Infertilitatea, mai frecventa in cazul cuplurilor care sufera de obezitate

Infertilitatea poate fi corelată cu mai mulți factori, dar știai că și obezitatea ar putea fi unul dintre ei?

O greutate normală contribuie la o mai bună sănătate generală, iar kilogramele în plus vin cu tot felul de probleme, inclusiv creșterea riscului de diabet, boli de inimă și unele cancere. De asemenea, cercetările sugerează că și infertilitatea ar putea fi cauzată sau susținută de obezitate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Greutatea ambilor parteneri, corelată cu obținerea unei sarcini?

Un studiu recent sugerează că nu numai greutatea femeii contează atunci când un cuplu încearcă să conceapă un copil. Când ambii parteneri sunt supraponderali, șansele unei sarcini în timpul oricărui ciclu menstrual se înjumătățesc față de cele ale unui cuplu normoponderal, potrivit unei analize a Institutului Național de Sănătate din Statele Unite ale Americii.

“Acest lucru se traduce într-un timp mai îndelungat până când femeia supraponderală reușește să rămână însărcinată”, a declarat principalul autor al studiului, Rajeshwari Sundaram, cercetător la Institutul American Național de Sănătate a Copiilor și a Dezvoltării Omului.

Studii anterioare au arătat o asociere între obezitatea la femei și șansele reduse de procreere într-un singur ciclu menstrual, cât și o legătură între supragreutatea la bărbați și numărul mic de spermatozoizi, au declarat cercetătorii.

Infertilitatea și numărul suplimentar de kilograme

Acest studiu marchează noi teritorii, deoarece a înrolat cupluri care sperau că vor concepe un copil, nu cupluri care erau supuse tratamentelor pentru fertilitate. Măsurătorile masei corporale au fost realizate înainte de concepție, iar cercetătorii au monitorizat fiecare cuplu vreme de un an, până la procreere.

Lauren Wise, profesor de epidemiologie la Școala de Sănătate Publică din cadrul Universității din Boston, a declarat: „Acest studiu reprezintă o contribuție majoră la literatura de specialitate cu privire la masa corporală a cuplurilor și fertilitate.”

Wise, care nu a fost implicată în cercetare, spune că punctele forte ale acestui studiu includ, pe lângă altele, mai multe măsurători asupra compoziției organismului și verificarea fertilității pe mai multe cicluri menstruale. Cercetătorii au măsurat și activitatea fizică a cuplurilor, un factor-cheie, de-altfel, a adăugat ea. Cu toate acestea, nu s-a luat în considerare planul alimentar al cuplurilor. Aceste descoperiri, a spus Sundaram, sunt reprezentative în cazul cuplurilor din SUA aflate la vârstă fertilă.

501 cupluri din Michigan și Texas s-au alăturat acestui studiu în perioada 2005 – 2009, încercând să conceapă un copil. Cuplurile care erau infertile au fost excluse. Femeile aveau vârste cuprinse între 18 și 40 de ani, iar bărbații aveau peste 18 ani.

Cercetătorii au intervievat fiecare partener, pentru a culege date despre stilul de viață, obiceiurile și istoricul medical și reproductiv. Cuplurile completau jurnale zilnice despre partidele de sex, iar femeile își înregistrau datele ciclurilor menstruale și rezultatele testelor de sarcină. Asistentele medicale cântăreau fiecare participant, participanților le-au fost măsurate înălțimea, cât și circumferința taliei și cea a șoldurilor.

Înălțimea și greutatea erau folosite pentru a calcula Indicele de Masă Corporală (IMC, pe care îl poți calcula pe DOC.ro, folosind acest calculator), care estimează grăsimea totală a corpului. Persoanele cu un IMC de 30 sau mai mare de 30 sunt considerate obeze. Cercetătorii au împărțit cuplurile obeze în două grupuri: cele cu un IMC de 30 până la 34,9 procente și cele cu un IMC de 35 de procente sau peste.

