Cronologia simptomelor în diabetul de tip 2
Simptome și diagnostic în diabet Cronologia simptomelor în diabetul de tip 2 Atunci când pancreasul nu mai poate produce suficientă insulină pentru...
Citește mai mult
Regim si suplimente naturale recomandate pacientilor cu diabet si colesterol mare
Tratament și opțiuni în diabet Regim si suplimente naturale recomandate pacientilor cu diabet si colesterol mare In cazul persoanelor cu diabet, este important sa se faca anual analize de sange,...
Citește mai mult
Factorii genetici: care sunt riscurile ca bebelusul tau sa mosteneasca diabetul?
Noutăți în diabet Factorii genetici: care sunt riscurile ca bebelusul tau sa mosteneasca diabetul? Daca te pregatesti sa devii mama sau ai deja un copil, probabil ca te-ai ingrijorat...
Citește mai mult
Acest tip de paine te ajuta sa previi hiperglicemia
Îngrijire și lifestyle în diabet Acest tip de paine te ajuta sa previi hiperglicemia Este important ca pacientii diagnosticati cu diabet de tip 2 sa stie care este...
Citește mai mult
Transpiratia excesiva la pacientii diabetici: care este explicatia?
Simptome și diagnostic în diabet Transpiratia excesiva la pacientii diabetici: care este explicatia? Exista situatii in care pacientii cu diabet observa ca transpira prea mult....
Citește mai mult
Simptome "ciudate" si subtile, care ar putea indica prezenta diabetului de tip 2
Simptome și diagnostic în diabet Simptome "ciudate" si subtile, care ar putea indica prezenta diabetului de tip 2 Se poate intampla ca diabetul de tip 2 sa aiba semne si simptome pe care oamenii...
Citește mai mult
5 obiceiuri pe care trebuie sa le adopti dupa diagnosticul de diabet tip 2
Îngrijire și lifestyle în diabet 5 obiceiuri pe care trebuie sa le adopti dupa diagnosticul de diabet tip 2 Diabetul este o boala care afecteaza nivelul glicemiei. Daca ai fost recent...
Citește mai mult
Antrenamentul de forta poate reduce riscul de diabet [studiu]
Noutăți în diabet Antrenamentul de forta poate reduce riscul de diabet [studiu] Oamenii de stiinta stiu ca lipsa activitatii fizice poate contribui la riscul...
Citește mai mult
Masurarea glicemiei pe nemancate ar putea fi periculoasa pentru diabetici - Iata de ce! [studiu]
Noutăți în diabet Masurarea glicemiei pe nemancate ar putea fi periculoasa pentru diabetici - Iata de ce! [studiu] Expertii spun ca exista cateva lucruri pe care pacientii cu diabet trebuie sa...
Citește mai mult
Consumul moderat de alcool reduce riscul de diabet [studiu]
Noutăți în diabet Consumul moderat de alcool reduce riscul de diabet [studiu] Expertii americani ne reamintesc ca un prin consumul moderat de alcool, am putea...
Citește mai mult
Ce indulcitori pot folosi diabeticii (in deserturi si in bauturi)
Îngrijire și lifestyle în diabet Ce indulcitori pot folosi diabeticii (in deserturi si in bauturi) Indulcitorii sunt acele ingrediente care sunt adaugate in alimente, pentru a...
Citește mai mult
Reguli si recomandari de calatorie pentru pacientii diabetici
Îngrijire și lifestyle în diabet Reguli si recomandari de calatorie pentru pacientii diabetici Este esential sa-ti mentii glicemia sub control, pentru a evita episoadele de...
Citește mai mult
Încarcă mai multe

Autor: Dr. Claudia Marin, Medic Primar Medicina de Familie, Medic Specialist Gastroenterologie, Expert DOC

Diabetul

Despre diabet

Diabetul este o afectiune complexa si serioasa, care afecteaza tot organismul. Aceasta afectiune necesita o ingrijire zilnica speciala si afecteaza direct calitatea vietii pacientului. Cu toate ca nu exista un tratament care sa vindece complet diabetul, tratamentul simptomatic reduce impactul pe care aceasta afectiune il are asupra organismului.

Ce este diabetul

Diabetul este o afectiune care apare in momentul in care glucoza (nivelul de zahar din sange) are valori prea mari din cauza ca organismul nu mai este capabil sa o utilizeze in mod corespunzator, adica sa o transforme in energie. Daca nu i se scad valorile, glucoza poate cauza probleme de sanatate serioase.

Tipuri de diabet

Exista 3 tipuri de diabet: diabetul de tip 1, diabetul de tip 2 si diabetul gestational. Diabetul apare atunci cand glucoza nu poate fi folosita pentru a se obtine energie. In cazul diabetului de tip 1, organismul nu produce insulina, adica hormonul produs de pancreas care transforma carbohidratii in glucoza. In cazul diabetului de tip 2, insulina nu este recunoscuta de organism si nu poate fi folosita in mod corespunzator.

