Obezitatea in randul varstnicilor - implicatii si tratament

Obezitatea la pacientii de peste 70 de ani are alte implicatii decat in randul tinerilor, de pilda. Afectiunile asociate cu obezitatea pot pune in pericol viata acestora.

Complicatiile obezitatii pot deveni mai periculoase odata cu inaintarea in varsta, asta pentru ca organismul este mai slabit, dar si pentru ca de multe ori exista si alte afectiuni asociate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Problemele respiratorii, de pilda, pot pune in pericol viata pacientului obez. Presiunea pusa pe zona pieptului de kilogramele in plus, precum si modificarile structurale ce apar la nivelul plamanilor din cauza obezitatii maresc riscurile pentru pacient. Apneea in somn poate cauza, in cazul acestor pacienti, tulburari de natura cognitiva.

Artrita si osteoartrita (artroza) sunt alte doua probleme majore ale pacientilor varstnici care sufera de obezitate. Artrita este principala cauza de dizabilitate in randul seniorilor. Un indice mare de masa corporala contribuie la declansarea si agravarea osteoartritei la nivelul genunchilor. Kilogramele in plus sporesc presiunea pusa pe genunchi, dar si pe solduri. Reducerea masei corporale este prima masura care poate fi luata de pacientul varstnic ce sufera de artroza, pentru reducerea durerilor articulare, dar si pentru incetinirea evolutiei afectiunii.

Bolile cardiovasculare, care provoaca adesea decesul in randul persoanelor varstnice, sunt favorizate de obezitate. Hipertensiunea, hipercolesterolemia si nivelul mare de glucoza din sange favorizeaza evenimentele cardiovasculare. Vestea proasta este ca obezitatea este adesea asociata cu aceste conditii.

Diabetul de tip 2 este si el favorizat de obezitate – statisticile arata ca 7 kilograme in plus pot creste riscul de diabet cu pana la 50%.

Obezitatea favorizeaza, la persoanele in varsta, si complicatiile mintale. Kilogramele in plus afecteaza functiile cognitive, modificand modul in care procesam informatiile, afectand memoria, precum si puterea decizitionala. Aceste functii sunt oricum degradate de trecerea anilor, insa specialistii sustin ca se deterioreaza mai repede in prezenta obezitatii.

Calitatea vietii, per total, este afectata de obezitate, iar asocierea acesteia cu o varsta inaintata ingreuneaza si mai mult lucrurile pentru pacient.

Combaterea obezitatii la persoanele in varsta

Chiar si o scadere cu doar 3% a masei corporale poate imbunatati starea de sanatate a seniorilor obezi, reducandu-se astfel inflamatia, tensiunea arteriala, nivelul de colesterol, precum si cel al zaharului din sange (glicemia).

In acest scop, pacientul poate practica urmatoarele activitati:

  • Plimbarile
  • Inotul
  • Mersul pe bicicleta


Incalzirea inainte de orice forma de miscare este obligatorie, intrucat reduce riscul de accidentare a articulatiilor ori de fortare a musculaturii.

Modificarea dietei astfel incat aportul caloric sa fie redus este, de asemenea, esentiala pentru scaderea in greutate. Se recomanda evitarea alimentelor cu densitate calorica mare, precum dulciurile, prajelile ori alimentele procesate.

Chirurgia bariatrica poate fi, uneori, folosita pentru combaterea obezitatii. In multe situatii insa, riscurile asociate cu o asemenea interventie elimina din start aceasta optiune pentru pacient.

Este important ca pacientul obez sa se straduiasca sa adopte un stil de viata cat mai sanatos, pentru reducerea riscului de complicatii, dar si pentru sporirea calitatii vietii sale. Totusi, nu sunt recomandate dietele drastice, care slabesc organismul seniorului si pot cauza dezechilibre majore.

Adoptarea unui stil de viata sanatos, precum si controalele medicale regulate sunt recomandate tuturor, insa mai ales persoanelor varstnice, a caror sanatate este mai fragila.

Medicul generalist poate ajuta pacientul care sufera de obezitate cu o serie de recomandari in vederea scaderii in greutate. Totodata, un nutritionist poate face un plan alimentar personalizat, care sa asigure varstnicului nutrientii necesari, fara insa sa creeze vreun deficit ori sa creasca vreun risc.

O serie de medicamente pe care seniorul le poate lua pot favoriza obezitatea, de aceea e important ca medicul generalist sa revizuiasca tratamentul pacientului obez. De pilda, antiepilepticele, antipsihoticele, antidepresivele, betablocantele si steroizii sunt medicamente ce au ca efect secundar crestea in greutate. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0