Totul despre vitamina C: informații generale, administrare și produse

1. Vitamina C – informații generale
     1.1. Ce este vitamina C
     1.2. Rolul vitaminei C în organism
     1.3. Proprietățile vitaminei C
     1.4. Manifestări ale deficienței de vitamina C
     1.5. Factori de risc pentru carența de vitamina C
2. Administrarea vitaminei C
     2.1. Administrarea corectă a vitaminei C
     2.2. Doza zilnică recomandată de vitamina C

Recomandările experților DOC.ro

     2.3. Beneficiile aportului de vitamina C prin suplimente
     2.4. Surse naturale de vitamina C
     2.5. Suplimente și alimente îmbogățite cu vitamina C
     2.6. Absorbția, metabolizarea și eliminarea vitaminei C în organism
     2.7. Efectele secundare ale supradozării cu vitamina C
3. Produse cosmetice cu vitamina C
     3.1. Cum ajută vitamina C pielea și părul
     3.2. Creme de protecție solară a pielii cu vitamina C
     3.3. Măști de păr cu vitamina C
     3.4. Alte produse cosmetice cu vitamina C

1. Vitamina C – informații generale

Vitamina C, care poartă și denumirea de acid ascorbic, este o vitamină solubilă în apă, care se regăsește în mod natural în anumite alimente. În dieta oamenilor se găsesc nouă vitamine solubile în apă (hidrosolubile). Una dintre acestea este vitamina C, iar celelalte fac parte din complexul de vitamine B. Spre deosebire de vitaminele liposolubile (cele care se dizolvă în grăsimi), vitaminele hidrosolubile nu sunt stocate în corpul nostru. Din acest motiv, trebuie să încerci să le incluzi în mod regulat în alimentația ta.

1.1. Ce este vitamina C

Vitamina C este singura vitamină solubilă în apă care nu aparține complexului de vitamine B. Fiind o vitamină hidrosolubilă, asta înseamnă că se dizolvă în apă. Vitamina C este unul dintre principalii antioxidanți din corp și este necesară pentru sinteza colagenului.

1.2. Rolul vitaminei C în organism

Vitamina C este un element care susține multe funcții esențiale din corp, printre care:

Stimularea producției de colagen din organism
Vitamina C ajută la formarea colagenului. Fără vitamina C, corpul nostru nu poate să sintetizeze colagenul, principala proteină din țesutul conjunctiv. Drept rezultat, deficiența de vitamina C îți afectează pielea, tendoanele, ligamentele și oasele.

Acțiunea antioxidantă a vitaminei C
Vitamina C are o acțiune antioxidantă, prin care îți apară organismul. Corpul tău folosește antioxidanții pentru a se proteja singur împotriva stresului oxidativ. Vitamina C este unul dintre cei mai importanți antioxidanți din organism.

Rolul vitaminei C în sintetizarea hormonilor și neurohormonilor
Vitamina C are numeroase funcții în corpul uman, inclusiv faptul că acționează ca un cofactor esențial în reacțiile enzimatice. În acest mod, vitamina C joacă un rol în producția de colagen din corpul nostru, producția de carnitină și producția de catecolamine (hormoni secretați de glandele noastre suprarenale). Catecolaminele sunt, de fapt, un grup de hormoni, iar aceștia sunt dopamina, epinefrina și norepinefrina. Vitamina C (molecula de acid ascorbic) acționează tot ca un cofactor și în biosinteza neurohormonilor, o categorie specială de substanțe chimice produse de celulele nervoase.

Rolul vitaminei C în metabolismul aminoacizilor
Rolul vitaminei C în organism este unul complex, iar această vitamină îndeplinește o funcție și în metabolismul aminoacizilor. Studiile au arătat că vitamina C, din surse autentice sau naturale, are un efect benefic asupra absorbției a trei aminoacizi (glicina, lizina și metionina). Rezultatele studiilor au fost că acidul ascorbic a sporit absorbția aminoacizilor, iar acest efect a fost maximum în cazul metioninei.