Diabet de tip 1

Diabetul de tip 1 este o afectiune autoimuna. In aceasta situatie, organismul distruge propriile celule care produc insulina, ceea ce inseamna ca insulina nu mai este secreteta deloc, iar nivelul de zahar din sange, adica glucoza, creste rapid, depasind limitele normale. Oamenii de stiinta nu au descoperit inca mecanismul prin care apare acest tip de diabet, insa sunt siguri ca nu are nicio legatura cu dieta si stilul de viata.

Spre deosebire de diabetul de tip 2, diabetul de tip 1 este mult mai rar – in jur de 10% dintre pacientii cu diabet sufera de diabet de tip 1. Diabetul de tip 1 poarta si denumirea de diabet juvenil intrucat aceasta forma de diabet apare inca din copilarie. Diabetul de tip 1 poate sa apara la orice copil mai mare de 6 luni. Exista si situatii in care diabetul apare la copiii cu varste mai mici de 6 luni, insa este vorba despre o alta forma de diabet: diabetul neonatal. Acesta este cauzat de o gena care afecteaza productia de insulina, acesta fiind motivul pentru care nivelul de zahar din sange creste.

Diabetul neonatal este foarte rar si apare adesea asociat cu slabiciunea musculara sau cu epilepsia. Diabetul neonatal poate fi temporar sau permanent. Cel temporar se vindeca pana cand copilul implineste 12 luni, insa poate reveni in perioada adolescentei. Diabetul neonatal permanent nu se trateaza. Spre deosebire de alte tipuri de diabet, in tratarea diabetului neonatal nu se foloseste insulina, ci se foloseste un tratament medicamentos pe baza de Glibencamid, care este eficient la pacientii care nu sunt insulino-dependenti.

Simptomele diabetului de tip 1

Simptome diabet de tip 1:

  • Urinari frecvente (rinichii se straduiesc sa elimine zaharul in exces)
  • Senzatie accentuata de sete (urinand foarte des, organismul se deshidrateaza)
  • Scadere in greutate (caloriile sunt eliminate prin urina)
  • Foame (multe dintre calorii sunt eliminate precoce prin urina)
  • Vedere incetosata (zaharul in exces absoarbe apa de la nivelul ochilor, cauzand senzatia de vedere incetosata)
  • Oboseala (intrucat caloriile consumate sunt eliminate fara sa fie folosite asa cum ar trebui, organismul nu mai are energie)
Cauzele si factorii de risc ai diabetului de tip 1

Cauzele precise ale diabetului de tip 1 sunt inca necunoscute. Aceasta afectiune apare atunci cand sistemul imunitar al organismului, care de regula lupta cu bacteriile si virusurile, distruge din greseala celulele din pancreas care sunt raspunzatoare de productia de insulina. Alte posibile cauze ale acestui diabet sunt: mostenirea genetica, expunerea la virusuri si la anumiti factori de mediu.

Diabet de tip 2

Diabetul de tip 2, pe de alta parte, apare din cauza unei diete nesanatoase si a unui stil de viata contraindicat. Atunci cand apare diabetul de ip 2, celulele organismului nu mai recunosc insulina, aparand astfel fenomenul cunoscut sub denumirea de „rezistenta la insulina”. In prima faza, pancreasul suplimenteaza productia de insulina, insa aceastanu face fata si glucoza din sange creste.

Simptomele diabetului de tip 2

Simptomele diabetului de tip 2 nu au un ebut brusc, ci apar si evolueaza in mod treptat. De aceea, de multe ori afectiunea este diagnosticata dupa mult timp de la instalarea sa. Simptomele diabetului de tip 2 sunt:

  • Sete accentuata si urinari frecvente (din cauza ca organismul doreste sa elimine zaharul in exces si, eliminand zaharul prin urina, se produce totodata deshidratarea)
  • Foame accentuata (organismul ramane fara energie si apare senzatia continua de foame)
  • Scadere in greutate (cu toate ca pacientul mananca mai mult, acesta slabeste intrucat nu metabolizeaza glucoza si organismul foloseste depozitele de grasime si pe cele musculare)
  • Oboseala (lipsa zaharului din sange cauzeaza oboseala si irascibilitate)
  • Vedere incetosata (se produce deshidratare la nivelul ochilor, ceea ce determina aparitia senzatiei de vedere incetosata)
  • Vindecarea greoaie a ranilor
  • Portiuni pigmentate ale pielii (rezistenta la insulina poate cauza aparitia unor pete mai inchise la culoare la nivelul pielii)
Cauzele si factorii de risc ai diabetului de tip 2

Cauze si factori de risc diabet de tip 2:

Greutatea – persoanele supraponderale prezinta risc crescut de dezvoltare a diabetului de tip 2. Cu cat ai mai mult tesut gras, cu atat mai multa rezistenta la insulina capata celulele tale. Asta nu inseamna ca trebuie sa fii supraponderal pentru a face diabet, ci doar ca persoanele cu probleme de greutate au sanse mai mari sa fie diagnosticate cu aceasta afectiune.

