Cauzele hipertensiunii: alte afectiuni sau utilizarea medicamentelor

În aproximativ unul din 20 de cazuri, hipertensiunea arterială apare ca urmare a unei boli principale, a medicației sau a drogurilor. Să vedem care sunt toate cauzele hipertensiunii, ce factori de risc există pentru hipertensiune arterială și ce măsuri poți lua.

Hipertensiunea, adică tensiunea arterială mai mare decât valorile normale, are mai multe cauze și factori de risc. Unii dintre aceștia pot fi evitați sau se poate lucra asupra lor, în timp ce alții nu pot fi modificați. Hipertensiunea nu este doar o problemă a vârstnicilor: studii recente arată că și mulți adulți tineri ajung să sufere de hipertensiune, aceasta fiind asociată în cazul lor cu fumatul, obezitatea, dislipidemia și consum excesiv de sare.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Tipuri de hipertensiune arterială

Când vine vorba de cauzele tensiunii arteriale crescute, trebuie să știm, înainte de toate, că există două tipuri de hipertensiune:

1. Hipertensiune arterială primară (numită și esențială)

Pentru majoritatea adulților, nu există o cauză identificabilă a hipertensiunii arteriale. Acest tip de hipertensiune arterială, numită și primară sau esențială, tinde să se dezvolte treptat, de-a lungul multor ani. Deși cauza exactă a hipertensiunii primare nu este cunoscută, se crede că mai mulți factori contribuie la dezvoltarea sa, inclusiv factori genetici, de mediu și stilul de viață. Riscul de hipertensiune arterială primară este mai mare la persoanele care au membri ai familiei cu această afecțiune. 

Deși hipertensiunea primară tinde să se dezvolte treptat de-a lungul multor ani, gestionarea factorilor de risc (fumat, obezitate, consum exagerat de sare sau de alcool, sedentarism) prin modificări ale stilului de viață și, dacă este necesar, tratament medicamentos, poate ajuta la controlul tensiunii arteriale și la reducerea riscului de complicații grave, cum ar fi bolile de inimă, accidentul vascular cerebral și insuficiența renală. 

2. Hipertensiune secundară

Unii oameni au hipertensiune arterială provocată de o afecțiune fundamentală, care se află, deci, la baza tensiunii arteriale mari. Acest tip de tensiune mare, numită hipertensiune arterială secundară, tinde să apară subit și să aibă valori mai mari decât se întâmplă în cazul hipertensiunii primare. Cauzele hipertensiunii pot fi diverse afecțiuni și numeroase medicamente, printre care:

  • sindromul de apnee în somn (apneea obstructivă);
  • problemele renale;
  • tumorile de la nivelul glandelor suprarenale;
  • problemele tiroidei;
  • tumorile endocrine;
  • efectele secundare ale medicamentelor;
  • anumite defecte ale vaselor de sânge cu care te-ai născut (congenitale);
  • malformațiile congenitale ale inimii;
  • anumite medicamente, cum ar fi anticoncepționalele, remediile pentru răceală, descongestionantele, suplimentele pentru durere care se eliberează fără prescripție medicală și unele medicamente eliberate pe bază de rețetă;
  • substanțele ilegale (drogurile), cum ar fi cocaina și amfetaminele;
  • abuzul de alcool sau consumul cronic de alcool.

Cauzele hipertensiunii: boli și alte stări

Factori de risc care pot însemna că ai o predispoziție mai mare să suferi de hipertensiune arterială sunt:

Diabetul

Persoanele cu diabet au un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune; în rândul persoanelor cu diabet de tip 1, glicemia mare (hiperglicemia) este un factor de risc pentru incidența hipertensiunii arteriale.

Psoriazisul

Studiile arată că psoriazisul a fost corelat cu un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială și diabet. Psoriazisul este o afecțiune inflamatorie cronică a pielii, iar inflamația cronică este asociată cu dezvoltarea hipertensiunii arteriale. Substanțele inflamatorii eliberate în organism în timpul puseelor de psoriazis pot afecta negativ vasele de sânge și sistemul cardiovascular, contribuind la creșterea tensiunii arteriale.