1.3. Proprietățile vitaminei C

Organismul uman are nevoie să ingereze vitamina C zilnic pentru a funcționa așa cum trebuie, asta pentru că nu este capabil să producă de unul singur această vitamină importantă, dar nici să o depoziteze. Rolul vitaminei C (acidului ascorbic) în organism este, printre altele, de a menține sănătoase țesuturile conjunctive și de a acționa precum un antioxidant.

Molecula de acid ascorbic este un compus organic cu proprietăți antioxidante. Vitamina C mai este cunoscută și sub numele de acid ascorbic ori acid L-ascorbic. Ca aspect, acidul ascorbic este o substanță de culoare albă spre galben foarte deschis, este o pudră cristalină, cu un gust plăcut, puternic, foarte acru. Acidul ascorbic aproape că nu are miros. Este o substanță solidă, sub formă de cristale sau pudră. Este solubil în apă (hidrosolubil).

1.4. Manifestări ale deficienței de vitamina C

Lipsa de vitamina C (acid ascorbic) din organism cauzează apariția scorbutului, o afecțiune caracterizată de formarea unor pete pe piele, de sensibilizarea gingiilor și de sângerarea membranelor mucoase. Scorbutul are ca efecte secundare și tulburări de natură depresivă. Pe termen lung, deficitul de vitamina C poate cauza hipertensiune, ateroscleroză ori afecțiuni ale vezicii biliare.

Pentru a preveni deficitul de vitamina C, trebuie doar să consumi fructe și legume, de preferat negătite, crude ori gătite la aburi.

Primele semne care trădează deficitul de vitamina C sunt următoarele:

  • Învinețirea rapidă a pielii
  • Inflamarea gingiilor
  • Vindecarea greoaie a rănilor de la nivelul pielii
  • Păr casant
  • Apariția unor pete roșii la nivelul pielii
  • Sângerări nazale
  • Sistem imunitar slăbit
  • Afecțiuni digestive
  • Creșterea în greutate, din cauza încetinirii metabolismului
  • Articulații umflate și dureroase.

1.5. Factori de risc pentru carența de vitamina C

Factorii de risc pentru lipsa de vitamina C sunt:

Alimentația incompletă sau incorectă
Deficiența sau lipsa de vitamina C este rară în țările dezvoltate, dar ea se poate dezvolta în zonele geografice în care oamenii urmează diete restrictive sau zonele în care oamenii nu mănâncă aproape deloc fructe și legume. Așadar, alimentația incompletă sau incorectă poate duce la o carență de vitamina C.

Perioada de sarcină și alăptare
În perioada sarcinii și în perioada de alăptare, organismul femeii este mai predispus să sufere de pe urma carenței de vitamina C, din cauză că, atât prin placentă, cât și prin laptele matern, organismul bebelușului își extrage nutrienții necesari dezvoltării, printre care și vitamina C.

Dependența de droguri sau alcool
Persoanele dependente de droguri sau alcool au un risc mai mare de a avea o carență de vitamina C.

Fumatul
Fumătorii sunt o altă categorie de risc. Aceste persoane au nevoie de mai multă vitamina C în organismul lor, din cauza stresului oxidativ crescut cauzat de fumat.

Afecțiuni medicale
Cei mai întâlniți factori de risc pentru deficiența de vitamina C sunt, pe lângă alimentația incorectă sau precară, alcoolismul și unele afecțiuni, precum anorexia, bolile mintale severe și faptul că persoana face dializă.

2. Administrarea vitaminei C

Vitamina C este o vitamină esențială, ceea ce înseamnă că nu poate fi produsă de corpul nostru. Chiar și așa, îndeplinește multe roluri în corpul uman și a fost asociată cu un număr impresionant de beneficii pentru sănătatea noastră. Tocmai de aceea, pentru o sănătate de nota 10, medicul poate recomanda administrarea vitaminei C, fie sub formă de suplimente nutritive, fie sub forma unei diete ce conține mai multe alimente bogate în vitamina C.

2.1. Administrarea corectă a vitaminei C

Vitamina C este o vitamină solubilă în apă și se găsește în multe fructe și legume, inclusiv în portocale, căpșuni, kiwi, ardei gras, broccoli, varza kale și spanac. Vitamina C este recomandată pentru prevenția și tratamentul scorbutului.

