Bypass Gastric: cum se face, ce efecte are si ce riscuri implica

Informatii generale despre bypass-ul gastric

- Ce este bypass-ul gastric

- Tehnici de realizare a bypass-ului gastric

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

- Rolul bypass-ului gastric

- Conditii de realizare a bypass-ului gastric

- Contraindicatii pentru realizarea bypass-ului gastric

- Riscurile bypass-ului gastric

De ce se recomanda bypass-ul gastric

Cum se realizeaza recuperarea dupa bypass-ul gastric

- Perioada de recuperare dupa bypass-ul gastric

- Dieta de recuperare dupa bypass-ul gastric

- Recomandari pe termen lung dupa un bypass gastric

 

Informatii generale despre bypass-ul gastric

Bypass-ul gastric este o interventie chirurgicala folosita pentru reducerea greutatii pacientilor care sufera de obezitate morbida ori care au o alta forma de obezitate de mai bine de 5 ani. Aceasta interventie modifica modul in care stomacul si intestinale digera si elimina alimentele pe care le consumi. Dupa operatie, stomacul va fi mai mic, ceea ce inseamna ca satietatea se instaleaza mai rapid. De asemenea, din cauza ca alimentele nu ajung in unele zone ale stomacului, organismul absoarbe mai putine calorii din mancarea consumata.

Ce este bypass-ul gastric

Bypass-ul gastric reprezinta o interventie chirurgicala prin care din stomac se formeaza un saculet (prin captare), care va fi conectat direct la o portiune de intestinul subtire. Scopul unui bypass gastric este de a diminua capacitatea de absorbtie a intestinului subtire si cantitatea de alimente ingerata.

Tehnici de realizare a bypass-ului gastric

Exista doua metode de realizare a bypass-ului gastric, insa medicul este cel care hotaraste care este cea mai potrivita pentru fiecare pacient, in functie de starea de sanatate a acestuia.

Izolarea unei portiuni din stomac prin capse sau banda elastica

Izolarea unei portiuni din stomac prin capse sau banda elastica este adesea aleasa de medici. Aceasta procedura este restrictiva, limitand cantitatea de alimente consumata.

Conectarea unei parti din intestinul subtire la pliul stomacal creat

Conectarea unei parti din intestinul subtire la pliul stomacal creat este o procedura care restrictioneaza cantitativ alimentele, insa totodata limiteaza si absorbtia caloriilor din alimentele consumate.

Rolul bypass-ului gastric

Bypass-ul gastric poate ajuta pacientul sa reduca cu pana la 67% greutatea corporala in primii doi ani dupa realizarea interventiei chirurgicale. Mai mult decat atat, reducand greutatea, aceasta procedura medicala reduce si riscurile asociate cu obezitatea si trateaza totodata partial sau chiar total unele complicatii ale supraponderalitatii.

Reducerea cantitatii de alimente consumate

In primul rand, prin micsorarea stomacului, bypass-ul gastroc reduce si cantitatea de alimente consumate pentru a obtine senzatia de satietate. Dupa un bypass gastric, pacientul nu mai poate manca in cantitati mari.

Diminuarea absorbtiei intestinale

De asemenea, prin conectarea unei parti din stomac la intestinul subtire, se limiteaza absorbtia intestinala a caloriilor din alimentele consumate. Asta inseamna ca nu numai ca pacientul mananca mai putin, ci si ca organismul ia si mai putine calorii din alimentele consumate.

Conditii de realizare a bypass-ului gastric

Bypass-ul gastric se realizeaza in cazul pacientilor care sufera de obezitate ce nu a putut fi tratata prin metodele clasice – dieta si sportul. Exista o serie de conditii pe care pacientul trebuie sa le intruneasca pentru ca medicul sa ii recomande aceasta procedura.

Nivelul recomandat al indicelui de masa corporala

Pentru realizarea bypass-ului gastric, pacientul trebui sa aiba indicele de masa corporala mai mare de 40 – adica sa sufere de obezitate morbida. Se poate sa fie recomandat si celor care au indicele de masa corporala intre 35 si 39,9, daca acestia sufera de complicatii specifice obezitatii precum hipertensiune, diabet de tip 2, apnee in somn. In cazuri mai rare, bypass-ul gastric e recomandat celor cu indice de masa corporala intre 30 si 34, daca exista complicatii serioase din cauza greutatii.

