Glicemie - Ghid Complet: Valori Normale, hipoglicemie, hiperglicemie

Despre glicemie
- Ce este glicemia
- Valorile normale ale glicemiei in functie de varsta
- Tipuri de testari ale glicemiei
      - Testarea glicemiei a jeun
      - Testarea postprandiala a glicemiei
      - Testarea aleatorie a glicemiei
      - Testarea de toleranta la glucoza administrata oral
- Aparate si teste pentru masurarea glicemiei
- De ce fluctueaza glicemia in timpul zilei
- Cum influenteaza sanatatea nivelul glicemiei

Glicemia ridicata sau hiperglicemia
- Afectiuni si alte cauze ale cresterii glicemiei peste pragul normal
- Personale predispuse la hiperglicemie
- Simptomele unui nivel crescut de glicemie
- Riscurile unui nivel crescut al glicemiei
- Tratarea unui nivel crescut al glicemiei
- Modul de preventie pentru cresterea nivelului glicemiei peste limitele normale

Glicemia scazuta sau hipoglicemia
- Afectiuni si alte cauze ale scaderii glicemiei sub pragul normal
- Persoanele predispuse la hipoglicemie
- Simptomele unui nivel scazut de glicemie
- Riscurile unui nivel crescut al glicemiei
- Tratarea unui nivel scazut al glicemiei
- Modul de preventie pentru scaderea nivelului glicemiei sub limitele normale

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Despre glicemie

Persoanele cu diabet trebuie sa inteleaga intervalele in care se incadreaza nivelul glicemiei lor, deoarece aceasta este o parte esentiala a modului in care fiecare pacient isi poate tine diabetul sub control.

Ce este glicemia

Glicemia reprezinta concentratia glucozei in sange. Zaharul din sange sau glucoza este principalul tip de zahar care se gaseste in sangele nostru. Glucoza provine din alimentele pe care le mancam si este principala sursa de energie a corpului nostru. Sangele transporta glucoza catre toate celulele corpului, pentru ca aceasta sa fie folosita ca energie.

Valorile normale ale glicemiei in functie de varsta

Care sunt limitele normale ale glicemiei la adulti?

Pentru majoritatea indivizilor sanatosi, limitele normale ale glicemiei sunt urmatoarele:

· intre 72 si 108 mg/dl, pe nemancate;

· pana la 140 mg/dl, la 2 ore dupa masa.

Pentru persoanele cu diabet, limitele normale ale glicemiei sunt urmatoarele:

· inainte de mese: de la 72 la 126 mg/dl, pentru persoanele cu diabet de tip 1 sau diabet de tip 2.

· dupa mese: sub 162 mg/dl pentru persoanele cu diabet de tip 1 si sub 153 mg/dl pentru persoanele cu diabet de tip 2.

Care sunt limitele normale ale glicemiei la copii?

Glicemia variaza de la nou-nascuti pana la copiii de 5 ani, iar valoarea normala este de la 100 la 200mg/dl. Pe nemancate, ar trebui sa fie aproape 100 mg/dl. Glicemia dupa masa si inainte de culcare ar trebui sa fie aproape de 200mg/dl. Pentru copiii cu varste intre 5 si 11 ani, glicemia normala are valori cuprinse intre 70 si 150 mg/dl. Pe nemancate, trebuie sa fie aproape de 70 mg/dl, iar dupa masa si inainte de culcare, glicemia ar trebui sa fie aproape de 150 mg/dl.

In cazul copiilor de 12 ani sau peste aceasta varsta, glicemia normala are valori similare cu cele ale adultilor. Medicul poate recomanda o gustare inainte de culcare daca glicemia copilului are o valoare mai mica de 100 mg/dl inainte ca acesta sa mearga la culcare.

Tipuri de testari ale glicemiei

Testarea glicemiei, cunoscuta si sub numele de monitorizarea glucozei serice, este una dintre principalele „unelte“ cand vine vorba de a tine diabetul sub contril. Testarea glicemiei este procesul utilizat pentru a masura concentratia de glucoza in sange. Testarea glicemiei poate fi facuta acasa, cu ajutorul unui glucometru. Un test de sange implica inteparea degetului cu un ac mic, apoi o picatura de sange este stoarsa din deget si aplicata pe o lamela de testare, care a fost introdusa intr-un aparat numit glucometru.

