Obezitatea si alimentele de tip fast-food

Consumul regulat de alimente de tip fast-food reprezintă o cale aproape sigură către obezitate. Acestea au un aport caloric mare, conțin grăsimi saturate și trans, dar și o cantitate mare de sodiu, fiind periculoase nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate, în general.

Obezitatea apare odată cu dezechilibrul creat între un consum prea mare de calorii în raport cu nevoile organismului în funcție de activitățile zilnice desfășurate. Alimentele de tip fast-food sunt hipercalorice, de aceea consumul frecvent al acestora crește riscul de instalare a supragreutății sau chiar a obezității.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

De ce reprezintă fast-food-ul un factor de risc pentru obezitate?

Alimentele de tip fast-food conțin cantități mari de zahăr, sodiu, grăsimi și carbohidrați, însă cantități foarte mici de vitamine și minerale. De asemenea, porțiile în care sunt servite sunt, de obicei, mai mari decât ar fi nevoie. Astfel, acestea predispun la acumularea de kilograme în plus.

Porțiile sunt mari, prețurile sunt mici

Nu numai că alimentele sunt nesănătoase și hipercalorice, însă porțiile sunt și foarte mari. Faptul că prețurile alimentelor de tip fast-food sunt mici contribuie la mărirea ratei de obezitate la nivel mondial, la fel și faptul că sunt la îndemână, în localuri deschise non-stop și preparate rapid.

Studiile în domeniu au scos la iveală faptul că în ultimii ani, mâncatul în oraș, dar și comenzile de mâncare la domiciliu au devenit din ce în ce mai populare. Atât mâncatul în oraș la fast-food, cât și comenzile de mâncare acasă cresc riscul de obezitate, întrucât aportul caloric este foarte mare, la fel ca porțiile primite.

Alimentele au un indice glicemic mare

Preparatele care se regăsesc în meniul restaurantelor de tip fast-food au, în general, un indice glicemic foarte mare. Corpul digeră aceste alimente cu indice glicemic mare foarte rapid, transformându-le în glucoză, care este eliberată în sânge. În mod normal, insulina transformă această glucoză în energie. Însă dacă apare rezistența la insulină, glucoza rămâne prea mult timp în sânge și afectează organele. Fast-food-ul este asociat cu un indice de masă corporală mărit și cu încercări eșuate de reducere a greutății. 

Alimentele de tip fast-food și obezitatea la copii

Un alt fapt îngrijorător constă în mărirea ratei obezității în rândul copiilor și adolescenților, dependenți de industria fast-food. Alimentele de tip fast-food sunt chiar mai periculoase în rândul copiilor decât al adulților. Un exces de 30 de calorii pe zi poate să ducă la apariția obezității în cazul copiilor, ceea ce înseamnă mai puțin de 2 cartofi prăjiți ori o treime dintr-o porție de suc de la fast-food.

Copiii nu se nasc având pofte alimentare, părinții și cei care îi îngrijesc le educă gusturile. De aceea, este important ca micuții să aibă o alimentație hrănitoare, care să îi ajute să își dezvolte armonios creierul și corpul. Produsele de fast-food nu sunt în niciun caz potrivite pentru copii, dar părinții sunt cei care trebuie să le dea exemplul cel bun, pregătind în casă mese hrănitoare, din alimente cât mai simple și naturale - legume, carne slabă, leguminoase, lactate, ulei de măsline - și să le ofere copiilor zilnic măcar un fruct proaspăt, nu sucuri pline de zahăr.

Cum să eviți obezitatea și riscul de boli asociate cu această afecțiune?

Iată câteva recomandări despre cum să te menții mai sănătos și în formă:

Caută să faci alegeri alimentare sănătoase

Evită să mănânci zi de zi alimente de tip fast-food, dar și pe cele foarte uleioase sau foarte sărate ori dulci, în general. Alege să prepari în casă mese nutritive, pe bază de legume, carne slabă, leguminoase, ulei de măsline și produse din cereale integrale. Încearcă să mănânci mai mult acasă și mai puțin în oraș și să rărești comenzile de mâncare cu livrare la domiciliu.

Exemple de preparate și combinații hrănitoare:

  • Supe și ciorbe de legume, leguminoase și carne slabă în care fierbi ingredientele, nu le prăjești înainte - uleiul se pune la final, o lingură în toată oala;
  • Tocănițe de legume, leguminoase și carne slabă, fără rântașuri și multă grăsime;
  • Salate de legume proaspete și fierte sau pregătite la abur, cu dressing de ulei de măsline, zeamă de lămâie sau oțet de mere, puțină sare și ierburi și condimente la alegere;
  • Creme de leguminoase (fasole bătută, humus, pastă de linte);
  • Carne și legume pregătite la cuptor sau la grătar;
  • Paste făinoase integrale și orez integral cu sosuri de legume;
  • Tartine de pâine integrală cu avocado pisat cu sare și lămâie + ou fiert, tartine cu felii de dovlecel și vânătă la grătar + feta, sendvișuri cu tofu, frunzoase și pesto etc.
  • Ouă fierte sau poșate, omlete cu legume și ierburi aromatice;
  • Iaurturi simple sau în care se pun bucăți de fructe proaspete și nuci ori semințe crude sau coapte;
  • Fulgi de ovăz sau tărâțe de ovăz cu lapte, fructe și nuci.