Grasimea depozitata pe abdomen – depozitele de grasime de pe abdomen cresc, de asemenea, riscul de diabet de tip 2. Sedentarismul – activitatea fizica ajuta organismul sa se mentina in forma si foloseste glucoza pe post de energie, crescand sensibilitatea la glucoza a celulelor. Pe de alta parte, sedentarismul sporeste riscul de diabet de tip 2.

Istoric in familie – daca ai un frate sau un parinte diagnosticat cu diabet de tip 2, ai sanse mai mari sa dezvolti, la randul tau, aceasta afectiune. Varsta – pe masura ce inaintezi in varsta, predispozitia pentru diabet de tip 2 creste, insa apogeul se atinge dupa 45 de ani. Explicatia pentru acest fapt consta in adoptarea unui stil de viata mai sedentar si acumularea kilogramelor in plus.

Prediabetul – prediabetul este afectiunea care indica o glicemie marita, insa nu atat de mare incat sa fie pus diagnosticul de diabet. Daca prediabetul nu este tratat, acesta evolueaza in diabet de tip 2.

Diabetul gestational – femeile care dezvolta diabet gestational in timpul sarcinii au sanse mai mari sa faca diabet de tip 2.

Sindromul ovarelor polichistice – aceasta afectiune ginecologica creste, de asemenea, riscul de diabet de tip 2.

Stresul – expunerea indelungata la situatii stresante poate contribui, de asemenea, la dezvoltarea diabetului de tip 2. Stresul ridica nivelul de zahar din sange, iar pe termen lung poate favoriza aparitia diabetului.

Diabet gestational

Diabetul gestational, asa cum ii spune si numele, apare pe perioada lunilor de sarcina. In timpul sarcinii, organismul capata rezistenta sporita la insulina, pentru a asigura glucoza fatului. Insa in unele cazuri, pancreasul nu face fata nevoii organismului de insulina si asa apare diabetul gestational. Spre deosebire de celelalte doua tipuri de diabet, diabetul gestational nu este permanent si se vindeca de la sine dupa nastere.

Risc crescut pentru diabet gestational au:

  • Femeile de peste 25 de ani
  • Femeile cu o ruda de gradul 1 care are diabet
  • Femeile supraponderale
  • Femeile care au intoleranta la glucoza
  • Femeile care au dezvoltat diabet gestational la o sarcina precedenta

Grupele de risc pentru diabet

Gupele de risc pentru dezvoltarea diabetului zaharat sunt alcatuite din pacientii care se regasesc in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii.

Risc crescut diabet de tip 1:

  • Istoric in familie in ceea ce priveste diabetul zaharat (rude de gradul I)
  • Afectiuni la nivelul pancreasului

Risc crescut diabet de tip 2:

  • Obezitate
  • Prediabet
  • Diabet gestational
  • Varsta de peste 45 de ani
  • Sindromul ovarelor polichistice
  • Stil de viata sedentar
  • Sexul: studiile recenta arata ca barbatii sunt mai predispusi la dibetul de tip 2, comparativ cu femeile

Risc crescut diabet gestational:

  • Obezitate
  • Intoleranta la glucoza
  • Istoric in familie
  • Varsta (peste 25 de ani)

Diabetul insipid

Mai exista si o alta forma de diabet, se numeste diabet insipid, insa nu are nicio legatura cu celelalte forma de diabet, acest tip de diabet fiind cauzat de dereglarea hormonala cauzata de hormonul antidiuretic. Hormonul antidiuretic are rolul de a regla cantitatea de urina produsa si eliminata, insa in caz de diabet insipid, acesta nu isi mai indeplineste functia asa cum ar trebui, cauzand urinari frecvente si sete continua.

Diabetul insipid poate sa apara si in timpul sarcinii, iar atunci poarta denumirea de diabet insipid gestational. Daca un adult fara probleme de sanatate produce si elimina in jur de 1,5 – 2,5 litri de urina pe zi, un pacient care sufera de diabet insipid poate elimina pana la 15 litri de urina intr-o singura zi. Din fericire, diabetul insipid se trateaza.

Diagnosticarea diabetului

Diabetul este diagnosticat extrem de usor, printr-o banala analiza de sange care indica nivelul de zahar din sange (glicemia). Medicul este singurul in masura sa puna diagnosticul de diabet. Oricine prezinta simptome ar trebui sa fie testat pentru a se verifica daca este vorba sau nu despre diabet. Pe de alta parte, diabetul poate sa nu prezinte simptome asa ca orice persoana prezinta risc crescut pentru diabet trebuie testata. Realizarea unui set complet de analize periodic ajutra la diagnosticarea prediabetului in timp util, astfel incat sa se opreasca evolutia acestei afectiuni si diabetul de tip 2 sa fie prevenit.

