Ai mereu mâinile și picioarele reci? Iată care ar putea fi cauzele

De fiecare dată când te plângi că ai mâinile și picioarele reci, cineva îți spune că stai prost cu circulația? Ei bine, medicii susțin că acesta nu este singurul motiv si ca mai exista o serie de cauze care trebuie adresate.
Mâinile și picioarele reci în permanență nu reprezintă în cele mai multe cazuri un semn de îngrijorare, mai ales în rândul persoanelor tinere. Senzația de extremități reci poate fi, pur și simplu, o urmare a faptului că organismul se străduiește să își regleze temperatura. Există însă și situații în care mâinile și picioarele reci pot semnala o problema mai serioasă, precum boala arterială periferică (BAP), reumatismul, lupusul, poliartrita reumatoidă ori o glandă tiroidă deficitară (hipotiroidism).

Când e vorba despre sindromul Raynaud

Sindromul Raunaud este caracterizat de un răspuns vascular anormal, declanșat de expunerea la temperaturi foarte scăzute, precum și de stresul emoțional puternic.

Simptomul Raynaud se manifestă prin simptome precum:

 • Senzație de mâini/ picioare înghețate
 • Parestezii (amorțeala extremitatilor)
 • Dureri la nivelul extremităților
 • Paloarea extremităților
 • Cianoză (pielea se învinețește)
 • Hiperemie reactivă (pielea se înroșește, iar apoi aspectul ei revine treptat la normal).

În cazul sindromului Raynaud, simptomele dispar imediat ce extremitățile sunt expuse la temperaturi mari. De pildă, dacă mâinile și picioarele sunt băgate în apă caldă, problema dispare. În mod normal, vasele de sânge se contractă dacă temperaturile la care ne expunem sunt foarte scăzute, astfel încât organele vitale să fie protejate, beneficiind de un flux sangvin crescut. În cazul sindromului Raynaud însă, arterele de la nivelul degetelor de la mâini și de la picioare se contractă brusc, iar simptomele specifice apar imediat.

Când e cazul să apelezi la medic din cauza extremităților reci

Circulația slabă poate genera senzatia de răcire a picioarele, dar si obiectiv ele vor fi reci la atingere iar pulsul de la nivelul arterei pedioase va fi mai slab perceput. Dealtfel, este posibilă îmbolnăvirea  arterelor periferice si fără a avea diabet.  La aceasta conditie medicala pot contribui pe langa predispozitia genetica si fumatul, hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat un timp indelungat și vârsta inaintata.

Două alte dintre cele mai frecvente alte cauze ale picioarelor reci sunt scăderea circulației la nivelul extremităților sau probleme legate de senzitivitatea nervoasă, precum in neuropatia periferica din diabet.  Diabetul poate provoca nu numai picioarele care sunt reci la atingere, ci și picioarele care se simt reci din cauza leziunilor nervoase. Alte simptome pot include amorțeală sau furnicături la picioare. Dacă aveți simptome de leziuni ale nervilor la picioare, consultați un medic și aveți grijă suplimentară să le verificați dacă există tăieturi sau leziuni.

O cauză a circulației deficitare poate fi si ateroscleroza, în care arterele sunt îngustate de depozitele de grăsime de la nivelul endotelial și acest lucru împiedică fluxul sanguin sa ajunga în membre in mod uniform.

Si deficitul de fier poate genera hipotermia extremitatilor. Fierul este un mineral cu mai multe funcții importante pentru organism, în principal pentru a produce celule roșii din sânge și pentru a transporta oxigenul în întregul corp. Deficitul de fier poate provoca anemie și poate duce la simptome precum oboseala, dar poate duce și la picioare cronice reci. Anemia cu deficit de fier poate apărea chiar și la persoanele foarte sănătoase.
Si dereglari ale glandei tiroide,  in sensul hipoactivitatii hormonale, precum in boala Hashimoto  ar putea fi de vină pentru picioarele reci. Când tiroida nu produce suficienti hormoni tiroidieni, metabolismul este afectat. Deoarece metabolismul controlează atât bătăile inimii, cât și temperatura corpului, o tiroidă subactivă ar putea contribui la circulația redusă și la picioarele mai reci. Pentru a stimula metabolismul, luați în considerare mai multa miscare, mâncați mai multe proteine ​​și carbohidrați mai puțin rafinați și evitați cofeina.

