Amortirea mainilor sau picioarelor: cauze, simptome, tratament

Amorteala este un simptom des intalnit si se manifesta prin pierderea simturilor in anumite zone ale corpului, fiind insotita frecvent de senzatia de intepare cu multe ace mici sau "furnicaturi".

Desi amorteala nu este o urgenta medicala, fiind cauzata deseori de statul intr-o anumita pozitie o lunga perioada, din cauza perturbarii microcirculatiei sangvine si inervatiei zonei respective, exista si situatii cand poate semnala o afectiune neurologica grava, cum ar fi hernia de disc, care necesita tratament de specialitate, mai ales daca este insotita de alte simptome, si bineinteles, poate semnala accidentul vascular cerebral, in care amortirea de moment evolueaza pana la paralizia nervilor si imobilizarea membrului.

Ce este amorteala?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Amorteala si senzatia de furnicaturi sunt senzatii neobisnuite care pot sa apara in orice zona a corpului. De regula, pacientii observa aceste senzatii (ca si cand ceva i-ar pisca) in maini, laba piciorului, brate si picioare. Mai multi factori pot sta la baza amortelii si a furnicaturilor, inclusiv faptul ca persoana sta cu picioarele incrucisate ori faptul ca a dormit pe o parte (a stat sprijinita pe un brat).

Daca amorteala si furnicaturile persista si nu exista o cauza evidenta pentru aceste senzatii in maini sau picioare, ele ar putea fi un simptom al unei afectiuni ori al unui traumatism, cum ar fi scleroza multipla ori sindromul de tunel carpian. Tratamentul pentru amorteala va depinde, insa, de diagnosticul primit de pacient, asa ca este extrem de important ca un medic sa vada persoana care are amorteala in maini si picioare pe perioade mai lungi de timp. Retine ca termenul medical pentru amorteala si furnicaturi este "parestezie".

Cauzele amortelii

Amorteala este resimtita de cele mai multe ori la nivelul membrelor superioare si inferioare si poate avea diverse cauze. Cele mai frecvente cauze sunt reprezentate de lezarea nervilor si de compresie, aparuta ca urmare a statului prelungit intr-o anumita pozitie.

Pentru spondiloza cervicala, amortirea mainilor este semn patognomonic (caracteristic). Alte cauze care pot favoriza instalarea amortelii la nivelul mainilor sau picioarelor sunt:

Gravidele pot prezenta in al treilea trimestru de sarcina senzatii de amorteala si furnicaturi in maini si picioare, ca urmare a presiunii exercitate asupra nervilor periferici.

Simptomele amortelii

Amorteala membrelor poate include senzatii precum:

  • Arsura;
  • Pierderea sensibilitatii membrului afectat;
  • Durere la atingeri usoare;
  • Furnicaturi.

Cand trebuie sa te prezinti la medic daca prezinti amorteli la nivelul mainilor sau picioarelor

Ar trebui sa stabilesti o vizita la medic daca amorteala se manifesta cu precadere la nivelul degetelor de la maini sau de la picioare si daca simptomele se inrautatesc fara o cauza anume.

Cand este amorteala o urgenta medicala

Amorteala pe o parte a corpului sau fetei, dificultatile de vorbire, gandirea confuza si slabiciunea ori paralizia fetei pot semnala prezenta accidentului vascular cerebral, asa ca nu ignora astfel de simptome si adreseaza-te de urgenta medicului daca apar. De asemenea, daca amorteala este insotita de dureri severe de cap, pierderea constientei, confuzie si dificultati de respiratie, solicita imediat ajutor medical, deoarece poate fi vorba despre o tumora cerebrala.

Ce analize poate solicita medicul pentru a depista cauza amortelii

Pentru determinarea cauzelor amortelii, medicul poate solicita mai multe investigatii, daca istoricul medical si examinarea clinica (testarea reflexelor, a rezistentei musculare si a functiilor senzoriale) nu indica un raspuns clar. Acestea pot include: analize de sange si urina (hemograma, examen complet al electrolitilor, evaluarea nivelului de vitamina B12, testarea hormonilor tiroidieni etc.), RMN si tomografie computerizata.

Tratamentul amortelii

Optiunile de tratament pentru amorteala variaza in functie de cauza descoperita in urma testelor medicale.

In cazul spondilozei cervicale si a altor procese degenerative osteoarticulare, cum sunt hernie de disc sau sindromul tunelului carpian, se recomanda fizioterapia sau interventia terapeutica reparatorie chirurgicala.

Pentru diabetici este foarte importanta reglalarea nivelului glicemic cu ajutorul medicatiei si dietei, pentru ca in caz contrar, la furnicaturi si amortelile se vor adauga parestezii, care pot duce la pierderea sensibilitatii dureroase la maini si picioare, pacientii putand sa se raneasca, fara ca macar sa realizeze.

Medicamente prescrise de medic

Optiunile medicamentoase pentru amorteala pe termen lung ce persista in maini si picioare includ:

- Antidepresivele - unele medicamente din aceasta clasa au fost aprobate pentru tratamentul fibromialgiei.

- Corticosteroizii - unele medicamente din clasa corticosteroizilor pot sa ajute la calmarea inflamatiei cronice si a amortelii asociate cu afectiuni precum scleroza multipla.

- Unele medicamente care blocheaza sau modifica semnalele transmise de nervi ar putea sa ajute la reducerea intensitatii amortelii asociate cu afectiuni precum fibromialgia, scleroza multipla si neuropatia diabetica.

Complicatii asociate cu amorteala si furnicaturile

Daca o persoana se confrunta cu amorteala si furnicaturi, este posibil ca aceasta sa aiba reducerea senzatiilor (simtului tactil) in aceste zone. Din aceasta cauza, este foarte probabil ca pacientul sa simta mai putin schimbarile de temperatura sau durerea in aceste parti ale corpului. Acest lucru inseamna ca persoana ar putea sa atinga un obiect fara a realiza ca acesta este extrem de fierbinte pentru a-i provoca arsuri pe piele.

In acelasi timp, un obiect ascutit ar putea sa taie pielea pacientului, fara ca acesta sa observe - in cazul in care amorteala si furnicaturile sunt severe. De aceea, este important sa iei masurile necesare de precautie, pentru a te proteja de arsuri si de alte rani ori leziuni pe care le poti face accidental.

Si unele medicamente pot cauza amorteala

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Neuropatia poate fi un efect advers al medicamentelor care trateaza o multime de afectiuni, incepand de la cancer si pana la crize (convulsii). Neuropatia poate afecta atat mainile, cat si picioarele.

Printre medicamentele care pot cauza amorteala se afla: medicamentele impotriva cancerului, medicamentele anticonvulsivante, medicamentele pentru afectiunile inimii ori cele pentru hipertensiunea arteriala.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 5