Administrarea ei parenterală (pe altă cale decât pe cea digestivă) este de dorit în cazul pacienților cu o deficiență acută sau în cazul celor la care absorbția acidului ascorbic (vitaminei C) ingerat pe cale orală este nesigură.

Acidul ascorbic este, de obicei, administrat oral. Când administrarea orală nu este fezabilă sau când se suspectează malabsorbția, vitamina poate fi administrată intramuscular, intravenos sau subcutanat. 

2.2. Doza zilnică recomandată de vitamina C

Pentru a preveni deficitul de vitamina C, organismul are nevoie de o anumită cantitate, în funcție de vârstă:

  • Sugarii de la 0 la 6 luni: 40 mg/zi
  • Sugarii între 7 și 12 luni: 50 mg/zi
  • Copiii mici, între 1 și 3 ani: 15 mg/zi
  • Copiii între 4 și 8 ani: 25 mg/zi
  • Copiii între 9 și 13 ani: 45 mg/zi
  • Băieții de la 14 la 18 ani: 75 mg/zi
  • Bărbații de peste 19 ani: 90 mg/zi
  • Fetele de la 14 la 18 ani: 65 mg/zi
  • Femeile peste 19 ani: 75 mg/zi
  • Fetele însărcinate sub 18 ani: 80 mg/zi
  • Femeile însărcinate cu vârsta peste 19 ani: 85 mg/zi
  • Femeile care alăptează, cu vârsta sub 18 ani: 115 mg/zi
  • Femeile care alăptează, cu vârsta peste 19 ani: 120 mg/zi

2.3. Beneficiile aportului de vitamina C prin suplimente

Dacă alegi să iei suplimente de vitamina C, este important să te consulți cu medicul tău înainte de a începe administrarea lor. Aportul de vitamina C, prin suplimente, are numeroase beneficii pentru organism:

Întărirea sistemului imunitar
Vitamina C întărește sistemul imunitar și ne protejează astfel de boli.

Efect antioxidant
Vitamina C protejează celulele și le menține sănătoase, având acțiune antioxidantă.

Rolul vitaminei C în dezvoltarea și întărirea oaselor și cartilajului
Fără vitamina C, corpul uman nu poate sintetiza colagenul, principala proteină din țesutul conjuctiv (să nu uităm că și cartilajul este tot un tip de țesut conjunctiv, el este elastic și rezistent, cu rol de susținere). Această vitamină este importantă pentru dezvoltarea oaselor și cartilajului și o carență de vitamina C ar afecta, printre altele, și tendoanele, ligamentele și oasele.

Prevenirea bolilor cardiovasculare
Vitamina C ar putea ajuta la reducerea factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare (cum ar fi hipertensiunea arterială, valorile mari ale colesterolului "rău" sau LDL, valorile scăzute ale colesterolului "bun" sau HDL și valorile trigliceridelor). Prin faptul că vitamina C poate reduce acești factori, ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare.

O analiză care a cuprins 9 studii, cu un total de 293.72 de participanți, a arătat că după 10 ani, persoanele care au luat cel puțin 700 mg de vitamina C zilnic au avut un risc de boală cardiovasculară cu 25% mai mic decât acele persoane care nu au luat suplimente cu vitamina C. Să reținem, deci, că vitamina C protejează sistemul cardiovascular, prevenind bolile de inimă.

Reglarea nivelului de zahăr din sânge în tratarea diabetului
Administrarea unor suplimente cu vitamina C ar putea îmbunătăți controlul asupra glucozei din sânge, în cazul persoanelor cu diabet, dar rezultatele studiilor intră uneori în conflict, pentru că aportul mai mare de vitamina C din surse alimentare nu este asociat cu un risc mai scăzut de a dezvolta diabet.

Reglarea tensiunii arteriale
Administrarea vitaminei C, împreună cu un medicament antihipertensiv (pentru a reduce tensiunea arterială mare) ajută la scăderea tensiunii sistolice (valoarea de sus indicată de tensiometrul electronic) într-o anumită măsură. Dar vitamina C nu pare să reducă tensiunea diastolică (valoarea de jos indicată de tensiometru).