Sarcină

Gravidele au un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune, comparativ cu femeile de aceeași vârstă care nu sunt însărcinate. Preeclampsia este o afecțiune medicală serioasă care poate apărea după a 20-a săptămână de sarcină și care se caracterizează prin tensiune arterială crescută și prezența proteinelor în urină (proteinurie). Aceasta poate afecta și alte organe, cum ar fi rinichii și ficatul, și poate fi periculoasă atât pentru gravidă, cât și pentru făt. 

Stresul psihic

Studii diverse au oferit dovezi clare că stresul psihic, în special pe termen lung, poate avea un impact sever asupra tensiunii arteriale. Cortizolul și adrenalina pot determina vasele de sânge să se contracte, ceea ce crește rezistența la fluxul sangvin și tensiunea arterială. Stresul cronic poate provoca inflamație în organism, iar inflamația este un factor de risc pentru dezvoltarea hipertensiunii arteriale. Unele persoane recurg la comportamente nesănătoase pentru a face față stresului, cum ar fi fumatul, consumul excesiv de alcool sau alimentația necorespunzătoare, care pot contribui și acestea la creșterea tensiunii arteriale. 

Obezitatea și supragreutatea

Atât persoanele obeze, cât și cele supraponderale au un risc mai mare să dezvolte hipertensiune arterială, comparativ cu persoanele normoponderale. Obezitatea poate provoca o retenție excesivă de sodiu și lichide în organism, ceea ce duce la o creștere a volumului de sânge și, implicit, la creșterea tensiunii arteriale. Obezitatea este adesea asociată cu rezistența la insulină și cu diabetul zaharat de tip 2, care pot contribui la creșterea tensiunii arteriale prin diferite mecanisme, inclusiv tulburări ale funcției endoteliale și inflamație. În plus, țesutul adipos produce hormoni și substanțe chimice care pot afecta funcția cardiovasculară, inclusiv tensiunea arterială. 

Bolile de rinichi și infecții pe termen lung ale rinichilor

Glomerulonefrita, o inflamație a glomerulilor (structurile renale responsabile pentru filtrarea sângelui) poate duce la deteriorarea funcției renale și, în cele din urmă, la hipertensiune arterială. Persoanele cu diabet zaharat sunt predispuse la nefropatie diabetică, o afecțiune în care rinichii sunt afectați de niveluri ridicate de zahăr din sânge. Acest lucru poate duce la hipertensiune arterială prin mai multe mecanisme, inclusiv leziuni ale vaselor de sânge renale și retenție de sodiu și apă.

Infecțiile cronice ale rinichilor, cum ar fi pielonefrita cronică, pot duce la deteriorarea funcției renale și la modificări structurale ale rinichilor care pot afecta capacitatea acestora de a regla tensiunea arterială. Rinichii polichistici cresc riscul de hipertensiune arterială prin compresiunea țesutului renal sănătos și creșterea rezistenței vasculare renale. Insuficiența renală cronică poate duce la acumularea de substanțe în sânge care afectează tensiunea arterială.

Probleme hormonale

O tiroidă prea leneșă sau o tiroidă hiperactivă, sindromul Cushing, acromegalia, nivelul crescut al hormonului aldosteron și feocromocitomul cresc riscul de hipertensiune arterială. Schimbările hormonale care apar în timpul menopauzei pot contribui, de asemenea, la creșterea riscului de hipertensiune arterială. 

Lupus

Această boală în care sistemul imunitar atacă părți ale corpului cum ar fi pielea, încheieturile sau organele poate crește, de asemenea, riscul de hipertensiune arterială. Lupusul este caracterizat de inflamație cronică, care poate afecta vasele de sânge și funcția sistemului cardiovascular, contribuind la creșterea tensiunii arteriale. Mai mult, lupusul poate afecta rinichii, o afecțiune cunoscută sub numele de nefrită lupică. Deteriorarea rinichilor poate duce la hipertensiune arterială, deoarece rinichii sunt implicați în reglarea tensiunii arteriale prin eliminarea excesului de sodiu și apă din organism, cum am discutat. Și corticosteroizii, care sunt adesea prescriși pentru a controla inflamația în lupus, pot crește tensiunea arterială.

