Durerea de calcai – din ce cauza apare, ce remedii functioneaza si cand sa mergi la medic

O durere în călcâi poate să apară fie ca o consecință a suprasolicitarii osului călcâiului, fie ca urmare a unei accidentări. Durerea poate fi ușoară, moderată ori severă, în funcție de cauzele sale.

Durerea de călcâi este mai frecventă în rândul persoanelor active cu vârste de peste 40 de ani. Această prevalență crescută poate rezulta din scăderea elasticității fasciei plantare și o încetinire a procesului de vindecare odată cu înaintarea în vârstă. Durerea în călcâi este, de asemenea, relativ frecventă la copiii și adolescenții foarte activi cu vârste cuprinse între 8 și 13 ani.

Durerea de călcâi apare de obicei doar la un picior, instalându-se la ambele călcâie în mai puțin de 30% dintre cazuri. Călcâiul stâng este de obicei cel afectat, iar călcâiul drept poate da în scurt timp simptome similare, adesea ca urmare a compensației.

Află din acest articol din ce cauze apare durerea de călcâi, când e bine să mergi la medic și ce opțiuni de tratament există.

Ce cauze poate avea o durere în călcâi?

Fasceita plantară

Fasceita plantară este cea mai frecventă cauză a durerii de călcâi și apare atunci când presiunea pusă pe picioare afectează ligamentul fasciei plantare (acel ligament care face legătură dintre călcâi și degete), ducând la inflamarea acestuia. În consecință, apar dureri, mai ales după perioade lungi de repaus.

Tendinita achileană

Această afecțiune este asociată cu degradarea progresivă a tendonului lui Ahile, care se fisurează ușor de-a lungul timpului, devenind din ce în ce mai slab. Astfel, apar durerile care se resimt la nivelul călcâiului.

Bursita

Bursita este inflamarea bursei, acel sac plin cu lichid, de dimensiuni reduse, care protejează zonele în care tendoanele, pielea ori musculatura interacționează cu oasele. Dacă bursa de la nivelul călcâiului se inflamează, apar durerea în călcâi, rigiditatea și alte simptome neplăcute în această zonă.

Campanie dureri articulare

Sindromul de tunel tarsian

Compresia nervului din spatele piciorului, adică a nervului tibial, este cea care cauzează sindromul de tunel tarsian. Acest sindrom se poate manifesta și prin durere în zona călcâiului.

Fractură de oboseală (de stres)

Presiunea mărită pusă pentru o perioadă îndelungată asupra călcâiului poate cauza fracturi la nivelul labei piciorului, inclusiv în zona călcâiului. Această problemă este des întâlnită la sportivii care își suprasolicită picioarele în timpul antrenamentelor.

Acestea sunt doar câteva dintre cauzele durerilor de călcâi, dar mai pot exista și altele. Dacă ai de-a face cu asemenea dureri, apelează la un medic podiatru sau măcar discută cu medicul de familie, care te va sfătui cu privire la ce ai de făcut mai departe.

Factori favorizanți pentru durerea de călcâi

Sportivii prezintă cel mai mare risc de a dezvolta afecțiuni ale călcâiului. Activitățile fizice precum alergarea și săriturile pot pune o presiune constantă asupra călcâiului, a diverșilor mușchi, a ligamentelor de pe tot piciorul, glezne și gambe, ceea ce poate duce la leziuni semnificative ale țesuturilor. Flexibilitatea musculară incorectă, pronația crescută a piciorului și discrepanța dintre lungimea picioarelor sunt alți factori predispozanți pentru această afecțiune.

Și unii factori de stil de viață pot crește riscul de apariție a unei dureri de călcâi. De exemplu, un serviciu care necesită în mod regulat ridicarea greutăților poate să sporească riscul unei persoane de a se confrunta cu o durere în călcâi. Și kilogramele în plus pot provoca dureri de călcâi deoarece pun presiune crescută pe articulații. Durerea de călcâi poate să apară și la femeile însărcinate, deoarece pe măsură ce sarcina progresează există o creștere în greutate și această greutate suplimentară pune mai mult stres pe călcâi.