Reducerea riscului de cancer
Vitamina C previne instalarea mai multor tipuri de cancer, prin lupta pe care o dă împotriva radicalilor liberi. Un număr mic de studii a asociat aportul de vitamina C cu un risc mai scăzut de a dezvolta unele forme de cancer. Cu toate acestea, majoritatea studiilor arată că vitamina C nu influențează riscul de a dezvolta cancer.

Ameliorarea simptomelor afecțiunilor respiratorii
Vitamina C este probabil eficientă și în ameliorarea unor probleme respiratorii, cum ar fi în cazul infecțiilor respiratorii superioare, cauzate de un efort fizic intens. Folosirea vitaminei înaintea exercițiilor fizice solicitante, cum ar fi participarea la un maraton, ar putea preveni infecțiile căilor respiratorii superioare, care pot să apară după un efort fizic intens de acest gen.

Efectul antiinflamator
Vitamina C este un antioxidant puternic, care poate să întărească linia de apărare a corpului. Studiile arată că, prin faptul că o persoană consumă mai multă vitamina C, ea își poate crește valorile antioxidanților din sânge cu până la 30%. Acest lucru ajută la apărarea naturală a organismului contra inflamației.

Rolul vitaminei C în sănătatea dinților și gingiilor
Vitamina C este, de asemenea, folosită de corpul nostru pentru vindecarea rănilor, pentru repararea țesuturilor și pentru menținerea sănătății dinților, pentru că joacă un rol important în faptul că ajută organismul să absoarbă fierul. În plus, vitamina C poate fi utilizată și pentru menținerea gingiilor sănătoase.

Rolul vitaminei C în eliminarea metalelor grele din organism
Vitamina C ar putea trata intoxicația cu plumb, iar unii specialiști sunt de părere că ar putea ajuta la eliminarea metalelor grele de acest gen din organism. Deși oamenii cu intoxicație cu plumb par să aibă valori scăzute ale vitaminei C în corp, nu există dovezi solide de pe urma studiilor efectuate pe oameni care să arate că vitamina C poate trata intoxicația cu plumb.

Încetinirea procesului de îmbătrânire
Fiind un antioxidant puternic, vitamina C este recunoscută pentru faptul că blochează o parte din daunele cauzate de acțiunea radicalilor liberi. În timp, acești radicali liberi pot accelera procesul de îmbătrânire și pot contribui la dezvoltarea bolilor cardiovasculare și a altor afecțiuni. Astfel, un rol important al vitaminei C este legat de încetinirea procesului de îmbătrânire.

2.4. Surse naturale de vitamina C

Fructele și legumele sunt cele mai bogate surse de vitamina C. Multă lume asociază fructele citrice cu vitamina C, iar acestea sunt, într-adevăr, o sursă bună, dar nu sunt singurele care ne asigură o doză bună de vitamina C. Multe legume și multe fructe (care nu sunt din familia citricelor) conțin vitamina C, așa că poți obține acest nutrient din dieta ta, atât timp cât mănânci sănătos.

Alimente vegetale ce conțin vitamina C
Să nu uităm că cele mai bune surse de vitamina C sunt fructele și legumele proaspete. Temperaturile ridicate și fierberea lor în apă pot să distrugă o parte din conținutul de vitamina C, așa că alimentele crude sunt cele mai bune. Fructe cu conținut ridicat de vitamina C sunt: portocalele, lămâile, grepfrutul, kiwi, capșunile, pepenele, citricele. Legumele cu conținut ridicat de vitamina C sunt: ardeiul gras roșu, roșia, broccoli, ardeiul gras verde, varza, spanacul, mazărea, cartoful, varza kale, conopida, sparanghelul

Alimente de origine animală ce conțin vitamina C
Anumite tipuri de carne și de pește sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamina C pentru oameni. Alimentele de origine animală care sunt gătite (preparate termic) nu conțin, practic, niciun pic de vitamina C, dar cantități mici din acest nutrient pot fi găsite în ficatul crud, în ouă, în icre, în carne și în pește. 

2.5. Suplimente și alimente îmbogățite cu vitamina C

Dacă alegi să iei suplimente de vitamina C, este important să te consulți cu medicul tău înainte de a începe administrarea lor. Medicul, în anumite cazuri, îți poate prescrie suplimente cu vitamina C, mai ales dacă ai o carență în acest sens.