Printre analizele folosite pentru depistarea diabetului zaharat sunt:

  • Glicemia
  • Glicozuria
  • Test oral de toleranta la glucoza (se realizeaza atat pe stomacul gol, dimineata, cat si imediat dupa ce pacientul manancam pentru a se observa evolutia starii acestuia)

Ce este pre-diabetul

Prediabetul indica un nivel crescut al zaharului din sange, insa nu atat de crescut incat sa poata fi vorba despre diabet. Netratat corespunzator, prediabetul poate cauza atat diabet de tip 2, cat si afectiuni cardiace. Prediabetul este reversibil, iar tratamentul pentru acesta include atat medicamente, cat si schimbarea stilului de viata prin adoptarea unei diete sanatoase si practicarea activitatilor fizice.

Daca nu iti schimbi stilul de viata si esti diagnosticat cu prediabet, ai sanse mari sa dezvolti diabet in urmatorii 10 ani. Pancreasul elibereaza insulina atunci cand mananci, astfel incat celulele din organism sa transforme zaharul ajuns in sange in energie. Insulina ajuta deci la reducerea nivelului de zahar din sange. In caz de prediabet insa, celulele organismului nu raspund la insulina, adica capata rezistenta la insulina. Potrivit specialistilor, cauzele prediabetului sunt fie de natura genetica, fie stilul de viata nesanatos. Tratand prediabetul, de fapt, previi diabetul de tip 2, care altfel ar aparea mai devreme sau mai tarziu.

Medicul recomanda, in caz de prediabet, urmatoarele schimbari in ceea ce priveste stilul de viata:

  • Adoptarea unei diete bogate in fibre
  • Practicarea zilnica a activitatilor fizice
  • Scaderea in greutate daca este cazul

Netratat, prediabetul expune pacientul la urmatoarele riscuri:

  • Afectiuni cardiace
  • Probleme renale
  • Probleme de vedere
  • Circulatie sanguina proasta la nivelul picioarelor
  • Infectii la nivel cutanat
  • Probleme de auz
  • Alzheimer

Complicatii ale diabetului

Complicatiile diabetului se dezvolta in mod treptat. Cu cat ai nivelul de zahar din sange mai ridicat pentru o perioada mai indelungata, cu atat mai mari sunt sansele sa dezvolti complicatii. Cele mai comune complicatii ale diabetului zaharat sunt:

Afectiunile cardiovasculare – diabetul sporeste considerabil riscul de afectiuni cardiovasculare, incepand de la angina pectorala si pana la infarct sau ateroscleroza. Diabeticii sunt predispusi afectiunilor inimii.

Neuropatie periferica – zaharul in exces afecteaza peretii capilarelor care hranesc nervii, in special pe cei din zona picioarelor. Asa apare degradarea acestor nervi, resimtita intial sub forma de amorteala, apoi sub forma de durere sau senzatie de arsura. Netratata, aceasta complicatie poate duce la pierderea simturilor din zona afectata.

Nefropatie – rinichii sunt captusiti cu milioane de vase de sange al caror rol este de a actiona precum un filtru, eliminand toxinele din organism. Diabetul insa poate degrada aceste filtre, cauzand afectiuni renale, in cazuri grave chiar si insuficienta renala.

Retinopatie – in timp, diabetul cauzeaza daune si la nivelul vaselor de sange ale retinei, afectand vederea. In ultima faza, pacientul isi poate chiar pierde vederea din cauza retinopatiei diabetice. De asemenea, pacientii diagnosticati cu diabet prezinta risc crescut si de cataracta sau glaucom.

Afectiuni cutanate – diabetul predispune la afectuni cutanate printre care infectiile fungice si bacteriene. 

Cum evitați complicațiile asociate diabetului?

Respectând cele 5 reguli de “aur” :

  1. Verificaţi periodic nivelul glicemiei
    • Dimineaţa pe nemâncate (a jeun) < 110-130 mg/dl
    • La 2 ore după o masă principală (post prandial) < 140-160 mg/dl
    • Media glicemiilor pe ultimele 3 luni (hemoglobina glicozilată) < 6.5-7%
  2. Stabiliţi-vă un plan de viaţă sănătoasă:
    • Schimbaţi-vă obiceiurilor alimentare, adică alegeţi o alimentaţie sănătoasă, cu 3 mese pricipale pe zi şi eventual 2 gustări intermediare,
    • Excludeţi dulciurile concentrate, sucurile carbogazoase, alimentele procesate şi alimentele grase ori prăjite, alegeţi în schimb legumele din plin şi cerealele integrale, carnea slabă, lactatele degresate si fructele cu măsură
    • Alegeţi-vă o  formă uşoară de activitate fizică (de exemplu mersul pe jos), pe care o puteţi face minim 30 de minute pe zi, în fiecare zi, sau o formă de mişcare mai intensă precum alergatul sau mersul pe bandă pe care să o faceţi minim 150 minute pe săptămână.
  3. Aveţi grijă de greutatea dvs
    • IMC - indicele de mase corporală  să fie sub 25 kg/mp
    • CA - circumferinţa abdominală să fie mai puţin de jumătate decât înălţimea sau < 94 cm la barbaţi şi < 88 cm la femei
  4. Controlaţi-vă periodic  tensiunea arterială şi  nivelul grăsimilor din sânge
    • Tensiunea arterială optimă este sub 135/85 mmHg
    • HDL colesterolul (colesterolul bun) ideal este > 45 mg/dl la femei şi > 55 mg/dl la bărbaţi
    • LDL colesterolul (colesterolul rău) ideal este < 70-100 mg/dl
    • Trigliceride trebuie să fie < 150 mg/dl
  5. Consultaţi-vă periodic medicul diabetolog şi cardiolog.

