Cum poti reduce tensiunea arteriala?

În multe cazuri, hipertensiunea nu se simte, însă poate avea efecte devastatoare în corp, crescând riscul, printre altele, de atac de cord și de accident vascular cerebral. Unele schimbări în stilul de viață, anumite suplimente alimentare și, pentru anumiți pacienți, medicamente, pot ține în frâu tensiunea arterială și o pot aduce la valori cât de cât normale.

Statisticile arată că aproape jumătate din populația adultă a lumii are hipertensiune, însă doar unul din patru hipertensivi reușește să își gestioneze afecțiunea. Din păcate, hipertensiunea vine cu riscuri mari pentru sănătate, cum ar fi atac de cord, accident vascular cerebral, boală renală și insuficiență cardiacă. 

Dacă ai fost diagnosticat cu hipertensiune, e important să urmezi sfaturile medicului în ce privește tratamentul medicamentos și stilul de viață, pentru a reuși să-ți aduci tensiunea arterială la valori normale și a-ți scădea riscul de efecte negative.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cum se scade tensiunea arterială dacă e prea mare, prin stilul de viață?

Dacă vrei să reduci tensiunea arterială mare:

  • redu cantitatea de sare pe care o consumi și adoptă un plan alimentar cât mai sănătos, cu cât mai puține prăjeli, fast food, alimente semipreparate sau gata preaparate, de la supermarket, conserve cu mâncare gătită și altele asemenea;
  • mănâncă mai multe alimente simple și naturale, precum legumele crude și fructele proaspete;
  • redu cantitatea de alcool și limitează și cantitatea de cofeină din sucuri tip cola, cafea, energizante diverse; bea, în schimb, mai multă apă simplă sau cu zeamă de lămâie;
  • caută să slăbești, dacă ești supraponderal sau suferi de obezitate, până ajungi în normele indicate, conform înălțimii și vârstei; dacă ai multe kilograme în plus și nu știi cum să le dai jos la modul sănătos, roagă medicul de familie să te ajute cu un plan și cu ce schimbări poți face în bucătărie;
  • fii activ regulat: mergi pe jos, renunță la lift sau la mașină, pe cât posibil și încearcă să faci 8000‑10.000 pași pe zi sau obișnuiește-te să faci alte forme de mișcare pe gustul tău (dans, mers pe bicicletă, grădinărit etc.);
  • renunță la fumat (dacă ai fumat mulți ani, cere ajutorul medicului, pentru că e posibil să nu reușești de unul singur);
  • încearcă să dormi șase-opt ore pe noapte și să adormi înainte de ora 23:00; dacă ai probleme frecvent cu somnul, înceracă să faci câteva schimbări: ia cina mai devreme, nu mai bea nimic cu cofeină în partea a doua a zilei, îndreaptă-te spre activități relaxante înainte de culcare.

Există posibilitatea ca la anumite persoane aceste schimbări în stiul de viață să fie suficiente pentru a reduce tensiunea arterială mărită, dar pentru altele s-ar putea să nu fie de ajuns, drept urmare va fi necesară și o medicație pentru a ține în frâu tensiunea arterială. În acest caz, medicul îți va prescrie medicamente antihipertensive și va trebui să mergi la controale regulate pentru monitorizare.

Medicația pentru hipertensiune

Dacă ai fost diagnosticat cu hipertensiune, doctorul îți poate prescrie unul sau mai multe medicamente pentru a te ajuta să ții valorile sub control. Aceste medicamente se iau, de regulă, o dată pe zi.

Cea mai recomandată medicație include:

  • Inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei, cum ar fi enalaprilul, lisinoprilul, perindoprilul și ramiprilul;
  • Blocante ale receptorilor angiotensinei 2, cum ar fi candesartanul, irbesartanul, losartanul, valsartanul și olmesartanul;
  • Blocante ale canalelor de calciu, cum ar fi amlodipina, felodipina și nifedipina sau diltiazemul și verapamilul;
  • Diuretice, cum ar fi indapamida și bendroflumetiazida;
  • Beta-blocante, cum ar fi atenololul și bisoprololul;
  • Alfa-blocante, cum ar fi doxazosinul;
  • Inhibitorii de renină, cum ar fi aliskirenul.

Medicația o să îți fie recomandată de medic, ținând cont de valorile tensiunii arteriale, de vârsta ta și de eventualele comorbidități.

Poți încerca și suplimente care scad tensiunea arterială

Aceste suplimente nutritive sunt disponibile în farmacii și s-au dovedit a fi promițătoare în ceea ce privește scăderea tensiunii arteriale mari. Dacă ești pe tratament medicamentos antihipertensiv, cere mai întâi sfatul medicului înainte de a lua orice suplimente alimentare. Astfel, te asiguri că nu îți scazi tensiunea mai mult decât normal și că nu te lovești de alte complicații provocate de posibilele interacțiuni dintre medicamente și suplimente.

Acizii grași polinesaturați Omega‑3

Incluzând acizii grași Omega‑3 sau uleiul de pește în terapia antihipertensivă, vei descoperi că aceste suplimente au multe beneficii. O meta-analiză realizată pe relația dintre uleiul de pește și tensiunea arterială a descoperit o reducere, în medie, a tensiunii arteriale la pacienții care sufereau de hipertensiune cu 4,5 mm Hg la presiunea sistolică și cu 3,0 mm Hg la presiunea diastolică.

Proteinele din zer

Acest complex de proteine derivate din lapte poate avea mai multe beneficii pentru sănătate, pe lângă posibilul efect de a scădea tensiunea arterială, spun experții. Studiile clinice au arătat că anumite peptide din zer pot avea efecte vasodilatatoare, ceea ce înseamnă că ajută la relaxarea vaselor de sânge, ceea ce poate contribui la scăderea tensiunii arteriale. Totuși, efectele acestor peptide pot fi diferite în funcție de persoană și pot fi influențate de mai mulți factori, cum ar fi doza și durata consumului.