Testarea glicemiei à jeun

Pentru determinarea glucozei serice, medicul iti poate recomanda sa faci un test de sange. Se pot recolta mai multe tipuri de probe, iar una dintre acestea are legatura cu testarea glicemiei à jeun, adica glucoza serica sau plasmatica bazala, dupa o perioada de post de cel putin 8 ore. Glicemia à jeun este cel mai folosit test pentru diagnosticarea diabetului.

Testarea postprandiala a glicemiei

Un test pentru determinarea postprandiala a glucozei reprezinta un test de sange care masoara concentratia glucozei dupa o masa care contine o anumita cantitate de carbohidrati. Testarea postprandiala a glicemiei arata cat de tolerant este organismul la glucoza.

Testarea aleatorie a glicemiei

Un test aleator de depistare a glicemiei reprezinta o buna modalitate pentru ca medicii sa determine concentratia de glucoza in orice moment al zilei. Testul nu este atat de bun in diagnosticul diabetului in cazul persoanelor cu o glicemie usor marita, dar este bun pentru cei care au hiperglicemie si au nevoie de tratament mai urgent. Prin urmare, testarea aleatorie a glicemiei este un procedeu util pentru a diagnostica diabetul de tip 1, deoarece intarzierea diagnosticului ar putea duce la riscuri mai mari pentru pacient.

Testarea de toleranta la glucoza administrata oral

In anumite cazuri, medicul poate recomanda testul de toleranta la glucoza (administrata oral); acest test poate fi folosit in scopul diagnosticului, pentru a determina intoleranta la glucoza, diabetul de tip 2 sau diabetul gestational. Pacientul inghite o anumita cantitate de glucoza, iar la doua ore dupa administrarea orala a glucozei, i se face un test de sange.

Aparate si teste pentru masurarea glicemiei

Pe piata exista o paleta larga de aparate de masurat glicemia (glucometre), pe care pacientii cu diabet le pot folosi acasa, ori de cate ori le-a recomandat medicul. Frecventa testarilor poate varia, in functie de tipul de diabet de care sufera pacientul.

De exemplu, in cazul diabetului de tip 2, medicii recomanda ca pacientii sa isi masoare glicemia o data inainte de masa si la doua ore dupa masa. In cazul diabetului de tip 1, pacientii ar trebui sa isi masoare mai des glicemia, inainte si dupa mesele principale.

De ce fluctueaza glicemia in timpul zilei

Concentratia de glucoza in sange poate fluctua pe parcursul zilei, iar motivele sunt multiple. Fluctuatiile hormonale (cauzate de boala, ranire, o interventie chirurgicala, stresul emotional, mestruatii si menopauza) pot afecta si ele nivelul glicemiei. Stresul fizic sau emotional declanseaza eliberarea unor hormoni, care adeseori provoaca hiperglicemie (glicemie mare).

Chiar daca pacientul nu are diabet, el se poate confrunta cu hiperglicemie in episoadele grave de boala. Si indulcitorii artificiali pot modifica raspunsul organismului la glucoza din sange, arata studiile, iar deshidratarea poate creste glicemia. Unele medicamente (contraceptivele, anumite antidepresive si antipsihotice, unele diuretice si decongestionante nazale) pot cauza valori mai mari ale glicemiei decat cele considerate normale.

Cum influenteaza sanatatea nivelul glicemiei

Glucoza din sange provine din alimentele pe care la mancam. Organismul nostru creeaza glucoza prin faptul ca digera o parte din alimente si le transforma in zahar (glucoza), care circula in fluxul sangvin. Glucoza este astfel folosita ca energie. Iar cantitatea de care nu este nevoie pentru a-ti alimenta imediat organismul este depozitata in celule, pentru ca glucoza sa fie folosita mai tarziu. Insa prea multa glucoza in sange poate fi daunatoare.