Pentru o digestie bună și pentru a nu favoriza luarea în greutate, se vor evita combinațiile carne + pâine sau carne + cartofi. Când consumi pește, acesta se poate asocia cu un cartof fiert sau cu orez sau cu o felie de pâine.

Mănâncă încet și mestecă bine

Pentru a ajuta digestia, nu te grăbi să mănânci. Multe persoane tind să ia masa pe stradă, din mers, sau mănâncă lângă calculator în timp ce trimit e-mail-uri sau stau la televizor și nu sunt atente la cât mănâncă. În acest mod, nu e de mirare că te poți supraalimenta, consumând mai multe calorii decât ai nevoie. Mestecă încet, cu atenție și încearcă să ai o atitudine relaxată la masă, nu purta discuții în contradictoriu și nu te enerva. Dacă iei masa în oraș, nu te grăbi să ceri o porție suplimentară, ci așteaptă câteva minute: de multe ori vei constata că te-ai săturat și nu mai ai nevoie de mâncare în plus.

Consumă gustări sănătoase

Unii oameni spun că mănâncă sănătos la mesele principale, dar nu-și dau seama că și gustările pot veni cu calorii în plus. Pentru a-ți potoli foamea sau poftele dintre mese, alege gustări sănătoase în locul gogoșilor, batoanelor de ciocolată, chipsurilor sau mezelurilor.

Alegeri sănătoase în materie de gustări sunt:

  • nucile și semințele de diverse tipuri (migdale, alune de pădure, nuci românești, semințe de floarea-soarelui etc.) crude sau coapte fără ulei – poți să mănânci cam două linguri de astfel de nuci sau semințe:
  • un iaurt consumat simplu sau cu bucăți de fructe proaspete (le pui tu, nu cumperi iaurt cu fructe, care are mai mult zahăr și aditivi decât fructe) și cu câteva nuci ori semințe;
  • două linguri de humus sau fasole bătută cu bețe de țelină, morcov, ardei gras etc.
  • o felie de pâine integrală cu o frunză de salată verde și câteva sardine;
  • o felie de pâine integrală cu muștar, un ou fiert, o felie de avocado stropită cu lămâie;
  • un fruct și o lingură de unt de arahide (alege unul fără zahăr și aditivi).

Redu consumul de băuturi dulci

Sucurile și compoturile din comerț, dar și sucurile din fructe preparate de tine, acasă, conțin cantități mari de zahăr. Dacă vrei să îți menții silueta, evită aceste băuturi și axează-te pe unele fără calorii sau cu foarte puține calorii: apă simplă sau cu zeamă de lămâie, ceaiuri de plante neîndulcite (sau în care pui un îndulcitor natural fără calorii, cum sunt unele care conțin stevia), cafea neagră, un smoothie pe zi (preparat, de exemplu, cu un măr, o portocală și un pumn de frunze de spanac).

Fii activ fizic

O metodă excelentă de a fi mai sănătos, mai în formă, de a evita obezitatea dar și de a combate stresul este să faci mișcare. Dacă te gândești că e nevoie să-ți dai sufletul alergând ca la maraton sau trăgând de fiare la sala de sport, să știi că nu este nevoie de eforturi imense pentru a fi activ fizic. Sigur, dacă ești genul de persoană energică și care are nevoie de sporturi mai intense, este foarte bine și le poți practica în stilul tău. 

Dacă ești mai degrabă un om sedentar, căruia nu prea îi place mișcarea, vezi ce anume ai putea face zilnic fără să te plictisești: poate o plimbare de jumătate de oră în parc, cu animalul de companie sau cu o persoană dragă, poate câteva ture cu bicicleta sau poate câteva exerciții de gimnastică ori posturi de yoga fără să ieși din casă. Important e să fie forme de mișcare pe care le poți include în programul tău fără să te dai prea tare peste cap, pentru că altfel vei renunța repede la ele.

Unii oameni au nevoie să fie singuri când fac sport, alții sunt mai stimulați să se țină de treabă dacă au companie, unii preferă să se miște afară, alții la sală ori în propria curte ori casă, deci alege ceva ce ți se potrivește ca să te asiguri că ți-ai creat toate condițiile pentru a face mișcare în mod regulat.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Direct - Prevalence of obesity and its association with fast-food consumption and physical activity: A cross-sectional study and review of medical students' obesity rate
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2049080122007671
Studiul „Prevalence of obesity and its association with fast-food consumption and physical activity: A cross-sectional study and review of medical students' obesity rate”, apărut în Annals of Medicine and Surgery, Volume 79, July 2022, 104007, autori: Moustafa Alhashemi et al.
Harvard T.H. Chan - Obesity Prevention Source 
https://www.hsph.harvard.edu/obesity-prevention-source/obesity-prevention/families/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0