Suplimentele cu vitamina C pot să scurteze durata și simptomele unei banale răceli, pot să ajute în ce privește întârzierea debutului sau prevenirea cataractei și pot să susțină buna funcțonare a sistemului imunitar.

Există și unele alimente sau băuturi îmbogățite cu vitamina C, pe care le poți consuma ca atare. Unele sucuri din fructe sunt îmbogățite cu vitamina C, pentru că în acest fel este adăugată o cantitate mai mare din acest nutrient decât ar fi prezentă în mod normal sau pentru a înlocui vitamina C care s-a pierdut în timpul procesării.

2.6. Absorbția, metabolizarea și eliminarea vitaminei C în organism

Aproximativ 70-90% din vitamina C este absorbită la aporturi moderate de 30-180 mg pe zi. Cu toate acestea, la dozele de peste 1000 mg/zi, absorbția vitaminei C în organism scade la mai puțin de 50%. Ea este transportată prin intestine, prin intermediul unor mecanisme sensibile și insensibile la glucoză, așa că prezența unor mari cantități de zahăr în intestinele noastre poate încetini absorbția.

Excreția acidului ascorbic se face prin urină. La oameni, în anumite perioade, vitamina C este reabsorbită de rinichi și nu este excretată (eliminată prin urină). Doar când concentrațiile de vitamina C din plasmă sunt de 1,4 mg/dl sau mai mari, atunci scade reabsorbția și astfel excesul de vitamina C trece în urină.

2.7. Efectele secundare ale supradozării cu vitamina C

În unele cazuri, prea multă vitamina C introdusă în organism poate provoca apariția unor efecte nedorite. În caz de supradoză de vitamina C (mai mult de 1000 mg/zi), pot apărea simptome precum: dureri de stomac, diareea, flatulența. Aceste simptome dispar imediat ce renunți la suplimente.

Creșterea asimilării de fier în organism
Vitamina C este recunoscută pentru faptul că stimulează și sporește absorbția fierului în organism. Ea are abilitatea de a se lega de fierul non-heme, care se găsește în alimentele de origine vegetală. Tocmai prin faptul că se leagă de acest tip de fier, organismului tău îi este mult mai ușor să absoarbă fierul. Studiile efectuate pe adulți arată că absorbția fierului a crescut cu până la 67% în rândul participanților, atunci când aceștia au luat 100 mg de vitamina C la o masă.

Efectul diuretic
Așa cum știi deja, vitamina C este o vitamină hidrosolubilă, ceea ce înseamnă că se dizolvă în apă. În contrast cu vitaminele liposolubile, vitaminele hidrosolubile nu sunt stocate în organism. În loc să fie stocată, vitamina C pe care o consumi este transportată către țesuturile tale prin intermediul lichidelor din corp, iar excesul este eliminat prin urină. În cazul unei supradozări cu vitamina C, poate să apară efectul acesta diuretic, iar organismul tău va elimina o parte din vitamina C prin urină.

Tulburări gastrointestinale
Cel mai frecvent întâlnit efect advers al dozelor prea mari de vitamina C sunt tulburările digestive. În general, aceste efecte adverse nu au loc din cauză că ai mâncat alimente care conțin vitamina C, ci ele apar de pe urma faptului că ai luat vitamina sub formă de suplimente. Cel mai probabil, vei avea simptome la nivel digestiv dacă consumi peste 2000 mg de vitamina C deodată. Cele mai frecvente simptome gastrointestinale ale supradozării de vitamina C sunt diareea și greața. De asemenea, consumul mare de suplimente cu vitamina C ar duce la boala de reflux gastroesofagian, deși nu există dovezi care să susțină acest lucru.

Dureri de cap
Deși vitamina C este în general benefică pentru sănătate, administrarea unei cantități prea mari poate fi un lucru dăunător și poț să te confrunți cu efecte adverse, precum durerile de cap. Prea multă vitamina C în organism poate provoca și alte efecte adverse, cum ar fi arsurile la stomac, greața, diareea, vărsăturile, crampele stomacale, insomnia și pietrele la rinichi.