Care sunt valorile normale ale glicemiei?

Valori normale glicemie pentru diabetici*

  Adulti Copii sub 6 ani Copii 6-12 ani Copii 13-19 ani
Pe stomacul gol sub 100 mg/dL 80-100 mg/dL 80-100 mg/dL 70-150 mg/dL
Inainte de masa 70-130 mg/dL 100-180 mg/dL 90-180 mg/dL 90-130 mg/dL
Dupa masa (la 1-2 ore) sub 180 mg/dL in jur de 180 mg/dL sub 180 mg/dL sub 180 mg/dL
Inainte de culcare 100-140 mg/dL 110-200 mg/dL 100-180 mg/dL 90-150 mg/dL
Hb A1c (hemoglobina glicata sau glicozilata) sub 7% sub 8,5% sub 8% sub 7,5%

 

*Aceste valori sunt considerate normale, insa interpretarea corecta se face cu ajutorul unui medic.

Valori normale glicemie pentru persoanele sanatoase*

* Pe stomacul gol

Mica Normala La limita Mare Prea mare
50-70 mg/dL 72-115 mg/dL 120-180 mg/dL 200-280 mg/dL 300 mg/dL

 

 * Aceste valori sunt considerate normale, insa interpretarea corecta se face cu ajutorul unui medic.

Tratarea diabetului

Diabetul este o afectiune care nu se vindeca, ci se trateaza simptomatic pe tot parcursul vietii. Tratamentul este prescris in functie de starea fiecarui pacienti, iar medicul este cel in masura sa faca recomandarile necesare.

Diabetul de tip 1 este in mod obligatoriu tratat cu insulina, in timp ce diabetul de tip 2 poate fi tratat, in prima faza, prin dieta, exercitii si tratament medicamentos. Schimbari ale stilului de viata sunt necesare si in cazul diabetului de tip 1, insa insulina ramane indispensabila pentru acesti pacienti.

Tratamentul medicamentos prescris pentru diabetul de tip 2 poate actiona astfel:

  • Sporeste sensibilitatea la insulina
  • Mareste nivelul de glucoza
  • Incetineste absorbtia carbohidratilor

Insulina este prescrisa pacientilor cu diabet de tip 2 in cazul in care tratamentul medicamentos, combinat cu dieta adecvata si un stil de viata sanatos nu au rezultatele dorite. Pentru stabilirea diagnosticului, dar si a tratamentului, pacientul trebuie sa apeleze la ajutorul unui medic generalist, internist sau endocrinolog.

Schimbari in stilul de viata al unei persoane bolnave de diabet

Fie ca ai descoperit ca ai diabet de tip 1, diabet de tip 2 ori prediabet, este obligatoriu sa faci o serie de schimbari la nivelul stilului de viata. Iata despre ce schimbari este vorba:

Mananca sanatos – alimentatia sanatoasa este obligatorie pentru pacientii cu diabet. Orice mananci are un impact imediat asupra nivelului de zahar din sange. Consuma multe fructe, legume si cereale integrale. Alege produse lactate sarace in grasimi si carne slaba. Limiteaza consumul de alimente bogate in zahar si grasimi. Carbohidratii sunt transformati in zahar asa ca ai grija la consumul de carbohidrati. Controleaza cantitatea portiilor si mentine o ritmicitate a meselor si cantitatilor consumate pentru a mentine nivelul de zahar din sange echilibrat.

Fa sport – practicarea activitatilor fizice scade nivelul de zahar din sange si reduce stresul asa ca diabeticii trebuie sa practice sport in mod regulat. Daca nu esti adept al sportului, in general, alege activitati relaxante precum mersul cu bicicleta, plimbatul cu rolele ori inotul.

Elimina stresul din viata ta – atunci cand esti stresat, nivelul de zahar din sange creste. Incearca sa ai un stil de viata cat mai relaxat, practica yoga si pilates si odihneste-te suficient.

Limiteaza consumul de alcool – bauturile alcoolice contin cantitati mari de zahar si ridica glicemia din sange asa ca nu este deloc indicat sa consumi alcool daca suferi de diabet. De asemenea, la cateva ore de la consum, alcoolul produce o scadere brusca a glicemiei, de asemenea periculoasa pentru pacientii care sufera de aceasta afectiune.

