Ai mereu mâinile și picioarele reci? Iată posibile cauze și tratamente

De fiecare dată când te plângi că ai mâinile și picioarele reci, cineva îți spune că stai prost cu circulația? Medicii susțin, totuși, că acesta nu este singurul motiv și că mai există o serie de cauze care trebuie adresate.

Mâinile și picioarele reci în permanență nu reprezintă în cele mai multe cazuri un semn de îngrijorare, mai ales în rândul persoanelor tinere. Senzația de extremități reci poate fi, pur și simplu, o urmare a faptului că organismul se străduiește să își regleze temperatura. Există însă și situații în care mâinile și picioarele reci pot semnala o problemă mai serioasă, precum boala arterială periferică (BAP), reumatismul, lupusul, poliartrita reumatoidă ori o glandă tiroidă deficitară (hipotiroidism).

Când e vorba despre sindromul Raynaud

Sindromul Raynaud este caracterizat de un răspuns vascular anormal, declanșat de expunerea la temperaturi foarte scăzute, precum și de stresul emoțional puternic.
Simptomul Raynaud se manifestă prin simptome precum:

  • Senzație de mâini/picioare înghețate;
  • Parestezii (amorțeala extremităților);
  • Dureri la nivelul extremităților;
  • Paloarea extremităților (Aspect al pielii mai deschis decât de obicei - poate fi provocată de o diminuare a cantității de sânge care circulă în vasele capilare);
  • Cianoză (pielea se învinețește);
  • Hiperemie reactivă (pielea se înroșește, iar apoi aspectul ei revine treptat la normal).

În cazul sindromului Raynaud, simptomele dispar imediat ce extremitățile sunt expuse la temperaturi mari. De pildă, dacă mâinile și picioarele sunt băgate în apă caldă, problema dispare. În mod normal, vasele de sânge se contractă dacă temperaturile la care ne expunem sunt foarte scăzute, astfel încât organele vitale să fie protejate, beneficiind de un flux sangvin crescut. În cazul sindromului Raynaud însă, arterele de la nivelul degetelor de la mâini și de la picioare se contractă brusc, iar simptomele specifice apar imediat.

Cauze pentru mâinile și picioarele reci

Circulația slabă poate genera senzația de răcire a picioarele, dar și obiectiv ele vor fi reci la atingere iar pulsul de la nivelul arterei pedioase va fi mai slab perceput. Dealtfel, este posibilă îmbolnăvirea arterelor periferice și fără a avea diabet. La această condiție medicală pot contribui pe lângă predispoziția genetică și fumatul, hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat un timp îndelungat și vârsta înaintată.

Două alte dintre cele mai frecvente cauze ale picioarelor reci sunt scăderea circulației la nivelul extremităților sau probleme legate de senzitivitatea nervoasă, precum în neuropatia periferică din diabet. Diabetul poate provoca nu numai picioarele care sunt reci la atingere, ci și picioarele care se simt reci din cauza leziunilor nervoase. Alte simptome pot include amorțeală sau furnicături la picioare. Dacă aveți simptome de leziuni ale nervilor picioarelor, consultați un medic și aveți grijă suplimentară să le verificați dacă există tăieturi sau leziuni.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

O cauză a circulației deficitare poate fi și ateroscleroza, în care arterele sunt îngustate de depozitele de grăsime de la nivelul endotelial și acest lucru împiedică fluxul sanguin să ajungă în membre în mod uniform.

De asemenea, deficitul de fier poate genera hipotermia extremităților. Fierul este un mineral cu mai multe funcții importante pentru organism, în principal pentru a produce celule roșii din sânge și pentru a transporta oxigenul în întregul corp. Deficitul de fier poate provoca anemie și poate duce la simptome precum oboseală, dar poate duce și la picioare cronice reci. Anemia cu deficit de fier poate apărea chiar și la persoanele foarte sănătoase.

Dereglări ale glandei tiroide, în sensul hipoactivității hormonale, precum în boala Hashimoto, ar putea fi de vină pentru picioarele reci. Când tiroida nu produce suficienți hormoni tiroidieni, metabolismul este afectat. Deoarece metabolismul controlează atât bătăile inimii, cât și temperatura corpului, o tiroidă subactivă ar putea contribui la circulația redusă și la picioare mai reci. Pentru a stimula metabolismul, luați în considerare mai multă mișcare, mâncați mai multe proteine ​​și carbohidrați mai puțin rafinați și evitați cofeina.