Uneori, mâinile și picioarele reci în permanență pot trăda asadar unele afecțiuni serioase, așa că e necesar să discuți cu medicul tău despre acest simptom. Mergi la un consult și abordează subiectul extremitatilor reci dacă ai de-a face cu simptome asociate, precum:

 • Îngroșarea pielii
 • Leziuni care se vindecă foarte greu
 • Piele crăpată
 • Senzatia de picioare obosite chiar si dimineata
 • Modificarea greutății
 • Febră
 • Dureri articulare
 • Iritații cutanate.

 

Cum combați senzația de mâini și picioare reci, care nu îți dă pace

Dacă ai mers la medic și acesta te-a asigurat că nu este vorba de nicio afecțiune gravă, atunci e important să combați senzația de extremități înghețate cu remedii la îndemână.

 • Peste șosetele tale uzuale, de bumbac, poartă șosete din lână, care izolează bine termic. În zilele geroase, când trebuie să ieși din casă, poți purta mai multe straturi de șosete. Ai grijă, însă, să nu exagerezi - dacă porți atât de multe șosete încât te vor strânge încălțările, circulația sangvină va fi restricționată și picioarele îți vor îngheța și mai tare.
 • Poartă încălțări din materiale impermeabile, astfel încât picioarele să nu ți se ude.
 • Asigură-te că mâinile se mențin calde, purtând mănuși. În zilele foarte geroase, alege o pereche de mănuși groase cu un singur deget. În acest fel, degetele se vor încălzi între ele.
 • Fă-ți baie fierbinte la picioare seara, când ajungi acasă, pentru a te încălzi.
 • Limitează consumul de alcool, cofeină și nicotină, pentru că acestea accentuează senzația de mâini și picioare reci. Rezumă-te la o cană de cafea cofeinizată sau de ceai verde dimineața și un pahar cu vin rosu,  seara. Renunță la fumat, pentru că acest viciu cauzează și alte probleme de sănătate, precum creșterea riscului de boli cardiovasculare și de cancer la plămâni.
 • Masează-ți picioarele și mâinile, pentru a stimula circulația sanguină. Îți poți face un obicei din masarea zilnică a extremitatilor de exemplu seara, înainte de culcare.
 • Îmbracă-te adecvat în zilele reci de iarnă, purtând mai multe straturi de haine, care izolează termic corpul și îl protejează de temperaturile foarte joase.
 • Nu sta prea mult în frig, iar atunci când nu ai încotro, asigură-te că, o dată la câteva ore, intri la căldură, unde vei rămâne cel puțin 10 minute - poți întră în mașină, intr-o clădire încălzită sau în orice loc în care îți poți regla temperatura corpului.
 • Mâinile și picioarele reci nu ar trebui să te îngrijoreze dacă nu ai simptome asociate, cum sunt in cazul hipotiroidismului, bolilor de circulatie mai ales dacă vârsta ta este sub 55 de ani. Pentru că tu îți cunoști cel mai bine corpul, mergi la medic imediat ce observi semne sau simptome care te pun pe gânduri

Vitamine utile pentru maini si picioare reci

Un deficit de vitamina B-12 poate genera anumite simptome neurologice, inclusiv senzația de mâini și picioare reci, amorțeală sau furnicături. Vitamina B-12 se găsește în mod natural în carne și produse lactate și este importantă pentru menținerea celulelor roșii din sânge sănătoase. Daca esti vegetarian si te confrunti cu maini si picioare reci, apeleaza la suplimente cu vitamina B12.

S-a demonstrat că si vitamina B3 reduce inflamația și poate stimula o mai buna  circulație. Persoanele care au întotdeauna mâinile și picioarele reci ar putea să ia în considerare un supliment de vitamina B pentru a îmbunătăți fluxul sanguin și sănătatea inimii.

Atunci când corpul dumneavoastră nu are suficientă vitamină D, vasele de sânge vor suferi. Vitamina D ajută să vă mențineți arterele și vasele de sânge suficient de libere și relaxate pentru a susține un flux sanguin adecvat. Astfel, atunci când nivelurile de vitamina D sunt scăzute, venele pot suferi.

Iata aici si o serie de ceaiuri care pot ajuta la suportul si intensificarea circulatiei sanguine.

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0