Dieta recomandata pentru un bolnav de diabet

Dieta recomandata pentru un bolnav de diabet presupune consumul de alimente cat mai naturale si sanatoase, neprocesate, consumate in cantitati moderate si la aceleasi ore. Dieta pentru diabetici trebuie sa fie bogata in nutrienti si slaba din punct de vedere caloric. Fructele, legumele si cerealele integrale trebuie sa se afle la baza dietei pentru diabetici. Carbohidratii sanatosi din fructe, legume si produse lactate slabe, alimentele bogate in fibre dietetice precum nucile, fructele si legumele, dar si pestele sanatos si grasimile sanatoase sunt elementele cheie ale dietei diabeticilor. Pe de alta parte, alimentele bogate in grasimi saturate, grasimi trans, colesterol si sodiu trebuie evitate de diabetici. Scopul unei diete ideale pentru diabetici este acela de a mentine nivelul de zahar din sange cat mai echilibrat pe tot parcursul zilei.

Principiile alimentare ce trebuie respectate de un bolnav de diabet

Un pacient bolnav de diabet trebuie sa respecte cateva reguli de baza pentru a-si tine sub control nivelul de zahar din sange:

  • Niciodata nu te infometa – este important ca pacientul diabetic sa se sature atunci cand mananca si sa nu amane urmatoarea masa niciodata.
  • Alege alimentele naturale – daca suferi de diabet, evita pe cat este posibil alimentele ambalate, la conserva ori procesate.
  • Limiteaza-ti portiile – nu exagera cu portiile chiar daca mananci alimente sanatoase. Ai grija si la cantitate, nu numai la calitate.
  • Hidrateaza-te cu apa – nu consuma bauturi care contin calorii precum sucurile carbogazoase, cafeaua ori sucurile din fructe. Bea apa plata ori ceaiuri din plante, neindulcite, pentru ca glicemia sa nu creasca imediat ce iti potolesti setea.

Regimul alimentar recomandat persoanelor cu diabet?

Cele mai bune alimente pentru diabetici sunt reprezentate de alimentele bogate in glucide complexe, cum ar fi cerealele integrale, unele fructe si legume crude si proaspete, eventual congelate, care sunt, bogate in fibre, antioxidanti si minerale.

Pe langa carbohidrati, alimentatia diabeticului trebuie sa fie una diversificata si sanatoasa, din care sa nu lipseasca proteinele de calitate ​​cum ar fi branza alba, carnea slaba de curcan sau pasare, in general si bineinteles, peste.

Lista de alimente recomandate pentru diabetici:

  • taitei din faina integrala sau faina de orez, orez, de preferinta integral, salbatic, brun, rosu
  • painea integrala, de preferinta de secara sau din faina hipoglucidica, preparata acasa, din ingredientele traditionale - faina, drojdie, sare, apa,  fara adaosurile painii din comert (conservanti, sucuri de fructoza sau caramel, amelioratori, afanatori, coloranti etc) sau eventual cu adaos de seminte crude si tarate.
  • cereale integrale, cat mai bogate in fibre, tip granola neindulcite, musli, de preferinta, in versiunile integrale
  • andive, broccoli, dovlecei, fasole verde,,  morcovi, ceapa, chives, usturoi verde, frunzele verzi de salata (nasturel, valeriana, iceberg, leurda, patrunjel, marar, oregano, menta, rozmarin, busuioc)
  • mere, pere, portocale, papaya, avocado,  pepene galben, pepene verde, capsune, fructe de padure, prune crude
  • leguminoase - fasole, naut, linte
  • nuci si migdale
  • ulei de masline extravirgin

Din punct de vedere al aportului proteic care va trebui sa-l completeze pe cel de carbohidrati, cele mai indicate alimente sunt:

  • lapte, branza alba - cas slab, urda, ricotta, mozzarela slaba, iaurt, kefir, sana  preferabil versiunile degresate si cat mai natural, fara adaosuri de dulceata, miere cu nuci;
  • carne slaba, cum ar fi carnea de pui si curcan, pestele (somonul salbatic, de preferinta) fructele de mare.

Aceasta lista de alimente permise in diabetul zaharat ar trebui sa fie incluse in dieta in portii adaptate fiecarui diabetic, de catre medicul dumneavoastra nutritionist. Monitorizarea si controlul dietei in raport cu administrarea medicamnetelor pentru diabeticii de tip 1 sau  2 trebuie conduse de catre medicul nutritionist, in functie de medicamentele utilizate si frecventa administrarii acestora.

Alimentele interzise in diabetul zaharat sunt:

  • zahar, miere, gem, gem, marmelada
  • produse de cofetarie si patiserie
  • bomboane de ciocolata, dropsuri cu zahar, inghetata
  • fructe in sirop, fructe uscate, dar si unele fructe proaspete, cum ar fi bananele
  • smochinele, strugurii si curmalele
  • sucuri si alte bauturi care contin zahar
  • bauturi alcoolice dulci (lichioruri, crema de whisky, etc)

Diabeticii ar trebui sa citeasca intotdeauna etichetele produselor ambalate si/sau fabricate, pentru ca uneori aportul suplimentar de zahar poate fi prezent sub alte denumiri, precum glucoza, xilitoza, fructoza, maltoza sau zahar invertit.

