Cum tii hipertensiunea sub control daca ai peste 50 de ani?

Tensiunea arterială poate fi văzută ca un barometru pentru sănătatea generală a sistemului circulator. O persoană cu hipertensiune arterială are un risc semnificativ mai mare de insuficiență cardiacă, AVC (accident vascular cerebral), boală cronică renală și de deteriorare a arterelor (în mod similar cu deteriorările cauzate de colesterolul mare). Iată câteva recomandări pe care să le iei în calcul în ce privește hipertensiunea dacă ai trecut de vârsta de 50 de ani.

Pe scurt, după ce ai trecut de 40 de ani, e bine să îți monitorizezi tensiunea regulat, mai ales dacă știi că ai un istoric familial de hipertensiune arterială, dacă ești fumător sau mănânci foarte sărat. Dacă ai trecut de 50 de ani sau ai ajuns chiar la vârsta a treia, sfaturile sunt în continuare valabile, deoarece tensiunea arterială tinde să crească spre bătrânețe. 

Așadar, dacă ai ajuns la vârsta a doua sau te apropii de a treia, e bine să acorzi atenție mai mare acestui aspect. Potrivit National Heart, Lung and Blood Institute din SUA, o persoană care are o tensiune arterială considerată sănătoasă (optimă) la vârsta de 50 de ani are un risc de 90% să dezvolte hipertensiune arterială mai târziu. Din fericire, chiar și la vârste de peste 50 sau peste 60 de ani, poți avea un rol activ în viața ta și poți lua măsuri pentru a reduce tensiunea arterială mare.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cum menții tensiunea arterială la valori normale prin stilul de viață?

Oricât de dificil ar părea, e important să înveți cum să menții tensiunea arterială în limite normale, mai ales că acest control este destul de simplu. La fel ca la alte tipuri de probleme ale sistemului circulator, cum este colesterolul mărit, primul pas pentru a reduce valorile tensiunii arteriale sunt schimbările făcute în stilul de viață. Dacă ai fost diagnosticat cu hipertensiune arterială, primul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere este să îți schimbi stilul de viață. De altfel, probabil că medicul tău ți-a spus deja acest lucru. 

Mișcarea luptă cu hipertensiunea

Exercițiile fizice și alte forme de mișcare regulată sunt esențiale, la fel și controlul greutății. Un alt lucru extrem de important este să ai o alimentație cât mai săracă în sare, să nu exagerezi cu alcoolul și să faci tot posibilul să renunți la fumat.

Recomandările experților din domeniu spun că ar trebui să faci cel puțin 30 de minute de mișcare în fiecare zi. Pentru seniori, exercițiile fizice pot implica simple modificări în rutina de zi cu zi, cum ar fi să mergi mai des pe jos și să te implici în treburile casnice, tocmai din dorința de a face mai multă mișcare. Pe lângă faptul că îți îmbunătățește starea generală de sănătate a sistemului cardiovascular și îți îmbunătățește nivelul colesterolului, exercițiile fizice te pot ajuta și să slăbești dacă ai kilograme în plus.

Alimentația cu mai puțină sare e importantă dacă suferi de hipertensiune arterială

Dezvoltarea unei diete sănătoase (atât în legătură cu pierderea în greutate, cât și cu normalizarea valorilor tensionale) după 50 de ani este o altă unealtă esențială pentru scăderea tensiunii arteriale. Alimentația potrivită este importantă pentru toată lumea, dar mai ales pentru oamenii de vârsta a doua și pentru seniori, din motivele standard: pentru o sănătate mai bună a sistemului cardiovascular, pentru mai multă energie și pentru a îmbătrâni cât mai frumos și a-ți păstra independența în mișcare.

O dietă săracă în sare, deci în care eviți alimente cu foarte mult sodiu, precum mezelurile, chipsurile, brânzeturile prea sărate este îndeosebi de importantă pentru reducerea valorilor tensiunii arteriale, pentru că sarea, în mod indirect, crește volumul de sânge (adăugând apa în fluxul sangvin), lucru care crește și tensiunea arterială. 

Când gătești, folosește mai multe ierburi aromatice și condimente și adaugă mai puțină sare în oală, iar când îți cumperi din comerț alimente precum conservele, uită-te și cam câtă sare au. Limitează consumul de fast-food și semipreparate de la supermarket, deoarece și acestea tind să fie pline de sare.

Încearcă dieta DASH

Una dintre cele mai frecvent recomandate diete pentru acei oameni care se luptă cu hipertensiune arterială este dieta DASH, abreviere care vine de la „Dietary Approaches to Stop Hypertension”, cu alte cuvinte, abordări dietetice pentru stoparea hipertensiunii arteriale.
Dieta DASH este un regim sărac în sare, sărac în grăsimi, care pune accentul pe fructe, legume și cereale. Dieta aceasta este rezultatul unui studiu, care a arătat că grupul de persoane care a urmat dieta DASH și-a redus tensiunea arterială cu o medie de 6 puncte în ce privește tensiunea sistolică și cu 3 puncte în ce privește tensiunea diastolică. Acele persoane din cadrul studiului care fuseseră deja diagnosticate cu hipertensiune arterială și-au redus tensiunea cu 11 puncte (pe cea sistolică) și cu 6 puncte (pe cea diastolică).

