De ce ne apar bășici pe piele și cum scăpăm de ele

Basicile sunt suparatoare, dureroase si incomode, dar in cele mai multe cazuri nu indica nimic grav si se vor vindeca fara interventie medicala. Unele infectii pot duce la aparitia unor basici pe piele, caz in care este nevoie de tratament, iar in situatii rare o boala de piele poate produce basici. Daca ti-au aparut basici pe piele in mod inexplicabil ar trebui sa mergi la medic pentru diagnostic.

O basica – cunoscuta drept vezicula in limbajul de specialitate – este o portiune a pielii plina cu lichid. Probabil ca esti familiarizat cu basicile daca ai purtat mult timp incaltaminte inconfortabila. Aceasta situatie des intalnita duce la producerea de basici din cauza frecarii unei portiuni a pielii de pantof, anumite straturi de tegument desprinzandu-se si umplundu-se cu lichid.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In cazul in care cunosti cauza aparitiei basicilor, trateaza-le prin acoperirea acestora cu bandaje pentru a le proteja si a te simti comfortabil. In cele din urma fluidul se va resorbi iar basica la disparea. Nu intepa basica decat daca te doare foarte tare, deoarece stratul de piele care acopera fluidul te protejeaza de infectie. Daca nu esti sigur de cauza aparitiei basicilor, trebuie sa mergi la medic.

Cauzele basicilor

Exista cateva situatii in care basicile pot aparea ca urmare a unor afectiuni temporare, cum ar fi:

● Frecarea – apare atunci cand ceva se freaca de piele pentru mult timp. In mod frecvent apare la nivelul mainilor si al picioarelor.

● Dermatita de contact – este o reactie alergica la iedera otravitoare, latex, adezivi, substante iritante precum chimicalele sau pesticidele. Poate cauza inrosirea si inflamarea pielii, inclusiv basici.

● Arsurile – daca sunt suficient de grave pot produce basici. Este vorba despre arsurile provocate de o sursa de caldura, chimicale sau arsurile solare.

● Eczemele alergice – afectiuni ale pielii care sunt cauzate sau agravate de alergeni si care pot produce basici. Un alt tip de eczema, cea dishidrotica, poate duce la aparitia basicilor, insa cauzele sunt necunoscute. Tinde sa apara apoi sa dispara.

Basicile pot fi si un semn al anumitor infectii:

● Impetigo – este o infectie bacteriana a pielii care poate aparea atat la copii cat si la adulti si se poate manifesta dupa o infectie virala.

● Varicela – este o infectie cauzata de un virus si produce pete si basici insotite de mancarimi.

● Zona zoster – este cauzata de acelasi virus care produce varicela. Virusul recidiveaza in cazul unor persoane mai tarziu in timpul vietii si da nastere unei iritatii a pielii cu basici.

● Herpesul si leziunile herpetice rezultate pot cauza aparitia basicilor la nivelul pielii, inclusiv herpesul I si II (herpesul genital).

● Erizipelul – este o infectie streptococica ce poate duce la aparitia basicilor.

Mai rar, basicile sunt simptomul unei boli de piele. Pentru multe dintre urmatoarele probleme de piele cauzele sunt necunoscute, insa aceste afectiuni care cauzeaza basici pe piele sunt:

● porfiria

● pemfigus

● dermatita herpetiforma

● epidermoliza buloasa

 

 

Tratamentul basicilor

Majoritatea basicilor, chiar daca sunt dureroase si produc disconfort,  nu necesita tratament; daca le lasi in pace vor disparea, iar stratul de piele care le acopera previne infectia. Pe cat posibil, abtine-te sa le intepi sau sa le spargi. Basicile cauzate de frecare, alergeni sau arsuri sunt reactii temporare la acesti stimuli.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Basicile cauzate de infectii sunt si ele trecatoare, dar pot necesita tratament. Daca crezi ca suferi de vreo infectie mergi la medic pentru diagnostic corect si tratament adecvat.

Metode de prevenire a basicilor

Pentru basicile cauzate de frecare poti lua cateva masuri simple:

  • Poarta intotdeauna incaltaminte potrivita si confortabila;
  • Daca ai mult de mers, poarta sosete speciale care reduc frecarea;
  • Daca simti ca o basica incepe sa se formeze in timp ce mergi, opreste-te si acopera zona cu un bandaj pentru a preveni frecarea in acea zona a pielii.  

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0