Uleiul de pește - util în tratarea dermatitei

Persoanele care se confruntă cu dermatita pot beneficia de pe urma schimbărilor în stilul de viață, cum ar fi administrarea unui supliment cu ulei de pește.

Mulți oameni din întreaga lume trăiesc cu afecțiuni ale pielii, inclusiv eczeme. Deși eczema este tratată în mod obișnuit cu creme recomandate de medic, cu medicamente orale și chiar cu injecții, persoanele care au această afecțiune doresc adesea o modalitate mai naturală de a atenua simptomele.

Din fericire, cercetările au arătat că multe modificări ale dietei și ale stilului de viață pot face lupta cu eczemele mai ușoară. Uleiul de pește, în special, este un supliment pentru multe persoane care se confruntă cu eczema, datorită proprietăților sale antiinflamatorii.

Ce este eczema? 

Dermatita atopică, cunoscută sub numele de eczemă, este o afecțiune inflamatorie a pielii. Boala este cronică și relativ frecventă. Eczema are simptome care pot avea un impact negativ asupra calității vieții, inclusiv mâncărime severă, uscăciune și roșeață a pielii. De asemenea, poate duce la crăparea pielii și la leziuni din care se scurge lichid.

Aceste simptome se prezintă în mod obișnuit în episoade, care se îmbunătățesc în perioadele de remisie. Pot duce la tulburări de somn și dispoziție, precum și la probleme cu stima de sine. Un studiu efectuat pe adulți din SUA a constatat că primirea unui diagnostic de eczemă a crescut semnificativ probabilitatea apariției simptomelor depresive și a suferinței psihologice severe.

Cercetările actuale indică faptul că eczemele au o cauză multifactorială. Se consideră că anomaliile barierei cutanate, dereglarea sistemului imunitar, genetica și expunerea la mediu joacă un rol. Eczema este tratată în mod obișnuit cu medicamente topice sau orale, inclusiv steroizi și medicamente imunosupresoare, creme hidratante și fototerapie.

De ce uleiul de pește poate ajuta persoanele cu eczeme?

Având în vedere că eczema nu se vindecă, scopul tratamentelor este de a controla și a calma simptomele și de a preveni recurența episoadelor. Prevenirea inflamației este esențială atunci când se tratează eczema, deoarece afecțiunea este considerată a fi o tulburare inflamatorie a pielii.

Atât inflamația sistemului nervos, cât și a pielii contribuie la dezvoltarea eczemelor. Uleiul de pește este bogat în acizi grași Omega-3, cunoscuți pentru proprietățile lor antiinflamatoare puternice. S-a demonstrat că acidul eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA) contracarează inflamația în mai multe moduri, inclusiv prin inhibarea producției de proteine inflamatorii¹.

Deși cercetările pe această temă sunt în curs de desfășurare, multe studii au arătat că suplimentarea cu ulei de pește avantajează persoanele cu boli inflamatorii, cum ar fi poliartrita reumatoidă și boala inflamatorie intestinală. Datorită potențialului antiinflamator puternic al uleiului de pește, unele studii au demonstrat că acest supliment poate trata, de asemenea, eczema, deși sunt necesare studii mai extinse pentru a demonstra acest potențial beneficiu.

Suplimentele cu ulei de pește reduc severitatea eczemelor

Unele cercetări care investighează efectele suplimentelor de ulei de pește asupra eczemelor au arătat descoperiri promițătoare. Cu toate acestea, este important de reținut că e nevoie de mai multe cercetări în acest domeniu pentru a se ajunge la concluzii ferme.

O revizuire² din 2012, incluzând 3 studii referitoare la suplimentele de ulei de pește și eczeme, a constatat că tratamentul cu ulei de pește a îmbunătățit semnificativ calitatea vieții persoanelor cu eczeme și a redus mâncărimile.

Un studiu mai vechi din 2002, care a inclus 22 de persoane spitalizate, cu eczeme, a constatat că perfuzia cu ulei de pește a dus la îmbunătățiri semnificative ale severității eczemelor, comparativ cu o perfuzie cu ulei de soia.