Stai departe de țigări

Nicotina din țigări stimulează corpul să elibereze adrenalină, un hormon care crește ritmul cardiac și tensiunea arterială. Dacă ai deja hipertensiune arterială, fumatul poate agrava această condiție, punând o presiune suplimentară asupra inimii și vaselor de sânge.

Fumatul accelerează procesul de ateroscleroză, care este acumularea de plăci de colesterol pe pereții arterelor. Acest lucru poate duce la îngustarea și rigidizarea arterelor, ceea ce, la rândul său, poate crește tensiunea arterială și poate limita fluxul sangvin către organele vitale.

Mai mult decât atat, fumatul favorizează coagularea sângelui, ceea ce poate duce la formarea de cheaguri care pot bloca arterele și pot provoca atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale (AVC). Ca să nu mai spunem că fumatul poate afecta și eficacitatea unor medicamente prescrise pentru controlul hipertensiunii, ceea ce face mai dificilă gestionarea acestei condiții.

Și medicația este foarte importantă

Așa cum mulți pacienți cu hipertensiune arterială știu, modificările în stilul de viață și în alimentație pot fi adesea greu de făcut, iar obiceiurile sănătoase greu de întreținut. De aceea, o parte, fie că au trecut sau nu de 50 de ani, au nevoie și de medicamente antihipertensive, acestea fiind o opțiune importantă pentru mulți vârstnici, uneori tocmai pentru că hipertensiunea lor este suficient de severă pentru a necesita combinarea schimbărilor făcute în stilul de viață cu medicația. 

Dacă ai fost diagnosticat cu hipertensiune arterială și medicul ți-a prescris medicamente, e necesar să îi respecți indicațiile. Poate ai primit un singur medicament antihipertensiv, așa cum e cazul unor pacienți sau poate ai primit o combinație de medicamente, cum este cazul altora. Oricare ar fi situația, contează foarte mult să le iei cum ți-au fost recomandate și să mergi la controale regulate, pentru ca medicul să vadă dacă funcționează tratamentul, dacă e cazul să schimbe doza sau dacă e cazul să-ți prescrie altceva. 

Dacă ai reacții adverse la medicamentele pentru hipertensiune arterială, nu umbla tu singur la doze și în niciun caz nu renunța la tratament, pentru a nu te pune la risc de AVC sau de infarct. Spune-i medicului ce efecte adverse ai remarcat și acesta va decide ce e mai bine să îți recomande în continuare.

Există mai multe clase de antihipertensive, dar cele majore sunt inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) și blocantele canalelor de calciu - acestea două par a fi cele mai prescrise, conform studiilor -, alături de diuretice, blocante ale receptorilor angiotensinei II (BRA sau sartani) și beta-blocante.

Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA)

Acești agenți antihipertensivi blochează formarea angiotensinei II, un compus care strânge vasele de sânge, crescând astfel tensiunea arterială. Exemple includ enalapril, lisinopril și ramipril.

Blocantele canalelor de calciu

Aceste medicamente pentru hipertensiunea arterială împiedică intrarea calciului în celulele musculare ale inimii și ale vaselor de sânge, ceea ce duce la relaxarea vaselor de sânge. Exemple includ amlodipina, diltiazem și verapamil.

Diureticele

Aceste medicamente antihipertensive ajută la eliminarea sodiului și a apei din organism, reducând volumul sangvin și tensiunea arterială. Diureticele tiazidice, cum ar fi hidroclorotiazida, sunt frecvent utilizate.

Blocantele receptorilor angiotensinei II (sartanii)

Aceste medicamente sunt similare cu IECA, dar blochează receptorii pentru angiotensină II, în loc să împiedice formarea sa. Sartanii sunt adesea utilizați când pacienții experimentează efecte secundare după ce iau IECA. Exemple includ losartan, valsartan și irbesartan.

Beta-blocantele

Aceste medicamente reduc ritmul cardiac și forța de contracție a inimii, scăzând astfel tensiunea arterială. Sunt adesea prescrise pentru pacienții cu probleme cardiace preexistente. Exemple includ metoprolol, atenolol și propranolol.

Hipertensiune arterială îți scade speranța de viață?

Da, hipertensiunea arterială poate reduce speranța de viață dacă nu este gestionată corespunzător. Tensiunea arterială prea mare poate duce la boli coronariene, insuficiență cardiacă și hipertrofie ventriculară stângă (mărirea părții stângi a inimii). De asemenea, poate cauza deteriorarea vaselor de sânge ale creierului, crescând riscul de AVC ischemic (cauzat de un cheag de sânge) și AVC hemoragic (cauzat de ruperea unui vas de sânge). În plus, poate afecta vasele de sânge din rinichi, ducând la afectarea funcției renale și, în cazuri severe, la insuficiență renală. 

De aceea, e bine de reținut că gestionarea eficientă a hipertensiunii poate preveni sau întârzia apariția acestor complicații, îmbunătățind astfel calitatea vieții și crescând speranța de viață. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Heart Association - Changes You Can Make to Manage High Blood Pressure 
https://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/changes-you-can-make-to-manage-high-blood-pressure  
NCBI - Treatment and prescribing trends of antihypertensive drugs in 2.7 million UK primary care patients over 31 years: a population-based cohort study
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9189823/
Studiul „Treatment and prescribing trends of antihypertensive drugs in 2.7 million UK primary care patients over 31 years: a population-based cohort study”, apărut BMJ Open. 2022; 12(6): e057510. Published online 2022 Jun 9. doi: 10.1136/bmjopen-2021-057510


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0