Diabetul de tip 2 este o boala caracterizata de niveluri foarte mari de glucoza in sange, comparativ cu cele considerate normale. Diabetul care nu este tinut sub control poate duce, in timp, la probleme de sanatate atat la nivelul inimii, cat si la nivelul rinichilor, ochilor si vaselor de sange. 

Glicemia ridicata sau hiperglicemia

Glicemia mare (hiperglicemia) afecteaza persoanele care au diabet. Exista o serie de factori care contribuie la instalarea hiperglicemiei in cazul persoanelor care au diabet, inclusiv alegerile alimentare si cele legate de activitatile fizice, boala, medicamentele non-diabetice, faptul ca persoana a sarit peste anumite mese sau nu si-a luat o doza suficienta din medicamentele pentru scaderea glicemiei.

Afectiuni si alte cauze ale cresterii glicemiei peste pragul normal

Diabetul poate diminua drastic efectele insulinei asupra organismului, fie pentru ca pancreasul nu poate produce o cantitate suficienta de insulina (diabetul de tip 1), fie pentru ca organismul este rezistent la efectele insulinei sau nu produce suficienta insulina pentru a mentine un nivel normal al glucozei in sange (diabetul de tip 2). Drept rezultat, glucoza tinde sa se acumuleze in sange (se instaleaza hiperglicemia) si poate atinge niveluri mari si periculoase daca nu este tratata in mod corespunzator. Insulina si alte medicamente prescrise de medic sunt variantele folosite pentru a reduce glicemia. Astfel, cauza cea mai mare a hiperglicemiei se va datora pierderii celulelor care produc insulina (din pancreas) sau daca organismul dezvolta o rezistenta la insulina.

Alte cauze pentru care se poate instala hiperglicemia sunt:

· pacientul a ratat o doza din medicamentul prescris pentru diabet (tablete sau insulina);

· daca mananci mai multe grame de carbohidrati decat poate organismul tau (sau decat pot medicamentele tale) sa tina sub control; sau ai mancat prea multi carbohidrati, in general;

· esti stresat din punct de vedere mental sau emotional (din cauze precum: accident, rana grava, interventie chirurgicala sau anxietate);

· ai facut o infectie;

· esti bolnav;

· esti inactiv din punct de vedere fizic sau faci exercitii fizice mai rar decat in mod normal;

· iei parte la o activitate fizica intensa, mai ales cand nivelul glicemiei este ridicat si nivelul insulinei este scazut.

Persoanele predispuse la hiperglicemie

Hiperglicemia cronica ce persista chiar si in perioadele de "post", cand persoana nu a mancat mai multe ore la rand, este cel mai frecvent cauzata de diabetul zaharat. De fapt, hiperglicemia cronica este caracteristica definitorie a acestei boli. Hiperglicemia intermitenta poate fi prezenta in stadiile de prediabet. Iar episoadele acute de hiperglicemie, fara o cauza evidenta, pot indica dezvoltarea diabetului au faptul ca persoana are o predispozitie pentru diabet.

Anumite medicamente cresc riscul de hiperglicemie (inclusiv corticosteroizii, medicamentele beta-blocante, unele diuretice, inhibitorii de proteaze etc.), asa ca pacientii care urmeaza un tratament cu aceste medicamente pot fi mai predispuse la episoade de hiperglicemie. Un procent mare de pacienti care sufera un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral pot dezvolta hiperglicemie, chiar in absenta unui diagnostic de diabet, asa ca si aceste persoane au o predispozitie crescuta.

Simptomele unui nivel crescut de glicemie

Simptomele (adica semnele timpurii ale unei hiperglicemii) sunt:

· senzatie intensa de sete;

· dureri de cap

· dificultati de concentrare;

· vedere incetosata;

· urinari frecvente

· oboseala (persoana se simte slabita, istovita);

· pierdere in greutate;

· o valoare a glicemiei mai mare de 180 mg/dl.

Principalele 3 simptome ale unui episod de hiperglicemie sunt: urinarile frecvente, senzatia crescuta de sete si senzatia sporita de foame.