Un alt studiu care a durat 16 săptămâni și a inclus persoane cu eczeme moderate până la severe a demonstrat că suplimentarea zilnică cu acizi grași Omega-3, împreună cu grăsimi Omega-6, zinc, vitamina E și multivitamine, a redus severitatea eczemelor cu peste 50% la peste 80% dintre participanti. Având în vedere că acizii grași Omega-3 au fost doar o componentă terapiei, nu se știe dacă ar fi avut același efect dacă ar fi fost folosiți singuri.

Studiile pe animale au avut, de asemenea, rezultate pozitive. Un studiu pe rozătoare a constatat că șobolanii cu eczeme cărora li s-a administrat un supliment oral cu ulei de pește timp de 30 de zile au arătat îmbunătățiri semnificative ale hidratării pielii. Un alt studiu efectuat pe șoareci a constatat că tratamentul cu DHA și EPA a scăzut scorurile eczemelor și a redus nivelul proteinelor inflamatorii și al imunoglobulinei E (IgE). IgE este un anticorp produs de sistemul imunitar ca răspuns la alergeni, iar nivelurile ridicate ale acestuia sunt asociate cu eczemele.

Uleiul de pește poate preveni apariția eczemelor la sugari și copii

Cercetările au arătat că administrarea suplimentelor de ulei de pește în timpul sarcinii poate ajuta la prevenirea dezvoltării eczemelor la sugari și copii. Într-un studiu³, femeile însărcinate au suplimentat zilnic 1,6 și 1,1 g de EPA și respectiv DHA, începând cu săptămâna a 25-a de sarcină și, în medie, în primele 3-4 luni de alăptare. Rezultatele au indicat faptul că bebelușii mamelor care au luat suplimentul au avut un risc cu 16% mai mic de eczeme în primul an de viață, comparativ cu un grup de control. 

Într-un alt studiu, bebelușii femeilor care au luat 900 mg de DHA și EPA combinate din ulei de pește din săptămâna 21 de sarcină până la naștere au avut un risc cu 5% mai mic de eczeme, comparativ cu cei ai femeilor care au primit placebo. În plus, o revizuire a 8 studii care au inclus 3.175 copii a constatat o reducere clară a eczemelor la sugari și copii cu vârsta de până la 36 de luni, ale căror mame au luat suplimente cu ulei de pește în timpul sarcinii, comparativ cu cei ale căror mame nu au luat.

Însă nu toate cercetările au observat aceste efecte benefice, un studiu indicând faptul că suplimentarea cu ulei de pește în timpul sarcinii poate crește riscul de eczeme la copii. Este clar că sunt necesare mai multe cercetări înainte ca suplimentele cu ulei de pește să poată fi recomandate în siguranță în timpul sarcinii ca mijloc de reducere a eczemelor din copilărie.

Deși suplimentele cu ulei de pește sunt în general sigure, e bine să ceri sfatul medicului înainte de a lua orice fel de suplimente alimentare, mai ales dacă ești în tratament cu anumite medicamente.

 

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Omega‐3 polyunsaturated fatty acids and inflammatory processes: nutrition or pharmacology?
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3575932/
1. Studiul „Omega‐3 polyunsaturated fatty acids and inflammatory processes: nutrition or pharmacology?”, apărut în Br J Clin Pharmacol. 2013 Mar; 75(3): 645–662. Published online 2013 Feb 5. doi: 10.1111/j.1365-2125.2012.04374.x, autori: Philip C. Calder 
Pub Med - Dietary supplements for established atopic eczema
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22336810/
2. Analiza „Dietary supplements for established atopic eczema”, apărută în Cochrane Database Syst Rev. 2012 Feb 15;(2):CD005205. doi: 10.1002/14651858.CD005205.pub3., autori: Fiona J. Bath-Hextall et al.
Pub Med - Fish oil supplementation in pregnancy and lactation may decrease the risk of infant allergy
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19489765/
3. Studiul „Fish oil supplementation in pregnancy and lactation may decrease the risk of infant allergy”, apărut în Acta Paediatr. 2009 Sep;98(9):1461-7. doi: 10.1111/j.1651-2227.2009.01355.x. Epub 2009 Jun 1, autori: Catrin Furuhjelm et al.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0