Litiaza renală
Riscurile supradozării cu vitamina C sunt mai mari atunci când oamenii iau suplimente cu această vitamină și este posibil să consume prea multă vitamina C în anumite circumstanțe. De exemplu, persoanele cu afecțiuni medicale care cresc riscul de a avea o asimilare prea mare de fier în organism sau sunt predispuși la pietre la rinichi (litiaza renală) ar trebui să fie foarte atenți la dozele de vitamina C pe care le iau. Toate aceste efecte adverse ale vitaminei C, inclusiv tulburările digestive și pietrele la rinichi, par să aibă loc când oamenii iau doze mai mari de 2000 mg de vitamina C.

3. Produse cosmetice cu vitamina C

Vitamina C se află în topul celor mai bune vitamine pentru o piele sănătoasă și frumoasă, așa că nu este de mirare că numeroase produse cosmetice conțin acest ingredient benefic. Vitamina C se găsește în cantități mari în epidermă (stratul exterior al pielii), precum și în dermă (un alt strat al pielii). Proprietățile ei care luptă contra cancerului (antioxidante) și rolul ei în producția de colagen, te ajută să îți menții pielea sănătoasă. Tocmai de aceea, vitamina C este unul dintre ingredientele-cheie care se găsește în multe produse de îngrijire a pielii, adică în multe produse anti-aging.

3.1. Cum ajută Vitamina C pielea și părul

Beneficiile vitaminei C se extind chiar pănă la nivelul pielii și părului. De exemplu, pe lângă consumul de alimente care conțin vitamina C sau pe lângă suplimente, poți folosi această vitamină și local (ca pe un serum) și te poți bucura de beneficiile ei.

Serumul stimulează producția de colagen și protejează pielea de alți factori nocivi, precum poluarea. De asemenea, vitamina C te poate ajuta să ții la distanță semnele îmbătrânirii, datorită rolului ei vital în sinteza colagenului din corp, un proces natural. Ea ajută la vindecarea pielii deteriorate și, în unele cazuri, reduce aspectul ridurilor.

Rol în cicatrizare, vindecarea leziunilor și regenerarea țesuturilor
Administrarea pe cale orală a vitaminei C scade gradul de deteriorare a celulelor și ajută procesul de vindecare. Astfel, rănile și leziunile se vindecă mai ușor, iar țesuturile se regenerează mai repede. Aportul adecvat de vitamina C poate, de asemenea, să ajute la repararea și la prevenirea pielii uscate.

Regenerarea și întărirea firului de păr
În mod surprinzător, vitamina C are beneficii și pentru păr. Aportul scăzut de vitamina C poate sta la baza unui număr mare de probleme legate de sănătatea podoabei capilare, iar aceste probleme afectează creșterea firelor de păr. În plus, carența de vitamina C poate să aibă ca rezultat părul uscat și vârfurile despicate. Astfel, persoanele care consumă mari cantități de vitamina C au un păr sănătos, puternic, și fire groase, întărite.

Creșterea elasticității și fermității pielii
Colagenul, printre altele, asigură structura vaselor de sânge. Micile vase de sânge (capilare) de sub piele sunt cele care transportă oxigenul și nutrienții care ne mențin pielea sănătoasă. Fără suficienți nutrienți de acest gen, pielea noastră va deveni uscată, își va pierde elasticitatea și fermitatea. Cremele care conțin vitamina C îmbunătățesc aspectul și textura pielii, redându-i fermitatea și elasticitatea.

În plus, vitamina C sporește producția și formarea elastinei, ingredient care îngroașă, protejează și vindecă celulele pielii. Efectul de îngroșare ajută la reținerea umezelii în celule, îmbunătățește circulația sângelui la nivelul pielii și asigură un aspect mai bogat și mai uniform al pielii.

Protecția pielii de razele ultraviolete
Administrarea vitaminei C pe cale orală poate să sporească eficacitatea produselor cu rol de ecran solar (cremele cu rol de protecție solară) aplicate pe pielea ta, pentru a te proteja de radiațiile UV dăunătoare ale soarelui. Vitamina reușește acest lucru prin faptul că ajută în procesul de vindecare al rănilor și leziunilor de pe corp. Este important, însă, să reții că vitamina C trebuie folosită în combinație cu cremele cu SPF (cu rol de ecran solar) și nu ca un înlocuitor pentru aceste produse. În plus, vitamina C reduce efectele înroșirii superficiale a pielii, cauzate de razele UVB.

