Unghiile incarnate, o afectiune dureroasa

Unghiile incarnate se intalnesc la degetul mare al piciorului si reprezinta cresterea marginilor unghiilor in pliurile cutanate adiacente ale degetelor, provocand in primul rand, durere si afectand calitatea vietii pacientului.

 

Cauzele pot include:

  • predispozitia genetica la unghie incarnata, cu marginile invelite de un strat cutanat
  • purtarea pantofilor mult prea ingusti
  • o anumita forma a unghiei - dreptunghiulara si taierea colturilor excesiv sau gresit
  • un deget bulbos
  • mers anormal cu apasare predominanta pe varful degetelor (mersul "pe bombeu")
  • edemul periferic al varstnicului
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Unghia incarnata poate genera o serie de complicatii, dintre care cea mai periculoasa este infectia, ce se instaleaza la marginea unghiei (paronychia).

Simptome si diagnostic

Durerea apare initial la coltul pliului unghiei sau, mai rar, de-a lungul marginii laterale sau a intregii unghii. Initial se intslaeaza doar un usor disconfort, mai ales atunci cand se poarta anumite pantofi, mai ingusti la varf.

In cazurile cronice, devine vizibil tesutul de granulatie, mai frecvent la tineri. Inrosirea, umflarea si durerea pot sugera, de asemenea paronichia (infectia patului unghial), sau panaritiul. In paronichia acuta, cauzle sunt, de obicei Staphylococcus aureus sau streptococul si, mai putin frecvent, Pseudomonas sau Proteus. Microorganismele intra printr-o leziune in epiderm care rezulta din cresterea marginilor unghiei in pliul lateral.

Muscatul cuticulelor si smulgerea lor, suptul degetelelor, rosul unghiilor, folosirea de deteregenti si chimicale la care exista alergii pot predispune la asemenea tipuri de infectie ale unghiilor mainii. Insa la degetele de la picioare, in majoritatea cazurilor, infectia porneste de la o unghie incarnata.

La pacientii tineri sub 20 ani, cu unghii incarnate recurente, se impune o investigatie radiologica pentru a exclude osteocondromul ca factor generator al acestui sindrom. Osteocondroamele (exostozele osteocartilaginoase) sunt cele mai frecvente tumori benigne osoase si pot aparea la orice os, insa tind sa apara langa capetele oaselor lungi.

 

 

Aceste tumori se manifesta cel mai frecvent la persoanele cu varsta cuprinsa intre 10 si 20 si pot fi unice sau multiple. osteocondroamele multiple tind sa aiba un caracter genetic familial. Condrosarcomul malign secundar evolueaza bine la sub 1% dintre pacientii cu un singur osteocondrom, dar in aproximativ 10% dintre pacientii cu multiple osteocondroame.

Pacientii cu mai multe osteocondroamele ereditare au mai multe tumori si sunt mai susceptibili de a dezvolta condrosarcom decat pacientii cu un singur osteocondromul. Osteocondroamele rareori predispun osul la fracturi.

La studiile imagistice, leziunea apare ca o proeminenta osoasa, cu un capac de cartilaj (de obicei <2 cm) pe suprafata osului

 
 

In absenta unei unghii incarnate, tesutul de granulatie aparent in jurul unghiei sugereaza posibilitatea de melanom subunghial, care este adesea trecut cu vederea; in cazul acestei suspiciuni se impune efectuarea unei biopsii.

Tratament

De obicei medicii recurg la eliminarea coltului proeminent, adica 1-5% din unghie si nu mai mult, care ar predispune la repetarea incarnarii. In cazurile usoare, inserarea unui "fitil" subtire de bumbac intre unghia incarnata si pliul dureros (folosind un instrument chirurgical subtire) poate oferi ajutor imediat si corecteaza problema.

In cazul in care pantofii care se poarta de obicei sunt prea ingusti, sunt de tip adidas, basket, este indicata schimbarea acestora cu unii mai lati si comozi, eventual papuci de strada, cu degetele descoperite, si cu o baza mai lata de sustinere.

In cele mai multe cazuri,, in special in cazul complicatiilor cu infectii (paronichia) excizia coltului proeminent al marginii unghiei incarnate, bineinteles, dupa injectarea unui anestezic local este singurul tratament eficient. Dupa excizie, poate fi folosit un tub flexibil pentru a separa marginile unghiei si pliul dureros, care va permite vindecarea.

Daca reapare coltul dureros, se aplica fenol pentru a distruge permanent matricea portiunii corespunzatoare coltului unghiei laterale, din apropierea pliului. Fenolul nu trebuie utilizat, insa, in cazul in care exista o insuficienta arteriala.

 

Tratamentul infectiei generate de unghia incarnata se face prin:

  • administrarea de antibiotice antistafilococice
  • eliminarea si drenarea puroiului

 

Tratamentul precoce consta in aplicarea de comprese calde sau umeziri cu tampoane cu rivanol, precum si un antibiotic antistafilococic (de exemplu, dicloxacillin sau cefalexina 250 mg clindamicina 300 mg).In cazul in care infectiile sunt generate de Stafilococul aureus, rezistent la meticilina antibioticele eficiente precum, de exemplu, trimetoprim / sulfametoxazol) trebuie alese pe baza rezultatelor testelor de sensibilitate locale.

La pacientii cu diabet zaharat si alte persoane care prezinta boli vasculare periferice, paronichia degetului de la picior trebuie monitorizata pentru semne de infectie sau celulita mai severe (de exemplu, extinderea edemului, eritemului, aparitia limfadenopatiei, febrei).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Contacteaza Expertul DOC! Trimite aici o intrebare pentru Dr. Oana Cuzino.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0