Cele mai comune probleme ale picioarelor

Încălțămintea nepotrivită, diabetul și înaintarea în vârstă se numără printre cei mai frecvenți factori care contribuie la apariția neplăcerilor la nivelul picioarelor. Care sunt cel mai obișnuite probleme care pot apărea?

Unghiile încarnate

Marginile unghiilor de la picioare pot crește în carne, cauzând inflamație, tumefiere, înroșire, durere și uneori infecții. Această neplăcere apare din cauza tăierii nepotrivite a unghiilor (prea scurte sau rotunjite), a rănirii acestora ori a micilor traumatisme care au loc în timpul alergării sau din cauza pantofilor prea strâmți ori a umezelii prezente în încălțăminte. De asemenea, dacă părinții au această problemă, riscul copilului de a o dezvolta și el este mai crescut.

Bășicile

Printre cele mai comune probleme ale picioarelor, pe care aproape oricine le experimentează de-a lungul vieții, se numără și bășicile. Având aspectul unor punguțe pline cu cu lichid, acestea apar după ce persoana merge foarte mult pe jos sau aleargă pe distanțe mari, mai ales dacă poartă încălțări care nu i se potrivesc prea bine. Apariția lor nu reprezintă un motiv de îngrijorare, pentru că trec destul de repede de la sine. Se recomandă să nu fie sparte și să se acopere cu un plasture până la vindecare.

Bătăturile

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bucăți de piele îngroșată, care apar mai ales în zona degetelor și a călcâielor, bătăturile sunt și ele o neplăcere frecvent întâlnită. Apar mai ales la persoanele care au monturi, degete în ciocan sau poartă încălțări nepotrivite. Se formează pentru a proteja pielea de la a forma bășici în urma frecării și de obicei nu sunt dureroase, însă, dacă în timp apare durerea, se recomandă folosirea unor plasturi speciali pentru bătături.

Metatarsalgia

Durerea în talpă sau metatarsalgia pot să apară fie în urma purtării unor încălțări neadecvate, fie după efectuarea unor exerciții fizice cu impact mare asupra tălpilor. Zona dintre degete și restul tălpii poate să amorțească și să ducă la dureri intense intermitente, ca și cum persoana ar călca pe o piatră ascuțită. În general, această durere trece după o perioadă de odihnă și prin aplicarea unei pungi cu gheață.

Fasciita plantară

Cea mai răspândită cauză a durerii de călcâi, fasciita plantară duce la umflarea acestei zone a piciorului și la dureri care apar mai ales dimineața sau la efort. Afecțiune inflamatorie a cărei cauză nu se cunoaște precis, fasciita plantară are ca factori de risc obezitatea, încordarea mușchilor gambei și supunerea călcâiului unor activități stresante pentru acea zonă, precum alergarea. 

Monturi

Diformitate a oaselor de la baza degetului mare, montul face ca degetul să dezvolte o proeminență dureroasă spre exterior și să se aplece spre interior, spre celelalte degete. Factorii de risc pentru monturi sunt istoricul familial, artrita reumatoidă sau poliartrita și încălțămintea nepotrivită. Această problemă este mai frecventă în rândul femeilor din cauza purtării unor pantofi prea strâmți, care pun presiune pe articulația care unește osul piciorului cu cel al degetului mare.

Degetele încovoiate

Când prima articulația este îndreptată în sus, iar a doua în jos, avem de-a face cu un deget-gheară, afecțiune care poate fi prezentă încă de la naștere sau care poate apărea pe parcursul vieții. Pentru unele persoane este dureroasă, în timp ce altele nu prezintă niciun disconfort . Degetele încovoiate pot fi asociate și cu diabetul, cu artrita reumatoidă sau cu paralizia cerebrală.  

Piciorul de atlet

Infecție fungică a pielii, care apare de obicei între degetele de la picioare și este caracterizată de apariția crustelor, înroșire și mâncărimi, această problemă apare la persoanele care stau desculțe în zone precum pisicine, dușuri sau săli de sport. De asemenea, purtarea încălțămintei care ține umezeală și căldură accentuează înmulțirea fungilor. Afecțiunea este extrem de contagioasă și se poate răspândi în alte zone ale pielii, precum mâinile, zona inghinală și scalpul. 

Neuropatia diabetică

Denumind un grup de boli cauzate de diabet, neuropatia diabetică înseamnă apariția unor probleme în zona picioarelor. În timp, nivelul ridicat al glicemiei afectează nervii, în special cei ai picioarelor, problema fiind accentuată de fumat și alcoolism. Neuropatia este caracterizată de amorțeală, furnicături și dureri în zona picioarelor. Din cauza faptului că uneori nu își simte zonele respective, persoana afectată se află la risc de a se tăia sau de a se accidenta.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
https://www.medicalnewstoday.com/articles/319190.php
https://www.pharmaceutical-journal.com/publications/supplements/focus-foot-health/identifying-common-foot-conditions/20203278.article?firstPass=false

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0