicul examineaza zona genitala si discuta cu pacientul despre afectiunile cronice, istoricul medical precum si despre bolile genetice de care acesta sufera. De asemenea, medicul va pune intrebari si despre obiceiurile sexuale si despre perioada pubertatii.
  • Analiza materialului seminal (spermograma) – materialul seminal este analizat la laborator pentru observarea motilitatii spermatozoizilor, precum si pentru detectarea anomaliilor spermei, daca este cazul. Totodata, spermograma va detecta si posibilele infectii. Pentru ca medicul sa fie sigur ca rezultatele sunt relevante, poate cere repetarea acestei analize.
  • Ecografia scrotala – aceasta metoda ofera imagini precise medicului, permitandu-i acestuia sa observe daca exista vreo anomalie la nivel testicular.
  • Analize hormonale – hormonii produsi de glanda pituitara, de hipotalamus si de testicule joaca un rol esential in producerea spermei. Anomaliile prezente la nivelul acestor glande pot fi cauza infertilitatii. Un simplu test de sange va masura nivelul de testosteron, dar si pe cel al altor hormoni importanti.

 

 

  • Examinarea urinei post-ejaculare – prezenta spermei in urina poate indica faptul ca sperma circula in sens opus, pornind catre vezica urinara, nu catre penis, in timpul ejacularii. Aceasta problema poarta denumirea de ejaculare retrograda.
  • Teste genetice – atunci cand concentratia spermatozoizilor este extrem de redusa, poate fi vorba despre o afectiune genetica. Un test de sange poate scoate la iveala anomalii genetice, precum modificari ale cromozomilor Y. Apoi, este necesara testarea genetica pentru diagnosticarea afectiunilor congenitale sau a sindroamelor mostenite.
  • Biopsia testiculara – aceasta metoda de testare presupune recoltarea de tesut de la nivelul testiculelor. Daca rezultatele acesteia indica o productie normala a spermei, atunci e posibil sa fie vorba despre un blocaj sau o alta problema care impiedica circulatia spermei. Biopsia testiculara nu este folosita foarte des pentru diagnosticarea infertilitatii.
  • Testarea functionalitatii spermei – o serie de teste precum analiza motilitatii spermei pot fi facute pentru testarea functionalitatii acesteia. Aceste teste verifica timpul de supravietuire al spermatozoizilor dupa ejaculare, capacitatea de penetrare a ovulului, precum si existenta unor alte probleme ale spermatozoizilor.
  • Ecografia transrectala – aceasta permite medicului sa verifice prostata, precum si daca exista blocaje la nivelul canalelor ejaculatoare.

Tratament infertilitate masculina

In multe cazuri, nu se identifica o cauza exacta a infertilitatii, de aceea este destul de dificil de tratat infertilitatea masculina. Exista, insa, o serie de proceduri care pot vindeca infertilitatea:

Tratarea infectiilor – daca infertilitatea este cauzata de o infectie la nivelul sistemului reproducator, atunci un tratament cu antibiotice va rezolva problema.

Tratamentul hormonal – medicul poate recomanda tratament medicamentos pentru suplimentarea hormonilor care lipsesc sau se regasesc intr-o concentratie prea mica in organism.

Tratarea disfunctiilor erectile – daca infertilitatea are la baza o cauza mecanica, medicatia si consilierea psihologica pot remedia problemele precum disfunctiile erectile sau ejacularea precoce.

Interventia chirurgicala – varicocelul (n.r. dilatarea varicoasa a venelor organului spermatic) poate fi corectat pe cale chirurgicala, iar vasele obstructionate pot fi reparate. Si vasectomia anterioara poate fi tratata chirurgical, aceasta fiind o procedura reversibila.

In cazuri foarte rare, ferilitatea la barbati nu poate fi tratata. Intr-o asemenea situatie se recomanda fie folosirea unui donator de sperma, fie adoptia.

Medicamentele si folosirea drogurilor pot fi cauze ale infertilitatii

Specialistii spun ca anumite tipuri de medicamente pot cauza, uneori, probleme de genul infertilitatii la barbati. Aceste medicamente sunt:

- Sulfasalazina, un medicament antiinflamator folosit pentru a trata afectiuni precum boala Crohn si artrita reumatoida; acest medicament poate sa scada numarul spermatozoizilor, dar efectele lui sunt temporare;

-  Steroizii anabolizanti - sunt adeseori folositi in mod ilegal pentru a construi masa musculara si pentru a imbunatati performanta atletica; folosirea lor pe termen lung poate reduce numarul de spermatozoizi

- Chimioterapia - medicamentele folosite in chimioterapie pot, uneori, sa reduca extrem de mult numarul de spermatozoizi

- Remediile din plante - unele remedii pe baza de plante medicinale, cum ar fi extractele din radacina de Tripterygium wilfordii (planta numita si tunetul lui Dumnezeu), pot afecta productia de sperma sau pot reduce dimensiunile testiculelor.

Si drogurile ilegale, cum ar fi marijuana si cocaina pot afecta calitatea spermei.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Bibliografie: NHS Direct Wales - http://www.nhsdirect.wales.nhs.uk/encyclopaedia/i/article/infertility/

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0