Cele mai comune probleme ale picioarelor

Încălțămintea nepotrivită, diabetul și înaintarea în vârstă se numără printre cei mai frecvenți factori care contribuie la apariția neplăcerilor la nivelul picioarelor. Care sunt cel mai obișnuite probleme care pot apărea?

Unghiile încarnate

Marginile unghiilor de la picioare pot crește în carne, cauzând inflamație, tumefiere, înroșire, durere și uneori infecții. Această neplăcere apare din cauza tăierii nepotrivite a unghiilor (prea scurte sau rotunjite), a rănirii acestora ori a micilor traumatisme care au loc în timpul alergării sau din cauza pantofilor prea strâmți ori a umezelii prezente în încălțăminte. De asemenea, dacă părinții au această problemă, riscul copilului de a o dezvolta și el este mai crescut.

Bășicile

Printre cele mai comune probleme ale picioarelor, pe care aproape oricine le experimentează de-a lungul vieții, se numără și bășicile. Având aspectul unor punguțe pline cu cu lichid, acestea apar după ce persoana merge foarte mult pe jos sau aleargă pe distanțe mari, mai ales dacă poartă încălțări care nu i se potrivesc prea bine. Apariția lor nu reprezintă un motiv de îngrijorare, pentru că trec destul de repede de la sine. Se recomandă să nu fie sparte și să se acopere cu un plasture până la vindecare.

Bătăturile

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bucăți de piele îngroșată, care apar mai ales în zona degetelor și a călcâielor, bătăturile sunt și ele o neplăcere frecvent întâlnită. Apar mai ales la persoanele care au monturi, degete în ciocan sau poartă încălțări nepotrivite. Se formează pentru a proteja pielea de la a forma bășici în urma frecării și de obicei nu sunt dureroase, însă, dacă în timp apare durerea, se recomandă folosirea unor plasturi speciali pentru bătături.

Metatarsalgia

Durerea în talpă sau metatarsalgia pot să apară fie în urma purtării unor încălțări neadecvate, fie după efectuarea unor exerciții fizice cu impact mare asupra tălpilor. Zona dintre degete și restul tălpii poate să amorțească și să ducă la dureri intense intermitente, ca și cum persoana ar călca pe o piatră ascuțită. În general, această durere trece după o perioadă de odihnă și prin aplicarea unei pungi cu gheață. 

S-ar putea dezvolta dacă aveti o greutate prea mare, ori  participați la activități care implică alergare și sărituri. Există și alte cauze, inclusiv deformări ale piciorului și pantofi prea strâmți sau prea largi.

Tratamentele la domiciliu, cum ar fi gheața și odihna, ameliorează adesea simptomele. Purtarea de încălțăminte adecvată cu tălpi interioare care absorb șocuri sau suporturi de silicon ar putea preveni sau minimiza problemele viitoare cu metatarsalgia.

Simptomele metatarsalgiei pot include:

Durere ascuțită, dureroasă sau arzătoare în zona piciorului - partea tălpii chiar în spatele degetelor de la picioare
Durere care se agravează atunci când stai în picioare, alergi, flexezi picioarele sau mergi – în special desculț pe o suprafață dură – și se ameliorează atunci când te odihnești
Durere ascuțită sau fulgerătoare, amorțeală sau furnicături în degetele de la picioare
Senzația de a avea o pietricică în pantof
 

Nu toate problemele cu picioarele au nevoie de îngrijiri medicale. Uneori te dor picioarele după o zi lungă de stat în picioare sau după un antrenament pedepsitor. Dar cel mai bine este să nu ignori durerea de picior care durează mai mult de câteva zile. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți o durere de arsură în zona piciorului, care nu se ameliorează după schimbarea pantofilor, modificarea activităților sau scaderea in greutate.

Fasciita plantară

Cea mai răspândită cauză a durerii de călcâi, fasciita plantară duce la umflarea acestei zone a piciorului și la dureri care apar mai ales dimineața sau la efort. Afecțiune inflamatorie a cărei cauză nu se cunoaște precis, fasciita plantară are ca factori de risc obezitatea, încordarea mușchilor gambei și supunerea călcâiului unor activități stresante pentru acea zonă, precum alergarea. 