Este important de menționat că, în ciuda unor dovezi promițătoare, impactul exact al proteinelor din zer asupra tensiunii arteriale este încă în curs de cercetare și nu există încă suficiente dovezi pentru a recomanda în mod specific consumul de proteine din zer ca tratament sau măsură de prevenire a hipertensiunii arteriale.

Magneziul

Deficitul de magneziu din corp este legat de o tensiune arterială mai mare. O meta-analiză a constatat o mică reducere în valorile tensiunii arteriale, cu ajutorul suplimentelor pe bază de magneziu. Acest mineral poate ajuta la relaxarea mușchilor din pereții vaselor de sânge, ceea ce poate duce la dilatarea acestora și la scăderea presiunii arteriale. De asemenea, magneziul poate ajuta la reglarea nivelurilor de calciu din celulele musculare ale vaselor de sânge, ceea ce poate contribui la reducerea contracțiilor acestora și la scăderea tensiunii arteriale.

Coenzima Q10

În câteva studii mici, antioxidantul coenzima Q10 (CoQ10) a redus presiunea sistolică cu până la 17 mm Hg și presiunea diastolică cu până la 10 mm Hg. CoQ10 poate ajuta la relaxarea mușchilor din pereții vaselor de sânge, ceea ce va duce la dilatarea acestora și la scăderea presiunii arteriale. CoQ10 are și proprietăți antioxidante puternice, ceea ce înseamnă că poate ajuta la combaterea stresului oxidativ și inflamației, ambele fiind implicate în dezvoltarea hipertensiunii arteriale. CoQ10 este esențială pentru funcționarea normală a inimii, iar suplimentarea poate ajuta la îmbunătățirea funcției cardiace și la reducerea tensiunii arteriale. 

Citrulina

L-citrulina orală este un precursor al L-argininei în corp, un bloc de proteine care pot să reducă tensiunea arterială. Citrulina poate sprijini producția de oxid nitric în organism, ceea ce poate duce la vasodilatație și la scăderea tensiunii arteriale. Consumul de citrulină ar putea contribui și la reducerea rigidității arteriale. Studiile clinice au arătat că suplimentarea cu citrulină sau consumul de alimente bogate în citrulină poate duce la scăderea tensiunii arteriale în anumite condiții. De exemplu, unele studii au arătat că suplimentarea cu citrulină poate fi utilă în reducerea tensiunii arteriale la persoanele cu hipertensiune arterială sau la femeile cu prehipertensiune la începutul sarcinii.

Unele plante medicinale

Anumite plante medicinale au fost folosite, de-a lungul timpului, în multe culturi pentru a trata o varietate de boli. S-a dovedit că unele plante au un posibil efect de reducere a tensiunii arteriale. Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a identifica dozele și componentele din plantele medicinale care sunt cele mai utile, poți încerca și tu unele dintre aceste remedii, cerând înainte opinia unui medic cu competențe în fitoterapie - sau discută direct cu medicul tău curant. E important să faci acest lucru deoarece unele remedii pot interacționa cu medicamentele prescrise de specialist.

Usturoiul conține substanțe chimice care pot ajuta la relaxarea mușchilor din pereții vaselor de sânge, ceea ce duce la scăderea tensiunii arteriale. Consumul regulat de usturoi sau de suplimente de usturoi poate contribui la reducerea tensiunii arteriale.

Pătlagina este o plantă care a fost utilizată tradițional pentru tratarea hipertensiunii arteriale. Extractele de pătlagină pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale prin diverse mecanisme, inclusiv prin efecte diuretice și vasodilatatoare.

Frunzele de măslin conțin compuși precum oleuropeină, care pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale prin efecte vasodilatatoare și antiinflamatorii.

Păducelul este folosit tradițional pentru tratarea bolilor cardiovasculare, inclusiv a hipertensiunii arteriale. Extractele de păducel pot avea efecte vasodilatatoare și antiaritmice care pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale. 

Valeriana este cunoscută mai ales pentru efectele sale calmante și relaxante, care pot contribui la scăderea tensiunii arteriale prin reducerea stresului și a anxietății. 

Mai jos este o listă cu alte plante medicinale și ierburi care sunt folosite de culturile din diverse părți ale lumii pentru a reduce tensiunea arterială:

  • castanul australian
  • gheara mâței / pisicii 
  • sucul de țelină 
  • gherginul 
  • ghimbirul
  • tărâțele de psyllium
  • pinul de Alep 
  • nalba africană
  • uleiul de susan
  • extractul de tomate
  • planta de ceai (Camellia sinensis)

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHLBI - High Blood PressureTreatment
https://www.nhlbi.nih.gov/health/high-blood-pressure/treatment
MDPI - Vitamins and Minerals for Blood Pressure Reduction in the General, Normotensive Population: A Systematic Review and Meta-Analysis of Six Supplements
https://www.mdpi.com/2072-6643/15/19/4223
Studiul „Vitamins and Minerals for Blood Pressure Reduction in the General, Normotensive Population: A Systematic Review and Meta-Analysis of Six Supplements”, apărut în Nutrients 2023, 15(19), 4223; https://doi.org/10.3390/nu15194223, autori: Benjamin J. Behers et al.
NCBI - Medicinal Plants in the Treatment of Hypertension: A Review
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8642800/
Studiul „Medicinal Plants in the Treatment of Hypertension: A Review”, apărut în Adv Pharm Bull. 2021 Sep; 11(4): 601–617. Published online 2020 Nov 1. doi: 10.34172/apb.2021.090, autori: Raha Kamyab et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0