În total, 27% dintre femei și 41% dintre bărbați erau considerați obezi, arată studiul. În plus, majoritatea bărbaților și femeilor efectuau activități fizice mai puțin de o dată pe săptămână.

Cuplurile cu obezitate, mai susceptibile să obțină greu o sarcină

Cuplurilor cu un IMC mare (35 sau peste) le-a trebuit cu 55% mai mult timp să conceapă un copil, în comparație cu un cuplu normoponderal (cu greutate normală). Când cercetătorii au luat în calcul și alți factori care pot afecta fertilitatea – vârsta, fumatul, activitatea fizică și nivelul colesterolului – a reieșit că timpul până la concepere a fost cu până la 59% mai mare.

O circumferință a taliei femeilor mai mare – cu aproximativ 14 cm – a fost asociată, de asemenea, cu o perioadă mai mare de a obține o sarcină. Dar această constatare nu a mai rămas valabilă atunci când cercetătorii au ajustat și alți factori pe lângă acesta.
Studiul nu spune și de ce cuplurilor supraponderale le ia mai mult timp să procreeze. Sundaram este de părere că pierderea în greutate rezolvă multe probleme medicale. „Și, cum este nevoie de două persoane pentru a concepe un copil, este, de asemenea, nevoie de doi pentru a avea o greutate normală”, a motivat ea.

Studiul nu dovedește o relație cauză – efect, însă echipa de cercetători a concluzionat că greutatea partenerilor nu este un subiect de neglijat și poate fi atins în timpul consilierii asupra procreerii și nu doar pentru a reduce șansele dezvoltării diabetul de tip 2, cancerului și bolilor de inimă. „O scădere în greutate de partea ambilor parteneri poate fi benefică pentru o procreere mai rapidă”, a spus Sundaram.

Alte cercetări sugerează că o pierdere în greutate de 5% în cazul femeilor cu obezitate care încearcă să conceapă și un IMC mai scăzut, precum și un nivel normal al trigliceridelor contribuie semnificativ la obținerea unei sarcini, însă există și studii care nu au găsit o corelație între îmbunătățirea sănătății metabolice și fertilitate.

Obezitatea ar putea stimula dezvoltarea simptomelor sindromului de ovare polichistice

Un alt studiu a adus în discuție sindromul ovarelor polichistice, care poate afecta fertilitatea femeilor. Cauzele și factorii de risc pentru sindromul de ovare polichistice sunt, în mare, niște necunoscute, dar s-a sugerat că atât factorii genetici, cât și cei de mediu joacă un rol. Dacă pacienta este obeză, atunci problemele asociate cu sindromul ovarelor polichistice au o probabilitate mare de a fi mai grave.

De asemenea, se pot agrava problemele metabolice, cum ar fi controlul glicemiei (cantitatea de glucoză prezentă în sânge) și problemele care țin de fertilitate în cazul femeilor obeze. Totodată, obezitatea ar putea crește riscul de a dezvolta sindromul ovarelor polichistice cu toată simptomatologia lui în cazul femeilor care sunt predispuse la infertilitate. De exemplu, dacă o pacientă are un risc de a dezvolta sindromul simptomatic al ovarelor polichistice, faptul că aceasta este obeză va face acel risc chiar mai probabil să apară.

Cum se poate preveni obezitatea?

Familia este cea mai importantă și de durată influență asupra alegerilor de sănătate pe care le fac copiii și tinerii, deci, când vine vorba de prevenirea creșterii în greutate și a obezității, părinții au un potențial mare de a îndruma copiii în direcții care pun bazele unei sănătăți bune pe tot parcursul vieții.

Dacă un adult nu a fost educat în familie în ceea ce privește o alimentație sănătoasă și rolul activității fizice, nu este timpul pierdut ca, la maturitate, să învețe cum să își controleze greutatea prin alimentație și mișcare.

