De ce este importanta ingrijirea picioarelor daca ai diabet

Medicii subliniază că îngrijirea picioarelor este extrem de importantă la pacienții diabetici, pentru a se evita anumite complicații ale acestei boli.

Nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot afecta grav părțile corpului, inclusiv picioarele și ochii, ducând la ceea ce numim complicațiile diabetului. Aceste complicații nu sunt inevitabile. Ținerea sub control a zahărului din sânge, a tensiunii arteriale și a grăsimilor din sânge ajută enorm la reducerea riscului de apariție a complicațiilor. 

Acest lucru înseamnă că pacientul cu diabet trebuie să meargă la controalele de sănătate regulate și să țină cont de recomandările medicului nu doar în ceea ce privește medicația, ci și stilul de viață. În acest fel se pot preveni sau cel puțin se pot întârzia complicațiile diabetului. Oprirea fumatului și scăderea nivelului de HbA1c, a grăsimilor din sânge și a tensiunii arteriale pot preveni sau încetini aceste complicații. Renunțarea la fumat este cel mai bun lucru pe care o persoană cu diabet îl poate face.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Diabetul poate duce la pierderea simțurilor în zona picioarelor

Diabetul poate cauza afectarea nervilor periferici, care duce la o pierdere a simțurilor în zona picioarelor, iar astfel pacientului diabetic îi este foarte greu să simtă orice fel de leziuni, răni sau pustule ori vezicule. În plus, diabetul zaharat poate reduce circulația sângelui în picioare, iar din această cauză, rănile se vindecă mult mai greu, mai lent.

Pacienții cu diabet sunt sfătuiți să își inspecteze picioarele și tălpile cu regularitate, iar cel mai bun moment este imediat după ce au făcut duș, spun specialiștii, adică în momentul în care se șterg pe picioare sau la finalul zilei - tot un moment propice - când pacienții își scot șosetele și se pregătesc de culcare. În cazul în care suferi de diabet zaharat și observi o veziculă, aplică o compresă curată cu un antiseptic, menajează-ți piciorul afectat și ia legătura cu medicul tău curant sau cu un medic specialist în podiatrie.

Este important, în același timp, să inspectezi interiorul pantofilor înainte de a-i pune în picioare, ca să nu existe pietricele sau alte resturi care pot cauza iritație sau disconfort la nivelul tălpilor. Din cauza lipsei senzațiilor în zona labei piciorului, este posibil ca pacientul diabetic să nu simtă aceste obiecte, chiar dacă este vorba de o banală piatră care a pătruns în pantof.

Pacienții diabetici cu risc înalt ar trebui să fie consultați de un medic specialist în podiatrie la fiecare 3 luni. În categoria pacienților cu risc înalt intră acele persoane cu o circulație sangvină deficitară, cu o senzație anormală în picioare sau cei care au deformări ale picioarelor.

Ce trebuie să reții dacă ai diabet?

  • Inspectează-ți în fiecare zi picioarele și tălpile și cere din timp ajutorul medicului tău, dacă observi că ai o leziune, o rană sau alt tip de traumatism minor în această zonă.
  • Asigură-te că medicul specialist îți verifică picioarele și tălpile cel puțin o dată pe an. Ar fi indicat să îți examineze picioarele chiar mai des dacă ai probleme în zona tălpilor sau a picioarelor.
  • Medicul tău îți va explica în detaliu care sunt lucrurile pe care ai voie și nu ai voie să le faci când vine vorba despre îngrijirea picioarelor.

Ce complicații pot să apară din cauza diabetului, la nivelul picioarelor?

Diabetul poate da unele complicații la nivelul picioarelor, cum ar fi neuropatia diabetică sau ulcerațiile.

Neuropatia diabetică

Tulburarea nervilor periferici din cauza diabetului poate slăbi capacitatea pacientului de a simți durerea, căldura și frigul. Pierderea acestor senzații înseamnă, de cele mai multe ori, că este posibil ca pacientul să nu simtă o rană sau o leziune apărută la picior. Este posibil că acesta să nu observe o leziune până când pielea se crapă și se infectează.

Modificări ale pielii

Diabetul poate cauza unele modificări la nivelul pielii din zona picioarelor. Uneori, pielea se usucă foarte tare, este posibil chiar să apară exfolierea și crăparea unor zone de piele. Terminațiile nervoase care controlează sebumul și umezeala din zona picioarelor nu mai funcționează.

Calusurile și bătăturile

Calusurile apar mai adesea și se formează mai rapid pe picioarele pacienților cu diabet. Când calusurile capătă dimensiuni prea mari, pacientul va avea nevoie de branțuri și de încălțăminte specială.

Ulcerațiile la nivelul picioarelor

Ulcerațiile apar cel mai adesea în talpă ori în zona degetului mare de la picior. Chiar dacă unele sunt dureroase, nu le ignora: fiecare ulcerație apărută ar trebui examinată de medicul tău specialist imediat. Dacă neglijezi ulcerațiile, pot să apară infecții, iar acestea pot duce la amputarea membrului afectat.

Circulația deficitară a sângelui

Din cauza faptului că sângele nu mai circulă în mod optim, piciorul unei persoane cu diabet nu mai poate să lupte contra infecțiilor și rănile din această zonă nu se mai pot vindeca la fel de repede. Diabetul este o boală care face ca vasele de sânge din picioare și labele picioarelor să se îngusteze și să se întărească. Dacă vrei să previi problemele din sfera sistemului circulator, e indicat să renunți la fumat, pentru că acest viciu face ca arterele să devină rigide. În plus, fumatul îți crește riscul de accident vascular cerebral (AVC).

Amputarea

Pacienții cu diabet au un risc mai mare de a suferi o intervenție de amputare a unui membru, în comparație cu alți oameni. Cauza este că acești pacienți au boală arterială periferică, iar această afecțiune reduce fluxul de sânge către picioare și tălpi. Din cauza problemelor declanșate de complicațiile diabetului, pot să apară mult mai ușor ulcerații și infecții, care pot duce la amputare.

Îngrijirea zilnică a picioarelor

Iată câteva obiceiuri pe care le poți adopta. Încearcă să le respecți în fiecare zi, pentru a-ți îngriji picioarele și pentru a le feri de complicațiile diabetului:

  • Inspectează-ți cu atenție picioarele, labele picioarelor și unghiile, călcâiele și zona dintre degete.
  • Spală-ți picioarele în fiecare zi, cu apă caldă și cu săpun sau gel de duș.
  • Usucă-ți bine picioarele: folosește un prosop și usucă-le prin tamponare, asigurându-te că nu mai sunt deloc umede înainte să îți pui șosete.
  • Hidratează pielea uscată. Dacă pielea de pe picioare se simte uscată la atingere, folosește o loțiune sau un ulei de corp.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Diabetes UK - Complications of Diabetes
https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/complications
American Diabetes Association - Complications
http://www.diabetes.org/living-with-diabetes/complications/foot-complications/foot-care.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0