Alimente pentru diabeticii hipertensivi

Pacientii diabetici care sunt si hipertensivi ar trebui sa evite in plus alimentele sarate sau cofeinizate cum ar fi:

  • biscuiti sau crackers cu sare, chipsuri, snacks-uri sarate
  • untul sarat sau semi-sarat, branzeturile sarate (telemea veche, parmezan cascavalurile afumate si sarate, etc)
  • alune, nuci, diverse seminte prajite in sare
  • maioneza, ketch-up si alte sosuri gata preparate
  • maslinele murate, conservele
  • carnatii, afumaturile, afumat, pestele sarat si afumat
  • sosuri si ciorbe concentrate
  • alimente semipreparate sau gata preparate, de la supermarket
  • cafea, ceai negru si ceai verde
  • bauturi energizante

In prezenta a doua boli conditionate alimentar, precum boala celiaca si diabet, sau dislipidemie si alte tulburari ale metabolismului lipidic, caracterizate printr-un nivel crescut al colesterolului si diabet este esentiala urmarirea de catre un nutritionist.

Alimentele potrivite pentru diabetici cu nivel ridicat de colesterol sunt cele naturale si proaspete, cum ar fi salatele si ierburile verzi, fructele si legumele crude sau fierte si preparate astfel incat sa se evite uleiuri, untul, margarinele, sosurile cu smantana, sosurile gata cumparate din comert sau chiar concentratele de rosii sau de tip "vegeta". Se recomanda consumarea cat mai rar posibil a oricarui produs alimentar gata preparat din comert.

Alimentele cu indice glicemic scazut, recomandate unui bolnav de diabet

Alimentele cu indice glicemic scazut sunt cele care nu au un impact major asupra nivelului de zahar din sange, adica care nu iti cresc brusc glicemia. Un alt avantaj al alimentelor cu indice glicemic scazut consya in faptul ca mentin senzatia de satietate pentru mai mult timp, incurajand totodata organismul sa arda grasimile atunci cand are nevoie de energie. Cu cat un aliment este mai putin procesat, cu atat mai mic este indicele sau glicemic. Alimentele bogate in fibre sunt mai greu de digerat asa ca ridica foarte putin nivelul de zahar din sange. Fibrele previn si mancatul excesiv. Majoritatea legunelor, cerealelor integrale, nucilor si fructelor sunt bogate in continutul de fibre.

Iata ce alimente au indicele glicemic scazut:

  • Legume: legumele cu frunze verzi (spanac, varza kale), ceapa, fasolea verde, ardeiul iute, broccoli, fasolea
  • Nuci si seminte: seminte de in, seminte de chia, migdale, nuci
  • Produse lactate: iaurtul neindulcit, branza preparata dupa retete traditionale, chefir
  • Cereale: ovaz, orez brun, orez salbatic, musli, paste din cereale integrale
  • Fructe: mere, fructe de madure, citrice, cirese
  • Grasimi sanatoase: uleiul de cocos, uleiul de masline extravirgin, avocado, nuci, seminte
  • Proteine de origine animala: somon salbatic, oua bio, carne de miel, carne de pui

Alimente cu un indice glicemic crescut, nerecomandate unui bolnav de diabet

Daca alimentele cu indice glicemic scazut sunt benefice pentru pacientii care sufera de diabet, alimentele cu indice glicemic crescut se afla la polul opus, fiind contraindicate intrucat ridica brusc nivelul de zahar din sange. De fiecare data cand consumi un aliment cu indice glicemic c rescut, asigura-te ca il asociezi cu alimente cu indice glicemic scazut, pentru a ameliora situatia.

Iata ce alimente au indicele glicemic mare:

  • Alimentele care contin zahar: miere, sirop de porumb, melasa
  • Fructe: banane, pepene, stafide, ananas · Legume: cartoful, porumbul, morcovul, sfecla, nap
  • Painea: orice tip de paine alba
  • Cerealele: orezul alb, meiul, cerealele din porumb
  • Pastele: pastele albe
  • Snaksurile: chipsurile din cartof, chipsurile din malai, popcorn, orez expandat
  • Alcool: bere, lichior, orice bautura in afara de vinul rosu

Remedii naturiste pentru diabet

Exista o serie de remedii naturiste care au efecte benefice asupra diabetului, reducand nivelul de zahar din sange. Cele mai populare remedii naturiste pentru diabet sunt:

Frunzele de busuioc – bogat in antioxidanti si uleiuri esentiale precum eugenolul, busuiocul ajuta celulele pancreatice sa functioneze asa um trebuie si creste totodata sensibilitatea la insulina in cazul pacientilor care sufera de diabet de tip 2. Este recomandat sa se consuma o lingura de suc obtinut din frunzele de busuioc dimineata, pe stomacul gol. Sucul se poate obtine cu ajutorul blenderului.

