Tratamentul hipertensiunii

O simpla schimbare in stilul de viata ne poate ajuta de cele mai multe ori sa reducem hipertensiunea arteriala, insa la anumite persoane, acest lucru s-ar putea sa nu fie de ajuns, iar in cazul lor medicul ar putea recomanda tratamentul medicamentos.

tratamentul-hipertensiunii

Medicul dumneavoastra va poate sfatui cu privire la schimbarile pe care ar trebui sa le faceti in stilul de viata si daca va trebuie sau nu tratament medicamentos.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Toti cei care se lupta cu hipertensiunea sunt sfatuiti faca schimbari sanatoase in stilul de viata.

Prescrierea medicatiei de catre doctor depinde de rezultatele analizelor si de riscul pe care il are fiecare pacient in a dezvolta complicatii care pot duce la infarct miocardic sau la accident vacular cerebral (AVC).

Doctorul va poate recomanda cateva analize de sange si urina si va poate pune cateva intrebari despre starea dumneavoastra generala de sanatate, pentru a determina predispozitia catre alte probleme medicale:

 • daca tensiunea arteriala este, de cele mai multe ori, peste 140/90mmHg (sau 135/85 mmHg acasa), dar riscul de a dezvolta alte probleme medicale este scazut – vei fi sfatuit sa faci anumite schimbari in stilul de viata;
 • daca tensiunea arteriala este de cele mai multe ori peste 140/90 mmHg (sau 135/85 mmHg acasa) si riscul de a dezvolta alte probleme medicale este crescut – pe langa sfatul de a-ti schimba stilul de viata, medicul iti poate prescrie si un tratament pentru a reduce tensiunea arteriala;
 • daca tensiunea arteriala este in mod constant peste 160/100 mmHg - pe langa sfatul de a-ti schimba stilul de viata, medicul iti poate prescrie si tratament pentru a scade tensiunea arteriala.

Tratamentele pentru hipertensiune sunt detaliate in cele ce urmeaza.

Chiar daca tensiunea arteriala este cel mai bine reglata cu ajutorul dietei sanatoase inainte de a ajunge la stadiul de hipertensiune, exista o gama larga de optiuni de tratament.

Modificarile sau micile ajustari pe care le faci in stilul de viata sunt standardul primei linii de "aparare" cand este vorba de tratamentul pentru hipertensiune.

Activitatea fizica regulata

Medicii recomanda ca pacientii cu hipertensiune sa aiba 30 de minute de activitate fizica, adica exercitii aerobice de intensitate moderata, exercitii dinamice. Acestea pot include mersul pe jos, joggingul, mersul pe bicicleta sau inotul si este cu atat mai bine daca persoana face acest gen de activitati fizice de 5-7 zile pe saptamana.

Reducerea stresului

Evitarea stresului sau dezvoltarea strategiilor care te ajuta sa tii sub control stresul pe care nu il poti evita te poate ajuta sa tii sub control tensiunea arteriala.

Consumul de alcool, folosirea drogurilor, fumatul si obiceiurile alimentare nesanatoase (ca strategii care te ajuta sa faci fata stresului) vor contribui la problemele cauzate de hipertensiune, asa ca acestea trebuie evitate.

Fumatul este un obicei nociv, care poate creste tensiunea arteriala. Renuntarea la fumat reduce riscul de hipertensiune, de boli cardiovasculare si riscul de a te confrunta cu alte probleme de sanatate.

Medicamentele antihipertensive

Persoanele cu tensiunea arteriala mai mare de 130 cu 80 mmHg pot folosi medicatia pentru a trata hipertensiunea.

Medicamentele sunt luate de obicei la inceput cate unul o data si la o doza foarte mica. Efectele adverse asociate cu medicamentele antihipertensive sunt, de obicei, minore.

In cele din urma, pacientul va avea nevoie de o combinatie de cel putin doua medicamente antihipertensive.

Mai multe tipuri de medicamente sunt disponibile pentru a ajuta pacientul sa scada tensiunea arteriala, iar printre acestea se numara:

 • diureticele, inclusiv diureticele tiazidice, clortalidona si indapamidul;
 • medicamentele beta-blocante si alfa-blocante;
 • blocante ale canalelor de calciu;
 • medicamente cu actiune centrala agonista;
 • inhibitori adrenergici periferici;
 • medicamente vasodilatatoare;
 • inhibitori ACE (sau inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei);
 • medicamente blocante ale receptorilor angiotensinei.

 

Alegerea medicamentului depinde de fiecare individ in parte si de alte afectiuni pe care le poate avea persoana. Orice pacient care ia medicamente antihipertensive ar trebui sa citeasca cu atentie prospectele, in special inainte de a lua medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala, cum ar fi decongestionantele. Acestea pot interactiona cu medicamentele folosite pentru a scadea tensiunea arteriala.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Sursa informatii:

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0