Cum arata cancerul de piele in toate formele sale

Cancerul de piele este adesea asociat cu alunițele însă acesta poate căpăta și alte forme – iată cum poate arăta cancerul de piele, pentru a învață cum să îl identifici în timp util!

Oricine poate fi diagnosticat cu cancer de piele, la orice vârstă, iar boala poate apărea pe orice parte a corpului. Și deoarece cancerele de piele apar în multe forme și dimensiuni, pot fi dificil de identificat. În timp ce imaginile cu cancerul de piele pot fi utile pentru a afla cum poate arăta cancerul de piele, a-ți cunoaște propria piele și a înțelege ce să cauți te poate ajuta să detectezi cancerul devreme, când este cel mai ușor de vindecat.

Cancerul de piele nu arată numai precum o aluniță, ci poate să apară sub mai multe forme.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Iată cum mai poate arăta cancerul de piele!

Keratoza actinică

Cunoscută și sub denumirea de keratoză solară, această afecțiune descrie o leziune precanceroasă ce apare la nivel cutanat în urma expunerii excesive la soare. Zonele în care keratoza actinică apare de obicei sunt fața, buzele și mâinile. Cu aspectul unui neg și cu textura foarte aspră, keratoza actinică poate fi depistată mai degrabă prin palpare decât prin observare.

În cazul în care leziunile sunt lăsate netratate, un procent de 10% dintre cazurile de keratoza actinică se transformă în carcinom scuamos. Dacă mergi la medic din timp, dermatologul îndepărtează aceste leziuni prin înghețare sau prin administrarea unor scruburi chimice și a unor creme care distrug celulele canceroase și precanceroae.

Nevi displazici

Aceste formațiuni sunt similare melanomului, care se prezintă sub forma unei alunițe. Nevii displazici au dimensiuni ce depășesc 6 milimetri, marginile neregulate și culori diverse. Nevii displazici sunt formațiuni necanceroase, însă e bine să mergi la medicul dermatolog imediat ce îi observi întrucât e posibil să fie vorba despre melanom, care se aseamănă foarte tare.

Carcinomul bazocelular 

Acesta este cel mai frecvent tip de cancer de piele, care se dezvoltă frecvent la persoanele care au pielea deschisă la culoare. Acest tip de cancer arată adesea ca o umflătură sau o zonă roz pe piele.
Acest tip de cancer poate să apară sub forma unei alunițe de culoare roz, cu aspect lucios, dar și sub formă de răni deschise. Fața, urechile, scalpul, umerii, mâinile, brațele și picioarele, adică zonele din corp cel mai expuse la soare, sunt zonele în care carcinomul bazocelular se instalează de cele mai multe ori.

Diagnosticul precoce și tratamentul pentru carcinomul bazocelular  sunt importante. Netratat, acest tip de cancer de piele poate pătrunde în nervi și oase, provocând daune și desfigurare.

Cancerul bazocelular morfoeic

Acest tip de cancer de piele cu celule bazale poate arăta ca o zonă dureroasă a pielii care nu se vindecă. Ar putea părea de culoarea pielii, ca o cicatrice sau o zonă îngroșată a pielii care devine foarte lent mai mare. Este posibil să observi și prezența unor vase de sânge mici.

Carcinomul scuamos

Zonele scuamoase, care pot forma crustă, pot sângera ori pot rămâne deschise, e posibil să indice prezența carcinomului scuamos. Analizează zona din jurul presupusului carcinom cu mare atenție. La fel ca și keratoza actinică, și carcinomul scuamos apare în zonele expuse soarelui: față, mâini, picioare. Diagnosticul și tratamentul precoce pot împiedica carcinomul scuamos să se răspândească în alte zone ale corpului.

Melanomul 

Melanomul apare sub forma unei alunițe ori a unui semn din naștere. Acesta crește repede și este cel mai periculos tip de cancer, având abilitatea de a se metastazia. Expunerea la radiațiile UV determină apariția și multiplicarea celulelor canceroase.

Tipuri mai rare de cancer de piele

În timp ce carcinomul bazocelular, carcinomul cu celule scuamoase și melanomul sunt mai răspândite, există câteva tipuri mai rare de cancer de piele, despre care ar fi bine să știi, deoarece pot fi confundate cu afecțiuni non-canceroase, întârziind diagnosticul și tratamentul.

Dermatofibrosarcomul protuberans

Acesta poate arăta ca o cicatrice obișnuită, un chist sau o vânătaie. Se poate dezvolta oriunde pe corp, dar se găsește cel mai frecvent pe brațe, picioare sau trunchi. În timp, poate crește pentru a deveni un nodul mare sub piele. Tumora crește lent, dar poate pătrunde adânc în derm și poate infiltra grăsimea și țesutul din jur.

Sarcomul Kaposi

Sarcomul Kaposi este un cancer de piele rar care se dezvoltă din celulele care căptușesc vasele de sânge sau vasele limfatice. Există două tipuri de sarcom Kaposi:

  • Primul tip, denumit adesea sarcomul Kaposi clasic (CKS), este adesea observat la bărbații de peste 50 de ani de origine europeană, mediteraneană sau din Orientul Mijlociu. Acest tip de cancer are o creștere lentă, este mai ușor de tratat și rareori cauzează probleme grave.
  • Al doilea tip este un cancer agresiv care afectează persoanele cu sisteme imunitare slăbite, inclusiv pacienții cu cancer, cei care au primit transplant de organe și persoanele care au fost diagnosticate cu HIV. 