Când este cazul să apelezi la medic din cauza extremităților reci

Uneori, mâinile și picioarele reci în permanență pot trăda unele afecțiuni serioase, astfel că, este necesar să discuți cu medicul tău despre acest simptom. Mergi la un consult și abordează subiectul extremităților reci dacă ai de-a face cu simptome asociate, precum:

  • Îngroșarea pielii;
  • Leziuni care se vindecă foarte greu;
  • Piele crăpată;
  • Senzația de picioare obosite chiar și dimineața;
  • Modificarea greutății;
  • Febră;
  • Dureri articulare;
  • Iritații cutanate.

 
Cum combați senzația de mâini și picioare reci

Dacă ai mers la medic și acesta te-a asigurat că nu este vorba de nicio afecțiune gravă, atunci poți să combați senzația de extremități înghețate cu remedii la îndemână.

  • Peste șosetele tale uzuale, de bumbac, poartă șosete din lână, care izolează bine termic. În zilele geroase, când trebuie să ieși din casă, poți purta mai multe straturi de șosete. Ai grijă, însă, să nu exagerezi - dacă porți atât de multe șosete încât te vor strânge încălțările, circulația sangvină va fi restricționată și picioarele îți vor îngheța și mai tare.
  • Poartă încălțări din materiale impermeabile, astfel încât picioarele să nu ți se ude.
  • Asigură-te că mâinile se mențin calde, purtând mănuși. În zilele foarte geroase, alege o pereche de mănuși groase cu un singur deget. În acest fel, degetele se vor încălzi între ele.
  • Fă-ți baie fierbinte la picioare seara, când ajungi acasă, pentru a te încălzi.
  • Limitează consumul de alcool, cofeină și nicotină, pentru că acestea accentuează senzația de mâini și picioare reci. Rezumă-te la o cană de cafea cofeinizată sau de ceai verde dimineața și un pahar cu vin roșu, seara. Renunță la fumat, pentru că acest viciu cauzează și alte probleme de sănătate, precum creșterea riscului de boli cardiovasculare și de cancer la plămâni.
  • Masează-ți picioarele și mâinile pentru a stimula circulația sanguină. Îți poți face un obicei din masarea zilnică a extremităților, de exemplu seara, înainte de culcare.
  • Îmbracă-te adecvat în zilele reci de iarnă, purtând mai multe straturi de haine, care izolează termic corpul și îl protejează de temperaturile foarte joase.
  • Nu sta prea mult în frig, iar atunci când nu ai încotro, asigură-te că, o dată la câteva ore, intri la căldură, unde vei rămâne cel puțin 10 minute - poți intra în mașină, într-o clădire încălzită sau în orice loc în care îți poți regla temperatura corpului.

Mâinile și picioarele reci nu ar trebui să te îngrijoreze dacă nu ai simptome asociate, cum sunt în cazul hipotiroidismului, bolilor de circulație și mai ales dacă vârsta ta este sub 55 de ani. Pentru că tu îți cunoști cel mai bine corpul, mergi la medic imediat ce observi semne sau simptome care te pun pe gânduri.

Recomadările expertilor DOC

Vitamine utile pentru mâini și picioare reci

Un deficit de vitamina B-12 poate genera anumite simptome neurologice, inclusiv senzația de mâini și picioare reci, amorțeală sau furnicături. Vitamina B-12 se găsește în mod natural în carne și produse lactate și este importantă pentru menținerea celulelor roșii din sânge, sănătoase. Dacă ești vegetarian și te confrunți cu mâini și picioare reci, apelează la suplimente cu vitamina B12.

S-a demonstrat că și vitamina B3 reduce inflamația și poate stimula o mai bună circulație. Persoanele care au întotdeauna mâinile și picioarele reci ar putea să ia în considerare un supliment de vitamina B pentru a îmbunătăți fluxul sanguin și sănătatea inimii.

Atunci când corpul tău nu are suficientă vitamina D, vasele de sânge vor suferi. Vitamina D ajută să îți menți arterele și vasele de sânge suficient de libere și relaxate pentru a susține un flux sanguin adecvat. Astfel, atunci când nivelurile de vitamina D sunt scăzute, venele pot suferi.

De asemenea, există și o serie de ceaiuri care pot ajuta la suportul și intensificarea circulației sanguine.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The association between cold hypersensitivity in the hands and feet and chronic disease: results of a multicentre study - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5793341/ 
Raynaud’s Phenomenon - https://www.niams.nih.gov/health-topics/raynauds-phenomenon 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0