Perioada de obezitate

In general, bypass-ul gastric este recomandat celor care sufera de obezitate de cel putin 5 ani.

Varsta pacientului

In ceea ce priveste varsta, bypass-ul gastric este permis pacientilor cu varste curprinse intre 18 si 65 de ani.

Contraindicatii pentru realizarea bypass-ului gastric

Exista unele situatii in care, in ciuda faptului ca pacientul intruneste toate conditiile enumerate mai sus, bypass-ul gastric ii este contraindicat.

Alccolismul

Bypass-ul gastric este interzis pacientilor care sufera de alcoolism, asta pentru ca interventia chirurgicala modifica modul in care alcoolul este metabolizat, pacientul capatand o toleranta scazuta la alcool. Acest lucru i-ar putea cauza o serie de probleme de sanatate, poate chiar si decesul.

Depresii netratate

Rata sinuciderilor in randul pacientilor care recurg la bypass gastric este de 5 ori mai mare decat in randul populatiei care nu a suferit o asemenea interventie chirurgicala. De aceea, bypass-ul gastric nu e recomandat pacientilor care au suferit de depresii severe in trecut.

Afectiuni psihiatrice

Bypass-ul gastric nu e indicat nici pacientilor care sufera de afectiuni psihiatrice precum tulburarea bipolara, asta pentru ca aceasta interventie chirugicala creste incidenta episoadelor maniacale.

Riscurile bypass-ului gastric

La fel ca orice alta interventie chirurgicala, si bypass-ul gastric implica o serie de riscuri pentru pacient. Medicul va discuta pe larg acest subiect cu pacientul, astfel incat cel din urma sa fie pregatit pentru ce il asteapta.

Aparitia unor carente nutritionale

Carentele nutritionale sunt des intalnite dupa bypass-ul gastric, insa de multe ori sunt neglijate. Limitarea capacitatii de absorbtie a intestinului subtire poate priva organismul de anumiti nutrienti necesari. Deficitul de fier, care cauzeaza anemie, dar si cel de zinc, de vitamine din complexul B sau de vitamina A este des intalnit in randul pacientilor care au trecut printr-o asemenea interventie chirurgicala.

Complicatii chirurgicale

Complicatiile chirurgicale ce pot aparea in timpul interventiei de bypass gastric sunt aceleasi complicatii ce pot aparea in timpul oricarei interventii. Acestea sunt: hemoragia, infectia, tromboembolismul venos. De asemenea, poate aparea si oculia intestinala ori hernia gastrica.

Slabirea in timp a capselor de fixare a pliului stomacal

In timp, capsele prin care se fixeaza pliul stomacului se pot slabi. Astfel, stomacul se poate mari, permitand consumul de alimente excesiv si, prin urmare, acumularea de kilograme in plus.

Probleme functionale ale organismului

In urma bypass-ului gastric pot aparea, de asemenea, si probleme functionale ale sistemului gastrointestinal.

Ameteli, transpiratii, diaree imediat dupa masa

Pacientii care au suferit un bypass gastric pot observa ca, dupa masa, pot aparea simptome precum ameteala, lesin sau transpiratii abundente. Acest lucru se petrece din cauza ca alimentele nedigerate suficient sunt „aruncate“ de stomac direct in intestinul subtire. In acel moment, anumite substante sunt eliberate de intestine. Substanele cu pricina afecteaza tensiunea arteriala a pacientului, provocand ameteli sau chiar lesin. Discuta cu medicul tau pe aceasta tema si vei primi recomandarile necesare. In general, medicul va interzice consumul de lichide timp de cel putin 30 de minute dupa masa, va recomanda impartirea caloriilor zilnice in 6 portii, va recomanda intinderea in pat timp de 30 de minute dupa masa si totodata va recomanda evitarea alimentelor bogate in carbohidrati simpli precum faina alba sau zaharul.