Când e cazul să mergi la medic din cauza durerii de călcâi?

În general, o durere în călcâi trece de la sine în câteva zile ori se ușurează cu remedii la îndemână. Însă există și situații în care e indicat să apelezi la un specialist cât mai curând:

  • Duererea de călcâi îți limitează mobilitatea.
  • Durerea apare noaptea și te trezește din somn.
  • Durerea apare în repaus.
  • Durerea de călcâi persistă mai bine de câteva zile sau chiar săptămâni.
  • Glezna sau călcâiul se umflă.
  • Apar semne ale unei infecții: pielea se înroșește, devine fierbinte și temperatura corpului crește, apărând chiar febra.

Diagnosticare durere de călcâi

În urma anamnezei și a examinării fizice, medicul va putea stabili, în general, cauza durerii de călcâi. Există însă și situații în care pacientul are nevoie de analize de sânge sau de alte teste suplimentare precum cele imagistice (CT și RMN) pentru ca medicul să poată pună un diagnostic precis. În urma stabilirii diagnosticului, se va alege tratamentul cel mai potrivit.

Tratament durere de călcâi

Tratamentul pentru durerea în călcâi depinde de cauza durerii.

  • Repausul este recomandat dacă durerea este greu de suportat, dacă piciorul se inflamează ori dacă apar vânătăi. Se recomandă, indiferent de intensitatea durerii, oprirea activităților precum joggingul sau plimbările lungi.
  • Compresele cu gheață, menținute timp de 20 de minute, pot combate inflamația și pot ușura durerea de călcâi.
  • Bandajarea călcâiului se recomandă numai în anumite situații – în caz de fasceită plantară, de pildă, medicii recomandă această metodă pentru ușurarea durerii prin reducerea presiunii puse pe călcâi.
  • Fizioterapia și kinetoterapia pot fi folosite, de asemenea, pentru reducerea durerilor de călcâi, dar și pentru prevenirea reapariției acestor dureri.
  • În cazul unor afecțiuni, medicul podiatru poate recomanda anumite încălțări ori purtarea unor branțuri speciale pentru protejarea călcâiului și reducerea durerii.
  • În ceea ce privește tratamentul medicamentos, antiinflamatoarele nesteroidiene sunt cele mai folosite medicamente pentru calmarea durerii de călcâi. În cazul durerilor mai severe, pot fi folosite și medicamentele din clasa opioidelor, însă numai pentru perioade limitate.
  • Intervenția chirurgicală va fi necesară numai în caz de ruptură a tendonului lui Ahile ori dacă alte metode de tratament au dat greș și durerea afectează serios calitatea vieții pacientului.

Cum se poate preveni durerea în călcâi?

Durerile de călcâi pot fi prevenite prin reducerea presiunii puse pe tălpi. În acest sens, se recomandă:

  • Purtarea unor încălțări confortabile, care să ofere susținere picioarelor.
  • Evitarea mersului în picioarele goale prin zone din afara casei.
  • Limitarea timpului petrecut pe tocuri.
  • Efectuarea încălzirii corespunzătoare înainte de practicarea activităților sportive, prin exerciții de stretching.
  • Purtarea unor încălțări adecvate în timpul practicării activităților sportive.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Science Direct - Heel pain: A systematic review
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1008127515000437
OrthoInfo - Heel Pain
https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/heel-pain
Pub Med - Management of plantar heel pain: a best practice guide informed by a systematic review, expert clinical reasoning and patient values
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33785535/
Studiul „Management of plantar heel pain: a best practice guide informed by a systematic review, expert clinical reasoning and patient values”, apărut în Br J Sports Med. 2021 Oct;55(19):1106-1118. doi: 10.1136/bjsports-2019-101970, autori: Dylan Morrissey et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0