Scortisoara – un alt remediu naturist eficient pentru diabet este scortisoara, care nu numai ca reduce nivelul de zahar din sange, insa poate spori si sensibilitatea la insulina. O jumatate de lingurita de scortisoara pe zi are efecte vizibile.

Ceaiul verde – fiind un ceai nefermentat, acesta este bogat in continutul de polifenoli, antioxidanti care reduc nivelul de zahar din sange.

Ghimbirul – un studiu publicat in luna august a anului 2012 confirma beneficiile ghimbirului pentru pacientii diagnosticati cu diabet de tip 2. Cercetatorii de la Universitatea din Sidney sustin ca substantele active din ghimbir ajuta echilibrarea nivelului de zahar din sange.

Frunzele de mango – frunzele de mango pot fi, de asemenea, folosite de catre pacientii care sufera de diabet intrucat acestea ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange. Inmoaie 10-15 frunze de mango intr-un pahar cu apa si lasa-le peste noapte. Dimineata, strecoara amastecul si bea apa pe stomacul gol pentru a reduce glicemia.

Tratament medicamentos pentru diabet

Tratamentul medicamentos pentru diabet se concentreaza pe controlarea nivelului de zahar din sange astfel incat sa fie prevenite complicatiile ce pot aparea din cauza glicemiei ridicate.

Diabetul de tip 1 necesita tratament cu insulina si o dieta sanatoasa asociata cu un stil de viata sanatos, din care sportul sa faca parte.

Pe de alta parte insa, diabetul de tip 2 poate fi tratat si fara insulina, cu ajutorul medicamentelor care cresc sensibilitatea la insulina, stimuleaza excretia glucozei si incetinesc absorbtia carbohidratilor din tractul digestiv. De cele mai multe ori, medicii recomanda o combinatie de medicamente care intrunesc aceste conditii. In paralel cu tratamentul medicamentos pentru diabetul de tip 2, este necesara si adoptarea unui stil de viata sanatos si schimbarea dietei nesanatoase cu una bazata pe fructe, legume, cereale integrale si nuci. In cazul in care tratamentul medicamentos nu isi mai face efectul la pacientii cu diabet de tip 2, se incepe administrarea insulinei. 

Prevenirea diabetului

Analize periodice pentru depistarea diabetului

Analizele periodice te pot ajuta sa depistezi diabetul, dar si sa il previi. Daca, spre exemplu, iti faci analizele in mod regulat, ai sanse mari sa descoperi ca suferi de prediabet – adica glicemia ta este mai mare decat ar trebui, insa nu atat de mare incat medicul sa puna diagnosticul de diabet de tip 2. In cazul in care iti schimbi stilul de viata, ai sanse mari sa tratezi prediabetul si sa scapi astfel de pericolul de a dezvolta diabet de tip 2. Mai devreme sau mai tarziu, prediabetul netratat se va transforma in diabet de tip 2. Chiar daca nu te afli printre norocosii care depisteaza prediabetul si reduc riscul de diabet, diagnosticarea precoce a bolii tot este importanta intrucat te ajuta sa previi complicatiile si sa te simti mai bine. Diabetul poate fi depistat intamplator, dupa ce iti faci un set obisnuit de analize.

Diabetul este depistat prin determinarea glicemiei din sange dupa o perioada de post de 8 ore (analizele se fac dimineata, pe stomacul gol), prin testul oral de toleranta la glucoza sau prin testul glucozei plasmatice. Diabetul zaharat de tip 2 poate sa nu prezinte simptome evidente in faza incipienta, de aceea este foarte important sa iti faci analizele regulat, pentru a primi diagnosticul corect cat mai timpuriu, astfel incat sa poti urma un tratament corespunzator.

Cum poate fi prevenit diabetului zaharat

Diabetul de tip 1 si cel gestational nu pot fi prevenite, insa diabetul de tip 2 poate fi prevenit prin adoptarea unui stil de viata sanatos si prin depistarea timpurie a prediabetului, afectiune care anunta diabetul zaharat.

Iata ce poti face pentru a preveni instalarea diabetului de tip 2:

Fa mai multa miscare – exercitiile fizice te ajuta sa slabesti, sa reduci nivelul de zahar din sange, dar sporeste si sensibilitatea la insulina. Asadar, sportul te ajuta sa previi diabetul.

Consuma fibre din belsug – consumul de fibre te ajuta sa tii sub control nivelul de zahar din sange, scade riscul de afectiuni cardiovasculare si te ajuta sa iti mentii greutatea in limitele admise. Alimentele bogate in fibre sunt: fructele, legumele, cerealele integrale si nucile.

Scapa de kilogramele in plus – supraponderabilitatea reprezinta un factor de risc pentru diabetuld e tip 2 asa ca ar fi bine sa scapi de kilogramele in plus daca ai asemenea probleme.

Fa-ti analizele periodic – daca ai peste 45 de ani, un stil de viata sedentar, cateva kilograme in plus si, eventual, si o ruda cu diabet, e obligatoriu sa iti faci analizele anual pentru a verifica daca este cazul sa iti faci griji sau nu.