 

 

De ce se recomanda bypass-ul gastric

Bypass-ul gastric este recomandat atat pentru reducerea greutatii, cat si pentru reducerea riscurilor asociate cu obezitatea ori a complicatiilor ce au aparut pe fondul supraponderalitatii. Costurile acestei interventii pot fi destul de mari, de aceea si posibilitatile financiare ale pacientului obez reprezinta un factor decisiv in luarea deciziei de a realiza o asemenea interventie.

Posibilitatea de a reduce cu pana la 80% masa corporala

Pacientul care trece printr-o interventie de bypass gastric iti poate reduce greutatea corporala cu pana la 80%. Bineinteles, slabirea se va face treptat si timpul in care greutatea scade difera de la un pacient la altul.

Interventie chirurgicala minim invaziva, laparoscopica

Bypass-ul gastric presupune o interventie chirurgicala minim invaziva, realizata laparoscopic. Asadar, nu raman cicatrice si recuperarea pacientului este mult mai rapida, comparativ cu alte proceduri chirurgicale. In timpul bypass-ului gastric laparoscopic, medicul este ajutat de un instrument medical dotat cu o camera video de dimensiuni extrem de reduse – laparoscop. Acesta permite chirurgului sa vada in interiorul stomacului tau. Medicul va face 4-6 mici incizii in stomac, apoi va realiza micsorarea stomacului.

Aparitia senzatiei de satietate dupa o cantitate redusa de alimente

Intrucat stomacul este practic micsorat, senzatia de satietate se instaleaza mult mai rapid, fiind necesar un consum mult mai redus de alimente decat inaintea bypass-ului gastric. Astfel, prin consum caloric redus, pacientul slabeste.

Disparitia afectiunilor asociate cu obezitatea

Unele afectiuni ce apar pe fondul obezitatii dispar dupa ce greutatea revine in limitele normale. De pilda, hiperlipidemia, hipertensiunea, apneea in somn, boala de reflux gastroesofagian si uneori chiar si diabetul de tip 2 pot disparea dupa bypass-ul gastric.

Ameliorarea unor afectiuni medicale

Afectiunile care nu se vindeca dupa bypass-ul gastric inregistreaza totusi o ameliorare. Diabetul de tip 2, dar si durerile lombare sunt doua exemple de afectiuni care se pot ameliora dupa combaterea supraponderalitatii.

Reducerea glicemiei

Chiar in cateva zile dupa interventia chirurgicala, glicemia poate reveni in limitele normale, fara medicatie.

Transformari in viata personala si sociala

Bypass-ul gastric vine cu o serie de schimbari in bine la capitolul viata personala si sociala. Pacientul care combate obezitatea va scapa de dorinta de izolare, nu va mai fi marginalizat si isi va recapata stima de sine. Si viata personala va fi imbunatatita de reducerea indicelui de masa corporala.

Cum se realizeaza recuperarea dupa bypass-ul gastric

Bypass-ul gastric este o interventie chirurgicala care se realizeaza in cadrul unui spital si poate dura intre 2 si 4 ore.

Perioada de recuperare dupa bypass-ul gastric

Recuperarea dupa bypass-ul gastric nu este foarte anevoioasa, mai ales ca aceasta procedura se realizeaza laparoscopic.

Timpul de spitalizare

In functie de recuperarea fiecarui pacient, spitalizarea poate dura intre 3 si 5 zile. Fiecare organism are propriul ritm, de aceea e important ca zilele de spitalizare sa fie recomandate in functie de evolutia fiecarui pacient.

Reintoarcerea in campul muncii

In cel mult 2 saptamani dupa bypass-ul gastric, pacientul se poate intoarce la locul de munca. Este important ca acesta sa stie ca in primele 3 luni, va reismti o slabiciune musculara accentuata din cauza restrictiei calorice, dar si a pierderii masei musculare. Pe masura ce va trece timpul, pacientul se va simti din ce in ce mai bine, obisnuindu-se cu aportul caloric redus.