Hiperglicemia continua poate determina si alte simptome mai grave:

· infectii vaginale si infectii cutanate;

· taieturi si rani/plagi care se vindeca foarte lent;

· vederea se inrautateste;

· nervii se deterioreaza, provocand picioare reci si dureroase sau picioare amortite, pierderea parului la nivelul membrelor inferioare sau disfunctii erectile;

· probleme ale stomacului si intestinului, cum ar fi constipatia cronica sau diareea;

· deteriorarea ochilor, vaselor de sange sau a rinichilor.

Riscurile unui nivel crescut al glicemiei

Hiperglicemia netratata poate cauza numeroase complicatii pe termen lung, cum ar fi:

· boli cardiovasculare;

· leziuni la nivelul nervilor (neuropatie diabetica);

· leziuni ale rinichilor (nefropatie diabetica) sau insuficienta renala;

· deteriorarea vaselor de sange ale retinei (retinopatie diabetica), care are potentialul de a duce la orbirea pacientului;

· cataracta (opacifierea cristalinului), boala care poate duce la orbire totala sau partiala;

· probleme ale picioarelor, cauzate de deteriorarea nervilor sau de fluxul sanguin scazut la nivelul membrelor inferioare - toate acestea pot duce la infectii grave, iar in unele cazuri severe, la amputarea piciorului;

· probleme ale oaselor si ale articulatiilor; · probleme ale pielii, inclusiv infectii bacteriene, infectii fungice si rani care nu se vindeca;

· infectii la nivelul dintilor si gingiilor.

Hiperglicemia poate fi foarte periculoasa si prezinta riscuri pentru pacient daca:

· nivelul glucozei in sange ramane ridicat pentru perioade mari de timp - acest lucru poate duce la dezvoltarea unor complicatii pe termen lung, numite si complicatii ale diabetului (probleme de sanatate, riscul ca unele organe sa fie afectate din cauza hiperglicemiei).

· nivelul glucozei in sange creste periculos de mult - acest lucru poate duce la complicatii pe termen scurt, cum ar fi cetoacidoza (riscul de cetoacidoza devine semnificativ daca glicemia creste peste 270 mm/dl) si sindromul hiperglicemic hiperosmolar (care afecteaza persoanele cu diabet daca glucoza ramane foarte mare, peste 600 mg/dl) pentru o perioada de timp foarte lunga.

Tratarea unui nivel crescut al glicemiei

Este bine ca pacientul sa discute cu medicul despre cum poate tine sub control glicemia si trebuie sa inteleaga cum tratamentele diferite il pot ajuta sa isi mentina glicemia in intervalul stabilit ca obiectiv. Medicul poate sugera urmatoarele tratamente:

· Pacientul sa fie mai activ din punct de vedere fizic: exercitiile fizice regulate sunt un mod eficient de a controla glicemia. Cu toate acestea, pacientul nu trebuie sa faca exercitii daca cetonele sunt prezente in urina. Acest fator poate face ca glicemia sa creasca si mai mult.

· Pacientul trebuie sa isi ia medicamentele exact asa cum i-au fost prescrise. Daca are episoade frecvente de hiperglicemie, medicul poate ajusta doza sau momentul din zi la care se administreaza medicamentele;

· Urmarea unui plan alimentar special conceput pentru pacientul diabetic; ajuta daca pacientul mananca mai putin si evita bauturile indulcite;

· Verificarea glicemiei. Este important ca pacientul sa isi monitorizeze glicemia, intocmai cum a fost invatat de medic. In cazul unei boli, glicemia trebuie testata mai frecvent sau daca pacientul are motive de ingrijorare legate de hiperglicemia severa sau hipoglicemie.

· Pacientul ajusteaza dozele de insulina pentru a tine sub control hiperglicemia. Ajustarile facute in ceea ce privese planul de tratament cu insulina sau un supliment cu insulina cu actiune pe termen scurt pot ajuta pacientul sa tina sub control episoadele de hiperglicemie.