Sarcomul Kaposi se poate prezenta sub formă de leziuni roșii, violete sau maro pe piele, mucoase, ganglioni limfatici și alte organe. Leziunile pot fi plate sau în relief și se pot dezvolta și răspândi rapid.

Carcinomul microchistic anexal 

Carcinomul microchistic anexal este o tumoare foarte rară a pielii care se dezvoltă în glandele sudoripare, cel mai adesea în regiunea capului și gâtului. Acest tip de tumoare este cunoscut și sub numele de carcinom al glandei sudoripare. 

Persoanele cu vârsta de 50 de ani și care au peste 50 de ani sunt cele mai susceptibile de a dezvolta aceste tumori. În timp ce acest tip de cancer poate fi agresiv la nivel local, crescând în dimensiune și în țesuturile din apropiere, rareori se răspândește (metastazează) în părți mai îndepărtate ale corpului. Carcinomul microchistic anexal poate apărea ca o pată gălbuie în relief sau o umflătură netedă pe piele.

Carcinom cu celule Merkel

Și acesta este un tip de cancer de piele rar, agresiv, cu un risc ridicat de recidivă și răspândire (metastazare) în alte zone ale corpului. Celulele Merkel sunt localizate adânc în stratul superior al pielii.  
Aceste tumori apar de obicei ca leziuni ferme, nedureroase sau noduli pe zonele corpului cele mai expuse la soare, inclusiv capul, gâtul sau pleoapele. Deși aceste tumori nu sunt la fel de distinctive ca alte tipuri de cancer de piele, rata lor rapidă de creștere este adesea cea care îi determină pe pacienți să meargă la un consult de specialitate.

Carcinomul sebaceu

Un carcinom sebaceu este un cancer neobișnuit care apare din cauza creșterii necontrolate a celulelor care căptușesc glandele sebacee (glandele sebacee sau glandele producătoare de sebum) din piele. Se dezvoltă adesea pe față și pe pleoape, dar poate apărea oriunde pe corp. Potrivit Colegiului American de Chirurgie Mohs, aproximativ 30% dintre persoanele cu o afecțiune genetică cunoscută sub numele de sindrom Muir-Torre dezvoltă carcinoame sebacee. Pacienții cu sindrom Muir-Torre pot dezvolta și afecțiuni interne maligne, inclusiv cancer de colon.

Cu ce ​​seamănă? Carcinomul sebaceu poate apărea ca un nodul sau sub forma unei zone îngroșate a pielii de pe pleoapă sau de pe față, care este adesea nedureroasă și uneori are secreții sau sângerează. În alte părți ale corpului, tumora poate arăta ca un nodul gălbui care uneori sângerează.

Sarcomul pleomorf nediferențiat

Sarcoamele pleomorfe nediferențiate sunt tumori rare ale țesuturilor moi care apar adesea din celule cunoscute sub numele de fibroblaste, în derm. Acest tip de tumoare apare adesea la bărbații în vârstă. Sarcoamele pleomorfe nediferențiate pot apărea oriunde pe corp, pot crește rapid și se pot răspândi în alte părți ale corpului. Acest tip de cancer apare sub forma unui nodul în creștere sau o zonă umflată pe piele, care apare pe brațe, picioare, abdomen sau scalp.

Boala Pagets extramamară

Apare frecvent în zonele în care glandele sudoripare apocrine sunt abundente, la axile sau în jurul anusului și organelor genitale. Afecțiunea este legată de boala Paget a sânului. Acest cancer cu creștere foarte lentă durează uneori ani pentru a deveni vizibil. Se dezvoltă sub forma unei erupții cutanate persistente, uneori iritantă, care seamănă cu eczema și nu răspunde la tratamentele topice.

Recomandări pentru prevenirea cancerului de piele

Pentru a depista, diagnostica și trata cancerul de piele în timp util este recomandată autoexaminarea pielii lunar. Imediat ce se observă o formațiune ciudată, schimbarea unei alunițe sau o rană deschisă care nu se vindecă în câteva săptămâni, este necesar să mergi la medicul dermatolog pentru a te asigura că totul este în regulă.

Principala cauza a apariției cancerului de piele este expunerea la radiațiile UV emise de soare ori de lămpile UV ale solarului așa că este recomandat să nu ne expunem acestor surse de radiații.

Dacă medicul dermatolog îți recomandă îndepărtarea unei alunițe, nu sta pe gânduri și fă excizia aluniței.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Dermatology Association - Types of skin cancer
https://www.aad.org/public/diseases/skin-cancer/types/common
Cancer Research UK - Looking for signs of skin cancer
https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/skin-cancer/symptoms/photos
Skin Cancer Foundation - Rare Skin Cancers
https://www.skincancer.org/skin-cancer-information/rare-skin-cancers/#ks
 

 
 
 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0