Recuperarea completa

Recuperarea completa poate dura pana la 6 luni dupa interventia chirurgicala de bypass gastric. Pacientul nu trebuie sa se simta descurajat, iar daca are probleme emotionale, ar trebui sa apeleze la ajutorul unui psiholog, care il va ajuta sa faca fata situatiei mai bine.

Dieta de recuperare dupa bypass-ul gastric

Dupa bypass-ul gastric, pacientul trebuie neaparat sa respecte o dieta pentru a se recupera cu bine.

Dieta cu lichide nedulci

In prima faza, imediat dupa interventia chirurgicala, pacientul trebuie sa adopte o dieta numai pe baza de lichide. Aceasta dieta trebuie urmata pana cand tractul gastrointestinal se reface. Lichidele permise sunt supele clare, dar si bauturile fara zahar. Bauturile dulci sunt contraindicate intrucat au un aport caloric foarte mare, care poate sabota incercarea organismului de a elimina kilogramele in plus.

Dieta cu alimente pasate, bogate in vitamine si minerale

Dupa vindecarea tractului gastrointestinal, se trece la dieta cu alimente pasate, care se mentine timp de doua saptamani. In aceasta perioada se consuma alimente pasate, piureuri si shake-uri bogate in proteine si alti nutrienti. Shake-urile proteice, produsele lactate si carnea pasata sunt alimente permise in aceasta etapa.

Dieta cu alimente moi

Dupa cele doua saptamani de dieta cu alimente pasate, se poate face trecerea la dieta cu alimente moi, care sa nu agreseze tractul intestinal. Abia dupa ce medicul iti da acordul sau poti trece la o dieta normala, care sa contina si alimente crocante, cu o textura mai dura.

Recomandari pe termen lung dupa un bypass gastric

Pentru ca bypass-ul gastric sa fie cat mai eficient, se recomanda modificarea stilului de viata pe termen lung, nu doar pe perioada recuperarii dupa interventie chirurgicala.

Consumul de cantitati reduse de alimente

Se recomanda consumul de alimente in cantitati mici – mesele mici si dese sunt ideale pentru pacientul care a suferit o asemenea interventie chirurgicala. Pacientul nu va putea consuma cantitati mari de alimente pentru ca apar senzatia de greata, durerile de stomac sau chiar varsaturile.

Hidratarea permanenta

Deshidratarea este un risc la care pacientul este expus dupa bypass-ul gastric, mai ales in prima luna, asta pentru ca e contraindicat consumul mare de lichide. Pe langa limitarea consumului de lichide, varsaturile si diareea contribuie si ele la deshidratarea organismului. De aceea, e indicat ca pacientul sa se hidrateze corespunzator, consumand 1,4 – 1,9 l de lichide pe zi, insa cu inghitituri mici si treptat, pe tot parcursul zilei. Dupa operatie, medicul poate prescrie saruri si minerale de rehidratare orala, pentru a combate efectele deshidratarii asupra organismului.

Mestecarea indelungata a hranei

Pentru ca hrana nu ramane mult timp in stomac, fiind transportata apoi catre intestinul subtire, e important sa mestecam cat mai bine alimentele consumate. Astfel, facilitam digestia.

Evitarea consumului de apa in timpul mesei

Medicul interzice pacientilor sa consume apa in timpul mesei, dupa un bypass gastric. Ideal ar fi ca acesta sa astepte intre 30 si 60 de minute dupa masa pentru a consuma apa sau alte lichide. Altfel, va suprasolicita stomacul micsorat.

Consumul zilnic de proteine, vitamine si minerale

Intrucat exista restrictii cantitative in ceea ce priveste mancarea dupa iterventia de bypass gastric, e indicat ca pacinetul sa isi concentreze atentia pe alimente bogate in continutul de proteine, vitamine si minerale. Totodata, e indicat sa se evite consumul de grasimi, alcool sau bauturi dulci, care au o densitate calorica foarte mare. Chiar daca pacientul consuma zilnic nutrientii esentiali pentru organism, e posibil sa sufere de un deficit din cauza ca intestinele si-au pierdut din capacitatea de absorbtie in urma interventiei chirurgicale. De aceea, medicul poate recomanda consumul indelungat de suplimente pe baza de vitamine, fier, calciu si nu numai.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0