Tratamentul de urgenta pentru hiperglicemia severa include: inlocuirea lichidelor pierdute (pacientul va primi oral sau intravenos) fluide, pana cand este rehidratat; inlocuirea electrolitilor pe cale intravenoasa (adica acele minerale din sange care sunt necesare pentru ca tesuturile sa functioneze in mod corespunzator); terapia cu insulina (insulina inverseaza procesele care cauzeaza acumularea de cetone in sangele pacientului).

Modul de preventie pentru cresterea nivelului glicemiei peste limitele normale

Urmatoarele sugestii pot ajuta pacientii sa isi mentina glicemia in intervalul stabilit ca obiectiv si sa previna astfel episoadele de hiperglicemie:

· adoptarea unui plan alimentar pentru diabet - daca pacientul ia insulina sau medicamente orale prescrise pentru diabet, este important sa respecte cu strictete cantitatea de alimente si ora la care va lua mesele principale si gustarile.

· monitorizarea glicemiei - in functie de tratament, pacientul isi poate verifica si nota valorile glicemiei de cateva ori pe saptamana sau de cateva ori pe zi.

· tratamentul - medicamentele trebuie luate asa cum au fost prescrise de medic;

· ajustarea dozei - pacientul trebuie sa stie ca isi poate ajusta doza de medicamente daca isi schimba activitatea fizica; aceasta doza ajustata depinde de rezultatele testelor pentru depistarea glicemiei si de tipul si de lungimea activitatii fizice. 

Glicemia scazuta sau hipoglicemia

Hipoglicemia are loc atunci cand concentratia de glucoza in sange scade mai jos de valoarea de 72mg/dl. Diabetul este o afectiune ce insumeaza problemele cauzate de nivelul mare al glicemiei, insa chiar si asa, medicamentele pe care le iau unii pacienti cu diabet pot sa determine scaderea glicemiei sub pragul normal, iar acest lucru este foarte periculos.

Hipoglicemia poate sa apara si la persoanele care nu au diabet, daca organismul nu poate sa stabilizeze concentratia de glucoza in sange. De asemenea, hipoglicemia poate sa se instaleze dupa masa, daca organismul produce prea multa insulina. Episoadele de hipoglicemie la oamenii care nu au diabet este mai putin intalnita decat la cei cu diabet sau afectiuni conexe.

Afectiuni si alte cauze ale scaderii glicemiei sub pragul normal

Desi tratamentul medicamentos este principalul factor implicat in episoadele de hipoglicemie in cazul persoanelor cu diabet, exista si alti factori care pot creste sansele ca hipoglicemia sa se instaleze. Astfel, glicemia poate sa scada sub pragul normal daca:

· s-a administrat o doza prea mare dintr-un anumit medicament (insulina sau tabletele care cauzeaza scaderea glicemiei)

· daca mesele principale s-au luat cu intarziere

· daca exercitiile fizice sunt prea intense

· daca s-a consumat alcool.

Persoanele predispuse la hipoglicemie

Episoadele de hipoglicemie (in cazul persoanelor care nu au diagnostic de diabet) pot sa apara atat la copii, cat si la adulti. Persoanele predispuse la hipoglicemie si care au un risc crescut de a se confrunta cu glicemia mica sunt cele care:

· au alte probleme de sanatate;

· sunt obeze;

· au rude in familie care au diabet;

· au suferit anumite tipuri de interventii chirurgicale la stomac;

· au prediabet.

Desi un diagnostic de prediabet creste riscul de diabet, asta nu inseamna neaparat ca persoana va dezvolta cu siguranta diabet de tip 2. Bineinteles, diabeticii sunt si ei predispusi la glicemie mica in cazul in care iau medicamente care cauzeaza instalarea episoadelor de hipoglicemie.

Simptomele unui nivel scazut de glicemie

Majoritatea oamenilor se confrunta cu unele semnale de alarma inainte sa se instaleze hipoglicemia. Cu toate acestea, unii pacienti cu diabet pot sa aiba foarte putine semne care ii avertizeaza sau chiar niciun simptom inaintea episodului de brusc de hipoglicemie sau inainte sa se instaleze hipoglicemia severa. Principalele simptome asociate cu hipoglicemia sunt:

· transpiratie

· oboseala

· senzatia de ameteala

Pe langa acestea, simptomele episoadelor de hipoglicemie pot fi si:

· paloarea fetei

· senzatia de slabiciune

· senzatia de foame

· ritm cardiac mai mare decat in mod normal

· vedere incetosata

· confuzie

· convulsii

· pierderea constientei

· in cazuri extreme, coma.