Sclerodermia

Sclerodermia poate afecta vasele de sânge, ducând la vasoconstricție și diminuarea fluxului sangvin către diferite organe și țesuturi. Această disfuncție vasculară poate contribui la creșterea tensiunii arteriale. Boala poate afecta rinichii, ducând la diverse afecțiuni renale, cum ar fi scleroza renală și hipertensiunea renovasculară. Sclerodermia poate afecta și inima, ducând la fibroză și rigiditate cardiacă. Aceste modificări pot afecta pomparea sângelui și reglarea tensiunii arteriale.

Cauzele hipertensiunii: medicamente

Unele medicamente cresc și acestea riscul de hipertensiune arterială:

Combinația de contraceptive orale

Contraceptivele orale pot afecta funcția endotelială (stratul interior al vaselor de sânge), ceea ce poate influența reglarea tensiunii arteriale și pot avea efecte asupra sistemului renină-angiotensină-aldosteron. Reacția la contraceptivele orale poate varia de la o persoană la alta, iar anumite femei pot fi mai susceptibile la creșterea tensiunii arteriale decât altele în timpul utilizării acestora. 

Medicația cu steroizi

Unele tratamente pentru psoriazis, lupus sau alte boli, cum ar fi corticosteroizii topici și sistemici, pot crește riscul de hipertensiune prin diverse mecanisme, inclusiv retenție de sodiu și apă, creșterea greutății corporale și modificări ale metabolismului glucidic. 

Unele antidepresive

Inhibitorii recaptării serotoninei și noradrenalinei, cum ar fi venlafaxina și duloxetina, pot afecta tensiunea arterială prin creșterea nivelurilor de noradrenalină în organism.

AINS-urile

Medicamentele antiinflamatoare non-steroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul pot interfera cu funcția rinichilor de a elimina excesul de sodiu și lichide din organism, ceea ce poate duce la retenție de sodiu și apă și creștere a volumului de sânge și tensiunii arteriale. Unele cercetări sugerează că AINS-urile pot afecta direct vasodilatația (lărgirea vaselor de sânge) și funcția endotelială (stratul interior al vaselor de sânge), ceea ce poate influența tensiunea arterială. 

Anumite tratamente împotriva răcelii sau alergiilor

Unele medicamente pentru tuse conțin codeină sau dextrometorfan, care pot avea efecte secundare asupra tensiunii arteriale sau pot interacționa cu alte medicamente utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale. Anumite descongestionante, cum ar fi pseudoefedrina, pot crește tensiunea arterială prin vasoconstricție (strângerea vaselor de sânge). Unele antihistaminice pot avea efecte secundare care pot crește tensiunea arterială, cum ar fi uscarea gurii și a ochilor, creșterea pulsului și retenția de sodiu și apă.

Anumite remedii pe bază de plante

Unele remedii din plante, cum ar fi cele pe bază de extract din lemn dulce, pot să sporească riscul de hipertensiune arterială.

Droguri

Consumul de droguri, cum ar fi cocaina sau amfetamina, crește tensiunea arterială.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Causes-High blood pressure (hypertension)
https://www.nhs.uk/conditions/high-blood-pressure-hypertension/causes/
NCBI - Risk Factors Associated With Hypertension in Young Adults: A Systematic Review
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10181897/
Studiul „Risk Factors Associated With Hypertension in Young Adults: A Systematic Review”, apărut în Cureus. 2023 Apr; 15(4): e37467. Published online 2023 Apr 12. doi: 10.7759/cureus.37467, autori: Meghanad Meher, Sourabh Pradhan, Soumya Ranjan Pradhan


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0