Monturi

Diformitate a oaselor de la baza degetului mare, montul face ca degetul să dezvolte o proeminență dureroasă spre exterior și să se aplece spre interior, spre celelalte degete. Factorii de risc pentru monturi sunt istoricul familial, artrita reumatoidă sau poliartrita și încălțămintea nepotrivită. Această problemă este mai frecventă în rândul femeilor din cauza purtării unor pantofi prea strâmți, care pun presiune pe articulația care unește osul piciorului cu cel al degetului mare.

Degetele încovoiate

Când prima articulația este îndreptată în sus, iar a doua în jos, avem de-a face cu un deget-gheară, afecțiune care poate fi prezentă încă de la naștere sau care poate apărea pe parcursul vieții. Pentru unele persoane este dureroasă, în timp ce altele nu prezintă niciun disconfort . Degetele încovoiate pot fi asociate și cu diabetul, cu artrita reumatoidă sau cu paralizia cerebrală.  

Piciorul de atlet

Infecție fungică a pielii, care apare de obicei între degetele de la picioare și este caracterizată de apariția crustelor, înroșire și mâncărimi, această problemă apare la persoanele care stau desculțe în zone precum pisicine, dușuri sau săli de sport. De asemenea, purtarea încălțămintei care ține umezeală și căldură accentuează înmulțirea fungilor. Afecțiunea este extrem de contagioasă și se poate răspândi în alte zone ale pielii, precum mâinile, zona inghinală și scalpul. 

Neuropatia diabetică

Denumind un grup de boli cauzate de diabet, neuropatia diabetică înseamnă apariția unor probleme în zona picioarelor. În timp, nivelul ridicat al glicemiei afectează nervii, în special cei ai picioarelor, problema fiind accentuată de fumat și alcoolism. Neuropatia este caracterizată de amorțeală, furnicături și dureri în zona picioarelor. Din cauza faptului că uneori nu își simte zonele respective, persoana afectată se află la risc de a se tăia sau de a se accidenta.

Boala Sever

Boala Sever- cunoscută și sub denumirea de apofizită calcaneană este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii de călcâi la copiii și adolescenții în creștere. Este o inflamație a plăcii de creștere din calcaneu (călcâi).

Fisura sau fractura calcaneului

O fractură a calcaneului sau a osului călcâiului poate fi o leziune dureroasă și invalidantă. Acest tip de fractură apare de obicei în timpul unui eveniment de mare energie - cum ar fi un accident de mașină sau o cădere de pe o scară , sau la o saritura de la inaltime mai mare- când călcâiul este strivit sub greutatea corpului. Când se întâmplă acest lucru, călcâiul se poate lărgi, se poate scurta și se poate deforma. Denumirea de „fractură a amantului” derivă din faptul că un pretendent poate sări de la înălțimi mari în timp ce încearcă să scape de soțul amantei. Există o asociere importantă între fracturile calcaiului și fracturile  ale vertebrelor coloanei lombare.

Bursita calcaneană


Bursita calcaneană subcutanată este o afecțiune care provoacă dureri de călcâi. Această durere radiază de la bursa situată între tendonul lui Ahile și piele. O bursă este un sac plin cu lichid, care  se găseste în zonele în care pot apărea frecări, cum ar fi între tendoane și oase.

Sindromul Haglund


Deformarea lui Haglund este o anomalie a osului și a țesuturilor moi de la picior. O mărire a secțiunii osoase a călcâiului (unde este inserat tendonul lui Ahile) declanșează această afecțiune. Țesutul moale de lângă partea din spate a călcâiului poate deveni iritat atunci când nodul mare, osos, se freacă de pantofii rigizi.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
https://www.medicalnewstoday.com/articles/319190.php
https://www.pharmaceutical-journal.com/publications/supplements/focus-foot-health/identifying-common-foot-conditions/20203278.article?firstPass=false

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1