Riscurile unui nivel scazut al glicemiei

Daca pacientul ignora prea mult timp simptomele unui episod de hipoglicemie, el isi poate pierde constienta, iar acest lucru se intampla deoarece creierul are nevoie de glucoza pentru a functiona asa cum trebuie. Tocmai de aceea, pentru a nu risca anumite complicatii, este bine sa recunoasca semnele si simptomele hipoglicemiei cat mai devreme, deoarece, lasata netratata, hipoglicemia poate duce la: atacuri sau crize (datorate unei activitati electrice anormale in creier); pierderea constientei; deces.

In cazuri severe, chiar si la persoanele care nu au diabet, hipoglicemia netratata poate duce la un atac sau o criza, adica probleme neurologice care pot semana cu un accident vascular cerebral, sau poate duce chiar la pierderea constientei. Este posibil, in unele cazuri, ca diabeticii sa nu recunoasca simptomele unui nivel scazut al glicemiei, pana cand nu ajung la o forma severa de hipoglicemie, care le poate creste riscul unor complicatii, precum: convulsiile, pierderea constientei si, in cazuri rare, coma. Pe termen lung, un nivel scazut al glicemiei poate fi periculos si este posibil sa deterioreze nervii, vasele de sange si diverse organe.

Tratarea unui nivel scazut al glicemiei

Un episod usor de hipoglicemie poate fi tratat daca persoana mananca sau bea 15-20 de grame de carbohidrati cu actiune rapida, precum tabletele de glucoza, bauturile carbogazoase cu zahar sau sucul de fructe. Unele persoane cu diabet s-ar putea sa aiba nevoie sa ia si 15-20 de grame de carbohidrati cu actiune lenta, daca urmatoarea masa nu este destul de curand. Testarea glicemiei se va face dupa 15 sau 20 de minute, pentru a verifica daca nivelul glucozei in sange si-a revenit la normal.

Episoadele severe de hipoglicemie pot necesita chemarea unei ambulante, de exemplu, daca persoana isi pierde constienta sau daca o criza sau un atac persista mai mult de 5 minute. Hipoglicemiile severe pot fi tratate cu glucagon (injectii).

Modul de preventie pentru scaderea nivelului glicemiei sub limitele normale

„Cheia“ pentru a preveni episoadele de hipoglicemie este ca pacientul sa inteleaga de ce scade nivelul glicemiei sub limitele normale si cand sa ia masuri pentru a impiedica sa se intample acest lucru. Daca pacientul stie ca un episod de hipoglicemie are sanse sa aiba loc in curand, poate apela la carbohidrati, pentru a creste nivelul glucozei in sange si pentru a preveni astfel hipoglicemia.

Daca medicul permite pacientului sa isi ajusteze singur dozele de medicamente, persoana poate face acest lucru (sa reduca doza) in timpul sau dupa anumite activitati (de exemplu, in timpul exercitiilor fizice). Testarea glicemiei cu regularitate poate ajuta pacientul sa inteleaga mai bine cand scade nivelul glicemiei sub limitele normale. Schimbarile simple in ceea ce priveste dieta si programul de alimentatie (in cazul persoanelor care nu au diabet) pot rezolva si pot preveni episoadele de hipoglicemie. Este esential ca persoana sa aiba o alimentatie echilibrata, care este saraca in zaharuri si bogata in proteine, fibre si carbohidrati complecsi. Este in regula ca persoana sa manance carbohidrati „buni“, complecsi, cum ar fi cartofii dulci, dar este recomandat sa evide carbohidratii rafinati. Pentru prevenirea hipoglicemiei, se recomanda persoanelor sa ia gustari sau mese mici, la fiecare doua ore, pentru a mentine glicemia la un nivel stabil.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0