În cazul în care observi că ai luat câteva kilograme în plus, analizează-ți obiceiurile de viață și străduiește-te apoi să le elimini. Cu cât aduni mai multe kilograme peste greutatea normală, cu atât îți va fi mai greu să scapi de ele.

Fă un mic sacrificiu

Ai observat că bei în fiecare zi câte un suc din comerț, bogat în calorii sau că mănânci zilnic câte o pungă cu chipsuri? Ia în considerare să le înlocuiești cu ceva mai sănătos și mai puțin caloric. Câteva sute de calorii în plus pe zi pot adăuga până la 10 kilograme în plus într-un an. 

Adaugă un fel de activitate fizică

Dacă nu vrei să renunți la obiceul tău alimentar caloric, ia considerare ce ai putea face ca activitate fizică pentru a cheltui acele calorii în plus într-o zi. 100 g de chipsuri au cam 530 de calorii, ceea ce înseamnă foarte mult. Dacă ai 1,60 m și 65 de kg, pentru a arde acele calorii, ar trebui să mergi 16.000 de pași. Dacă ai 1,80 și 90 kg ar trebui să mergi cam 10.000 de pași pentru a arde acele calorii. 

Metode pentru a arde 500 de calorii pe zi mai rapide decât mersul pe jos sunt antrenamentele de intensitate mare (HIIT), zumba, kickboxing-ul, înotul și alergarea. Este nevoie de 30-40 de minute de astfel de antrenamente pentru a scăpa de cele 500 de calorii.

Cumpără mâncare mai sănătoasă

Aprovizionează-te cu alimente sănătoase și mai simple (legume, fructe, leguminoase proteine slabe, ulei de măsline, pâine integrală) pentru a crea mese care să te sature la modul echilibrat. Consumă alimentele mai calorice (cele prăjite, cele cu maioneză, cele cu mult zahăr etc.) doar la ocazii. 

Alimentele integrale - legumele și leguminoasele preparate simplu, fructele proaspete, ouăle, pâinea integrală, pastele integrale - au un conținut mai mare de fibre și un indice glicemic mai scăzut, astfel încât să nu provoace creșterea și scăderea glicemiei, așa cum o fac gustările și dulciurile procesate.

Prețuiește starea de bine

O stare psihică bună te ajută să fii mai atentă la ce mănânci și la cât te miști de-a lungul zilei. Redu timpul petrecut cu ochii în telefon și timpul de stat pe canapea la televizor și alege, în schimb, să mergi afară și să faci o plimbare. În acest fel, contribui și la gestionarea stresului și la un somn mai bun, două aspecte care te ajută să îți menții sub control nivelul hormonilor. 

Dacă te concentrezi pe schimbări pozitive și pe activități sănătoase, mai degrabă decât pe modul în care eforturile tale îți afectează greutatea, ai mai multe șanse de a reuși să scapi de kilogramele în plus și de a te menține la o greutate normală.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic – Obesity
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/11209-weight-control-and-obesity#prevention
Pub Med - Couples' body composition and time-to-pregnancy
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28158570/
Studiul „Couples' body composition and time-to-pregnancy”, apărut în Hum Reprod. 2017 Mar 1;32(3):662-668. doi: 10.1093/humrep/dex001, autori: Rajeshwari Sundaram et al.
Obesity and Infertility: A Metabolic Assessment Strategy to Improve Pregnancy Rate
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7048694/
Studiul „Obesity and Infertility: A Metabolic Assessment Strategy to Improve Pregnancy Rate”, apărut în J Reprod Infertil. 2020 Jan-Mar; 21(1): 34–41, autori: Rachel Talia Bond et al.
PLOS Medicine - Effects of preconception lifestyle intervention in infertile women with obesity: The FIT-PLESE randomized controlled trial
https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1003883
Studiul „Effects of preconception lifestyle intervention in infertile women with obesity: The FIT-PLESE randomized controlled trial”, apărut în PLOS Medicine, 2022, https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1003883, autori: Richard S. Legro et al.

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0