3.2. Creme de protecție solară a pielii cu vitamina C

Femeile știu cât de importantă este protecția împotriva razelor soarelui, însă dacă apelăm la vitamina C, această protecție este sporită. Leziunile și daunele produse de expunerea la soare sunt un proces oxidativ.

Razele UV și alți factori din mediu, precum fumul de țigară și poluarea, pot cauza eliberarea radicalilor liberi. Aceștia, prin acțiunea lor, duc la semnele premature ale îmbătrânirii, însă vitamina C îi neutralizează și te ajută, creând un "scut" pentru pielea ta, ca să nu fie afectată de acești radicali liberi. În acest fel, tenul tău este menținut sănătos și strălucitor.

Vitamina C nu funcționează ca o barieră pentru razele UV, dar odată ce aceste radiații pătrund în piele, ea este un antioxidant puternic care încetinește rata la care radicalii liberi deteriorează colagenul și, astfel, ajută la repararea pielii. Așa că, fie că preferi să adaugi un complex de vitamina C la rutina ta normală cu produse pentru protecție solară, fie că vrei să simplifici lucrurile, utilizând creme de protecție solară cu vitamina C, important e să nu uiți cât de important este să folosești produse cu SPF care te vor ajuta să îți protejezi pielea.

3.3. Măști de păr cu vitamina C

Acțiunea dăunătoare a radicalilor liberi poate bloca creșterea părului și poate face ca firele să îmbătrânească mai repede. Vitamina C este un puternic antioxidant, care ajută la protecția împotriva stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi. În plus, corpul tău are nevoie de vitamina C pentru a crea o proteină numită colagen, o parte esențială a structurii firului de păr.

De asemenea, vitamina C ajută corpul să absoarbă fierul, un mineral necesar pentru creșterea părului. Așa că uneori poți opta pentru folosirea măștilor de păr cu vitamina C, care îți ajută podoaba capilară să fie mai sănătoasă și mai frumoasă. Caută măști de păr cu vitamina C sau prepară-ți singură acasă o mască de păr pe bază de ingrediente bogate în vitamina C, însă mare atenție la cantitățile pe care le folosești, pentru a nu obține efecte nedorite.

3.4. Alte produse cosmetice cu vitamina C

Pe lângă cremele cu vitamina C sau măștile pentru păr sau față cu vitamina C, există și alte tipuri de produse cosmetice care au ca ingredient principal acest nutrient. Poți opta pentru un serum cu vitaminele C și E. Studiile arată că efectele vitaminei C sunt mai puternice atunci când este combinată cu vitamina E.

Pentru ochi, poți folosi o cremă cu vitamina C, cu peptide, pentru că acest gen de produs te va ajuta să scapi de cearcăne și îți va deschide nuanța pielii.
Totodată, vitamina C (acidul ascorbic) se găsește și sub formă de fiole și poate fi folosită în rutina de înfrumusețare: această vitamină menține elasticitatea pielii și întârzie procesul de îmbătrânire, având acțiune antioxidantă.

Dacă vrei, poți încerca acasă și o mască de față cu vitamina C care se aplică precum un șervețel pe ten.

De asemenea, poți să încerci vitamina C lichidă, disponibilă în magazinele cu produse de înfrumusețare, care conține un procent mare de vitamina C. Picăturile pot fi aplicate prin tamponare pe piele, după curățare. Dacă vrei să încerci vitamina C pentru rutina ta de înfrumusețare și nu ești sigură ce fel de produs să alegi, cere sfatul medicului dermatolog.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time. 
 

Sursă foto Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Vitamin C 
https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-c/
NIH - Vitamin C - Fact Sheet for Health Professionals
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/
Frontiers - The Long History of Vitamin C: From Prevention of the Common Cold to Potential Aid in the Treatment of COVID-19
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2020.574029/full
Studiul „The Long History of Vitamin C: From Prevention of the Common Cold to Potential Aid in the Treatment of COVID-19”, apărut în Front. Immunol., 28 October 2020, Sec. Nutritional Immunology, https://doi.org/10.3389/fimmu.2020.574029, autori: Mauro Parimbelli et al.

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0